Skocz do zawartości
IGNORED

jaki przetwornik do nada541i

parmenides

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś eksperymentował z zewnętrznymi przetwornikami? Co polecacie do posłuchania by troszkę "podrasować" nada? może xdaca MA? i jeszcze jedno pytanie - czy będzie jakakolwiek różnica jeśli podłącze taki przetwornik raz do nada 541i a raz do jakiegoś napędu dvd (philips, model 612s). Czy jakość samego trasportu wpłynie jakoś zasadniczo na efekt końcowy?

https://www.audiostereo.pl/topic/1520-jaki-przetwornik-do-nada541i/

O przewtornikach zewnętrznych i problemach technicznych fachowcy sporo napisali w poście o możliwościach PC.

Ja mam dobre doświadczenia z dodatkowymi DAC. Kupiłem z drugiej ręki AudioAlchemy DAC Man, najprostszy tej firmy i upgradowałem nim tymczasowe, mam nadzieję, źródło Pioneer DV-535. Z przetwornikiem odwiedziłem też kilka zaprzyjaźnionych systemów odsłuchowych i włączałem go do NAD-521 i Denon DCD-835 (upgrade LCAudio), a nawet (z okazji i z przekory) do Sondek CD12 - oczywiście już w sklepie, a nie u znajomych. Z wyjątkiem tego ostatniego kuriozalnego połączenia efekt soniczny był naprawdę bardzo dobry. Do połączeń używałem kabelka cyfrowego zrobionego z przewodu Cordial-a (75Ohmów) i taniutkich pozłacanych wtyków Neutrika. Miałem też możliwość odsłuchy starszego modelu MF X-ACT, który na moje ucho też poprawił NAD-a, ale nie było to już tak wyraźne. Nowsze MF, szczególnie z oddzielnym zasilaniem PSX (wydaje mi się, że używany jest do zobaczenia w HiFiClubie w W-wie) - warto posłuchać. Pamiętaj o dodatkowym koszcie kabla cyfrowego w takiej konfiguracji. Ja nie próbowałem jeszcze porównywać mojej samoróbki z firmówkami. Napęd oczywiście też ma duże znaczenie i różnice pozostają słyszalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.