Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.05.2024 o 23:59, J4Z napisał:

Unico Primo za 2250. Użytkownik na olx od 2014, dobre oceny. Cena wydaje się atrakcyjna, choć nie pamiętam, po ile teraz chodziły na tych dużych przecenach. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20240529-235636.thumb.png.0ea53ab99f7f55461d176d27f8ff8025.png

No i nie wiem jak się ma do mojego brzmieniowo. Konstrukcyjnie trochę się różnią.

Ktoś miał okazję słuchać? Model dość znany ale opinii z pierwszej ręki niewiele.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja niestety posiadałem i posiadam starą wersję unico. Dla mnie jest to rewelacyjny wzmacniacz. Brzmienie jest mega barwne, wypełnione, płynne. Z wad mogę wymienić dosyć mocno napompowany bas i słaba gradacja planów - coś kosztem czegoś. Rysowanie grubą krechą, ale w sumie dla mnie to nie wada, taka otoczka/poświata na źródłach.

No ale to nie Primo... Kij, już napisałem, to dodam odpowiedź. 😆

.

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś szuka mocnego wzmacniacza to polecam, ponieważ sam takiego używam. Hybryda z 4 lampami w preampie ,która wysteruje większość kolumn wyciskając z nich wszystko co możliwe. Tutaj porównuję do poprzednika  Denona PMA 2000r od którego jest o wiele lepszy . Waga 32kg.Potrzebuje 20 min. na rozgrzanie a potem gra rytmicznie z energią , wypełnieniem i przestrzenią. Nie zagra dobrze z misiowatymi kolumnami , ale szybkie  Focale , Triangle to jest idealne połączenie. 

Cena jest rewelacyjna, ale sprawdzić czy  nie grzebany. Ja na taki trafiłem i wymagał naprawy w serwisie po amatorze partaczu

Ukryta Zawartość

Pod taką nazwą marketingową był sprzedawany w USA i stamtąd recenzja, uważam trafna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, rafal735r napisał:

Cena nowej 😆

To jest AS2000 nie 1000? cena nowej 6200zł, te wzmacniacze mogą mimo wszystko trzymać cenę lepiej przez budowe zobacz  na wnętrze takiej Yamahy i porównaj z jakimiś Roksanami , Naim, CA strach to kupować z przebiegiem ok 10lat, za przeciętniaka Roksan K3 chcą 4kzł używkę w porównaniu do takiej AS2000 wybór jest chyba oczywisty?

Poniżej 5 normalnie można było kupić nową.

Żadnej ceny one nie trzymały, póki nie zrobiła się moda na Yamahy. Swego czasu poniżej 3000 ciężko było sprzedać AS2000. A AS1000 poniżej 2500.

?👈

Wiem że waga bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie i miło jeśli wzmacniacz swoje waży jednak z biegiem lat przekonałem się że waga nie gra. Liczy się projekt i układ topologiczny, jeśli wzmacniacz jest dobrze i mądrze zaprojektowany to będzie też dobrze brzmiał w przeciwieństwie do nieprzemyślanego ciężkiego kloca którego masa nie będzie współmierna do brzmienia.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 godzinę temu, Tal napisał:

Wiem że waga bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie i miło jeśli wzmacniacz swoje waży jednak z biegiem lat przekonałem się że waga nie gra. Liczy się projekt i układ topologiczny, jeśli wzmacniacz jest dobrze i mądrze zaprojektowany to będzie też dobrze brzmiał w przeciwieństwie do nieprzemyślanego ciężkiego kloca którego masa nie będzie współmierna do brzmienia.

Jeśli chodzi o mój wpis dotyczący cav a12, to wzmacniacz jest u mnie już 2 lata , zasila Focale Chorus VW 826 czyli te z membranami sandwich jak Electry i robi to z niesłychana łatwością i przestrzenią i nasyceniem do jakich Denon PM 2000 r nie mógł się nawet zbliżyć. W tej cenie ten wzmacniacz naprawdę mogę polecić. Wnętrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Poniżej 5 normalnie można było kupić nową.

Żadnej ceny one nie trzymały, póki nie zrobiła się moda na Yamahy. Swego czasu poniżej 3000 ciężko było sprzedać AS2000. A AS1000 poniżej 2500.

Prawda tylko, że wszystko drożeje i z tym też mogą nieco podrożeć używane klocki jeśli są to udane cenione modele w dobrym stanie, ludzie po prostu nie chcą chyba sprzedawać tego za ceny sprzed 10 lat bo co wtedy kupią :-) tym bardziej jeśli ktoś będzie chcaił nówkę na gwarancji,  zobacz na cenę chario delphinus one kiedyś 4kzł kosztowały teraz 11kzł chcą za odświerzoną wersje tych kolumn chore... za Usher V601 kiedyś 2,3kzł nowe, a teraz nikt nie chce oddać tych kolumn poniżej 2kzł pomimo 10 lat używania,  bo przecież teraz cena to 4,5kzł tak piszą w aukcjach, a głośnik odpowednio użytkowany się właściwie nie zużywa, kolega Mcdavis z tego forum sprzedał swoje za tyle samo co kupił 15 lat temu :-) 

2 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Jeśli chodzi o mój wpis dotyczący cav a12, to wzmacniacz jest u mnie już 2 lata , zasila Focale Chorus VW 826 czyli te z membranami sandwich jak Electry i robi to z niesłychana łatwością i przestrzenią i nasyceniem do jakich Denon PM 2000 r nie mógł się nawet zbliżyć. W tej cenie ten wzmacniacz naprawdę mogę polecić. Wnętrze.

Ukryta Zawartość

Jeszcze do niedawno ktoś na forum tym Pm2000 się zachwycał :-) trzeba pamiętać też, że są różne konfiguracje w których ten Denon może lepiej spasować...

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Dune napisał:

Prawda tylko, że wszystko drożeje i z tym też mogą nieco podrożeć używane klocki jeśli są to udane cenione modele w dobrym stanie, ludzie po prostu nie chcą chyba sprzedawać tego za ceny sprzed 10 lat bo co wtedy kupią :-) tym bardziej jeśli ktoś będzie chcaił nówkę na gwarancji,  zobacz na cenę chario delphinus one kiedyś 4kzł kosztowały teraz 11kzł chcą za odświerzoną wersje tych kolumn chore... za Usher V601 kiedyś 2,3kzł nowe, a teraz nikt nie chce oddać tych kolumn poniżej 2kzł pomimo 10 lat używania,  bo przecież teraz cena to 4,5kzł tak piszą w aukcjach, a głośnik odpowednio użytkowany się właściwie nie zużywa, kolega Mcdavis z tego forum sprzedał swoje za tyle samo co kupił 15 lat temu :-) 

Fakt, teraz taka nowa Yamaha kosztowałaby więcej. Zawsze o tym zapominam. Jednak cenę zawsze weryfikuje popyt.

.

Fajna końcówka w fajnej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ukryta Zawartość

Cena kosmiczna !!!

image.webp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

2 minuty temu, Yankes napisał:

Ukryta Zawartość

Cena kosmiczna !!!

image.webp

Ojojoj, a co to się wydarzyło...

Screenshot_20240609-111233.thumb.png.facbe55e95ce7694f12e728afcf35296.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

3 minuty temu, J4Z napisał:

Ojojoj, a co to się wydarzyło...

Ukryta Zawartość

I już wszystko jasne.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

49 minut temu, Yankes napisał:

Ukryta Zawartość

Cena kosmiczna !!!

image.webp

Sam serwis tego pewnie z 2kzł kosztował jak nie więcej, lata 70 są już stracone nawet za niskie modele życzą sobie obecnie dużo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Dune napisał:

Sam serwis tego pewnie z 2kzł kosztował jak nie więcej, lata 70 są już stracone nawet za niskie modele życzą sobie obecnie dużo.

Gdzie tam 2, z 10K pewnie ten serwis kosztował 🙂
Ze 2.5K to ten dziadek jest realnie warty i tyle w temacie. 

21 minut temu, Adasza napisał:

To handlarz - handluje czym popadnie - autami, sprzętem audio. Pewnie jedno i drugie "serwisuje" w przysłowiowej stodole u znajomego po taniości. Ja handlarzy omijam szerokim łukiem.

Edytowane przez MCHammer2022
4 minuty temu, J4Z napisał:

Ile kosztował jako nowy?

Może 800zł, czyli ten 500zł warty po serwisie ;) Nie no żartuję, nie mam pojęcia ile kosztował nowy. Ale widzę że wygląda pięknie i waży 16.6kg... Więc to nie jakaś wydmuszka tylko raczej dopracowany sprzęt który musiał kosztować niemało.

Bardziej zasadnym byłoby pytanie - ile pensji kosztował jako nowy, to by dało jakiś pogląd ile mógłby być warty używany. Do tego dochodzi kwestia gustu co do brzmienia, jak wiadomo sprzęty z tamtych lat grały trochę inaczej i są często poszukiwane z tego względu. Stąd rozstrzał cenowy w tego typu sprzętach pomiędzy sprzedającym Januszem, który nie zna Google i znalazł na strychu spadek po dziadku i chce się pozbyć w cenie złomu, a gościem który wie co sprzedaje. Łakomy kąsek dla handlarzy, ale to nie znaczy że nie jest wart tych pieniędzy. Jak na Sansui to wręcz taniocha bym powiedział ;) 

3 minuty temu, don111 napisał:

Jak na Sansui to wręcz taniocha bym powiedział 😉

W niemcowni można kupić taki za 3500zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, J4Z napisał:

Ile kosztował jako nowy?

Kosztował 1.998,- DM co było kosmiczną kwotą jak na koniec lat 70, zwykły szaraczek mógł sobie pomarzyć przeglądając niemieckie katalogi chociaż wątpię żeby tam były w ogóle tam wysokie modele raczej coś budżetowego od Sansui...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Adasza napisał:

Ze 2.5K to ten dziadek jest realnie warty i tyle w temacie. 

Ja bym nawet 2,5k nie dał nie mój target srednio mnie obchodzą lata 70,  za to na audiokarmie uwielbiają tamten okres.

• Pokaż nowe odpowiedzi