Skocz do zawartości
IGNORED

Brylanty przeciwko orzechom...

Teo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Brylanty przeciwko orzechom stawiałem w wątku 15113, twierdząc że KAŻDY (nawet kablowy sceptyk, czy wzięta z ulicy osoba bez żadnego "osłuchania sprzętowego") usłyszy EWIDENTNĄ różnicę między dwoma przewodami, których zdjęcia zamieściłem tam, i które załączam także tutaj. Co więcej, efekt zamiany przewodów słyszalny będzie NIEZALEŻNIE od użytego sprzętu towarzyszącego. Brak sceptyków na forum? Nikt orzechów (nie tych "własnych";)) nie zaryzykuje? Fotki:

https://www.audiostereo.pl/topic/15155-brylanty-przeciwko-orzechom/

... oto i one:

[obrazekLUKASZ-253077_1.jpg] [obrazekLUKASZ-253077_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-252-100000113 1170263993_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... i nie było chętnych, by wyzwanie przyjąć ;) Aż szkoda: byłbym o orzeszków parę do przodu, ani przez chwilę nie ryzykując brylantów ;))) Cóż, wątek 15113 od początku stanowić miał "kij w mrowisko" (nie mój kij, nie moje mrowisko), to i Naprawdę Nie Mogłem Się Powstrzymać ;) Pozdrawiam ;)

Buuu... ani jednego orzecha...

[obrazekLUKASZ-253086_1.jpg] [obrazekLUKASZ-253086_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-252-100000111 1170263998_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teo... prowokujesz??? Rozwaliłeś mnie tym wężem... a ja tutaj taką tyradę już szykowałem (buhahaha) na temat poprawności przeprowadzenia testu losowego (napisałem to w innym wątku) i gdyby ten wąż to był taki np. Velum to byś przegrał, ale widać jesteś przywiązany do swoich klejnotów :)

Kiedyś testowałem (/liśmy w kilka dość przypadkowych osób w pewnym przyjaznym salonie audio) interkonekty Mosnster Cable (wtedy jedyna rozpoznawalna marka). Jedyne spostrzeżenie było takie że kable jednego producenta im są droższe tym mniej wnoszą do brzmienia.

Ale właśnie to nic dziwnego. Producent byłby głupi gdyby w swojej ofercie różniącej się znacznie cenowo oferował kable podobnej jakości.

Monster M1000 w zasadzie już się nie różnił od M1500. Oba podobnie znikały. Potem „guru od kabli” podłączał na ślepo i... po pierwszym odgadywaniu pułapu ceny kabla który gra nikt nie zgadł. Nikt nie potrafił określić który dźwięk jest lepszy i zasługuje na wyższą cenę. Potem ten sam test w znanej grupie kabli i na trzy lub cztery zmiany z trzech osób jedna tylko rozpoznała właściwy kabel dwa razy... W każdym razie rozpoznawalnośc była poniżej 1/2 prób ;))) O ile dobrze pamiętam, rozpoznaliśmy Interlink300 lub CD od M1000. W pozostałych zmianach zdania były podzielone.

W sumie trafność... żadna, mimo że wszyscy po przełączeniu kabli słyszeli różnicę i byli przekonani że identyfikacja kabla to nic trudnego. Tylko, że po zamianie nie potrafili tej różnicy odtworzyć w pamięci. Pozostawało tylko wrażenie że sprzęt gra lepiej, gorzej albo po prostu inaczej.

Dlatego przypuszczam, że większa część tych zmian nie była trwała, albo wręcz uzależniona od nas samych. A to były przecież interkonekty wpływające na dźwięk bardziej niż głośnikowe.

Ps. Uprzejmie upraszam maniaków żeby darowali sobie teraz pieprzenie na temat wyrobienia / niewyrobienia klasy sprzętu i osłuchania, i ogólne takie pitolenie o szopenie, które jest ich specjalnością.

• Redaktorzy

Teo, a niech cię jasny gwint! Swoją drogą, nie wiedziałem że już takie pralkofilskie rury robią. Ale moja jest np. całkiem metalowa, i jak by tak użyć dwu, to by przeniosła prąd jak najbardziej. Przetestujemy?

• Redaktorzy

A ja uważam, że trzeba. Co to za oszustwo, że nawet wody tym do pralki nalać nie można! I to za te pieniądze! Jak już wspomniałem, moim można i wodę napuszczać, i grać. I to jest okay, wiem że kasy w błoto nie wyrzuciłem.

Niw widziałem jeszcze zbyt wielu kabli, ale jest taki jeden co to i gra ładnie, a i po delikatnym tuningu w ogrodzie jak znalazł... Ciekawe jakby wyglądały firmowe wtyki uniwersalne na 3/4 cala, może szybkozłączka.. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.