Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, tomant napisał:

Wg tych schematów i w trafie Hashimoto HA-045 i Sansui 410-5200 uzwojnie do sprzężenia katodowego mają po 4 omy. Tylko że w Sansui wygląda to na nawijanie równoległe obu uzwojeń (bifilarne?) z odczepami w róznych miejscach. Dla uzwojeń głośnikowych 8 i 16 om, dla ozwojenia CFB 4 i 16 om.

Niemożliwe. Wg schematu te uzwojenia są połączone równolegle, więc muszą mieć tyle samo zwojów i identyczną impedancję/przekładnię i w ogóle.

nagrywamy.com

9 minut temu, voltamper napisał:

Ja już dawno po testach transformatorów Piotra, IGS v1 oraz P. Przemka. Testy były dla mnie dość kosztowne bo zakupiłem 3 pary traf różnych producentów. Swoje odczucia przedstawiłem ileś tam postów wcześniej. W kwestii mojej oceny nic się nie zmieniło: Trafan win !

Kolego, 

Pytanie jest otwarte o IGS v2 bo tych jeszcze chyba nikt nie miał okazji posłuchać - ktoś? coś?
Trafan to niestety czas oczekiwania rok, półtora, może i dwa jak wieść gmina niesie 🙂 

Edytowane przez Inmark
14 minut temu, voltamper napisał:

Rok to mniej więcej tyle ile ja się zabierałem za ten wzmacniacz 😂😂😂😂 Z tym czasem oczekiwania to informacja z kiedy ?

Plotka zasłyszana gdzieś tu a może na grupie FB SinusAudio - nie pamiętam.
A może by tak Przemek z Trafan się wypowiedizał? Bardzo proszę. 

24 minuty temu, Inmark napisał:

Kolego, 

Pytanie jest otwarte o IGS v2 bo tych jeszcze chyba nikt nie miał okazji posłuchać - ktoś? coś?
Trafan to niestety czas oczekiwania rok, półtora, może i dwa jak wieść gmina niesie 🙂 

Max 6 miesiecy , ale dla tego że nawijam też wiele innych traf , tych niecierpliwych odsyłam do konkurencji , starczy tego dla wszystkich. U mnie teraz głównie na tapecie troszkę inne tematy są . Można się też z mna dodać na szybsze terminy .

Pozdrawiam

6 godzin temu, 2w1 napisał:

Tak . Peleton rośnie bo i kąsek pod wzgledem marketingowym wart zachodu . W grupie Sinus Audio na facebooku związej z tą konstrukcją już ok 700 osób . Niech tylko 500 zapali się do składania lub zakupu to już grupa docelowa warta uwagi . Dochód jednostkowy na jednych składanym wzmacniaczu dla osób dysponujących wcześniej zakupionych lub z dostępem do tańszych podzespołów to moim zdaniem minimum 2000-3000 . 

Nie ma czegoś takiego jak grupa SinusAudio... Jest SinusNoise gdzie pomagamy w montażu wzmacniacza.

Kto teraz chciałby wejść na tzw " gotowe " to mocno się zdziwi 🙂

30 minut temu, Inmark napisał:

Plotka zasłyszana gdzieś tu a może na grupie FB SinusAudio - nie pamiętam.
A może by tak Przemek z Trafan się wypowiedizał? Bardzo proszę. 

Nie ma czegoś takiego jak grupa SinusAudio... Jest SinusNoise gdzie pomagamy w montażu wzmacniacza.

Powielam, aby nie siać jakiś dziwnych teorii o grupie oraz o terminach, co jest bełkotem 🙂 Jak napisał Kolega lis terminy około 6 miesięcy 🙂

5 godzin temu, tomislaw_x napisał:

Mam prośbę o pomoc w uruchomieniu wzmacniacza. Niestety wzmacniacz się masywnie wzbudza - na 50 Hz - i nie bardzo mogę wymyślić, co mam źle 😞

Po podłączeniu przez żarówkę jest ok - natomiast po normalnym podłączeniu najpierw zaczyna być słychać narastająco muzykę - a następnie pojawia się coraz głośniejsze buczenie na 50 Hz - które ciągle narasta. Nie sprawdzałem co będzie na końcu - bo nie chcę czegoś spalić i wyłączałem zawsze. po wyłączeniu i włączeniu po bardzo krótkim czasie - np 5 sek słychać piski na wyższych częstotliwościach 😞 Na razie uruchamiam w ogóle bez preampa - i nawet bez sygnału pojawia się to wzbudzenie.  Co może być przyczyną takiego zjawiska? Napięcia na zasilaczu są niby ok. B1 jest około 415V - i jak to buczenie się rozkręca to spada tak do 408V.

Jest to wersja na PCB V.9 (lub MKII jak niektózy piszą) - wszystko wg wskazówek RS.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Podobierałbym rezystor R82 ( i odpowiednik w drugim kanale ) i może jakis kondensator równolegle . Generalnie trzeba ustawić odpowienio punkt pracy lamp 6AN8.

8 godzin temu, przemak napisał:

Niemożliwe. Wg schematu te uzwojenia są połączone równolegle, więc muszą mieć tyle samo zwojów i identyczną impedancję/przekładnię i w ogóle.

Tak, między żołtym a czarnym wyprowadzeniem jest 16 ohm impedancji, a wyprowadzenie CFB (zielony) jest na środku tego uzwojenia więc między czarnym a zielonym mamy 4 ohm i między zielonym a żółtym też są 4 ohmy. Przekładnię liczymy z kwadratu a nie liniowo.

5 minut temu, tomant napisał:

Tak, między żołtym a czarnym wyprowadzeniem jest 16 ohm impedancji, a wyprowadzenie CFB (zielony) jest na środku tego uzwojenia więc między czarnym a zielonym mamy 4 ohm i między zielonym a żółtym też są 4 ohmy. Przekładnię liczymy z kwadratu a nie liniowo.

Wiadomo, dlatego napisalem:

12 godzin temu, przemak napisał:

W katody w sumie szesnascie omów

Cztery jest w połowie szesnastu, jak wiadomo 😉

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Cztery jest w połowie szesnastu, jak wiadomo 😉

No wiadomo 😃. Ale prościej - 66 zwojów to 4 omy, a 132 zwoje to 16 omów. Czy może ja czegoś jednak nie rozumiem?

14 minut temu, tomant napisał:

No wiadomo 😃. Ale prościej - 66 zwojów to 4 omy, a 132 zwoje to 16 omów. Czy może ja czegoś jednak nie rozumiem?

Wszystko się zgadza. Może za szybko pisałem. Chodzi o to, że jak jest Raa i dotyczy całego uzwojenia, to drugiej strony też trzeba brać całe a nie pół. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Pozwolę sobie skorzystać z rysunku igsaudio jak ja to widzę. Oczywiście te liczby zwojów są przykładowe (😉).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

17 minut temu, przemak napisał:

Wszystko się zgadza. Może za szybko pisałem. Chodzi o to, że jak jest Raa i dotyczy całego uzwojenia, to drugiej strony też trzeba brać całe a nie pół. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) biorą się z tego, że skoro część tego uzwojenia wtórnego "odejmujemy" niejako przez CFB to zmieniamy parametry pracy samej lampy, co być może prowadzi do obniżenia jej Raa. Nie popieram tej tezy żadnymi obliczeniami, bo nie umiem i nie wiem jak to zrobić. Dodatkowo nie wiem czy ta teza jest prawidłowa. Jak napisałem takie moje dywagacje, żeby jakoś sobie wytłumaczyć te 6,2k na pierwotnym w 410-5200.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, tomant napisał:

Pozwolę sobie skorzystać z rysunku igsaudio jak ja to widzę. Oczywiście te liczby zwojów są przykładowe (😉).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) biorą się z tego, że skoro część tego uzwojenia wtórnego "odejmujemy" niejako przez CFB to zmieniamy parametry pracy samej lampy, co być może prowadzi do obniżenia jej Raa. Nie popieram tej tezy żadnymi obliczeniami, bo nie umiem i nie wiem jak to zrobić. Dodatkowo nie wiem czy ta teza jest prawidłowa. Jak napisałem takie moje dywagacje, żeby jakoś sobie wytłumaczyć te 6,2k na pierwotnym w 410-5200.

Tezę rozumiem, dokładnej odpowiedzi nie znam, ale chyba się nie bardzo zgadza. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

11 godzin temu, 2w1 napisał:

Podobierałbym rezystor R82 ( i odpowiednik w drugim kanale ) i może jakis kondensator równolegle . Generalnie trzeba ustawić odpowienio punkt pracy lamp 6AN8.

Tymi rezystorami dobierasz głębokość sprzężenia zwrotnego a nie zmieniasz punkt pracy 6AN8.

2 godziny temu, MariuszElektronik napisał:

Tymi rezystorami dobierasz głębokość sprzężenia zwrotnego a nie zmieniasz punkt pracy 6AN8.

Proszę czytać ze zrozumieniem. Kropka kończy zdanie. 

16 godzin temu, MariuszElektronik napisał:

Kto teraz chciałby wejść na tzw " gotowe " to mocno się zdziwi 🙂

Powielam, aby nie siać jakiś dziwnych teorii o grupie oraz o terminach, co jest bełkotem 🙂 Jak napisał Kolega lis terminy około 6 miesięcy 🙂

Jak zwał tak zwał . Nie jestem użytkownikiem pejsbuka ( i prosze nie pisać że czegos takiego nie ma - nazwa celowo przekrecona )  ....

Dzięki @tenkowal! I to sie nazywa merytoryczna odpowiedź od kogoś, kto ma odrobię pojęcia o tym! Dzięki takim użytkownikom jak Ty jeszcze jest czasem sens wejść na to forum, żeby się czegoś nauczyć.

21 godzin temu, TeleGrafista napisał:

Nowe trafa zgodne z orginalami 6,2k 

Ukryta Zawartość

Jest problem z wykresem, przedstawia charakterystykę UTM7070 w wersji poprawionej. W opisie podane jest pasmo -0,5 dB na 50 kHz @igsaudio

Ukryta Zawartość

25 minut temu, tenkowal napisał:

8k wynika z dobrania najlepszej impedancji dla sygnału sinusoidalnego pełnej mocy. Dla muzyki, czyli sygnału o wartościach mocy średniej dużo mniejszych, niż szczyty, właściwa impedancja może być inna. Nie odpowiem na wszelkie pytania w tym temacie, jest to informacja wzięta z książki Circuits for Audio Amplifiers wydanej przez firmę Mullard.

Ukryta Zawartość

Strona 21 pliku:

Rozważane impedancje Ra-a w tym rozdziale to 8k z not oraz 6k na wykresie na tej samej stronie, które oferuje najniższe zniekształcenia. 

Mullard rekomenduje użycie transformatora o Ra-a 6k lub z odczepami ultralinear 20% o Ra-a 6,6k, w Sansui pośrednio wychodzi lekki UL - napięcie katoda-siatka druga jest zmienne, prąd siatki drugiej też trafia do transformatora. Wydaje mi się, że w takim układzie użycie niskiego Ra-a jest wręcz konieczne, żeby ograniczenie sygnału przez prąd siatek pierwszych lamp mocy występował przy napięciu anody wyższym, niż próg dużego wzrostu prądu siatki drugiej - bo ten prąd wniesie się w transformator głośnikowy.

Słusznie uwagę zwrócił @Thibor - w przypadku układu Sansui (ze sprzężeniem katodowym) faktyczna impedancja widziana przez lampy jest większa, niż impedancja liczona klasycznie z przekładni pri:sec i podpiętego rezystora. 
Znalazłem taką stronkę, która podaje wzór na przeliczanie wypadkowej impedancji przy użyciu CFB:

Ukryta Zawartość

Wychodzi mi ze wzorów, że przy impedancji Ra-a wynikającej z przekładni równej 6200 i odczepie 4 om (połowa odczepu 16 om) do sprzężenia katodowego efektywna impedancja widziana przez lampy to 6846 omów. Blisko do 6,6k polecanego przez Mullarda. 

W każdym razie mimo miłego teoretyzowania ja osobiście jestem zwolennikiem sprawdzonego rozwiązania, tj. oryginałów. Jeśli one brzmią dobrze, a kopie wykonywane przez autoryzowanych producentów im nie ustępują w brzmieniu, to nie obchodzi mnie, ile dokładnie omów widzą lampy. Zwłaszcza, że moje kolumny mają z pewnością inną charakterystykę impedancji niż te, na których RS testował trafa 😉 

I to są przekonujące informacje . Szkoda że gdy ściągałem kiedyś tę książkę Mullarda nie znalazłem czasu na wnikliwą lekturę . 

Ten link softone bardzo interesujący.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, tenkowal napisał:

Jest problem z wykresem, przedstawia charakterystykę UTM7070 w wersji poprawionej. W opisie podane jest pasmo -0,5 dB na 50 kHz @igsaudio

Poprawione.

20 godzin temu, MariuszElektronik napisał:

Nie ma czegoś takiego jak grupa SinusAudio... Jest SinusNoise gdzie pomagamy w montażu wzmacniacza

Tak, przepraszam, chodziło mi o SinusNoise - widać skojarzylo mi się z nawzą firmy p. Jaglarza.
Przepraszam za pomyłkę.

27 minut temu, igsaudio napisał:

Poprawione.

@igsaudio 

W sklepie w ofercie na trafo model 7077 jest wykres od "starego" 7070 czy to zły opis w legendzie wykresu?

21 godzin temu, lis1984 napisał:

Max 6 miesiecy , ale dla tego że nawijam też wiele innych traf , tych niecierpliwych odsyłam do konkurencji , starczy tego dla wszystkich. U mnie teraz głównie na tapecie troszkę inne tematy są . Można się też z mna dodać na szybsze terminy .

Ja wiem skąd mogą się brać... pomyłki i konsternacje, np. ja jestem lekko skonfundowany - wyraźnie widać, że nie za bardzo ogarniam, kojarzę kto jest kim 🙂 czyli nick z forum = imię = nazwa firmy = grupa/profil FB = strona WWW to dla mnie nie do końca oczywiste.

Ktoś ma może tabelkę ? 🙂 

Edytowane przez Inmark

Czy takie wskaźniki mogę wykorzystać do mojego klona AU?

Co bym ewentualnie musiał do nich dokupić?

Ukryta Zawartość

IMG_20221203_202803.jpg

IMG_20221211_173031.jpg

IMG_20221211_173040.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są mierniki mniej więcej VU, mają liniową skalę. Oczywiście można kombinować, ale do wzmacniacza vintage pasowałyby mierniki vintage - czyli potrzebna jest dioda (albo cztery) i jakiś potencjometr (rzędu 10k) do ustawienia czułości. Można go tradycyjnie "uczulić" o 10dB i będzie sensownie i ładnie wskazywał. 

nagrywamy.com

Posiadam dwie pary kolumn głośnikowych, jedne o impedancji 4 omy, drugie 6 om. Jak w przypadku tego wzmacniacza podłączyć jedną lub drugą parę, skoro transformatory głośnikowe mają wyjścia tylko 8 i 16 omowe? Czteroomowy odczep jest wykorzystany do sprzężenia katodowego. Zasadą jest aby w takiej sytuacji podłączać kolumny do wyjścia o takiej samej lub niższej impedancji. I co w przypadku obciążenia wzmacniacza pełną mocą? Napiszcie proszę jakie macie doświadczenia w takich przypadkach? Może ktoś ma podobną konfigurację sprzętową.

Godzinę temu, kram napisał:

Czteroomowy odczep jest wykorzystany do sprzężenia katodowego.

W oryginalnej topologii to nie jest 4 omowy odczep (zamiennika w wersji Hashimoto/UTM7070 nie komentuję), tylko dedykowane, równoległe uzwojenie dla CFB, którego przekładnia impedancyjna odpowiada 4om względem masy. Wpinanie tam kolumn z którejkolwiek strony wprowadzi asymetrię, która zaburzy balans i sens całego sprzężenia.

Robiłem pomiary podłączając sztuczne obciążenie 4om pod zaciski 8om i zauwazyłem ok. 2x wzrost THD przy tej samej oddawanej do obciażenia mocy względem obciążenia 8om. Pasmo przenoszenia bez zmian. Zapomniałem tego zmierzyć, ale maksymalna moc teoretycznie też będzie odrobine niższa. Jeśli zatem nie przeszkadza Ci trochę więcej drugiej i trzeciej harmonicznej i odrobinę mniej mocy to to podlacz po prostu pod 8om i tyle. Niestety AU-70 to konstrukcja z 1965 roku, kiedy bardziej powszechne było 16-omowe obciążenie niż dziś stosowane 4-omowe.

Ja u siebie używam kolumn 8 omowych, ale raz przywiozłem mojego AU-70 do rodziców, gdzie są tylko kolumny 4 om i niczego mu nie brakowało, ani w górze ani w dole. Mniejszej mocy nie odczuwałem - wciąż miał niesamowity wygar. Ojciec, który lubi reaczej głośniej posłuchać i wcześniej miał kontakt tylko z tranzystorowcami poprosił, żebym też mu zbudował AU-70 😂

Edytowane przez madras
5 godzin temu, kram napisał:

Posiadam dwie pary kolumn głośnikowych, jedne o impedancji 4 omy, drugie 6 om. Jak w przypadku tego wzmacniacza podłączyć jedną lub drugą parę, skoro transformatory głośnikowe mają wyjścia tylko 8 i 16 omowe? Czteroomowy odczep jest wykorzystany do sprzężenia katodowego. Zasadą jest aby w takiej sytuacji podłączać kolumny do wyjścia o takiej samej lub niższej impedancji. I co w przypadku obciążenia wzmacniacza pełną mocą? Napiszcie proszę jakie macie doświadczenia w takich przypadkach? Może ktoś ma podobną konfigurację sprzętową.

4 ohm włączyłbym pomiędzy odczep 16 ohm a masę ( odczep 4 ohm) albo  dolny kraniec wtórnego i masę

• Pokaż nowe odpowiedzi