Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Pawełkomandos napisał:

To co istotne na zdjęciu widać, a czy szpeci to sprawa dyskusyjna (każdy ma prawo do własnej opinii), wg mnie nawet jak bym tam obok nasrał to nadal było by to ciekawe i ładne zdjęcie.

Może i ciekawe, ale czy ładne? ;)

Cytat

nawet jak bym tam obok nasrał to nadal było by to ciekawe i ładne zdjęcie.

Trochę więcej kultury by się przydało to nie forum o koprofilii, daruj sobie takie prostackie porównania.

Edytowane przez januszowe

Producent Pawełkomandos ewidentnie wstał dzisiaj lewą nogą. Ciekawe podejście co do tego znaku wodnego, trafo jako produkt ma już logo, rozumiem nałożyć znak wodny jakby loga nie było, ale "znak wodny" jest w postaci loga na produkcie i takie zdjęcie niech kradną, od razu jest reklama. Równie ciekawe podejście do stosowania zaimków, "Mi"  z dużej, "tobie" z małej, jakiś narcyzm? Generalnie jako potencjalny konsument jestem zniesmaczony ogólną prezentacją i wydźwiękiem całej wypowiedzi.

W tym wzmacniaczu marzeń brakuje mi jeszcze wygody jaką daje pilot...... 🙂

Sterownik Jarka jest już nie do dostania, może coś w tym temacie ktoś, coś zaproponuje?

Mam nadzieję, że nikt nie zinterpretuje tego pytania jako jakiś przytyk do kogokolwiek. Po prostu jestem leniwy, a sterowanie zdalne jest wygodne. Na potencjometr z silnikiem nie ma miejsca na płytce, ale to drobiazg, może coś na przekaźnikach? Mam w szufladzie projekt Pkrecza, ale jest bez możliwości sterowania zdalnego. 

2 godziny temu, Semaj napisał:

Sterownik Jarka jest już nie do dostania, może coś w tym temacie ktoś, coś zaproponuje?

Mam nadzieję, że nikt nie zinterpretuje tego pytania jako jakiś przytyk do kogokolwiek. Po prostu jestem leniwy, a sterowanie zdalne jest wygodne. Na potencjometr z silnikiem nie ma miejsca na płytce, ale to drobiazg, może coś na przekaźnikach? Mam w szufladzie projekt Pkrecza, ale jest bez możliwości sterowania zdalnego. 

Bierz KHOZMO, tyle że nie wiem czy ma rozwiązanie łączące regulację głośności i selektor źródła. Cena adekwatna do "wagi" tego projektu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Alternatywa na All..o.pl lub bezpośrednio z Chin. Myślę że da radę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub myślę że tu można też coś sensownego sklecić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomant

O i to jest konkret

14 godzin temu, tomant napisał:

Bierz KHOZMO, tyle że nie wiem czy ma rozwiązanie łączące regulację głośności i selektor źródła. Cena adekwatna do "wagi" tego projektu.

Ukryta Zawartość

Alternatywa na All..o.pl lub bezpośrednio z Chin. Myślę że da radę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub myślę że tu można też coś sensownego sklecić:

Ukryta Zawartość

O i to jest konkret dziękuję, gavron wygląda obiecująco.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.12.2022 o 18:51, Pawełkomandos napisał:

Temat transformatorów znowu powrócił, wszyscy do tej pory pochwalili się swoimi wyrobami to i ja przedstawiam swoją ostateczną wersję transformatorów do AU70:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 2w1
Witam . Czy jest jeszcze szansa na zamówienie ? Jesli tak to jaka cena i czas realizacji ?
21 godzin temu, Semaj napisał:

Na razie stosuję NAD C390 DD 🙂. Włączanie na przekaźniku (NAD ma wyjście 12v) oraz wyjście preamp. Także on / off, głośność, oraz zmiana wejść z pilota. 

21 godzin temu, Semaj napisał:

Pan Jaglarz z Sinus Audio ma gotowy dodatek do standardowego projektu RS ze sterowaniem głośnością pilotem. Nie wiem czy to rozwiązanie steruje również selekcją źródeł.

39 minut temu, Mori napisał:

Pan Jaglarz z Sinus Audio ma gotowy dodatek do standardowego projektu RS ze sterowaniem głośnością pilotem. Nie wiem czy to rozwiązanie steruje również selekcją źródeł.

Pan Mariusz oferuje to pewnie tym, którzy kupują gotowy zmontowany wzmacniacz, a ja mam frajdę ze składania samodzielnie. Ale to też kierunek, może można zakupić to sterowanie skoro pojawiła się płytka (nowa) do zasilacza.

Małe zboczenie z tematu:

Wiecie co się za chwilę zacznie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, tomant said:

Małe zboczenie z tematu:

Wiecie co się za chwilę zacznie?

Ukryta Zawartość

Debata nt ustawienia glosnikow w optymalnej odleglosci od siebie?

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, KamilKJ napisał:

Debata nt ustawienia glosnikow w optymalnej odleglosci od siebie?

Jakby tylko to to nawet byłoby chwalebne 😆. Ale obawiam się, że zaraz będziemy świadkami następnej histerii. I nie chodzi mi o stoliczek z IKEI.

Wciąż zastanawia mnie dobór transformatora wyjściowego . Wg wszelkich danych :

- dane katalogowe lamp ( 7189 , 6P14P , EL 84 we wszlkich odmianach ) dla układów PP impedancja anodowa 8K

- schemat z instrukcji serwisowek AU 70  wskazuje jednoznacznie 8K

Wg zasad doboru transformatorów zarówno Cykin w swojej książce jak i artykuły z Radioamatora z 1953 wskazują jednoznacznie że powinno być 8K

Tymczasem wg pomiarów posiadaczy najlepiej dopasowanych transformatorów impedancja wynosi 6,2K również wg danych z katalogu wskazanego wyżej na forum w Au70 montowane były trafa z 6,2 K .

Skąd ta rozbieżność ????

Edytowane przez 2w1
20 minut temu, 2w1 napisał:

Skąd ta rozbieżność ????

Ja zgaduję, że inżynierowie Sansui tworząc ten wzmacniacz nie używali tylko schematów, kalkulatorów (sówaków logarytmicznych raczej) a również a może przede wszsytkim swoich uszu. Tak to sobie tłumaczę. 

Mamy obecnie kilka wersji transformatorów od kilku producentów - rok temu mieliśmy biedę z nędzą a obecnie jest prawie klęska urodzaju. Kilku producentów deklaruje możliwość wypożyczenia i odsłuchania.

Widziałem na stronie ToroidyPL, że też dołączyli do peletonu (a przynajmniej wystawili ofertę) ze swoimi toroidalnymi trafami do konstrukcji PP z odczepem do sprzężenia katodowego - może ktoś pokusi się o odsłuchanie? Wiadomo powszchnie, że słuch jest zmysłem subektywnym i to co jest cudowne lub nierekomendowane dla np. Krzystofa Reduktora może być zgóła przeciwnie odbierane przez takiego Czeslawa Bąbalinę. Nie posłuchasz nie będizesz wiedzieć. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
29 minut temu, 2w1 napisał:

Wciąż zastanawia mnie dobór transformatora wyjściowego . Wg wszelkich danych :

- dane katalogowe lamp ( 7189 , 6P14P , EL 84 we wszlkich odmianach ) dla układów PP impedancja anodowa 8K

- schemat z instrukcji serwisowek AU 70  wskazuje jednoznacznie 8K

Wg zasad doboru transformatorów zarówno Cykin w swojej książce jak i artykuły z Radioamatora z 1953 wskazują jednoznacznie że powinno być 8K

Tymczasem wg pomiarów posiadaczy najlepiej dopasowanych transformatorów impedancja wynosi 6,2K również wg danych z katalogu wskazanego wyżej na forum w Au70 montowane były trafa z 6,2 K .

Skąd ta rozbieżność ????

Obniżona impedancja uzwojenia pierwotnego może wynikać z tego, że w obwód wpina się również uzwojenie wtórne w katodzie. Suma obu daje zbliżoną impedancję do referencyjnej. Jak myślicie?

Tak . Peleton rośnie bo i kąsek pod wzgledem marketingowym wart zachodu . W grupie Sinus Audio na facebooku związej z tą konstrukcją już ok 700 osób . Niech tylko 500 zapali się do składania lub zakupu to już grupa docelowa warta uwagi . Dochód jednostkowy na jednych składanym wzmacniaczu dla osób dysponujących wcześniej zakupionych lub z dostępem do tańszych podzespołów to moim zdaniem minimum 2000-3000 . 

5 minut temu, Thibor napisał:

Obniżona impedancja uzwojenia pierwotnego może wynikać z tego, że w obwód wpina się również uzwojenie wtórne w katodzie. Suma obu daje zbliżoną impedancję do referencyjnej. Jak myślicie?

W katody w sumie szesnascie omów, niezbyt to się chce sumować 😉

nagrywamy.com

12 minut temu, Thibor napisał:

Jest jeszcze jedna "teoria" doboru transformatorów  . Z = (Va)2 / P   i  ta metoda daje wynik nieco powyżej 6K . Może to jest to 

Tu : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  interesująca dyskusja na ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 2w1
W dniu 25.11.2022 o 23:45, igsaudio napisał:

W pewnym uproszczeniu, nawój obu transformatorów wygląda w następujący sposób: 

Ukryta Zawartość

Teraz już każdy wie, jak nawinąć oryginał. #UTM7077

Jeśli te diagramy to prawda to uzwojenie wtórne 410-5200 jest równoległe(podwójne) a do masy zdecydowanie może posiadać impedancję znacznie wyższą niż do głośników. 

Natomiast Hashimoto nie ma takiego uzwojenia dlatego pierwotne ma  8k.

Stąd moje założenia. Wydaje się całkiem możliwe. 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Thibor napisał:

Jeśli te diagramy to prawda to uzwojenie wtórne 410-5200 jest równoległe(podwójne) a do masy zdecydowanie może posiadać impedancję znacznie wyższą niż do głośników. 

Niemożliwe. Dwa równolegle połączone uzwojenia nie mogą mieć różnych impedancji.

nagrywamy.com

7 minut temu, Thibor napisał:

Wg tego co piszą Cykin i inni impedancję pierwotną nie dopasowuje się do obciążenia a do parametrów lamp stopnia wyjściowego . W tym diagramie uzwojenie wtórne jest bifilarne ze względu na CFB

Edytowane przez 2w1

A wy dalej o tych transformatorach 🙂

swoją drogą widzieli najnowszy odcinek RS?

Budować "klona" AU-70 jednocześnie uznać AU-111 za jeden z 5 najgorszych wg. autora wzmacniaczy...

3 godziny temu, przemak napisał:

W katody w sumie szesnascie omów, niezbyt to się chce sumować 😉

Wg tych schematów i w trafie Hashimoto HA-045 i Sansui 410-5200 uzwojnie do sprzężenia katodowego mają po 4 omy. Tylko że w Sansui wygląda to na nawijanie równoległe obu uzwojeń (bifilarne?) z odczepami w róznych miejscach. Dla uzwojeń głośnikowych 8 i 16 om, dla ozwojenia CFB 4 i 16 om.

2 godziny temu, 2w1 napisał:

Wg tego co piszą Cykin i inni impedancję pierwotną nie dopasowuje się do obciążenia a do parametrów lamp stopnia wyjściowego . W tym diagramie uzwojenie wtórne jest bifilarne ze względu na CFB

No właśnie dopasowuje się do docelowego obciążenia, z tym że przyjmuje się jakie to obciążenie będzie i z tego wylicza się przekładnię. Lampa będzie zawsze miała optymalną (katalogową) wartość obciążenia. W przypadku EL84 będzie to 8kOhm na uzwojeniu pierwotnym transformatora. Natomiast pojawia się pytanie, czy sprzężenie katodowe z uzwojenia wtórnego nie zmienia na tyle parametrów lamp że zmienia się też optymalne obciążenie tej lampy.

Edytowane przez tomant

Mam prośbę o pomoc w uruchomieniu wzmacniacza. Niestety wzmacniacz się masywnie wzbudza - na 50 Hz - i nie bardzo mogę wymyślić, co mam źle 😞

Po podłączeniu przez żarówkę jest ok - natomiast po normalnym podłączeniu najpierw zaczyna być słychać narastająco muzykę - a następnie pojawia się coraz głośniejsze buczenie na 50 Hz - które ciągle narasta. Nie sprawdzałem co będzie na końcu - bo nie chcę czegoś spalić i wyłączałem zawsze. po wyłączeniu i włączeniu po bardzo krótkim czasie - np 5 sek słychać piski na wyższych częstotliwościach 😞 Na razie uruchamiam w ogóle bez preampa - i nawet bez sygnału pojawia się to wzbudzenie.  Co może być przyczyną takiego zjawiska? Napięcia na zasilaczu są niby ok. B1 jest około 415V - i jak to buczenie się rozkręca to spada tak do 408V.

Jest to wersja na PCB V.9 (lub MKII jak niektózy piszą) - wszystko wg wskazówek RS.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Edytowane przez tomislaw_x
22 minuty temu, tomislaw_x napisał:

Mam prośbę o pomoc w uruchomieniu wzmacniacza. Niestety wzmacniacz się masywnie wzbudza - na 50 Hz - i nie bardzo mogę wymyślić, co mam źle 😞

Po podłączeniu przez żarówkę jest ok - natomiast po normalnym podłączeniu najpierw zaczyna być słychać narastająco muzykę - a następnie pojawia się coraz głośniejsze buczenie na 50 Hz - które ciągle narasta. Nie sprawdzałem co będzie na końcu - bo nie chcę czegoś spalić i wyłączałem zawsze. po wyłączeniu i włączeniu po bardzo krótkim czasie - np 5 sek słychać piski na wyższych częstotliwościach 😞 Na razie uruchamiam w ogóle bez preampa - i nawet bez sygnału pojawia się to wzbudzenie.  Co może być przyczyną takiego zjawiska? Napięcia na zasilaczu są niby ok. B1 jest około 415V - i jak to buczenie się rozkręca to spada tak do 408V.

Jest to wersja na PCB V.9 (lub MKII jak niektózy piszą) - wszystko wg wskazówek RS.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

W pierwszej kolejności sprawdź wartości ujemnie napięcia na S1 , zmierz prąd spoczynkowy, jakie masz trafa głośnikowe??

Edytowane przez lis1984
  • Pokaż nowe odpowiedzi