Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Szybko zleciał rok, jak tu nie zaglądałem. Widzę, że nadal SunX stanowi niedościgniony wzór pod względem projektu, jakości wykonania oraz użytych komponentów. Do tego ten wbudowany DAC 24bit 😋 vide Post #2982

SunX3.thumb.jpeg.56f779c45d4514a97fef947a7fa21a60.jpeg

Madras.thumb.jpg.0350b270e39d0868a0a2c94e2f6923c5.jpgIGS_SunX.thumb.jpg.57133efaeb4cf6d109a80c04d001eeba.jpg

@igsaudio trochę to niesmaczne że profesjonalista startuje do kategorii amatorskiej w kwestii jakości wykonania urządzenia. Masz inny "skill", doświadczenie i zaplecze warsztatowe niż większość z nas.
Obudowa bardzo ładna, wg mnie najładniejsza z tych które widziałem do tej pory.

2 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

@igsaudio trochę to niesmaczne że profesjonalista startuje do kategorii amatorskiej w kwestii jakości wykonania urządzenia. Masz inny "skill", doświadczenie i zaplecze warsztatowe niż większość z nas.
Obudowa bardzo ładna, wg mnie najładniejsza z tych które widziałem do tej pory.

piszesz o autorskiej Madrasa czy Igora z obrazka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piszę o obudowie Igora z obrazka.
Odpowiada mojemu gustowi i poczuciu estetyki. Bardzo mi się podobają obudowy ze szczotkowanego aluminium i nie przeładowane zbędnymi napisami. Cenowo jak widzę też atrakcyjnie jest.

Szkoda , że projekt Igora nie jest już aktywny. Mój Sansuix jest intensywnie ekspoloatowany i jest to super brzmienie. Nawet myślałem o pełnym SunX ale nie był chyba dostępny.  Za jakiś czas bedę miał możliwość porównania konstrukcji konkurencji i zobaczymy. 

Nikt mnie o zdjęcie nie zapytał, ale nie będę kręcił dramy, bo i tak bym się zgodził, nic mnie to nie boli. Publikacja bez pytania świadczy o autorze i jego poszanowaniu dla cudzej własności, to wszystko. 😉 Wpis IGS jest zwyczajnie słaby, jak dla mnie komunikacja biznesowa na poziomie przedszkola. Ja jestem zwolennikiem firm, które pozwalają swoim produktom, żeby same się broniły jakością. Bronienie ich samochwalczymi wpisami, to po prostu marketing na poziomie bazarku a nie ponoć poważnej firmy kierującej ofertę do rynku pro. Cóż, każdy działa na miarę swoich kompetencji. BTW, obudowa IGS w moim odczuciu paskudna. Nie postawiłbym tego u siebie, ale to oczywiście kwestia gustu. W sumie miałem taki plan, żeby sobie dla porównania zbudować wzmacniacz na PCB i trafach od IGS, ale teraz to w sumie już mi się nie chce, zrobię sobie kolejną sztukę od Madrasa, w tej nowej obudowie ze wskaźnikami. 😉

Ludzie ale macie problemy. Za chwile będziecie żądać autoryzacji cytatów swoich wpisów.😐

Wzmacniacz na dolnym zdjęciu padł według mnie ofiarą trochę nie zrozumiałego dążenia do miniaturyzacji obudowy. No i jak widać trochę się nie mieści i stąd mała plątanina kabli.  Lampowiec to może być  słaby pomysł na mini-audio. Poza tym luz. A obudowa Igora ładna. 

@tomek_j wiesz, ale wykorzystanie czyjegoś zdjęcia bez wiedzy i zgody autora to nie jest taka błaha sprawa, to jest naruszenie praw autorskich. Za to można na 3 lata do ciupy nawet trafić. Tym bardziej jeśli stawia autora w niekorzystnym świetle. Ja jednak wolałbym wiedzieć kto i w jakim celu zamierza wykorzystać moje zdjęcie. Jak tak dalej pójdzie to nikt tu niczego nie wrzuci bo nigdy nie wiadomo kto to wykorzysta i do jakich celów.

2 godziny temu, januszowe napisał:

@igsaudio 

Sansuix, SunX, Chinczuix

Zastrzeż znaki towarowe, bo ukradną jak obudowę.

sry za offtop
pytanie czy chińczycy Igorowi, czy Igor chińczykom😆

Gość

(Konto usunięte)

Cześć,

Właśnie zgłosiłem swój własny post do moderacji w sprawie cytowania zdjęć.

Jeżeli przez przypadek naruszyłem regulamin, serdecznie przepraszam. Niemniej jednak, regulamin Forum nie określa jasno praw dotyczących cytatu, w kontekście zamieszczanych postów  -  skoro wolno cytować wypowiedzi, to dlaczego nie fotki? Poprosiłem więc Admina o uściślenie regulaminu w tej kwestii, wyjaśnienie sprawy w tym wątku, oraz wykasowanie mojego wpisu #3693, jeżeli łamie regulamin.

Przechodząc do sedna: moja obudowa została zaprojektowana i wykonana w Polsce; konkretnie w Zabrzu, przez firmę, z którą współpracuję od ponad 15 lat. Obudowa zrobiona jakieś półtora roku temu według mojego projektu. Na dowód mam faktury i pliki STEP, którymi mogę się podzielić, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ładna -- nieładna, kwestia gustu. Nieistotne. 

Chciałbym też wszystkich zapewnić, że projekt SunX (†) nie jest kontynuowany od ponad roku. Już nie oferuję płytek, transformatorów, ani zestawów do samodzielnego montażu. Nie jestem więc konkurencją dla tego prywatnego folwarku, który czerpie jawne profity z tego wątku na forum, co jest oczywistym naruszeniem regulaminu oraz netykiety. 

To jest mój ostatni post w tym temacie, więc żegnam Was. Życzę wszystkim spokoju i dobrego odsłuchu na swoim ulubionym sprzęcie.

Muzyka ponad podziałami. 

Bez odbioru 🙃
Igor
igsaudio.com

Bez urazy ale ten „prywatny folwark” pomógł Ci usunąć błędy w SansuiX. Chyba nawet errata w czasopiśmie była. Trafa też „folwark” bezpłatnie Ci pomierzył i wyszło że nie są takie jak w AU-70. A sam SansuiX był takim udanym urządzeniem że znam co najmniej 3 osoby które się z niego przesiadły na projekt madrasa. Wzmacniacz montowany na desce, brak przedwzmacniacza, płytka bez obudowy, wysokie napięcia na wyciągnięcie ręki o nieszczęście nietrudno. 
Co do cytatu - pomijając już kwestie regulaminowe i prawne, to moim zdaniem jako profesjonaliście z wieloletnim doświadczeniem nie wypadało Ci porównywać siebie z kolegą który być może zbudował swój pierwszy w życiu wzmacniacz lampowy, stawiając go w niekorzystnym świetle. Jakbyś wstawił tylko zdjęcia swojego wzmacniacza to byłoby ok.

Edytowane przez GarbataPoczwara

Witam , miałem wzmacniacz madrasa u siebie w domu . Moim skromnym zdaniem jest to najlepsza ,, kopia ,, dostępna i jaka kolwiek powstała . Madras poświęcił ogromną ilość godzin na poznanie wszystkich zagadnień i problemów związanych z tym projektem . Nik ale to nikt nie zrobił tak wiele dla tego układu , pomiary traf , pomiary wzmacniacza , testy , próby , projektowanie obudowy , jednej puzniej drugiej , a to wszystko dla nas .... 

Z tego co wiem wzmacniacz cieszy się zainteresowaniem z sporym sukcesem , a to trzeba pamiętać zrobiła prywatna osoba , nie firma i sztab ludzi tylko entuzjasta .

Chylę czoła 

6 godzin temu, lis1984 napisał:

Nik ale to nikt nie zrobił tak wiele dla tego układu

Nie do przecenienia jest również rola @tenkowal za „przełomowe” odkrycie błędu na schemacie. Cały czas to podkreślam i przypominam bo należą mu się soczyste „tantiemy” za to. Swój udział ma również @lis1984 za znakomite transformatory w nierujnującej budżetu cenie. Ukłony dla wszystkich.

10 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Trafa też „folwark” bezpłatnie Ci pomierzył i wyszło że nie są takie jak w AU-70. A sam SansuiX był takim udanym urządzeniem że znam co najmniej 3 osoby które się z niego przesiadły na projekt madrasa. Wzmacniacz montowany na desce, brak przedwzmacniacza, płytka bez obudowy, wysokie napięcia na wyciągnięcie ręki o nieszczęście nietrudno. 

To ja trochę od siebie. Mam Sansuix i to w wersji rosyjską lampą 6F1P zamiast 6AN8. Mierzyłem go i wyniki pokazywałem w tym wątku. Pomiary wyszły delikatnie lepsze niż pomiary wzamcniacza madrasa ale nie ma w tym nic dziwnego bo w Sansuix nie ma przedwzmacniacza i wtedy  dużo łatwiej osiągnąć dobre parametry. Brak przedwzmacniacz to według mnie nie wada tylko cecha tej konstrukcji świadomie zastosowana.  Co do samego wzmacniacza to jest dobrze zaprojektowany, PCB jest bardzo OK. Zaletą jest kompaktowa konstrukcja na jednej płytce z zasilaczem. Co desek obudów itp - to jest projekt DIY i na przykład ja nigdy nie zakładałem ekspolatacji bez pełnej obudowyze względów  bezpieczeństwa i chyba każdy powienien to wiedzieć. Sansuix po porawieniu wad wieku dziecięcego to świetna końcówka. Że ktoś się pozbywa to żaden argument. Ludzie gonią króliczka i sprzedją kupują to taka tradycja DIY. Ja nie zamierzam się pozbywać, poprawiłem wszsytko co konieczne, dodałem osobny BIAS dla każdej lampy, rezystory do pomiaru prądu BIAS, podłaczenie transformatorów. Po wyregulowaniu jest bardzo dobrze. Będę miał również konstrukcję konkurencyjną i również się jej najprawdopodobniej nie pozbędę. 

Co do różnych aspektów poza technicznych to się nie wypowiadam. Każdy może sobie przeczytać wątek i wyrobić własne zdanie. 

Fora to miejsce wymiany doświadczeń, opinii, recenzji. Z reguły okupują je entuzjaści i pasjonaci. Raczej ludzie z sercem na dłoni poświęcający swój czas prywatny na projekty, testy. Szacun dla wszystkich.

ALE NALEZY PAMIETAC TAKZE:

Wszyscy i projektanci i przyszli ewentualnie producenci godzą się na wzajemna współpracę, jedni bo ktoś przetestuje za darmo ich konstrukcje i otrzymują pozytywny albo negatywny feedback, przyszli producenci czy to kitów czy gotowych urządzeń bo nadal są ludzie którzy wolą kupić gotowca, a oni przecierają szlaki dla nietypowych konstrukcji, obudowy, trafo... 

Zapewne wiemy wszyscy że kokosów na tym polu nikt nie zrobi bo jeśli ktoś chce coś dobrego i ma hajs to kupuje markowe sprzęty. Interesuje się tym garstka entuzjastow-amatorow-hobbystow dla których diy to sposób na spędzanie wolnego czasu a potem duma że zrobiłem coś co świetnie brzmi.

O jakich prawach autorskich ktoś tu przebąkuje klonując oryginały Sansui?

No halo! Nie róbmy z tej piaskownicy gówna- jeśli masz aspiracje autorskie nie dzieł się publicznie na forach swoimi projektami albo nie miej potem pretensji do nikogo bo sam to udostępniasz.

Popieram zdanie z poprzedniego postu jeżeli dzielimy się czymś na ogólnym forum to godzimy się że ktoś to wykorzysta bo taka jest specyfika każdego forum. A jeżeli ktoś tego nie chce to jest forma PW i tyle w temacie.

• Moderatorzy
W dniu 13.03.2025 o 19:09, GarbataPoczwara napisał:

wiesz, ale wykorzystanie czyjegoś zdjęcia bez wiedzy i zgody autora

Dla jasności, napisany tekst, czy wklejone zdjęcie, jest własnością forum.

Dalsze przepychanki w temacie uznam za wpisy nieregulaminowe a ich autorów odpowiednio "nagrodzę"

• Administratorzy
W dniu 9.12.2024 o 00:20, madras napisał:

Mam obudowy gięte, spawane i malowane proszkowo dla tych co chcą budżetowo poskładać mój wzmacniacz - nazywa się BASIC - cena 500zł brutto.

Witamy w grupie branża. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

3 godziny temu, Marcinus napisał:

Dalsze przepychanki w temacie uznam za wpisy nieregulaminowe a ich autorów odpowiednio "nagrodzę"

Nic co tutaj piszemy nie jest WŁASNOŚCIĄ FORUM, wynika to zarówno z przepisów prawa jak i z regulaminu (o czym moderator powinien wiedzieć). Regulamin mówi jasno, że uczestnicy forum udzielają LICENCJI na potencjalne czerpanie korzyści z publikowanych treści. Właściciel forum może to robić przez 5 lat. Nic jednak nie jest WŁASNOŚCIĄ forum (poza samym forum), przepisy prawa autorskiego nie zostają zawieszone. Jeśli moderator uzna, że mój wpis to "przepychanka", to proszę bardzo, może mnie "nagrodzić", ale zaznaczam, że przytaczam jedynie zapisy regulaminu, którego moderator widocznie nie czytał, skoro napisał to, co napisał. 😉

Druga sprawa. To było moje zdjęcie i już napisałem - każdy może go sobie używać jak chce, nie boli mnie to. Nawet gdyby bolało, musiałbym to przełknąć. IGS użył tego foto w ramach prawa cytatu, co jest przewidziane w przepisach o prawie autorskim. Każdy w ramach polemiki może cytować cudze utwory w całości lub fragmentach i nie jest to łamanie prawa autorskiego.

"Art. 29 Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów oraz rozpowszechnione utwory plastyczne, utwory fotograficzne lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna lub naukowa, nauczanie lub prawami gatunku twórczości."

Tak więc uważam, że od IGS należy się odczepić w tej kwestii, nic złego nie zrobił.

W kwestii formalnej.

Nawet zdjęcie wklejone przez forumowicza - na zasadzie dozwolonego cytatu - bezpośrednio na forum, nie staje się własnością forum.

Podobnie zresztą, jak zacytowany fragment artykułu czy książki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Z regulaminu forum

Ukryta Zawartość

III. PRAWA AUTORSKIE

§ 7.

Użytkownicy zobligowani są do rozpowszechniania za pośrednictwem Forum wyłącznie treści (wypowiedzi) własnego autorstwa. W przypadku posłużenia się utworami lub wypowiedziami innych osób, Użytkownicy zobligowani są do jednoznacznego wskazania cytatu zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

I to by było na tyle w temacie legalności posta #3693 @igsaudio

23 godziny temu, Marcinus napisał:

Dla jasności: forum jest licencjobiorcą, nie jest właścicielem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GarbataPoczwara

Też o tym napisałem wcześniej. Moderacja usunęła mój komentarz bez podania przyczyny, mimo że nie złamał żadnych zasad forum. 😞 Może dlatego, że zarzuciłem moderatorowi brak znajomości regulaminu. 😉 Widocznie uznano to za nieregulaminową "przepychankę" i zostałem "nagrodzony". 😜 Ciekawe, czy ten komentarz spotka podobny los. Będę informował na bieżąco... 😜

• Moderatorzy
19 minut temu, tencin napisał:

Będę informował na bieżąco... 😜

Tylko nie zapomnij tego zrobić w odpowiednim temacie bo ten temu nie służy. 
Proponuję wrócić do dyskusji na temat wzmacniacza.

Ostatnio i ja miałem okazję go w końcu posłuchać i to chyba w najbardziej dopracowanej wersji. Podziękowania dla @GarbataPoczwara za taką możliwość. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

20 godzin temu, Seyv napisał:

Tylko nie zapomnij tego zrobić w odpowiednim temacie bo ten temu nie służy. 
Proponuję wrócić do dyskusji na temat wzmacniacza.

Ostatnio i ja miałem okazję go w końcu posłuchać i to chyba w najbardziej dopracowanej wersji. Podziękowania dla @GarbataPoczwara za taką możliwość. 

No,to chyba wreszcie doczekamy się jakiejś rzetelnej opinii o tym wzmacniaczu. Seweryn, jesteś osłuchany, miałeś mozliwość porównać z np swoimi wzmacniaczami. Właściciel clone rownież.  Naprawdę chciałbym wreszcie przeczytać coś napisanego obiektywnie, a nie tylko wspominki o najwyższej klasy brzmieniu z najlepszej konstrukcji od najlepszego konstruktora.

Witam

Jeszcze jedna koncepcja obudowy. niekoniecznie trzeba bazować na dedykowanej. Oczywiście wymaga czasu i dodatkowych nakładów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi