Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  83 członków

Gustard Klub
IGNORED

Klub Gustarda

Rekomendowane odpowiedzi

Też byłem pewien, że Tidal Connect nie będzie działał, a przez przypadek sprawdziłem i śmiga aż miło.

Jak macie ustawione filtry w R26? Standardowo: PCM Mid, NOS off, czy coś zmienialiście? i czy ogólnie coś warto zmieniać w ustawieniach, czy dobrze jest poustawiane prosto z pudła? 

• 3 tygodnie później...

Cześć 

Czy może ktoś z kolegów ma za sobą udaną aktualizację oprogramowania w A26 do 1.44?

Męczę się z tematem bezowocnie. Napisałem do Gustarda podesłali mi tutorial dot. R26

https://mega.nz/file/Rol10J7J#c7pXng-5_LFFkhJNkwm4X-nPAEfz_IJkmXYWUkZIWHY

gdzie doszedłem do pkt. 6 ale zgodnie z opisem po podłączeniu kablem USB C A26, na komputerze w programie Balena etcher nie wyskakuje okno dialogowe, tak jakby Gustard nie został wykryty choć na wyłączonym urządzeniu tylnym przełącznikiem zaświeca się w nim podświetlenie przycisku włączania. Próbowałem już na dwóch różnych komputerach i cały czas ten sam efekt. Poddaje się.

5 godzin temu, marteo1981 napisał:

Mam to samo, na zagranicznym forum podpowiadają żeby zmienić kabel USB lub nawet wyjąć kartę microSD z przetwornika. Z braku czasu jeszcze nie próbowałem porady nr 2.

Kabel USB zmieniałem, procedurę ponawialem wielokrotnie i nic. Tragedia, nie ma się nawet do kogo zwrócić o pomoc. Jak się napisze do Gustarda to odpowiadają jednym krótkim zdaniem z którego nic nie wynika. Firma robi świetne urządzenia ale obsługa klientów to żart.

W dniu 29.10.2024 o 20:30, Cezary_58669 napisał:

Znam takich co mają dużo grubiej..😉

Dokładnie, oryginalny moduł usb w x2x, to taka "popierdółka" w porównaniu do u18.

Odłącz jeszcze tą płytkę xmosa (wyjmuje się z gniazda), wprowadza niepotrzebne "zamieszanie sygnału" 🙂

Witam. Pozwólcie Koledzy, że dołączę do tematu jako niepierzony pasjonat poszukiwania walorów dźwięku. Słucham mając w systemie na starcie EverSolo DMP A6 ME, a z niego po USB na Gustrada X26 Pro. Czy uzyskałabym jakościowy skok idąc Waszym śladem i wpinając w tor "tajemnicze pudełko" zwane tu DDC ?  Przyznam, że pojęcia nie miałem, czym jest to urządzenie, a nie chciałbym, aby cokolwiek mnie ominęło. Udzieli ktoś z Kolegów skróconego kursu w temacie, poproszę. ( zerknąłem w Net i zajarzyłem coś z grubsza ale niewiele trybię..... )

Edytowane przez TomaszWarecki

Witam,

Chciałbym zapytać o R26 a mianowicie rozważam odsłuch tego klocka.

Czy połączenie tego z Unisonem Unico Due hybryda to dobry kierunek?

Przesłuchałem juz :

- Cambridge Audio CXN100

- EverSolo DMP-A6 Master Edition 

Obecnie gram na wzmacniacz Unico Due,

kolumny Audio Academy hyperiony 4 plus,

kable Solid Core Audio Power No. 2 PRO zasilające + listwa Solid Core Audio Purist+kable głośnikowe Solid Core Audio Speaker No. 1

Zródło Wim Pro plus to tylko na początek który był mi potrzebny do wygrzania sprzętu.

Teraz szukam już dobrego Daca który finalnie zostanie w systemie .

Aha jaki IC analogowy byście polecili do tego R 26 bo też muszę kupić coś lepszego.

W dniu 31.12.2024 o 16:44, TomaszWarecki napisał:

Witam. Pozwólcie Koledzy, że dołączę do tematu jako niepierzony pasjonat poszukiwania walorów dźwięku. Słucham mając w systemie na starcie EverSolo DMP A6 ME, a z niego po USB na Gustrada X26 Pro. Czy uzyskałabym jakościowy skok idąc Waszym śladem i wpinając w tor "tajemnicze pudełko" zwane tu DDC ?  Przyznam, że pojęcia nie miałem, czym jest to urządzenie, a nie chciałbym, aby cokolwiek mnie ominęło. Udzieli ktoś z Kolegów skróconego kursu w temacie, poproszę. ( zerknąłem w Net i zajarzyłem coś z grubsza ale niewiele trybię..... )

Można poprawić znacząco jakość dźwięku w każdym aspekcie przez zastosowanie dobrej izolacji galwanicznej opartej np. na Adum 3165/4165, dobrego ddc, dobrych kabli bnc/hdmi (i2s)/usb, dobrego zegara zewn. 10Mhz. Generalnie bardzo dużo jest do zrobienia z sygnałem przed dackiem.

Przekłada się to na bardziej naturalny, szczegółowy i przestrzenny dźwięk, ze zdecydowanie mniejszym "cyfrowym nalotem".

3 godziny temu, blackromek napisał:

Najlepiej zastosować konwerter w przypadku Gustarda U18 i wejść do dać złączem I2s

W opisie produktu na stronie sprzedawcy jest: "U18 firmy Gustard pozwala na przyłączenie komputera przez złącze USB do DACa"

Nie gram z użyciem laptopa - komputera tylko z użyciem streamera EverSolo DMPa6 a następnie Gustrada X26pro

44 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Nie gram z użyciem laptopa - komputera tylko z użyciem streamera EverSolo DMPa6 a następnie Gustrada X26pro

To nie ma znaczenia. DDC maja zazwyczaj lepiej zaimplementowane USB niz sam DAC. Szczegolnie w Gustardach jest zrobione tak zeby DDC dobrze sie sprzedawaly 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ja korzystam w swoim x26pro z wejścia i2s (łącze z silent angel m1t). Czy taki DDC ma sens w takiej konfiguracji? Jak jeszcze można poprawić dźwięk?

Wysłane z 1+

W tym przypadku zostaje wypożyczyć i sprawdzić
15 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Czy izolację galwaniczną można wpiąć za streamerem przed DAC ? Jak zbudować - wzbogacić sensownie tor za streamerem ? DAC już się sprawdza doskonale, czy można coś więcej?

Można kupić małego aduma 3165 i wpiąć do portu usb w streamerze i dalej kablem usb do dac/ddc. Jeżeli będzie progres, można pomyśleć o lepszej izolacji, z własnym zasilaniem.

Daki Gustarda oprócz x30 (to już wyższa półka) najlepiej kupować bez płytki usb, w komplecie z ddc u18.

Kolejnym progresem jest wpięcie przyzwoitego zegara np. lhy ock2/2s do ddc u18 i dalej po i2s taktujemy dac.

Najwięcej zyskuje scena, przestrzeń, głębia, taki przekaz bardziej na żywo.

Fajnym izolatorem jest też lhy uip na adum 4165, dobre zasilanie i możliwość wpięcia zegara zewnętrzego. Jak znalazł, jeżeli posiadamy już zegar z większą ilością wyjść. 

Można kupić małego aduma 3165 i wpiąć do portu usb w streamerze i dalej kablem usb do dac/ddc. Jeżeli będzie progres, można pomyśleć o lepszej izolacji, z własnym zasilaniem.
Daki Gustarda oprócz x30 (to już wyższa półka) najlepiej kupować bez płytki usb, w komplecie z ddc u18.
Kolejnym progresem jest wpięcie przyzwoitego zegara np. lhy ock2/2s do ddc u18 i dalej po i2s taktujemy dac.
Fajnym izolatorem jest też lhy uip na adum 4165, dobre zasilanie i możliwość wpięcia zegara zewnętrzego. Jak znalazł, jeżeli posiadamy już zegar z większą ilością wyjść. 

Widzę że kolega korzystał z zegara zewnętrznego, jaki jest schemat podłączenia
Np streamer - ddc - r26 i w takim układzie zegar wpinamy do ddc? W dać w opcjach zegar na external ?
46 minut temu, blackromek napisał:

Widzę że kolega korzystał z zegara zewnętrznego, jaki jest schemat podłączenia
Np streamer - ddc - r26 i w takim układzie zegar wpinamy do ddc? W dać w opcjach zegar na external ?

Korzystam cały czas z zegara.

Tak, zegar wpinamy do u18 i taktujemy po i2s daca. W ddc na przednim panelu jest szybki wybór zegara, można od razu porównać/usłyszeć różnicę.

Niestety/stety jakość kabli bnc jest ważna/słyszalna, w przypadku u18 podłączamy kabel o impedancji 50ohm.

Miałem kilka, finalnie gra u mnie Tubulus Concentus, od pierwszych sekund słychać różnicę w brzmieniu vs np. Mini Circuits (rynek pro USA).

Godzinę temu, blackromek napisał:

W dać w opcjach zegar na external ?

Nie, w dac nic nie zmieniamy (zegar wewn.) tylko w u18 we ext.

3 godziny temu, Genezyp napisał:

Koledzy, czy dobrze rozumiem?

Mój tor mógłby wyglądać następująco: EverSolo (usb/usb) do gustard U18 (gniazda nie wiem) do DDC (gniazda nie wiem) do Gustard x26pro do przedwzmacniacz itd....

https://hornet9.com/eq/lhyock-2.htm

https://4hifi.pl/p736,audio-gd-di-24.html

Edytowane przez TomaszWarecki
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.