Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Rjs49ce napisał:

Pytanie czy to jest orginalne trafo

Udało mi się dotrzeć do historii tego transformatora. Kilka lat temu został on wymontowany z niesprawnego wzmacniacza AU70 osobiście, przez samego Reduktora. Wzmacniacz był absolutnie w oryginalnym stanie, nigdy wcześniej nienaprawiany. Bez wątpienia jest to oryginalne trafo z AU70. Nie jest to żadna kopia ani zamiennik serwisowy. Moje źródło informacji jest pewne. 
Schemat nawoju jest identyczny z tym, który podał Lis kilkadziesiąt stron temu, potem potwierdził maly63. Kopią tego trafa jest UTM7070.

6 godzin temu, Borewicz88 napisał:

jak nawinąłeś identycznie jak ten na zdjęciu

Nawijamy to w miarę dokładnie. 

IMG-5969.thumb.jpg.d32a6f28a85da353ec443f8cbfb12327.jpg

Ten transformator gwoli ścisłości jest transformatorem serwisowym, nie był we wzmacniaczu od nowości.

Ale to naprawdę nie ma znaczenia, ta kwestia nie musicie sobie zawracać glowy

10 minut temu, Bumpalump napisał:

Ten transformator gwoli ścisłości jest transformatorem serwisowym

Tak z ciekawości - dlaczego firma (no bo te serwisowe to też sansui) wstawiała inne transformatory? Na gwarancji też? 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

może wyczerpali zapasy pierwszej wersji postanowili wyprodukować nowe i uprościć proces produkcji - powstał ten wynalazek, pech chciał ze niektórzy skopiowali nie ta wersje co trzeba i stąd te problemy ze słabym dzwiękiem. Pionieer sm83 tez miał 2 wersje transformatorów.

Edytowane przez kangure

Sansui pomimo ogromnego portfolio swoich produktów to była bardziej duża manufaktura niż masowy producent. Najpierw szła produkcja komponentów dla danego modelu a dopiero później dostawa podzespołów dla serwisów fabrycznych. Dlaczego nie mają oznaczenia modelu? To może wiedzą jeszcze żyjący inżynierowie Sansui, ale raczej nie doszukiwałbym się tutaj jakiegoś konkretnego powodu

Tak swoją drogą, kazdy model to było maksymalnie kilka tysięcy egzemplarzy, nie licząc modeli specjalnych czy demonstracyjnych

Edytowane przez Bumpalump
31 minut temu, Bumpalump napisał:

Ten transformator gwoli ścisłości jest transformatorem serwisowym, nie był we wzmacniaczu od nowości.

Też mi się wydaje, że transformarory o impedancji pierwotnej Zp=8k, to trafa serwisowe. Gościu z Transcendar, który zjadł zęby na przewijaniu tych transformatorów do AU-70 nawijał według układu sekcji dla wariantu Zp=6.2k. Oto źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

32 minuty temu, Bumpalump napisał:

Ale to naprawdę nie ma znaczenia, ta kwestia nie musicie sobie zawracać glowy

A co z różną impedancją pierwotną obu wariantów transformatorów, która w rezultacie przestawia punkt pracy lamp mocy i równierz rzutuje na głębokość sprzężeń NFB i CFB?

Ukryta Zawartość

17 minut temu, kangure napisał:

postanowili wyprodukować nowe i uprościć proces produkcji

Ale mi nie chodzi o to, czego nie widać (sposób nawijania, sekcje itp) tylko jak piszecie o inną przekładnię... 

nagrywamy.com

Swoją drogą może nie każdy wie, ale Sansui jako firma zaczynała od produkcji transformatorów właśnie, w miarę rozwoju firmy weszli w kooperację z Hashimoto praktycznie od początku powstania tej firmy, hashimoto produkowali transformatory dla Sansui na bazie patentów i planów Sansui.

Wyjątek w produkcji transformatorow dla Sansui dotyczy jedynie modeli tranzystorowych wzmacniaczy, gdzie większość była produkowana przez Tamure

Wszystkie trafa do AU-70 miały Zp 6.2k

Zarówno te które szły na 1 montaż jak i te przeznaczone dla serwisów producenta

Te które mają 8k a nie są oznaczone numerem modelu są trafami serwisowymi do AU-1000A

Jest jeszcze jedna opcja skąd biorą się różnice, na rynku jest wiele aftermarketowych transformatorow produkcji hashimoto do różnych wzmacniaczy Sansui

Edit: 1100A miały trafa 5.5k

Edytowane przez Bumpalump

Czyli właściwe brzmienie AU70 prawie przepadło. Nawet producent zacierał ślady stosując jakieś półśrodki, zamienniki serwisowe Hashimoto. Dzięki Reduktorowi, Trafonica i Trafon będziemy mogli jako niewielka garstka ludzi na świecie, słuchać kopii prawilnej wersji tego wzmacniacza.

Jedni różnicy nie słyszeli i montowali co było dostępne, jedni te różnice wyłapali uchem, a jeszcze inni porównują wykresy. Uważam, że osoba która miała kilka razy ten wzmacniacz na warsztacie i ma doświadczenie odsłuchowe, jest w stanie wyłapać różnice.

W dniu 13.11.2022 o 20:44, Mori napisał:

Zaiste wspaniała jest ta nieco przydługa już dyskusja kilku osób na temat traf 🙂 ale może jednak znajdzie się ktoś kto odpowie laikowi na zapewne dużo prostsze i przyziemne pytania?

• Jaki przełącznik źródeł trzeba zakupić do obudowy?
  • Jakie parametry musi mieć przełącznik na obudowie, ten do trybu loudness? I pytanie pomocnicze czy ktoś ma link do takiego, najlepiej CZARNEGO, a już w ogóle najlepiej metalowego? 🙂(bistabilny? jakie tam są napięcia, czy musi być dźwigniowy czy może być obrotowy, itp, itd.) 
  • Jakie parametry powinien mieć włącznik zasilania do obudowy? (bistabilny? jakie tam są napięcia, itp.) 

Wiem że to pewnie śmieszne pytania, ale ja jestem nieelektronik który w swoim życiu złożył sobie tylko własny streamer na bazie customowej obudowy, toroidalnego transformatora, porządnego zasilacza i malinki z dobrą kartą muzyczną. Byłbym wdzięczny za jakieś linki lub chociaż opis słowny. Chciałbym użyć identycznych przełączników jak do streamera bo będą razem współpracować na półce, ale nie wiem co mogę użyć a co nie mogę.

Całą resztę do projektu już mam i zostały mi tylko te drobiazgi żeby dać to komuś do złożenia. 🙂

OK, sam sobie trochę sumarycznie odpowiem.

Obydwu dziękuję 🙂 i wrzucam info innym zainteresowanym!

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Mori napisał:

Użytkownik Inmark podpowiedział, że jako przełącznik sprawdziłby się np. taki: 

Ukryta Zawartość

Ale on pojedynczy jest... 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Ale on pojedynczy jest... 

No i bardzo dobrze - przełączasz obwody cewek przekaźników, po co więcej obwodów? Potrzebujesz 4 pozycyjny, jeden obwód (albo tyle pozycyjny ile będziesz mieć wejść sterowanych przekaźnikami). Dwuobwodowe to byś potrzebował, gdyby sygnał audio przechodził przez tenże przełącznik obrotowy ale to nie ten przypadek. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
4 minuty temu, Inmark napisał:

No i bardzo dobrze - przełączasz obwody cewek przekaźników, po co więcej obwodów? Potrzebujesz 4 pozycyjny, jeden obwód (albo tyle pozycyjny ile będizesz mieć wejść sterowanych przekaźnikami). Dwuobwodowe to byś potrzebował, gdyby sygnał audio przechodził przez tenże przełącznik obrotowy ale to nie ten przeypadek. 

Aaaa, to steruje przekaźnikami, to ok. 

nagrywamy.com

Bardzo podobny do przełącznika RS ale za to z przyzwoitą dokumentacją jest kit AVT5796.
Zapewne nie tylko ja mam refleksję, że powiedzieć na "dokumentację" oferowaną przez RS-a do tego projektu jako g.. wno wartą to jakby nic nie powiedzieć 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
9 godzin temu, Bumpalump napisał:

Te które mają 8k a nie są oznaczone numerem modelu są trafami serwisowymi do AU-1000A

czyli się wyjaśniło skąd to amplitunerowe brzmienie sansui AU-1000A🤣

3 minuty temu, januszowe napisał:

czyli się wyjaśniło skąd to amplitunerowe brzmienie sansui AU-1000A🤣

@januszowe Czytaj, ze zrozumieniem:

8 godzin temu, Bumpalump napisał:

Jest jeszcze jedna opcja skąd biorą się różnice, na rynku jest wiele aftermarketowych transformatorow produkcji hashimoto do różnych wzmacniaczy Sansui

Edit: 1100A miały trafa 5.5k

Tam jest literowka. @Bumpalump chodzilo zapewne o 1000A własnie. Poza tym zobacz strone Transcendar USA:

Ukryta Zawartość

Stanowi ona, że w 1000A ma 5.4k. Ale to nie ma to znaczenia bo 1000A ma zupełnie inne lampy mocy niż AU-70 i nie ma sprzężenia katodowego, więc Zp musi być inne....

Ukryta Zawartość

Jak się kasuje wiadomosci ?

20 godzin temu, igsaudio napisał:

Ukryta Zawartość

Oryginalne trafo do AU-70 wg zdjęć ze zarchiwizowanej strony Transcendar (a Oni naprawdę się na tym znali) to...

trafo AU-70.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronie Transcendar widać też zdjęcia z przewijania transformatora głośnikowego do AU-70. Dają nieco wglądu sposób nawijania oryginałów - jest ładnie, zwój przy zwoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, KamilKJ napisał:

Swoja droga, gosc z Transcendar (mimo zamknietej strony) zyje, ma sie dobrze i przyjmuje zamowienia. 125$ za jeden transformator do AU70.

Aby na pewno to ON ? 🙂 Skad masz takie wieści ?

20 godzin temu, igsaudio napisał:

Udało mi się dotrzeć do historii tego transformatora. Kilka lat temu został on wymontowany z niesprawnego wzmacniacza AU70 osobiście, przez samego Reduktora. Wzmacniacz był absolutnie w oryginalnym stanie, nigdy wcześniej nienaprawiany. Bez wątpienia jest to oryginalne trafo z AU70. Nie jest to żadna kopia ani zamiennik serwisowy. Moje źródło informacji jest pewne. 
Schemat nawoju jest identyczny z tym, który podał Lis kilkadziesiąt stron temu, potem potwierdził maly63. Kopią tego trafa jest UTM7070.

Fajnie, że jest ktoś kto pochodzi to tematu racjonalnie 🙂

Zastanawia mnie ten cały "hajp" i co jest w tym wzmacniaczu takiego wyjątkowego i genialnego ?

Układ jest typowy (podwójna lampa pentoda-trioda + stopień mocy) . Transformator też, do klasy B transformator musi mieć niską indukcyjność rozproszenia między połówkami uzwojenia pierwotnego to tak został zrobiony. Nie ma w nim nic nietypowego , skomplikowanego itp. Nie ma fikuśnego sekcjonowania. Układ "pseudo QUAD" to też nic nie typowego jest za darmo to go zastosowano 🙂. Transformator z dedykowanymi uzwojeniami dla sprzężenia katodowego był by droższy tak samo jak ultra linear. Głębokość sprzężenia zwrotnego w tym wzmacniaczu też nie jest duża. Jest typowa dla tego układu. Nie wiem skąd się biorą te twierdzenia RS.

17 godzin temu, Bumpalump napisał:

Wszystkie trafa do AU-70 miały Zp 6.2k

A masz pewność tej informacji ? Mierzyłeś przekładnie ?

Bo 8k to wartość podana na schemacie 🙂 To też  wartość z katalogu lamp 7189 🙂

Być może ta rozbieżność wynika z tego jak podają przekładnie , miedzy którymi odczepami wtórnego.

Powinno się podawać przekładnie.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

28 minutes ago, Inmark said:

Aby na pewno to ON ? 🙂 Skad masz takie wieści ?

Osobiscie z nim rozmawialem, wyslal mi oferte mailowo. Mieszkam w USA.

23 minutes ago, KamilKJ said:

Osobiscie z nim rozmawialem, wyslal mi oferte mailowo. Mieszkam w USA.

No to zostaw kontakt do gościa. Zapytamy czy wyśle do Polski. Cena dość atrakcyjna.

50 minutes ago, Borewicz88 said:

No to zostaw kontakt do gościa. Zapytamy czy wyśle do Polski. Cena dość atrakcyjna.

Gdzies tam pewnie jest na tej archiwalnej stronie - [email protected]

Za wysylke lokalna (do USA) liczy sobie 17.1$. O ile zachce mu sie wyslac do Polski, to pewnie trzeba doliczyc wyzsza cene wysylki oraz clo.

Za jedna sztuke bedzie cos okolo 125 (trafo) + ~50$(wysylka) + 35$(clo -> 20% z 175$) = 210$ => 1000pln?. Nie wiem czy to takie atrakcyjne skoro Lisu sprzedaje po 550pln 🙂

No chyba ze to kolejne magiczne, jedyne w swoim rodzaju trafo 😛

Edytowane przez KamilKJ
typo
2 minutes ago, Borewicz88 said:

550? Chyba coś ci się pomyliło 😂

Masz racje, cos zle zapamietalem. Zerknalem wlasnie do mojego zamowienia u Lisa 😛

Profilaktycznie tez zamowilem sobie dwie sztuki u Transcendar.

Edytowane przez KamilKJ
addition
  • Pokaż nowe odpowiedzi