Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie dajcie sobie na wstrzymanie. 

Nic nie zmieniam, gdyż bardzo podoba mi się to co mam - za te pieniądze. 

Ta końcówka warta do 3k PLN, a teraz do 3,5k PLN gra dobrze. A jak na tę kasę bardzo dobrze. 

Na zabawę, że składaniem samodzielnym nie mam ochoty. Wyrosłem z tego. Kupiłem ją z czystej ciekawości. Mam dużo lepiej grające sprzęty Sansui. Także dostęp do tych, których nie mam. To urządzenia z najwyższej półki, wiec nie zawracajcie sobie głowy tym, czy aby wiem, na czym polega dobre brzmienie.

Wasze dzieła może grają lepiej od SansuiX AU70, a może nie? Gdyż to bardzo zależy od klasy pre, źródła, głośników, a nawet kabli. Ale nie dał bym 10 k PLN za te manufaktury. Słyszałem jak gra oryginał i ręczę Wam, że nie gra tak jak np. integra SANSUI AU-α907MR, NRA, czy XR, które można mieć w cenach poniżej 10 k PLN. Wspomniałem już, że do końcówek Sansui nie ma nawet startu. Nie ta klasa brzmienia! 

Więc nie ma o co kruszyć kopii. 

43 minuty temu, LJ3 napisał:

Nie rozumiem takich ludzi. "Złota rączka"?

Uważaj: W audio zachwyt to dobre brzmienie, a nie dłubanina z lutownicą. 

Jeszcze raz:

Po co mam robić to, co może robić ktoś inny? 

Po to żebyś nie musiał leczyć kompleksów związanych z pracą na forach dyskusyjnych o tematyce audio, miał coś ciekawego do napisania z czego inni nie będą się śmiali, i nie musiał zgłaszać z tego powodu postów do moderacji. Wzmacniacze lampowe wymagają niestety dłubania ze względu na obecność lamp w układzie, co jakiś czas trzeba sprawdzić bias, żywotność lamp, nie doprowadzić do poważniejszych uszkodzeń.

Edytowane przez januszowe

Oczekuję od Was, że dokonacie porównań do innych sprzętów, w tym marki Sansui, choćby do oryginału AU-70 i podzielicie się spostrzeżeniami na temat brzmienia. Napiszecie więcej o waszych doskonałych (bo z "-" sprzężeniem) manufakturach i o ich brzmieniu w porównaniu, gdyż tylko to w audio jest istotne. Frajda ze składania klona jest ale czy brzmienie warte jest kosztów??? 

Ja porównywałem au 70 , mam dostęp do wszystkiego co sansui wyprodukowało i to że uważasz że cytuje ,,Słyszałem jak gra oryginał i ręczę Wam, że nie gra tak jak np. integra SANSUI AU-α907MR, NRA, czy XR, które można mieć w cenach poniżej 10 k PLN. Wspomniałem już, że do końcówek Sansui nie ma nawet startu. Nie ta klasa brzmienia! ,, to całe szczęście że tak uważasz . Bo wszystkie sansui typu b2301 , b2301l , 907 itp to zamulacze jak dla mnie i mam prawo tak uważać bo taki mam gust i takie brzmienie preferuje jak np au 70 .

Dla mnie po au X1 sansui nie wyprodukowało już nic ciekawego i tyle . Serwisowalem te sprzęty przez 20lat .

Godzinę temu, Bumpalump napisał:

Kondensatory okazały się wadliwe dopiero 30 latach, tymczasem X1 była podatna na wzbudzenia od pierwszych chwill działania, wynikało to z faktu ambitnego projektu który nie do końca był gotowy w momencie produkcji, wiec modyfikowano go na bieżąco zmieniając wartości elementów, prowadzenia ścieżek, dokładając elementy, a w ostatnim roku produkcji całkowicie zmieniając płytę główną PCB stopnia phono

To był ówcześnie najszybszy wzmacniacz świata, nawet obecnie robi wrażenie

Pasmo przenoszenia 600kHz ze spadkiem 1dB 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Była podatna , ale nie widziałem w żadnym z kilkunastu szt które miałem innych płytek. Były dokładane elementy w preampie liniowym i gramofonowym dokładali też jeden rezystor w parze różnicowej końcówki . Nie ważne , bo to i tak nie wiele zmieniało , au x1 palił się najczęściej pracując na pre gramofonowym .... bardzo dużo z nich nigdy nie było naprawianych i pracuje po dziś dzień .

Ukryta Zawartość

6 minut temu, januszowe napisał:

Po to żebyś nie musiał leczyć kompleksów związanych z pracą na forach dyskusyjnych o tematyce audio, miał coś ciekawego do napisania z czego inni nie będą się śmiali, i nie musiał zgłaszać z tego powodu postów do moderacji. Wzmacniacze lampowe wymagają niestety dłubania ze względu na obecność lamp w układzie, co jakiś czas trzeba sprawdzić bias, żywotność lamp, żeby nie doprowadzić do poważniejszych uszkodzeń.

Uważasz, że zamiast słuchać, użytkownicy biegają i co chwilę sprawdzają bias, żywotność lamp i ... lutują? 🤣 Popisujesz się?

Jeżeli jest konieczność ustawić bias, to tylko po wymianie lamp, czyli dopiero po kilku tysiącach godzin ich grania (zależy od żywotności lamp). A to lata słuchania! O czym ta gadka? 

.....?

lis1984

Gust gustem ale .....

Mam nieodparte wrażenie, ze nigdy nie słuchałeś wymienionych końcówek Sansui B-2302 , B-2301L, czy też AU-α907 Limited lub AU-07 Anniversary.  

Edytowane przez LJ3
20 minut temu, LJ3 napisał:

.....?

lis1984

Gust gustem ale .....

Mam nieodparte wrażenie, ze nigdy nie słuchałeś wymienionych końcówek Sansui B-2302 , B-2301L, czy też AU-α907 Limited lub AU-07 Anniversary.  

Z pewnością tak jest .... posłuchaj sobie Marantz SM 700- podobne pieniądze jak b2301  , zobaczysz gdzie znajduje się każdy sansui o którym piszesz .....temat jak dla mnie zamknięty. 

5 godzin temu, LJ3 napisał:

Uważasz, że zamiast słuchać, użytkownicy biegają i co chwilę sprawdzają bias, żywotność lamp i ... lutują? 🤣 Popisujesz się?

Jeżeli jest konieczność ustawić bias, to tylko po wymianie lamp, czyli dopiero po kilku tysiącach godzin ich grania (zależy od żywotności lamp). A to lata słuchania! O czym ta gadka? 

tu nasz z pierwszego lepszego serwisu faq 

"Regularnie używany wzmacniacz lampowy powinien minimum raz w roku przejść kompleksowy przegląd u zaufanego specjalisty-serwisanta. Jeśli wzmacniacz jest używany bardzo mocno i intensywnie to częściej. Zapytacie po co? W każdym lampiaku bias lamp mocy ulega zmianom w zależności od intensywności grania i stopnia zużycia lamp. Aby zachować brzmienie trzeba go wyregulować raz na jakiś czas - serwiselektronik.manifo.com/lampy "

Zadzwoń do nich żeby na stronie zmienili. bo ty się na tym znasz, w końcu kabelki umiesz wymienić.

około 2, 3 lata kilka h dziennie słuchania 🙂

Regulując bias kształtujemy dźwięk, sprawiamy ze przez cały czas życia lamp wzmacniacz gra tak jak chcemy, to nie miedziane kabelki, olejowe kondensatory, których wymiana nic nie daje 🙂

W dniu 30.09.2023 o 18:45, LJ3 napisał:

Co daje zamiana zwykłych kondensatorów na olejowe w końcówce SansuiX-AU70?

Jak wiadomo, Igor @igsaudio zaproponował mi "Update Mundorf OIL SansuiX AU70", czyli zamianę zwykłych kondensatorów na olejowe Mundorfa, w moim egzemplarzu SansuiX AU70.

Pierwsze wrażenie odsłuchowe po zamianie było:  

"Dźwięk jest bardziej wygładzony, mniej ostry." Ale potem, po dłuższym odsłuchu na spokojnie ..... 

SZOK!  

Byłem zaskoczony tym co usłyszałem. Wydawało się, że końcówka wiele straciła. Zginęła konturowość, przezroczystość, a zaczęła dominować matowość dźwięku. 

Ponieważ, jak twierdzi mój znajomy:

"sprzęt należy po zmianach elementów systemu, czy wewnętrznych w urządzeniach (tu zmiana kondensatorów), oceniać dopiero po solidnym wygrzaniu",

Postanowiłem tak zrobić i wygrzewać. Właściwie to pozostawiłem końcówkę u znajomego, gdyż byłem zajęty długimi i częstymi wyjazdami. 

Po ok 3-ch miesiącach, a wiec co najmniej kilkudziesięciu godzinach grzania u znajomego, ponownie odsłuchałem końcówkę SansuiX AU70, w parze z pre Nakamichi CA-5E. 

I co ? Ponowny .... 

SZOK!! 

To nie ta sama końcówka!?? 

Dźwięk przestrzenny, gładki i jednocześnie jedwabny i, co ważne, nie pozbawiony szczegółów.

Muzyka po prostu płynie jak łódź po jeziorze. Przyjemność ze słuchania! 

Takie wrażenie już kiedyś miałem, gdy usłyszałem parę składająca się z odtwarzacza SANSUI CD-α917XR oraz wzmacniacza SANSUI AU-α907XR. Ten set bardzo przypominał mi to co usłyszałem  teraz, gdy SansuX AU70 jest w mim zestawie. Dźwięk uległ radykalnej zmianie, na lepsze! 

Znajomy stwierdził: 

"końcówka SansuiX AU70 po modyfikacji, sparowana z Nakamichi CA-5, gra bardzo podobnie do wzmacniacza SANSUI AU-α907XR. Ale jedwabistość dźwięku wzmacniacz AU-α907XR zyskuje dzięki odtwarzaczowi SANSUI CD-α917XR." Po czym sprecyzował: 

"Dźwiękiem i jego delikatnością, bardziej przypomina teraz końcówkę SANSUI B-2103 MOS VINTAGE*).  Jednak nie da się ukryć, że to nie ta sama klasa dźwięku."

*)  Końcówka SANSUI B-2103 MOS VINTAGE jest wykonana na MOSfetach. Moim zdaniem, nie daje dźwięku najbardziej przypominającego dźwięk, określany jako "lampowy". Ale jednak coś w tym jest .... ? 

🤔 

Z podziwem czytam tak kreatywne posty, serio😅

A tak na poważnie - zdajesz sobie sprawę, że w projekcie którego używasz jest błąd i może zagrać lepiej czy nie dopuszczasz takiego stanu rzeczy? Nie, błąd nie był celowy 😉

W dniu 2.10.2023 o 19:50, lis1984 napisał:

Z pewnością tak jest .... posłuchaj sobie Marantz SM 700- podobne pieniądze jak b2301  , zobaczysz gdzie znajduje się każdy sansui o którym piszesz .....temat jak dla mnie zamknięty. 

Nie ma marantza który byłby konkurentem dla tych Sansui wg mnie

Godzinę temu, Bumpalump napisał:

Nie ma marantza który byłby konkurentem dla tych Sansui wg mnie

Też tak myślałem , ale SM 700 pozamiatał sansui , ma natomiast dwie wady, chłodzenie wymuszone i dostępność . Mało ich jest . Co ciekawe oryginalny preamp SC 1000 to kicha . SM 700 najlepiej zagrał z c2301 sansui .

Co do końcówek sansui to b2301l najbardziej mi pasuje , b2301 nie ma takiej energii w dźwięku jak b2301l . Bardzo dobrym rywalem sansui b2301 jest luxman m 05 , tak jak nie lubię luxmana to m 05 to petarda jest. Niby nie powala na kolana dynamika na pierwszy rzut ucha , ale jest taki dostojny , poukładany , super końcówka .

Edytowane przez lis1984
W dniu 2.10.2023 o 19:50, lis1984 napisał:

Ten Marantz SM 700 bardziej przypomina mi stare wersje Sansui, np. AU-9900 czy 11 000, które tez lubię posłuchać. 

19 godzin temu, gruchugruch napisał:

Z podziwem czytam tak kreatywne posty, serio😅

A tak na poważnie - zdajesz sobie sprawę, że w projekcie którego używasz jest błąd i może zagrać lepiej czy nie dopuszczasz takiego stanu rzeczy? Nie, błąd nie był celowy 😉

SansuiX AU70 to końcówka, a więc fragment klona lampowego AU-70. To dla mnie najważniejsze. Jak gra? Mimo wszystko ma "zadziora", którego pewnie by mi brakowało. 

12 minut temu, LJ3 napisał:

SansuiX AU70 to końcówka, a więc fragment klona lampowego AU-70. To dla mnie najważniejsze. Jak gra? Mimo wszystko ma "zadziora", którego pewnie by mi brakowało. 

Lecz nadal końcówka z błędem. Ale jak gra Ci fajnie to fajnie 😛

Ktoś z forum może poprawiał kit reduktora lub Igora (kilka postów wyżej były sugestie jak je wykonać) i może się pochwalić efektem?

4 godziny temu, gruchugruch napisał:

Lecz nadal końcówka z błędem. Ale jak gra Ci fajnie to fajnie 😛

Ktoś z forum może poprawiał kit reduktora lub Igora (kilka postów wyżej były sugestie jak je wykonać) i może się pochwalić efektem?

Tak. To mogłoby mi pomóc w decyzji by coś z tym robić. 

Widzę za na "zaprzyjaźnionym forum" Pan Jaglarz się wypowiedział

perełki bełkotu

Cytat

"Nie jest to mój układ i nie odpowiadam za niego", "wypowiadają się osoby co nawet w ręce nie miały lutownicy.. ""Układ został tak zaprojektowany jak chciał autor", "Każdy na swoją rękę może zmienić"

Pieniądze od klientów wziął, w sumie to za nic nie odpowiada.

wmawianie ze autor projektu celowo zamienił kabelki jest żenujące, poprawia po inżynierach Sansui. Niedługo będą wkręcać ze jak mówił na filmach - el84 ma lepsze parametry od 7189 to tak jest.

Gdybym teraz składał klona, to nie zamówił bym płytek reduktora, na paru z nich trzeba wprowadzać poprawki.

Nie zamawiajcie płytek Klona Reduktora dopóki błędy nie zostaną poprawione.

27 minut temu, januszowe napisał:

Widzę za na "zaprzyjaźnionym forum" Pan Jaglarz się wypowiedział

perełki bełkotu

Pieniądze od klientów wziął, w sumie to za nic nie odpowiada.

wmawianie ze autor projektu celowo zamienił kabelki jest żenujące, poprawia po inżynierach Sansui. Niedługo będą wkręcać ze jak mówił na filmach - el84 ma lepsze parametry od 7189 to tak jest.

Gdybym teraz składał klona, to nie zamówił bym płytek reduktora, na paru z nich trzeba wprowadzać poprawki.

Nie zamawiajcie płytek Klona Reduktora dopóki błędy nie zostaną poprawione.

Cytat

Jak napisałeś: projekt "Dremamp Reduktora Szumu" to np. głupoty na filmie mówiące ustaw -19V, i ludzie to powielają, ryzykują uszkodzenie lamp, transformatorów.  "

To nie masz pojęcia o tym projekcie... A krytykujesz wszystko jak leci...

Cytat

"Pieniądze od klientów wziął, w sumie to za nic nie odpowiada."

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Nie odpowiadam za układ... Za wzmacniacz, który złożyłem daję swoją gwarancję.

Pieniądze ? Piszesz jakbym miliony zabrał. Z wynagrodzenia nic nie zostaje bo VAT i dochodowy.. To co to za zarobek?? Żaden..

Cytat

"wmawianie ze autor projektu celowo zamienił kabelki jest żenujące, poprawia po inżynierach Sansui. Niedługo będą wkręcać ze jak mówił na filmach - el84 ma lepsze parametry od 7189 to tak jest."

A gdzie ja wmawiam.. ? Ja wykonuję zalecenia autora.

Cytat

Niedługo będą wkręcać ze jak mówił na filmach - el84 ma lepsze parametry od 7189 to tak jest."

Kolejny Twój wymysł jak z BIAS-em?

To jasne że 7189 ma lepsze parametry..

Daruj sobie z docinkami itp.. Jak wklejasz rozmowę to wklej całą a nie część.. Tak, wybrałeś sobie najlepszy urywek, aby był dwuznaczny 🙂 Sama krytyka a jak był projekt w realizacji to kompletnie nikt nie pomagał.

Edytowane przez MariuszElektronik
54 minuty temu, MariuszElektronik napisał:

To nie masz pojęcia o tym projekcie... A krytykujesz wszystko jak leci...

Cytat

Ukryta Zawartość

Nikt nie ma o pojęcia tylko ty. Idź i mu powiedz ze nie ma pojęcia o projekcie, odpisz pod jego postem, napisz ze głupoty pisze 🤣

Cytat

Nie odpowiadam za układ...

perełki bełkotu - pomysł zanim coś napiszesz - nie odpowiadasz za układ?

sprzedajesz płytki układu zasilacza, białe płytki, które montujesz wraz z płytkami reduktora szumu,  odpowiadasz za układ, wziąłeś pieniądze to poprawiaj nikogo to nie obchodzi ze ty podatki płacisz - każdy płaci. Wzmacniacze które montowałeś zawierają błąd który negatywnie wpływa na dźwięk stabilność, poprawiaj.

Cytat

A gdzie ja wmawiam.. ? Ja wykonuję zalecenia autora.

Nie pisze ze to ty, ogólnie pisze, ze jest wmawiane ze to nie błąd, w sumie to nic nie zmienia. a ty robisz z siebie ofiarę nie wszystko co napisałem w poście dotyczy wyłącznie ciebie 

Cytat

Kolejny Twój wymysł jak z BIAS-em?

Na filmach z napraw wzmacniaczy reduktor mówi ze el84 ma lepsze parametry niż 7189 to taki mem

Cytat

Jak wklejasz rozmowę to wklej całą a nie część.

Potem będziesz zgłaszał, już kiedyś administrator pisał żeby nie wklejać z waszego forum fb, bo zgłaszacie do usunięcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januszowe
Cytat

Nikt nie ma o pojęcia tylko ty. Idź i mu powiedz ze nie ma pojęcia o projekcie, odpisz pod jego postem napisz mu ze głupoty pisze 🤣

I super opisane ; dokładny pomiar prądów lamp mocy.

-19V na pewno nie niszczy transformatorów i lamp 🤣

Cytat

perełki bełkotu - pomysł zanim coś napiszesz - nie odpowiadasz za układ?

sprzedajesz płytki układu zasilacza, białe płytki, które montujesz wraz z płytkami reduktora szumu,  odpowiadasz za układ, wziąłeś pieniądze to poprawiaj nikogo to nie obchodzi ze ty podatki płacisz - każdy płaci. Wzmacniacze które montowałeś zawierają błąd który negatywnie wpływa na dźwięk stabilność, poprawiaj.

Tak jestem autorem płytki zasilacza, ale nie układu wzmacniacza.

A złożyłeś w końcu ten klon,bo chyba jeszcze nie? 🙂

Poprawiaj - bez odbioru! Pozdrawiam!

chodziło mi ze złe ustawiony bias może doprowadzić do uszkodzeń.

Ukryta Zawartość

Lepsze to niż złote rady, zamawiającym -19V ustawiałeś?, jak będą wysyłali na poprawki to przy okazji, ustaw tak jak Przemysław Borodajkiewicz pisał, będą zadowoleni.

Cytat

A złożyłeś w końcu ten klon,bo chyba jeszcze nie?

złożyłem, tylko to grzebanie mnie trochę irytowało, ale zmiany były konieczne na szczęście to tylko jedna sztuka 🙂

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, januszowe napisał:

chodziło mi ze złe ustawiony bias może doprowadzić do uszkodzeń.

Ukryta Zawartość

Lepsze to niż złote rady, zamawiającym -19V ustawiałeś?, jak będą wysyłali na poprawki to przy okazji, ustaw tak jak Przemysław Borodajkiewicz pisał, będą zadowoleni.

złożyłem, tylko to grzebanie mnie trochę irytowało, ale zmiany były konieczne na szczęście to tylko jedna sztuka 🙂

Jest ustawione jak powinno być i gra jak należy 😀 tak będą poprawki na lepsze kondensatory w torze audio 😎 polecam również Tobie! 

Jest trochę pracy przy nim 😁

Ukryta Zawartość

Wydaje się ze trzeba tu przedstawić kilka faktów, ponieważ kłótnie nigdy do niczego dobrego nie prowadzą.

Śledziłem temat od początku powstania pomysłu i projektu klona AU-70, wiedziałem że będzie on miał "choroby wieku dziecięcego", zawsze tak jest i nalazło się z tym liczyć.

#MEMENTO - Nikt nie jest alfą i omegą, jedno z podstawowych praw Merfiego mówi : "jeśli zrobiłeś coś dobrze, przyjdzie ktoś inny i zrobi to lepiej".

Należy w tymi miejscu podziękować dla wielu osób za jego realizację i powstanie:

Dla Pana Bielewicza za jego wkład i zaangażowanie w ten projekt, to on był inspiratorem, nikt wcześniej nie odważył się podejść do tego tematu, tak naprawdę to on zainspirował nas wszystkich. (Polecam kanały YT. Reduktora)  

@pawelkomandos wielki szacunek za podjęcie się próby odtworzenia oryginalnego trafa (chociaż RZC i ale bardzo zbliżone do oryginału, szkoda że nie miałem okazji ocenić tego osobiście), to on pokazał że się da zrobić. 

@lis1984 za jego upór w dążeniu do odtworzenia wiernej kopi, to pochłonęło mnóstwo czasu i środków. 

@mardas za jego spostrzegawczość i chłodną analizę, tak naprawdę to on znalazł błąd w tym projekcie, człowiek skromny (miałem przyjemność już poznać) ale z ogromnym zasobem wiedzy,  mogę  tylko polecić jego projekt AU-70 PRO (wprowadził tam kilka drobnych poprawek i udowodnił ich słuszność). 

#Oraz dla tych wszystkich ludzi którzy byli zaangażowani w projekt. 

@MariuszElektronik Błąd był, to nie podlega żadnej dyskusji, jak będziesz dalej się upierał - to czytaj #MEMENTO

Na koniec chciałbym powiedzieć że, celem tego tematu jest pomoc a nie kłótnie, było - minęło. Teraz trzeba zastanowić się jak wprowadzić poprawki w projekcie reduktora na istniejących płytkach. Wszak jesteśmy tylko ludźmi .... 
Pozdrawiam. 

Edytowane przez AntonioRomani
34 minuty temu, AntonioRomani napisał:

@mardas za jego spostrzegawczość i chłodną analizę, tak naprawdę to on znalazł błąd w tym projekcie

Pragnę sprostować, to @tenkowal znalazł ten błąd na schemacie AU-70, podczas wspólnej pracy nad naszymi autorskimi płytkami ponad 1.5 roku temu. Wtedym nie mieliśmy świadomości, że płytki RS-a powielają tę pomyłkę ze schematu.

Edytowane przez madras
Cytat

Błąd był, to nie podlega żadnej dyskusji, jak będziesz dalej się upierał - to czytaj #MEMENTO

A gdzie napisałem, że nie było? Napisałem, że wykonuję według zaleceń autora. Nie przeinaczaj moich wypowiedzi...

Cytat

Na koniec chciałbym powiedzieć że, celem tego tematu jest pomoc a nie kłótnie, było - minęło. Teraz trzeba zastanowić się jak wprowadzić poprawki w projekcie reduktora na istniejących płytkach. Wszak jesteśmy tylko ludźmi .... 

Mogę zaprojektować odpowiednie do tego PCB. Nie widzę problemu 🙂 PCB power tube - V2  😉

Coś jeszcze potrzebujecie?

Wczoraj ktoś napisał:

Ukryta Zawartość

Dziś już całość usunięta.

Żadna forma krytyki nie jest akceptowalna.

Masakra.

Ukryta Zawartość

Z innej beczki, dzięki uprzejmości @Filip.rwk dostałem na testy wzmacniacz Sansuix będący kitem autorstwa IGS Audio.

@LJ3 wspominałeś jak to dobrze brzmi ten wzmacniacz. Chyba znalazłem przyczynę jego wspaniałego brzmienia, które tak kwieciście opisywałeś:) Otóż dźwięk okraszony jest ponadakustycznym wzbudzeniem, po odkręceniu volume ponad 1W:

Mierzone przy mocy 1.5W, bias 17mA. Lampy 6P14P i 6AN8 CBS.

Wzbudzenie ponadakustyczne nie jest wprost słyszalne, więc słuchacze takiego sprzętu mogą być nieświadomi, że wzmacniacz się wzbudza. Natomiast moduluje to zakres akustyczny powodując różne nieporządane artefakty.

Przyczyną problemu jest słynne błędnie podłączone dodatnie sprzężenie katodowe (zamiast poprawnego ujemnego), które bez kompenesacji filtrem powoduje kolano w paśmie na ponad 6dB przy 60kHz, które skutkuje tym, że wzmacniacz ma tendendcje do wzbudzania.

Pełne pomiary Sansuixa zrobię w weekend na tej samej zasadzie, co mojej wersji płytek AU-70 PRO:

Porównam też wersję Sansuixa po naprawie podłączenia katod z przecięciem ścieżek na płytce.

Stay tuned 😄 

Edytowane przez madras
Cytat

Przyczyną problemu jest słynne błędnie podłączone dodatnie sprzężenie katodowe 

Inżynierowie Sansui, mieliby niezły ubaw z naszych amatorów kopiowania, zabezpieczenie naniesione na schemat 60 lat temu okazało się skuteczne. Zachowania tych co pisali ze wszystko jest ok (ujemne czy dodatnie), by nie ogarneli.

Cytat

Żadna forma krytyki nie jest akceptowalna

Możliwe że chce nie to tego lepiej przygotować i nagrywa nowy film, ludzie mają w d. krytykę chcą mieć sprawny wzmacniacz.

Cytat

Porównam też wersję Sansuixa po naprawie podłączenia katod

Porównał byś transformatory Igora po wstawieniu do twojego układu płytek AU-70 PRO

- jak to gra w porównaniu do Trafan, subiektywna opinia testera.

4 godziny temu, madras napisał:

Porównam też wersję Sansuixa po naprawie podłączenia katod z przecięciem ścieżek na płytce.

Bardzo dziękuję za pomoc przy rozwijaniu projektu SunsuiX. Jeżeli chcesz, możemy wysłać do testów transformatory wyjściowe. Wersje EI, jaki i nanokrystaliczne mamy dostępne od ręki. 

Jestem obecnie w Hiszpanii, nie mogę brać czynnie udziału w pomiarach. Jednak przed wyjazdem zrobiłem szybki test ze zamianą przewodów sprzężenia katodowego (z przecięciem ścieżek) i wzmacniacz nadal działa poprawnie. Nie odnotowałem zmiany charakteru brzmienia, ale jeżeli teoria tak nakazuje, to polecam 😎

• Pokaż nowe odpowiedzi