Skocz do zawartości
IGNORED

PA do małego pokoju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam zestaw Yamaha R-N803D + Pylon Audio Pearl 25.Chciałbym dokonać wymiany głośników na coś lepszej jakości.Problemem jest mały a właściwie bardzo mały pokój 3 na 3.5 m . Monitory mnie nie interesują,wiele osób mi odradzało tam nawet Pearle - ale te grają i sprawdzają się znakomicie i również w opinii inych słuchających.Interesuje mnie zmiana na PA Sapphire 25.Myślałem o 31 ale kompletnie mi je odradzono,jednak zdecydowanie za mały pokój.Myślałem też o Sapphire 23 ale boję się,że w stosunku do Pearl 25 nie będzie dużej różnicy.Jak myślicie czy wrzucenie Sapphirów 25 będzie złym pomysłem,czy myśleć jednak o 23 ? Muzyka to dużo folku - Loreena ale czasami też lubię mocne granie.Będę ogromnie wdzięczny za opinię.Może ktoś wie jak Sapphire 25 sprawują się w małych pomieszczeniach.

https://www.audiostereo.pl/topic/151873-pa-do-ma%C5%82ego-pokoju/

Seria Sapphire gra lepiej od Pearl, ale też skrzynki są większe. Na przestrzeni 15/17m2 miałem je przyjemność testować i było ok. jednak na znacznie mniejszej powierzchni proponowałbym monitory z wyższej serii Pylon Diamond Monitor, które grają lepiej od niejednej taniej podłogówki i basu, dynamiki ci u nich dostatek.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Seria Sapphire gra lepiej od Pearl, ale też skrzynki są większe. Na przestrzeni 15/17m2 miałem je przyjemność testować i było ok. jednak na znacznie mniejszej powierzchni proponowałbym monitory z wyższej serii Pylon Diamond Monitor, które grają lepiej od niejednej taniej podłogówki i basu, dynamiki ci u nich dostatek.

Czy na Yamaha R-N803D będzie duża różnica między Pearl 25 a Sapphire 25? Z góry dzięki.

Brał bym pod uwagę ( jeśli już Pylon ) to jednak sporo droższe Ruby 25.

Łatwiej ustawić ze względu na BR na froncie i pasmo na dole niemal

jak w modelu Sapphire 25. Design też inny, ale to rzecz gustu i reszty gratów ...

Mimo wszystko nie wiemy, co znaczy "lepiej" bo niedomagań obecnych Pearl

jakoś nie opisałeś ? 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Różnice są duże między tymi seriami i bez problemu powinieneś je wychwycić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 minut temu, audioburak napisał:

Brał bym pod uwagę ( jeśli już Pylon ) to jednak sporo droższe Ruby 25.

Łatwiej ustawić ze względu na BR na froncie i pasmo na dole niemal

jak w modelu Sapphire 25. Design też inny, ale to rzecz gustu i reszty gratów ...

Mimo wszystko nie wiemy, co znaczy "lepiej" bo niedomagań obecnych Pearl

jakoś nie opisałeś ? 

Pearle grają ładnie,niemniej ten dźwięk wydaje mi się nieco "sztuczny" Bas jest mocny ale bardzo efekciarski i brakuje mu jakości po czasie i odsłuchu lepszych kolumn gra to z co najwyżej mocno średnią jakością dźwięku.Ogólnie po czasie robi się nieco męcząco.Brakuje mi właśnie jakości dźwięku i lepszego basu,które powinny mi chyba zapewnić Sapphire 25 ? Dalej martwi mnie bardzo mały pokoj,ale liczę że nie będzie tak źle.

Bas jednak musi się "nieco" rozwinąć, a do tego potrzebuje objętości pokoju.

Miałem poważne problemy z jego jakością przy kolumnach na długiej ścianie wąskiego

pokoju, ale po przestawieniu na krótką jak ręką odjął. Nie chcę być  złym prorokiem,

ale daleka jest droga do Rio ..... a od "Brother, where art .." wolę Alison Krauss ... ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Bas jednak musi się "nieco" rozwinąć, a do tego potrzebuje objętości pokoju.

Miałem poważne problemy z jego jakością przy kolumnach na długiej ścianie wąskiego

pokoju, ale po przestawieniu na krótką jak ręką odjął. Nie chcę być  złym prorokiem,

ale daleka jest droga do Rio ..... a od "Brother, where art .." wolę Alison Krauss ... ? 

Głośniki są oddalone ode mnie o 3.1 metra - nie jest tak tragicznie chyba.Ja ogólnie z basu jestem zadowolony,problemem jest raczej jego jakość,ktora w Pearlach przypomina mi bardziej dudnienie.Mam jednak nadzieję,że przy Sapphire 25 nawet przy tak małym pokoju jakość ogólna się znacznie poprawi.

Dlatego wspomniałem o wyższym modelu, a kolega wspomniał w #7 o BMN'ach

gdzie nie bez znaczenia jest położenie BR.    

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Popatrz choćby na model F2 czy podłogowy F3 a jest jeszcze parę innych w budżecie.

Mając taki pokój jesteś zapewne również bardzo blisko rogów, co też nie sprzyja ...

Zwrócił bym uwagę w podobnym budżecie raczej na coś takiego:

Ukryta Zawartość

bo sam używam w prawie 15 m2 monitorów ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sapphire też pewnie będą dudnić. Poleciłem Bmny, ponieważ kilku użytkowników podkreślało, że dopiero one dały radę ogarnąć bas w ich pokojach. Nie patrz na to, że jest jeden głośnik niskotonowy. Spokojnie zdejmie Ci czapkę  głowy, a do tego będzie bardziej rozdzielczy. Sam lubię sporo basu.Słuchałem kolumn tej firmy w większym pokoju i pod tym względem było naprawdę bardzo dobrze.

Jest jeszcze jeden sposób na lepszy bas. Kup jedną paczkę twardej wełny mineralnej o grubości 10 cm płyta. Owiń je folią, żeby nie pyliło i rozstaw za kolumnami ze dwie, cztery sztuki. Koszt zabawy bardzo niski, a gwarantuję ci, że się mocno zdziwisz, jak bardzo poprawi się dźwięk. Może wogóle zrezygnujesz z wymiany.

3 godziny temu, audioburak napisał:

Dlatego wspomniałem o wyższym modelu, a kolega wspomniał w #7 o BMN'ach

gdzie nie bez znaczenia jest położenie BR.    

Ukryta Zawartość

Popatrz choćby na model F2 czy podłogowy F3 a jest jeszcze parę innych w budżecie.

Kolega z forum sprzedaje BMN. Może warto się dogadać. 

Ukryta Zawartość

?👈

Sprzedawał Berges 3 na Illuminatorze, ale ok. 5 000 i już ich nie ma.

Rozsądnym wyborem  byłby komplet Sounddeco:

Ukryta Zawartość

bo wylot w podłogę, więc mniej wrażliwe ...

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi - jednak interesują mnie tylko Pylony.Miałem okazję słuchać Sapphire 31 i bas jest całkowicie inny niz w Pearl,zdecydowanie jakościowo lepszy.Tyle,że sluchałem je w dużym pomieszczeniu.Sapphire spodobały mi się też ze względu na wygląd - jak dla mnie rewelacja.Mi chodzi tylko o to,czy zmieniając z Pearl 25 na Sapphire 25 (31 już wiem że są za duże) odczuję znacząco różnice i w jakości i w sensie takiej zmiany ale podkreślam w tak małym pokoju.Co do sztuczki opisanej wyżej - dziękuję,myślę że to rozważę.

Edytowane przez Alex81

Jeśli już zdecydowałeś, to spróbuj najpierw wypożyczyć od któregoś z forumowych sklepów. Jeśli Ci nie podejdą, to oddasz i już. Stracisz tylko na przesyłce. Słuchanie muzyki to odczucia bardzo subiektywne, Każdy odbiera ją trochę inaczej.

Te sztuczki to są absorbery. Podałem Ci przepis na najprostsze samoróbki. Można zrobić lepsze i ładniejsze, albo kupić gotowe. Wydaje mi się, że w twoim przypadku mogą naprawdę wnieść dużo pozytywów. Najlepiej wejdź w dział Akustyka. Jest tam sporo wiedzy, jak poprawić dźwięk ustrojami akustycznymi.

3 godziny temu, Seb1 napisał:

Jeśli już zdecydowałeś, to spróbuj najpierw wypożyczyć od któregoś z forumowych sklepów. Jeśli Ci nie podejdą, to oddasz i już. Stracisz tylko na przesyłce. Słuchanie muzyki to odczucia bardzo subiektywne, Każdy odbiera ją trochę inaczej.

Te sztuczki to są absorbery. Podałem Ci przepis na najprostsze samoróbki. Można zrobić lepsze i ładniejsze, albo kupić gotowe. Wydaje mi się, że w twoim przypadku mogą naprawdę wnieść dużo pozytywów. Najlepiej wejdź w dział Akustyka. Jest tam sporo wiedzy, jak poprawić dźwięk ustrojami akustycznymi.

Dziękuję.

• 8 miesięcy później...
W dniu 2.09.2020 o 08:38, Q21 napisał:

Seria Sapphire gra lepiej od Pearl, ale też skrzynki są większe. Na przestrzeni 15/17m2 miałem je przyjemność testować i było ok

ktory model, czy 25 da radę na 15metrach?

Ukryta Zawartość

dedykowane są pomieszczeniom 18 - 40 m2 w których odnajdą się optymalnie.

ale nikt nie zna Twojego zapotrzebowania na bas i jego jakość np. przy braku miejsca, żeby je

jednak odsunąć od ściany, bo BR jest na ściance z tyłu kolumny. Może będzie OK ...

Ukryta Zawartość