Skocz do zawartości
IGNORED

denon pma-720ae + B&W 601 s2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post oraz pierwsze kroki, które mam nadzieję doprowadzą mnie do przyjemności ze słuchania muzyki rocka (Pink Floyd, Camel, MoodyBlues itp), alternatywy (Interpol, Archive itp) ale i ELO, Depeche Mode, Ultravox. W chwili obecnej posiadam sprzęt ww + cd denon 720 ae, kable Chord ClearWay oraz Qed Performance Audio. Z tego co już poczytałem to "szału nie ma"... ale nie oczekuję czegoś rewelacyjnego choćby ze względu na kasę ale i warunki mieszkaniowe w bloku a pokój jest gościnnym oraz moim odsłuchowym 20 m2. Proszę jednak znawców o komentarz co  do mego zestawu ale i proszę o podpowiedzi i propozycje, co mógłbym zmienić by polepszyć wrażenia ze słuchania muzyki. Ze względu na miejsce zamieszkania i kota w domu kolumny podłogowe odpadają - pozostają podstawkowe i chyba najlepiej z przednim BR. Wzmacniach i odtwarzacz muszą póki co pozostać. Bardzo proszę o podpowiedzi...szczerze mówiąc po przeszukaniu, przeczytaniu ogromu artykułów i wypowiedzi zgłupiałem...bardzo proszę o każdą podpowiedź... jeśli chodzi o ewentualny odsłuch to mieszkam ponad 100 km od Gdańska..pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/152381-denon-pma-720ae-bw-601-s2/

Wybrałeś najgorszą konfigurację jaką można sobie wyobrazić .

Denon nie idzie w parze z B&W jak już to Monitor Audio , JBL,Mission,Focal choć może być cut za ostro,PSB,Paradigm Monitor 3 ,Klipsch,Jamo 

Zaś Chord ClearWay strasznie muli jak już to Chord Odysey, lub XLO ,ewentualnie Audionowa Illuminator

Właśnie dlatego tu jestem by móc zmienić na lepsze.. dziękuję i oczekuję każdej propozycji.. dodam że kwota do dyspozycji na zmiany to około 1500 zł. Proszę jednak o ile to możliwe, ze względu na moją niewiedze w tym temacie o możliwie konkretniejsze informacje

Proponowałbym monitory Dynaudio Emit M20 to jedne z najlepiej grających monitorów do 3 tysięcy za parę - polecam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A najważniejszego oczywiście nie napisałeś - co dla Ciebie znaczy "polepszyć wrażenia ze słuchania"

bo może za dużo basu, za dużo góry pasma, agresywne, brak szczegółów albo ich za dużo czy źle

prowadzony bas, dudni i w ogóle nic nie wiadomo ...

A w ogóle to tylko Klipsche, Panie i nic więcej .. ? 

Poważnie rzecz biorąc wybór nieduży w budżecie do 1 kzł ale np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mając jednak regał pod TV lub coś podobnego:

Ukryta Zawartość

bo na podłogę za niskie, a na półkę za duże. A w ciemno ( wg swoich upodobań )

brałbym te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

no tak.. ale czytałem że ten wzmacniacz może ich nie pociągnąć a poza tym BR z tyłu a u mnie nie mam za dużo miejsca z tyłu ?

w chwili obecnej chciałbym polepszyć ze względu na brak wypełnienia, sceny .. jest płasko ..nie jestem miłośnikiem mocnego basu

Potężnego basu z monitorów tej klasy bym nie oczekiwał, a w takim budżecie wybór jest rzeczywiście ograniczony i brałbym pod uwagę właśnie Indiana Line Tesi 261 i Monitor Audio Bronze 2.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

".... a w ogóle to tylko Klipsche, Panie i nic więcej .. ?" ... szczerze mówiąc czytałem o nich ale...ale maja BR z tyłu a ja za bardzo nie mogę odsunąć od ściany .. więc chyba odpadają?? 

To są bardziej do kina i trzeba mieć "inne słyszenie" żeby starszych modeli używać do muzyki 

- stąd ta buźka na końcu. Co do kabli, to są różne szkoły - 1/3 kolegów uważa, że to strata kasy.

Ja należę do wyznawców okablowania  i nawet wydanie tyle na kable, co na kolumny wcale

mnie nie dziwi, ale tu trzeba wiedzieć czego brak czy w ogóle - czego się szuka w muzyce.

Te monitory z linku - Indiany to nie zabytek vintage, więc trzeba dobrze szukać, żeby wśród

nowych znaleźć podobnej klasy, ale np. Elac Debut 2.0 B6.2 to również  dobra propozycja

z dobrym pasmem i BR na froncie; oczywiście w budżecie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Q21 napisał:

uwagę właśnie Indiana Line Tesi 261 i Monitor Audio Bronze 2

Szczerze mówiąc to nie wiem czy oni jeszcze działają, ale QBA eEements AL bym polecił. Strona niby jest, ale dawno nie aktualizowana. Dla mnie monitor 100 AL to świetna kolumna bez względu na cenę. Szkoda, że nikt , nigdy tego nie poleca.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Dodam jeszcze, że zapamietałem je jako kolumny z nieprzewalonym basem i bardzo szybkie. Do Denona moim zdaniem świetny wybór. W ogóle świetny wybór.

Tym się  można zainteresować 

Ukryta Zawartość

i to

Ukryta Zawartość

lub to choć Mission bardziej cenię

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pociągnę jeszcze wątek QBA. Kiedyś celowałem właśnie w Dali, ale ikon. Kupiłem QBA bo dla mnie były lepsze. Nie tak wymuskany dźwięk, ale szybki i dynamiczny. Dali do tego uwypuklą cechy Denona. Mission byłyby świetne tylko wysokie niefajne.

Edytowane przez Misio38

Dzięki wszystkim za cenne rady.. jest ich sporo i wybór duży..teraz pozostaje to zebrać ..i chyba umówić się na jakiś odsłuch.... raz jeszcze dziękuję, choć w razie wątpliwości nie omieszkam szukać u Was porad..pozdrawiam

9 godzin temu, Misio38 napisał:

Dla mnie monitor 100 AL to świetna kolumna bez względu na cenę. Szkoda, że nikt , nigdy tego nie poleca.

Mozna pelna nazwe tego zestawu?