Skocz do zawartości
IGNORED

Ochrona wejść HDMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy używacie może w swoich telewizorach jakiś zabezpieczeń wejść HDMI. Ja jestem po drugiej naprawie płyty cyfrowej w TX-P55ST60 na skutek zadziałania bezpiecznika roznicowoprądowego, i chciałbym uniknąć znów niemiłej niespodzianki. Zakupiłem już listwę przeciwprzepięciową, zastanawiam się czy ktoś używa takich zabezpieczeń które są podane w linku niżej i czy mają one faktycznie sens stosowania i oczywiście czy nie degradują sygnału, dziękuję za odpowiedź. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/153065-ochrona-wej%C5%9B%C4%87-hdmi/
59 minut temu, bl4ck napisał:

Ciekawe czy stosowanie kabli optycznych hdmi eliminuje problem .. tak tylko głośno myślę.

A są takie? Bo nawet nie wiem. Jeśli tak to raczej problem byłby załatwiony,  otrzymalibyśmy swego rodzaju separację galwaniczną(tak  mniej więcej). 

Chyba tylko dźwięk leci po optyce, reszta sygnału drutem... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marteo1981

Odwrotnie obraz po co dźwięk przesyłać nimi? skoro to obraz jest problemem przy dużych odległościach i po to one powstały aby uzyskać jak największy przepływ danych.

Edytowane przez bl4ck
Ciekawe czy stosowanie kabli optycznych hdmi eliminuje problem .. tak tylko głośno myślę.
Te popularne są hybrydowe.
Jak na zdjęciu widać, nadal mamy w nich kable miedziane.
9 godzin temu, marteo1981 napisał:

Witam, czy używacie może w swoich telewizorach jakiś zabezpieczeń wejść HDMI. Ja jestem po drugiej naprawie płyty cyfrowej w TX-P55ST60 na skutek zadziałania bezpiecznika roznicowoprądowego, i chciałbym uniknąć znów niemiłej niespodzianki

nie rozumiem w jaki sposób różnicówka uszkodziła Ci TV i to przez HDMI...

Możliwe że w momencie włożenia wtyku HDMI do telewizora lub innego urządzenia, winę za to mogą ponosić kondensatory przeciwzakłóceniowe stosowane w przetwornicach (brak uziemienia tzw. masy TV)ew. źle podłączona różnicówka tzn.nie uziemiony rozdział przewodu pen przed różnicówką.

A jednak, już to opisywałem i nawet ktoś miał to samo, elektryk przewiercił się do kabla, zwarcie, różnicowka poleciała, HDMI spalone. Serwis tłumaczy to jakąś różnica potencjałów między tv a źródłem podłączonym do tv (tak ja to zrozumiałem) i tym że bardzo czułe są te wejścia. Nie chcę wprowadzać w błąd ale wejścia w moim tv idą chyba prosto na procesor (brak filtra, może izolacji galwanicznej?nie znam się na tym) i łatwo ulegają zniszczeniu. Ja zawsze jak podpinam lub odłączam kable hdmi to zawsze na wyłączonym zasilaniu w tv i źródle. A tu wybicie różnicowka uszkodziło wejścia... 

7 minut temu, marteo1981 napisał:

brak filtra, może izolacji galwanicznej?nie znam się na tym)

filtracje mają wszystkie złącza cyfrowe, galwanicznej nikt nie stosuje

8 minut temu, marteo1981 napisał:

A jednak, już to opisywałem i nawet ktoś miał to samo, elektryk przewiercił się do kabla, zwarcie, różnicowka poleciała, HDMI spalone.

no i co ma do tego różnicówka ? Jak Ci prąd wyłączają to HDMI też się psuje ?

weź elektryka z prawdziwego zdarzenia, zrób pomiary instalacji i nie wymyślaj bajek.

No to zapraszam Cię do mnie, może faktycznie mam coś skopane w instalacji, elektryka będę wzywał innego niż ten który tą instalacje wykonywał . Myślisz że nie mam co robić i wymyślam i pisze tu z nudów? 

Tu masz przypadek o którym wspominałem 

Uwierz, chciałbym już mieć spokój z tym problem który dwa razy u mnie wystąpił. 

5 minut temu, fetek napisał:

filtracje mają wszystkie złącza cyfrowe, galwanicznej nikt nie stosuje

no i co ma do tego różnicówka ? Jak Ci prąd wyłączają to HDMI też się psuje ?

weź elektryka z prawdziwego zdarzenia, zrób pomiary instalacji i nie wymyślaj bajek.

Jak prąd wyłączają to się nie psuje bo różnicowki nie wywala, podłączyłem ostatnio frytownice i okazało się że miała zwarcie, po minucie pracy wywaliło mi różnicowke i już było po hdmi 

Edytowane przez marteo1981
31 minut temu, marteo1981 napisał:

No to zapraszam Cię do mnie, może faktycznie mam coś skopane w instalacji, elektryka będę wzywał innego niż ten który tą instalacje wykonywał . Myślisz że nie mam co robić i wymyślam i pisze tu z nudów? 

skoro masz nową instalację to musisz mieć pomiary i protokół. To o czym piszesz nie ma prawa występować przy poprawnie wykonanej instalacji. Jak masz instalacje TN-C albo jakaś starą to nie wolno używać RCD.

Uwierz, chciałbym już mieć spokój z tym problem który dwa razy u mnie wystąpił. 

pomiń RCD

podłączyłem ostatnio frytownice i okazało się że miała zwarcie, po minucie pracy wywaliło mi różnicowke i już było po hdmi 

masz wszystko na jednej RCD ? rozumiem że to mieszkanie w bloku ? Jeśli nie to powinien stracić świadectwo kwalifikacji.

13 godzin temu, marteo1981 napisał:

Zakupiłem już listwę przeciwprzepięciową

jaką ?

Edytowane przez fetek

Jest to nowe budownictwo, 3 lata temu oddany do użytku, taki jakby dom tylko jest 6 mieszkań, instalacja P+N+ uziemienie. Mam w szafce zabudowane 3 różnicowki. W środkowym rzędzie jest bezpiecznik od oświetlenia w salonie i kuchni, drugi to rolety salon i kuchnia, trzeci właśnie gniazdko od tv plus jeszcze jedno gniazdko na tym samym obwodzie . Chcę to wszytko tak porozdzielać, że jeden bezpiecznik pójdzie na górny rząd a drugi na dolny rząd i zostanie tylko jeden bezpiecznik w środkowym rzędzie. Z boku są dwa automatyvdo światła ale to jest podłączone do bezpiecznika 10A z oświetlenia. Jestem skłonny wywalić tą różnicowke dodatkowo. 

Listwa która kupiłem to taka jest :

Ukryta Zawartość

IMG_20201125_092551.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość