Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo + TV - którędy droga? Nowicjusz na rozdrożu.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tanatos napisał:

Tak jak pisałem w przydługim wstępie, dla mnie najistotniejsza jest jakość dzwięku  w muzyce, tv jest jedynie często wykorzystywanym dodatkiem.

A ja mam dwa systemy: do muzyki Daphile+wzmacniacz+kolumny, a do TV malutkie kino z wysokotonowymi satelitkami wielkości pudełka zapałek, i bazą w której są średnie i niskie tony. W sumie mógłbym TV podłączyć do wzmacniacza, tylko po co? Na jeden dźwięk idealny mnie nie stać, a kino i muzyka mają odmienne wymagania. Tak myślę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

A ja mam dwa systemy: do muzyki Daphile+wzmacniacz+kolumny, a do TV malutkie kino z wysokotonowymi satelitkami wielkości pudełka zapałek, i bazą w której są średnie i niskie tony. W sumie mógłbym TV podłączyć do wzmacniacza, tylko po co? Na jeden dźwięk idealny mnie nie stać, a kino i muzyka mają odmienne wymagania. Tak myślę.

Zazdroszczę, ja zwyczajnie nie mam miejsca na kolumny a co dopiero kina domowego z satelitammi z tyłu, tym bardziej że kanapa stoi na środku pokoju, a za nią jest stół więc musiałby stać na stojakach.

30 minut temu, szymon1977 napisał:

A ja mam dwa systemy: do muzyki Daphile+wzmacniacz+kolumny, a do TV malutkie kino z wysokotonowymi satelitkami

TV jest fajnym dodatkiem do systemu audio, bo służy jako monitor do konfiguracji sprzętu. Przydatne nie tylko dla skomplikowanego amplitunera, także np. dla Raspberry i może dla Daphile też.

23 minuty temu, Tanatos napisał:

...ja zwyczajnie nie mam miejsca na kolumny a co dopiero kina domowego z satelitammi z tyłu...

Sony HT-IS100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje satelity można na bluetac do ściany przyczepić. A że filmy oglądam gdy dzieci śpią a wokół cisza, to wystarczy. Efekt 5.1 mocno ograniczony ale jest, a ogólna jakość dźwięku w porównaniu do TV... o jakości dźwięku w przypadku TV nie ma co mówić.

Ukryta Zawartość

Polecam jak najlepsze kolumny, przyzwoity wzmacniacz z dac lub bez dac i dac zewnętrzny plus chromecast audio. Chromecast z TV po optyku (mam wpiete oba do wejścia optycznego Daca splitterem optycznym) i jest bardzo dobrze. (muzyka z Tidala). Tv też nie jest aż tak tragicznym źródłem, YT idzie posłuchać czasem. 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A ja mam to co wyżej na dużych podłogówkach z mocnym wzmacniaczem. Subwoofera się pozbyłem bo basu mam aż zanadto, a centralnego nie potrzebuje bo mam dobre pozycjonowanie dźwięku i dialogi słyszę bezpośrednio ze środka. Brakuje tylnych, ale efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

47 minut temu, marcinmarcin napisał:

A ja mam to co wyżej na dużych podłogówkach z mocnym wzmacniaczem. Subwoofera się pozbyłem bo basu mam aż zanadto, a centralnego nie potrzebuje bo mam dobre pozycjonowanie dźwięku i dialogi słyszę bezpośrednio ze środka. Brakuje tylnych, ale efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. 

Mogę się założyć, że przy cichutkim oglądaniu późnym wieczorem moje rozwiązanie zrobiło by na Tobie pozytywne wrażenie. Rozwiązań jest sporo, a każde ma swoje wady i zalety. Moje do głośnego oglądania filmów się nie nadaje.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mogę się założyć, że przy cichutkim oglądaniu późnym wieczorem moje rozwiązanie zrobiło by na Tobie pozytywne wrażenie. Rozwiązań jest sporo, a każde ma swoje wady i zalety. Moje do głośnego oglądania filmów się nie nadaje.

U mnie zaważyła trochę estetyka, ogólnie wszystko wygląda ładnie i minimalistycznie. Jest wzmacniacz, na nim czarny mały dac i 2 kolumny po bokach szafki, CD i DVD się pozbyłem...

45 minut temu, marcinmarcin napisał:

U mnie zaważyła trochę estetyka, ogólnie wszystko wygląda ładnie i minimalistycznie.

U siebie też bym pełnowymiarowego 5.1 nie postawił. Ale satelitki 5x5cm? Czemu nie!

koniecznie posłuchaj zestawu Yamaha R-N803D z kolumnami B&W 606. Zestaw trochę droższy od zakładanego budżetu, ale serio warto. W końcu kupujesz na lata ? Alternatywa tańsza u nas to ta sama Yamaha z kolumnami Elac Debut Reference B6. Znajdzie się oczywiście coś jeszcze do porównania. 

Zapraszamy do nas na odsłuch ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

O! Co powiesz o brzmieniu BW606? Dziś jadę kupić, a mam kawałek. Na co się nastawić?

Ukryta Zawartość

30 minut temu, szymon1977 napisał:

O! Co powiesz o brzmieniu BW606? Dziś jadę kupić, a mam kawałek. Na co się nastawić?

świetny detal i stereofonia i wcale nie sucho ani ostro. Z jaką elektroniką będziesz słuchał?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Na tę chwilę mam Onkyo a-5vl. Właśnie ze łzami w oczach sprzedałem Tannoy Reolution R3 i chcę spróbować czegoś innego.

W dniu 28.10.2020 o 19:47, szymon1977 napisał:

Jeśli już, to podobno bezproblemowe w obsłudze jest Volumio, które można postawić na zwykłym starym PC.

Nie do końca dobry pomysł. Próbowałem. Szumi i to mocno. Pomogłoby pasywne chłodzenie ale to droższe od maliny ?

5 godzin temu, Funnykris napisał:

Nie do końca dobry pomysł. Próbowałem. Szumi i to mocno. Pomogłoby pasywne chłodzenie ale to droższe od maliny ?

Nie chcę w błąd wprowadzić, ale Volumio można chyba zainstalować na wiekowym PC, a naprawdę nie trudno o jakiś thinclient z chłodzeniem pasywnym za grosze. Jeśli się mylę to poprawcie.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Co powiesz o brzmieniu BW606?

9 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

świetny detal i stereofonia i wcale nie sucho ani ostro.

Kupione - potwierdzam.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie chcę w błąd wprowadzić, ale Volumio można chyba zainstalować na wiekowym PC, a naprawdę nie trudno o jakiś thinclient z chłodzeniem pasywnym za grosze. Jeśli się mylę to poprawcie.

Nie no można bez problemu. Chodziło mi o to że większość PC ma głośne chłodzenie. A jak coś kupować to lepiej RaspberryPi bo jest zwyczajnie do tego lepsze. Malutkie, ma wszystko na pokładzie (wifi, bt), i jest tanie. Miałem długo streamer na starym netbooku i było ok. Także spokojnie można tak tego używać. 

Godzinę temu, Funnykris napisał:

Nie no można bez problemu. Chodziło mi o to że większość PC ma głośne chłodzenie. A jak coś kupować to lepiej RaspberryPi bo jest zwyczajnie do tego lepsze. Malutkie, ma wszystko na pokładzie (wifi, bt), i jest tanie. Miałem długo streamer na starym netbooku i było ok. Także spokojnie można tak tego używać. 

Czyli jednak da się: wystarczy za grosze kupić thincielnt. Bez problemu znajdziemy malutki, z pasywnym chłodzeniem i wifi.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czyli jednak da się: wystarczy za grosze kupić thincielnt. Bez problemu znajdziemy malutki, z pasywnym chłodzeniem i wifi.

Można, zależy co chcesz z niego słuchać. Jak Tidal, to z uporem będę polecał Chromecast Audio. Różnicy PC-Usb-Dac do CA-toslink-Dac, praktycznie dla mnie nie ma. Gęste pliki trochę inaczej brzmią, ale nie znaczy wcale że lepiej. Z lenistwa i wygody 95 procentvtego co słucham to Tidal z CA. 

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich na forum,

odkopię trochę temat bo szukam czegoś praktycznie identycznego jak autor wątku (wyłączając strumieniowanie własnych albumów z dysku) + powiedzmy, że budżet mógłbym zwiększyć do ok 6 tys. - @Tanatos udało się coś odsłuchać i wybrać?

Czy macie jakieś konkretne propozycje jeśliby odjąć z kręgu poszukiwań streamer (chwilowo byłby to TV również do muzyki - Youtube, Spotify) - potem bym coś dokupił do serwisów strumieniujących o właściwej jakości.

Sprzęt raczej nowy z zakupem na raty.

18 godzin temu, LuciusXIII napisał:

@Tanatos udało się coś odsłuchać i wybrać?

Tak, sprawa u mnie już zamknięta, sprzęt gra w domu ? Postaram się opisać moje laickie doświadczenia:

Z amplitunerów/wzmacniaczy słuchałem następujących: 
Yamaha R-N803d
Marantz RN1200
NAD C338

Wszystkie spełniały moje kryteria użytkowe (obsługa tidala i spotify, flaci z serwera domowego, sterowanie głośnością z poziomu apki itd). Aplikacja Yamahy dawała sporo opcji, ale zupełnie mi nie podeszła. Korzystając z niej nie można było nawet przewijać utworów (!) Na szczęście zarówno MusicCast jak i reszta aplikacji pozwalała na Spotify i Tidal Connect. 

Obiektywnie rzecz biorąc Yamaha grała chyba całościwo najlepiej, dynamicznie i miała też sporo mocy, ale w moim przypadku grała dla mnie zdecydowanie za jasno, trochę twardo? Brakowało mi głębi. Plusem było to że mamy prosty EQ, który ma dość spory zakres regulacji więc teoretycznie można by trochę ją utemperować, ewentualnie dobrać jakieś głośniki z wycofaną górą.

Marantz z koei grał trochę cieplej, choć miałem wrażenie, że tu z kolei średnie tony były bardziej wycofane co nie do końca mi się spodobało.

Na końcu słuchałem NADa C338 i na nim już zostało, jako że jego brzmienie najbardziej wpadało mi w ucho. Gra neutralnie z lekkim zapędem w stronę ciepła, Bardzo fajnie prezentuje się środek i dół pasma, góra jakby trochę ugrzeczniona i wygładzona. Bas jest miękki, wokale wyraźne, a perksuje nie świdrują w uszach. Ma on jednak mniej mocy i gra trochę mniej dynamicznie niż te wyżej. 

Z kolumn przesłuchałem:
Focal Chora 806, Klipsch RP-600m, Monitor Audio Bornze 100, Dali Oberon 3, B&W 606, Elac Debut Reference B6. 

Okazało się że lubię brzmienia ciepłe, miękkie z mocno zarysowanym basem, nie podchodzą mi kolumny zbyt jasne, więc końcowy wybór był między Elac DBR B6 a Dali Oberon 3, które wziąłem na odsłuchy do domu. Deczyja była trudna, bo kolumny grają w zasadzie podobnie, różnice bazują na niuansach. Stanęło do Elacach. 

Jeśli miałbym w domu miejsce na subwoofer, kupiłbym Focal Chora, te głośniki grały przepięknie, o klasę albo i dwie wyżej niż reszta, byłem zachwycony, ale totalnie brakowalo im dołu, prawie w ogóle go nie było. Szkoda.

Edytowane przez Tanatos

Dzięki za tak wyczerpującą wypowiedź. Miałem pytać jak rozwiązałeś podłączenie do TV i streaming i dopiero jak poczytałem dokładnie specyfikację tego NADa C338 to zobaczyłem, że ma wszystkie te funkcje? (myślałem, że nie ma nawet dac) - wpisuję na listę do przesłuchania.

Czyli standardowo - odsłuch, odsłuch, odsłuch... (szczególnie, że nawet nie wiem jakie brzmienie lubię bo nigdy nie miałem sensownego stereo).

Po przeanalizowaniu potrzeb muszę przejrzeć ofertę wzmacniaczy z DAC w zbliżonych pieniądzach - powinny zagrać lepiej od Yamahy R-N803d i stanowić lepszą bazę systemu, a na razie pełna funkcjonalność tego amplitunera jest mi niepotrzebna (można chwilowo spróbować gdzieś wyrwać Chromecast Audio, albo pobawić się Raspberry ?)

W dniu 23.11.2020 o 09:48, Tanatos napisał:

Plusem było to że mamy prosty EQ

To nie jest proste EQ, Yamaha ma system korekty akustyki. Jak słuchałeś bez wykonania pomiarów akustycznych, to straciłeś możliwość sprawdzenia najciekawszej funkcji tego amplitunera.

Godzinę temu, popej napisał:

To nie jest proste EQ, Yamaha ma system korekty akustyki. Jak słuchałeś bez wykonania pomiarów akustycznych, to straciłeś możliwość sprawdzenia najciekawszej funkcji tego amplitunera.

Słuchałem w salonie, gdzie zrobili już korekcję, pytanie czy zmiana kolumn ma duży wpływ tą "kalibrację". W teorii to korekcja pomieszczenia. Przez prosty EQ miałem na myśli ograniczony do 3 zakresów. I tak lepiej niż NAD, który ma tylko podbicie niskich. 

53 minuty temu, Tanatos napisał:

pytanie czy zmiana kolumn ma duży wpływ tą "kalibrację"

Tak, charakterystyki amplitudowe i fazowe kolumn podlegają korekcji. Yamaha nie robi radykalnej modyfikacji, ale użycie pomiarów innych kolumn zupełnie wypacza idee systemu.

Nie znam szczegółów rozwiązania w 803. Analogiczne korekty w amplitunerach KD Yamahy mają 7 filtrów parametrycznych PEQ na kanał. Normalnie to można modyfikować z pomocą ekranu TV. Być może 803 daje dostęp do regulacji przez stronę www. W moim starym amplitunerze strona www wygląda jak na załączonym obrzku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez popej

potwierdzam, YPAO w Yamasze R-N803D działa nadspodziewanie dobrze i często jest zbawienne, szczególnie w trudnych warunkach akustycznych. Co do przewijania utworów w apce Music Cast, w bardzo łatwy sposób można to obejść, tym bardziej jak sama apka komuś nie podchodzi: jest mconnect, AirPlay, czy Spotify/Tidal connect.

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi