Skocz do zawartości
IGNORED

Tanio, za drogo, nabici w butelke...

Paul

Rekomendowane odpowiedzi

Trafo mam jakieś ze starych zapasów fabrycznie zaekranowane. Wygląda mi to na beryl. Potwornie ciężką ma osłonę. Jak będziesz ekranował miedzią to daj jakąś izolację pomiędzy metalową obudową, a dodatkowym ekranem.

Ja tak myślę sobie ( nie wiem jak mi to wyjdzie ) , żeby zrobić obudowę ze sklejki i ładnie polakierować. Nie wspomnę o politurce jak w bardzo starym sprzęce. Oczywiście odpowiednie ilości metali w celu ekranowania można schować pod taką obudową, Wtedy ta część metalowa nie musi być taka piękna. Muszę również zrobić otwory wentylacyjne, bo mimo, że to ustrojstwo jest słuchawkowe to trochę grzeje. Ale co ja na to poradzę, że dobre efekty uzyskałem na dość znacznych jak na takie użądzenie prądach.

Pozdrawiam

Gość piotrek608>Fabianek>józwa

(Konto usunięte)

1Tak batlleship..moja nazwa to heavy duty military preformance...czy jakos tak..anglika jeszcze sie ucze z miernymi skutkami..wiesz józwa wychodze z załozenia ze cos co wazy mniej niz 7 kilogramów nie jest wogóle audiofilskie..dobry sprzet musi wazyc..zreszta sledze posty ..ile wazy Linn 12??

2.A teraz do rzeczy moj wzmak bierze w spoczynku 600 miliamper pradu na kanał zasilanie jest typowe symetryczne +/- 15Volt wychodzi w sumie 15x0,3x2=9 ze słuchawkami 10 wat w ciepło na kanał razy dwa kanały =20 wat idzie w atmosfere....teraz wiem dlaczego trafo po całonocnym grzaniu było dosć ciepłe..uzyłem pojemności 90.000 uf(6x15.000uF)..nie stosuje stabilizatorów bo mi cos złego robią z dzwiekiem niewazne czy wkładałem L7815 za 2 złote czy LT1086/15 za 22zł..za radą Bryana uzyłem starego sposobu stosowanego w układach lampowych filtru rezystorowo kondenstorowego..gra genialnie...cwiczyłem ten zasilacz na wszelakiie sposoby:):)Napisz jak jest u ciebie bo aby nie było poruty i zebysmy nie zrobili tego samego aa u mnie zastosowałem 2 OPA2132 jako sterowanie i drive..A miałes jakies doczynienia z Scalakami BUF634???

• Redaktorzy

He he, nie wiem ile wazy CD12, ale moj Karik wazy 5.5. Natomiast LP12 owszem, kolo 10 kilo. Ale nie sa to jeszzce mistrzostwa swiata. Linn w elektronice stosuje male obudowy z aluminium, jakby dal gdzies centymetr stali to by masa od razu skoczyla dwukrotnie.

Co do zasilacza - probowales dlawika transformatorowego (choke regulation po ichniemu, nie jestem pewien polskiej nazwy), a la Musical Fidelity?

Wiem o co chodzi..w sumie nic skomplikowanego..musze tylko zamówic rdzenie ferrytowe..a to kasa..i tak juz mam budzet przekroczony wiele wiele razy..dobrze ze moja zona woli jak siedze w domu i grzebie sie w swoich klockach niz jak szlajam sie po miescie..

Panowie,

i oto calkiem "z glupia frant" okazuje sie ze od slowa do slowa i mozemy we wspolnym gronie, jedni cos pokazac, inni posluchac, wszyscy wymienic sie opiniami i doswiadczeniem,

a w efekcie co poniektorzy kupic jesli dobre.

Czy to nie jest interesujace ?

>piotrek608

wygrzewanie to nie problem, ma zajebiscie grac i nie kopac - podstawowe kryteria uzytkowe.

bo wzmaki sluchawkowe to smaczek wieczorny, a wtedy obudowa moze byc i "battleship"

;-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość Krzysiek>piotrek608

(Konto usunięte)

Piotrze, jeszcze uwaga do samego dzwieku.

Czy pasowales ten wzmacniacz pod konkretna charakterystyke Senn HD-600 ?

Czy jest on ogolnie naturalny, czy raczej gladzi ostrosc Sennheiserow ?

Bo wiesz, ze jak sie teraz to pospina, to od roznych interkonektow wyjda calkiem rozne efekty.

Trochę odbiegnę od ostatnich wypowiedzi w tym wątku. Właśnie wzrosła cena Vincenta SV 233 w detalu. Będzie teraz wynosić 4500 zł.

Jak widać cena sprzętu zależy nie tylko od kosztów jego wytworzenia, ale również od popytu na niego i innych czynników - tym innnym czynnikiem jest wyrównywanie cen pomiędzy Polską a Niemcami, skąd zaopatruje się polski dystrybutor Vincenta.

Pozdrawiam

Gość Fabianek->Piotrek608

(Konto usunięte)

Na szczęście robimy całkem odmienne konstrukcje. Ja tworzę całkowicie tranzystorowy. Układ mam dość prosty, co wcale nie oznacza, że łatwy w dopracowaniu. Generalnie rzecz biorąc sam tor sygnałowy jest wzmacniaczem na 1 tranzystorze, do tego dochodzi źródło prądowe na 2 tranzystorch. Zasilacz zrobiłem stabilizowany na tranzystorach bez wzmacniacza błedu ( okazał się lepszy niż LM317, może nie pod wzgledem stopnia stabilizacji, ale dźwięk jest ładniejszy ), za to posiada aktywny filtr tętnień dzięki czemu nie mam gigantycznych elektrolitów (4700uF->stabilizator->2200uF). Prąd w stopniu końcowym u mnie wynosi 350mA na kanał przy zasilaniu 24V. Z obliczeń mi wyszło, że dla słuchawek AKG K501 wystarczyłby 85mA, i faktycznie głośnośc przy takim prądzie była stanowczo wystarczająca, to po zwiększeniu jego wartości do wspomnianej wyżej dźwięk stał sę owiele przyjemniejszy.

Niewiem czy kombinowałeś, ale warto wsadzić rezystor szergowo ze słuchawkami. Mówiąc szczerze nie spodziewałem się, że będzie on miał jakiś wpływ na dźwięk, a jednak przekonałem się, że piszą w literaturze prawdę odnośnie potrzeby jego stosowania.

Pozdrawiam

Gość piotrek608>Fabianek

(Konto usunięte)

Aaaa i widzisz mamy podobne doswiadczenia jezeli idzie o zasilacze..jakiekolwiek wymysły..itd "kradną" cos z dzwieku..niby w pomiarach wszystko jest super napiecie takie miło stabilne..ale jednak proste zasilacze chodzą dużo lepiej pod wzgledem Audio..A mi Lm317 nigdy sie nie sprawdzały..od kiedy kilaka lat temu sie nim zajarałem..

Przyznaje ze rezystora nie podprojektowałem...ale mam wolne miejsce na druku to dowiercic miejsce na druku i podlutowac zaden problem..tylko jaka wartosc włozyc ..typowe 100 ohm czy wiecej..mam takie fajne weglowe rezystorki 100 ohm , a jak wiadomo wegiel ociepla dzwiek..:):)..wczoraj z pracy do domu pozyczyłem oscyloskop..nasz wazy tylko 3 kilo..mierzyłem tetnienia na zasilaniu przy moich 90000 mikrofaradów...na najnizszym zakresie oscyloskopu 0,01V/Div widac małą piłkę ..przenoszenie mam od 12hz do154khz..doszłem do wniosku ze takie przenoszenie nie jeszt dla słuchawek konieczne ..dlatego w sprzezenie zwrotne wpiałem kondensatorek mikowy 47 pF i zeszłem do przyzwoitych 67KHz..to ma byc wzmak dla człowieka nie dla nietoperza..dzis zostawiałem go na cały dzien włączony niech sie wygrzewa, a co nie ma lekko..w sumie zakonczyłem..pozostaje na niedziele problem zakupu na giełdzie wierteł..pilnikow lakieru w sprayu czarny matt i brania sie za budę...wiesz chciałbym zbudowac frame end beam..rama i bekla..antiwibration chasis..i inne takie rodem z naklejek na mini wieżach technicsa..ha,ha,ha

Gość Fabianek>Piotrek608

(Konto usunięte)

Przy moich testach ten rezystor wyjściowy ustaliłem na 12 Ohm. W Twoim przypadku ta wartość będzie inna. Szkoda, że producenci słuchawek tego nie podają ( czytałem, że podają, tylko nie spotkałem takich ). Z tymi stabilizatorami to najprawdopodobnej kwaszą wzmacniacze błędu. Sygnał akustyczny bardzo dynamicznie wpływa na wartość poboru prądu ( nawet w przypadku klasy A ) i wtedy stabilizator cały czas koryguje wartość napięcia i ze względu na opóźnienia nie zabardzo mu to wychodzi. Przypuszcam, że złożone stabilizatory dokładają wtedy swoje śmieci. Powiększanie pojemności w zasilaczu powyżej jakiejś bliżej nieokreślonej granicy niewiele daje. Lepiej dać aktywny filtr , albo układ sztucznej baterii ( w zasadzie robi to samo tylko technics tak swój patent nazwał ). Przypuszczam, że trochę przesadziłeś, ale nie powinno być to szkodliwe. Zastanawiam się, czy nie pokusić się o zasilanie z akumulatorów, ale wtedy bym musiał ograniczyć pobór prądu.

Pozdrawiam

Gość piotrek608>Fabianek

(Konto usunięte)

nooo jest lepiej dzis sie doczekałem w koncu na drogie japonskie tranzystorki..wlutowałem je zamiast bd-ków i nareszcie pojawilu sie mikrodetale a to juz duzo..

Mi wyszedł na wyjsciu rezystor 43 omy na nim dzwiek najladniejszy wychodzi..gorzej ze tylko mam takie rezystory ale krajowe pół wata MŁT nie znam sie na krajowych rezystorach i nie wiem co o nich sadzic nasze elementy elektroniczne były doskonałe do przemysłu ale do audio...uuu tu problem..

do tego spłyciłem na w łasne ryzyko sprzezenie zwrotne...o 3 kiloomy...wokale zroiły sie słodsze...pozdr piotr ..

Gość piotrek608>Krzysiek

(Konto usunięte)

mój adres:[email protected]

Wczoraj Cortazar i brayan słuchali mojego wzmaka..moja nazwijmy 'prezentacjaa' wypadła dla mego wzmaka bardzo pomyslnie dzwiekowo jest super..sa tylko bardzo drobne elementy do poprawki...Scorpion HVm wg nich sie zupełnie chowa nie ma czego porównywać dzwiek mego wzmaka o klase wyższy.pozostaje mi sie ostro wziasc sie za obudowe bo drobne szczególiki to do usuniecia w jedna minutkę.

Gość Krzysiek>piotrek608

(Konto usunięte)

Jak dla mnie Piotrze, moze byc podejscie nazwijmy to "armijne".

;-)

Siermiezna obudowa khaki (cos na modle spawarki), ale najwazniejsza muzyka i funkcjonalnosc.

Wolalbym dwa, wejscia sygnalu niz super jakosc obudowy.

A swoja droga to wlasnie Dual In byloby nieocenione jesli chodzi o interkonekty.

Pozdrawiam.

Gość piotrek608>Krzysiek

(Konto usunięte)

Hej Krzysiu!Nie pisałem wczoraj bo robiłem z moim kompem cos co niektórzy nazywaja FORMAT C:..jezeli chodzi o gniazda rca to juz je mam baaardzo porzadne i mocne ..mozna do nich kable przemysłowe wpinać bez obaw..jedyny problem to gałka głosności..ale to moze dopracujeę.caly wekend pracuje nad obudowaa az do padniecia z nog..w poniedziałek dam Ci meldunek...co jest jak jest.Pozdr Piotr.

Mam gałke glosnosci nawet trzy bardzo podobne do gałek Naim Audio..kolor bedzie czarny matt..choc w obecnej dobie mozna pomyslec o wersjii exportowej do Iraku w kolorze khaki...teraz studiuje ksiązke "powłoki Lakiernicze zastosowania w przemysle"..konstruktor sprzetu audio musi być wszechstronny..:):):)...lakierek musi byc ze muszka nie siada...

A moze wlasnie w dobie nowoczesnosci srebrne frezowane aluminium i tloczona srebrna galka? W razie czego ja bym na taka reflektowal:)

Jak myslisz, kiedy zakoncza sie prace? Bo sie za sluchawkami rozgladam:)

• 11 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.