Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.12.2022 o 16:44, przemak napisał:

Ok, czyli krótko - to nie jest prawda, wręcz przeciwnie. M

Czyli nawet to jest ściema 😄 voodoo rulez.

Dzięki za wyjaśnienie, widać coś z histori kolegi inżyniera dźwieku mi się zniekształciło w pamięci.

W dniu 24.12.2022 o 22:19, Tomek 1685 napisał:

Coś chyba się nie rozumiemy. Niech tak zostanie.

Zapraszam na PM i mi wyjaśnij jaki wpływ może mieć jakaś listwa czy kondycjoner (pomijając spawarkę czy betoniarkę z iskrzącym śilnikiem) przed zasilaczem i prostownikiem? Prąd stały na wyjściu zasilacza zrobi się jeszcze bardziej stały? Nie będzie znużony i wyczerpany po tych wstrętnych kondycjonerach?
Bardziej stały może być, jak dasz stabilizator zamiast zwykłego prostownika mostek i kondensatory - wtedy mikrotętnienia potrafią zmaleć do pojedyńczych mV. Na PM, żeby nie zaśmiecać. 

W dniu 24.12.2022 o 11:49, tomant napisał:

Jak ci wygodniej.

Miałem kłopot z wielkością pliku - wrzcam z przypadkowo wybranego Magazynu Hi-Fi.

Mam nadzieję, że nie naurasz nadmiernie praw utorskich - to wyłącznie w celach szkoleniowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark

@igsaudio może chciałbyś się pochwalić schematem Twojego prototypu opartego na 410-52XX (UTM7077) ?
Wydaje się, że różni się od tego, którego wrzucałeś wcześniej w postach na kopii HA-045 (UTM7070).

ps zdjęcie z 

Ukryta Zawartość

318970105_460626166232423_4069728481186734283_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gruchugruch
10 godzin temu, gruchugruch napisał:

@igsaudio może chciałbyś się pochwalić schematem Twojego prototypu opartego na 410-52XX (UTM7077) ?
Wydaje się, że różni się od tego, którego wrzucałeś wcześniej w postach na kopii HA-045 (UTM7070).

ps zdjęcie z 

Ukryta Zawartość

Wygląda mi to na samą końcówkę mocy. Driverami są tu lampy 6BL8 lub ECF80 .  Świetny pomysł wobec deficytowych i bardzo drogich 6AN8. Zapewne trzeba dobrać odpowiednio elementy do punktu pracy tych lamp ale koszt wzmacniacza spada o kilkaset zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 3.01.2023 o 21:52, gruchugruch napisał:

może chciałbyś się pochwalić schematem Twojego prototypu opartego na 410-52XX (UTM7077) ?

Nie różni się niczym a schemat wrzucałem już na forum. Zastosowałem jedynie dodatkową płytkę maskującą od góry (zupełnie bez ścieżek), która zabezpiecza przed porażeniem prądem. 

16 godzin temu, 2w1 napisał:

koszt wzmacniacza spada o kilkaset zł.

Koszt wykonania wzmacniacz w mojej wersji to niecałe 2000zł. Płytki rozdaję za darmo, bardzo wielu Forumowiczów już z tej opcji skorzystało. Płytki są sprawdzone pod kątem kompatybilności z trafami Sansui, TT-420-OT (Transcendar), Trafan, oraz UTM7077. Tak, mam oryginalny wzmacniacz Sansui AU70 a dokładnie kilka.

2 godziny temu, igsaudio napisał:

Tak, mam oryginalny wzmacniacz Sansui AU70 a dokładnie kilka.

Hej @igsaudio, wygląda na to, że jesteś jednym z nielicznych zatem, kto posiada oryginaną sztukę. Czy mógłbyś dokonać pomiarów oryginalnego wzmacniacza na oryginalych transformatorach z Zp=6.2k?

Interesuje mnie:
- THD na 1W i na 20W oddawanym do obciazenia przy biasie 17mA na lampę,
- poziom szumu w mV RMS na odczepie 16om w sytuacji kiedy potencjometr volume jest na 0, sygnałowe RCA odłączone
- napięcia B1, B2, B3, B4, B5 w spoczynku i odpowiadające napięcie w sieci

Już jakiś czas temu złożyłem AU-70 niezależnie na własnych płytkach wzorując się na oryginale (bardziej ortodoksyjnie niż RS DreamAmp). Niestety brakuje mi referencji pomiarów do oryginalnej sztuki. RS milczy na ten temat, a punkt odniesienia jakiś by się przydał dla wszystkich składaczy kopii tego wzmacniacza.

Pytam, bo zniekształcenia THD z serwisówki AU-70 nie zgadzają mi się na 1kHz przy 20W oddawanych do obciążenia. Serwisówka mówi, że powinno być 0.15% THD, a ja mam rzędu 0.50% - 0.60%.

Testowałem trafa głośnikowe różnych producentów (w tym IGS UTM7070) i różne lampy końcówki i triodo-pentody. Z jakiegos powodu mam 4x wyższe THD niż serwisówka podaje na 1kHz i 20W, mimo bardzo wysokiego biasu 17mA.

Pomiary oryginalnej sztuki bardzo by pomogły rozwikłać zagadkę. Pozdrawiam 😉

Edytowane przez madras
8 godzin temu, igsaudio napisał:

Koszt wykonania wzmacniacz w mojej wersji to niecałe 2000zł. Płytki rozdaję za darmo, bardzo wielu Forumowiczów już z tej opcji skorzystało. Płytki są sprawdzone pod kątem kompatybilności z trafami Sansui, TT-420-OT (Transcendar), Trafan, oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tak, mam oryginalny wzmacniacz Sansui AU70 a dokładnie kilka.

Policzmy dla niedowiarków:
Transformtory: 2 x 109 EUR co daje ~1100 PLN po kursie 4,7
Zasilający EDIS ~470 PLN
Lampy: jak typy jak w oryginale od SinusAudio (swoją drogą bardzo polecam) to jakieś ~1600 do samej końcówki mocy.
Podzespoły - bardzo szacunkowo (bo jak ktoś zaszaleje z audifilskimi to ho, ho, sky is the limit czyli odlot): 200 - 500 PLN ja akurat mam sporo podzespołów w zapasie na stanie mojego warsztaciku elektronicznego więc kupowanie dl amnie kitu z częściami jest bez sensu.
Wychodzi jednak więcej niż 2K PLN ale nie wychodzi 10k - tak bliżej 5k z hakiem planując jakąś obudowę.

Ukryta Zawartość

W dniu 3.01.2023 o 21:52, gruchugruch napisał:

ps zdjęcie z 

Ukryta Zawartość

@igsaudio 
A co to za transformator zasilający zastosowałeś?
Również Twojej produkcji?
Jakie ma paramtery, amperaż?
W tej chwili jedyny sensowny z zapasem prądu to EDIS, a czemu nie zastosować alternatywy od Ciebie?

Jak ktoś zna inne przyzwoite to chętnie poznam - tak, widziałem na lampach inne oferowane, ale tam słabo z prądem jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zaprzeczam że ten klon Sansui AU70 to dobrze brzmiący wzmacniacz, ponieważ go nie miałem ani nie słuchałem.  Ale kilka lat temu eksperymentowałem z różnymi rozwiązaniami układowymi wzmacniaczy PP na lampach EL84/6P14P. Te lampy potrafią zagrać bardzo dobrze jednak nie w każdym układzie. W typowym układzie pentodowym nie mają zbyt rozdzielczej góry a dół bywa napompowany i niezbyt dobrze kontrolowany. Ogólnie w pentodzie nie jest źle, ale szału nie ma w porównaniu choćby do wzmacniaczy na triodach, czy nawet EL34 u dobrym układzie. Ale robiłem eksperymenty też z układem UL oraz triodowym el84/6p14p. Układ triodowy tej lampy nie ma sensu mizerna moc, bardzo płaskie brzmienie. Jednak w układzie UL z odpowiednim wysterowaniem i dobrymi transformatorami zagrała bardzo dobrze. Lampę sterującą stosowałem E88CC Pierwszy stopień typowy oporowy drugi inwerter z dzielonym obciążeniem. Jak wiadomo w połączeniu UL czy triodowym lampa ma większy efekt Millera niż pentoda. Z tego względu korzystne jest sterowanie lampy z układu o niskiej rezystancji wewnętrznej. Lampa E88CC/ECC88 bardzo dobrze sprawdza się w tej roli. W Sansui AU70 zastosowano ujemne sprzężenie katodowe którego też zaleta jest to że nie powoduje wzrostu efektu Millera tak jak układ UL. 

Jednak przy zastosowaniu lampy E88CC o niskiej rezystancji wewnętrznej  i prostym rozdzielaczu fazy z dzielonym obciążeniem uzyskałem dobry efekt. Góra pasma bardziej rozdzielcza i szczegółowa a dół zyskał lepsze wysterowanie i wyższy współczynnik tłumienia dzięki też układowi UL. Nie pamiętam już, jak głębokie stosowałem globalne sprzężenie zwrotne, bo od tego zależy też czułość całego układu ale z lampą E88CC na wejściu może wymagać preampu, zależnie od wartości sygnału sterującego. 

Obiecywałem sobie że kiedyś do tego układu wrócę a teraz podejrzewam że ten wzmacniacz EL84 w trybie UL wysterowany E88CC mógłby okazać się nie gorszy od Sansui AU70 a jednocześnie znacznie tańszą alternatywą.  Parametry wzmacniacza mierzalne również były bardzo dobre, szerokie pasmo, niskie zniekształcenia, nie było mowy o pracy na granicy wzbudzania, tak jak klon Sansui AU70. 

Układ o którym piszę wyglądał podobnie jak schematy poniżej. Zaleta proste rozwiązanie, ogólnie dostępne lampy, na pewno warto wypróbować i porównać, bo może się okazać że o wiele trudniejszy i droższy w budowie Klona AU70 nie będzie wiele lepszy. Będzie mniejsza moc, ale i ta ok 10W jest wystarczająca według mnie, dla mnie na pewno.  

Ukryta Zawartość

EL84 +E88CC.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Roman_66094
Gość

(Konto usunięte)
Cytat

Lampy: jak typy jak w oryginale od SinusAudio (swoją drogą bardzo polecam)

lampy 6an8a chodzą po 15$ sztuka

5an8 po 5$

6P14P-ER - 400zł dobrane

a jego cennik

https://www.facebook.com/photo/?fbid=5708394372571760&set=g.680874466576023

Co ty polecasz? Trzeba mieć fantazje żeby w takich cenach kupować

jedynie co można polecić to jego wersje zasilacza, jest bardzo dobra ta od reduktora do wywalenia

@igsaudio

planujesz wysłać na testy do reduktora te nowe transformatory, czy nie?

Edytowane przez kangure
Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, madras napisał:

Czy mógłbyś dokonać pomiarów oryginalnego wzmacniacza na oryginalych transformatorach z Zp=6.2k?

Wolałbym udostępnić wzmacniacz, abyś zrobił sobie te pomiary sam. Daleko masz do Katowic? 

2 godziny temu, Inmark napisał:

Również Twojej produkcji?

Zasilające: https://utmindustry.com/utm9070

Godzinę temu, kangure napisał:

Mogę wysłać, choć nie wiem, czy jest sens. Kto miał kupić to już kupił. 

Komplet lamp, których użyłem w moim wzmacniaczu kosztuje 470zł. Nie 1600. Dalej obstawiam, licząc po dzisiejszym kursie, że całkowity koszt budowy to 2100-2200zł. Nie 5k, nie 10.

Gość

(Konto usunięte)
Cytat

Kto miał kupić to już kupił

Większość ludzi nie ma pojęcia ze twoje transformatory istnieją. Kupują wynalazki (sizei ogonowski) - z nieautoryzowanych twoje wydają się najlepsza opcją. Jeżeli jest wszystko z nimi ok to znajdziesz dużo nabywców w trafan z tego co ludzie piszą czeka sie do końca tego roku.

20 minut temu, igsaudio napisał:

Mogę wysłać, choć nie wiem, czy jest sens. Kto miał kupić to już kupił. 

A czy masz może w ofercie transformatory z odczepem UL pod lampy El84 do wspomnianego wyżej przeze mnie wzmacniacza w układzie ultra liniowym?

1 godzinę temu, igsaudio napisał:

Wolałbym udostępnić wzmacniacz, abyś zrobił sobie te pomiary sam. Daleko masz do Katowic? 

Hmm, chętnie bym sobie pomierzył, ale z Warszawy troche mi nie po drodze do Katowic 😥

Zastanawiam się jak to inaczej rozegrać. Myślę, że pomiar oryginalnego wzmacniacza przyda się też Tobie przecież jako referencja do Twojego projektu. Mieć takie zabawki i ich nie zmierzyć to grzech 😄 Pokaż fotki tego ustrojstwa jednego i drugiego. 🤤

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, madras napisał:

Pokaż fotki tego ustrojstwa

Będę w firmie w poniedziałek, to zrobię fotki. Choć nie wiem, czego się spodziewasz. Sansui jak Sansui.

Dla mnie temat AU70 jest już zamknięty. Zrobiłem sobie wzmacniacz, nawinąłem sam do niego trafa, potem zrobiłem sobie pod niego kolumny. Cieszę się pięknym zestawem DIY w domu. Koledzy mówią, że brzmi bardzo mięsiście 😎. Obecnie pracuję nad kolejnymi urządzeniami, które pojawią się niebawem w ofercie igsaudio.com.

IMG-6205.jpg

Edytowane przez igsaudio
4 godziny temu, kangure napisał:

lampy 6an8a chodzą po 15$ sztuka

5an8 po 5$

6P14P-ER - 400zł dobrane

a jego cennik

Ukryta Zawartość

Co ty polecasz? Trzeba mieć fantazje żeby w takich cenach kupować

jedynie co można polecić to jego wersje zasilacza, jest bardzo dobra ta od reduktora do wywalenia

@igsaudio

Witam!

A kolega chyba nie wie ile jest opłat po drodze zanim lampy dotrą do końcowego klienta 🙂

Jak ktoś nie chce to nie kupuje i nie namawiam 🙂 Ja kupując z 200 sztuk np mam do wyrzucenia z 30 lamp bo wadliwe np. I co? A zwrotów nie ma.. 

U innych też jest bardzo trudno 😞

A.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszElektronik
Godzinę temu, igsaudio napisał:

Będę w firmie w poniedziałek, to zrobię fotki. Choć nie wiem, czego się spodziewasz. Sansui jak Sansui.

Dla mnie temat AU70 jest już zamknięty. Zrobiłem sobie wzmacniacz, nawinąłem sam do niego trafa, potem zrobiłem sobie pod niego kolumny. Cieszę się pięknym zestawem DIY w domu. Koledzy mówią, że brzmi bardzo mięsiście 😎. Obecnie pracuję nad kolejnymi urządzeniami, które pojawią się niebawem w ofercie igsaudio.com.

Ukryta Zawartość

Ale ładny zestawik,Można prosić o więcej zdjęć?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)

@MariuszElektronik masz prawo sprzedawać za ile chcesz, doceniam twoją prace robisz dużo dobrego dla tego projektu, chodzi mi o to ze zanim ktoś cos poleci to niech się rozejrzy w koło tym bardziej ze robi podliczenie elementów. Świat nie konczy sie na lampyelektronowe allegro.

@voltamper

Cytat

u mnie wszystko leży na biurku

prąd cię kopnie to będziesz leżał obok biurka

Spoiler

żartuje

Edytowane przez kangure
Gość

(Konto usunięte)

tez mam problem z obudową, rozglądam sie, pisałem do obudowyaudio.pl żeby mi wprowadzili drobne zmiany 3 tygodnie temu odpisali ze nie ma problemu potem kontakt się urwał przed świętami, ktos umarł, poszedł na urlop nie wiem - szukam dalej

W dniu 5.01.2023 o 19:14, voltamper napisał:

@igsaudio Bardzo podoba mi się Twój patent na rozwiązanie "obudowa bez obudowy", wygląda to super-podsunąłeś mi pomysł na moje rozwiązanie tej kwestii (u mnie wszystko leży na biurku i pomimo, że fantastycznie gra jest obiektem kpin mojej żony😡)

A tak wogóle to szukam dokumentacji do potencjometru 

Ukryta Zawartość

Nie mówcie, że nie wygląda super. Walić te alpsy: to jest klasa !  

Pokaż jak wygląda twój pająk.

Ukryta Zawartość

39 minut temu, voltamper napisał:

To nawet nie pająk Trudno znaleźć mi stosowną nazwę. Ja mówię o tym "poligon muzyczny" moja żona używa słowa również na "p" ale nie wypada cytować😂😂😂

Każdy projekt zawsze robię w wersji tzw roboczej i finalnej.  Ze zdjęć raczej łatwo się domyśleć który jest który. W ptym konkretnym przypadku pojawi się jeszcze jedna wersja i ta już jest tą faktycznie ostateczną:

Ukryta Zawartość

poligon3.jpg

sprint.jpg

Widać, że małych dzieci nie masz ;). A stadko transformatorów robi wrażenie. Brakuje jeszcze UTM7077 i Trafonicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, voltamper napisał:

Syn lat 21 chodzi własnymi ścieżkami...

U nie tak samo. Ten sam rocznik :).

Co to jest obudowa Igor? Ja się skłaniam do zamkniętej. Tzn. nie tyle skłaniam co podjąłem już decyzję. Nawet już zacząłem robić nie mając wzmacniacza no i okazało się, że za mała.

Gość

(Konto usunięte)
Cytat

i zrobiło się 20 więc kupiłem

a więc to ty😀

Cytat

A wzmacniacz? moja adaptacja osiemdziesiątki trójki

Czyli musisz takie transformatory kupić

Chociaż Stereotronic STV102 ma je dużo większe przeznaczony na rynek niemiecki.

IMG_1902.JPG

IMG_1903.JPG

Edytowane przez kangure

Jak sobie patrzę na schemat tego Pioneera SM-83 to różni się od Sansui AU-70 praktycznie tylko transformatorem wyjściowym. W Pioneerze mamy czysty pentodowy PP fixed bias, a w Sansui ultralinear PP ze sprzężeniem katodowym z wtórnego uzwojenia transformatora, rownież fixed bias. Cała reszta to praktycznie to samo. Ciekawe czy stosowany odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem jest wynikiem tego że dysponowano tylko jedną wolną triodą. W wielu starszych wzmacniaczach spotykamy to rozwiązanie. Proste i skuteczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi