Skocz do zawartości
IGNORED

Skutecznosc kolumn - lamerskie pytanie

jack_sparrow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam lamerskie pytanie, czy jest bezposrednie przelozenie skutecznosci kolumn do glosnosci jaka mozna z nich uzyskac?

Chodzi mi o to ze mam dosc spore pomieszczenie (ok 30m2) a odsluchy moge przeprowadzic w max 2 razy mniejszym.

Czy np majac niewielka podlogowa kolumne (4ohm) 90 db i sporo wieksza (8ohm) 86 db mozna zalozyc ze ktoras zagra glosniej, czy jest to indywidualna sprawa

Zakladam ze wzmacniacz napedzi obie bez problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/15283-skutecznosc-kolumn-lamerskie-pytanie/
  • Redaktorzy

Kapitanie, ja bym spodziwał się, że wydajniejsza zagra głośniej pod warunkiem, że wzmacniacz będzie w stanie dać tyle prądu, ile zażądają od niego 4-omowe kolumny. Ale ponieważ są to inne kolumny, dźwięk będzie różnił się też pod innymi względami, np. z większej możesz uzyskać więcej basu. Nie da się z góry przewidzieć, która będzie lepsza, chyba że tra mniejsza jest faktycznie mała, wtedy do 30 m2 może nie wystarczyć. Będzie głośno, ale nie będzie muzyki.

Wybor jest miedzy Gale 3040 i Wharfdale Diamond 8.4, te diamondy sa 6ohm-owe a nie 8.

Wzmacniacz poradzi sobie z obiema, to nie jest problem. Nie pamietam w tej chwili symbolu ale to jakas stara integra onkyo, dobre 10 kg :)

Z Diamondów 8.4 wyciśniesz sporą głośność nie tracąc muzyki. Jesli tylko nie przeszkadza Ci sposób w jaki 8.4 brzmią, bo nie każdy to lubi (ja lubię!) - to z nagłłośnieniem 30m^2 nie będziesz miał problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.