Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa/przebudowa systemu audio

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, chciałem wszystkich przywitać, bo to mój pierwszy post na forum.

Muszę na początku zaznaczyć, że jestem zupełnym laikiem, więc proszę o wyrozumiałość, jeżeli coś nie będzie miało w ogóle sensu.

Mam zestaw kina domowego niemal zupełnie przypadkowo skompletowany (nie przeze mnie), w skład którego wchodzi amplituner Marantz SR6012 i zestaw głośników Wharfedale Evolution 2. Do oglądania filmów to mi pasuje, jednak ostatnio więcej słucham muzyki i tutaj nie jestem usatysfakcjonowany.

Przeczytałem sporo wątków o podobnej tematyce na tym forum i zacząłem od przestawienia kolumn i odsunięcia ich od ścian i rzeczywiście to sporo zmieniło, ale dźwięk nadal nie powala.

Kolejną rzeczą jakiej udało mi się dowiedzieć, to że amplitunery kina domowego nie są dobre do muzyki w stereo. Na ten moment na modyfikację mogę wydać 600-800, maks. 1000 zł. Myślałem raczej o sprzęcie z rynku wtórnego. W związku z tym moje pytania:

1. Czy za te pieniądze można dokonać jakiejś rozsądnej modyfikacji czy trzeba dozbierać?

2. Co zmienić lub dodać i w jakiej kolejności? (zakładając możliwość dalszej rozbudowy przy uzbieraniu kolejnych środków)

3. Po przeczytaniu wątków na forum pomyślałem o zakupie wzmacniacza stereo, ale czy te kolumny dadzą radę czy są zbyt kiepskie, żeby to miało sens?

4. Czy po zakupie wzmacniacza stereo będę mógł korzystać z amplitunera KD jak źródła? Teraz stanowi on główne źródło z serwisow streamingowych i bezpośrednio podłączonego pendrive'a z flacami (wcześniej pliki były odtwarzane z komputera podłączonego przez hdmi, ale jakość była dużo gorsza).

Muzyka jakiej słucham to głównie rock '80, '90, ostatnio też sporo jazzu, w mniejszym stopniu metal, grunge.

Pomieszczenia z tego co udało mi się wyczytać też niezbyt korzystne, bo to salon ok 30m2, wys. 2,7 m, otwarty na kuchnię i przedpokój.

Kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/153166-rozbudowaprzebudowa-systemu-audio/

Pierwszą rzeczą jaką powinieneś napisać to: co cię nie powala ? 

Najważniejsze są kolumny frontowe, a tego w Twoim budżecie łatwo nie przeskoczysz.

Zresztą ( może niesłusznie ) zakładam, że one są najsłabszym ogniwem systemu.

Druga sprawa, to pewnie chcesz zachować wygodę używania i tu bym się przyjrzał

instrukcji Marantza, jak korzystać z ew. podłączonej końcówki mocy.

Tu jest jednak haczyk, bo jeśli winny jest przedwzmacniacz, to może grać podobnie

nawet na dołożonej końcówce. Sam bym pewnie ucywilizował te kolumny,

ale trzeba przynajmniej trochę znać elektrotechnikę, żeby ingerować w zwrotnicę.

Koszt pewnie by nie przekroczył 50 zeta, ale czas itp, więc raczej trzeba się rozejrzeć

za kolejnymi, chyba używanymi kolumnami. Przyda się tu lokalizacja ...przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki wielkie za odpowiedź:)

Lokalizacja to okolice Warszawy.

Generalnie nigdzie mi się nie spieszy i wolałbym dozbierać powoli, żeby kupić coś porządniejszego niż teraz na gwałt coś zmieniać. Założyłem temat, żeby zaplanować rozsądną modernizację:)

Moje doświadczenie ze sprzętem jest minimalne i sprowadza się głównie do głośników Microlab solo 6c na biurku obok komputera (które swoją drogą od wieloma względami nie grały dużo gorzej co niestety chyba nie świadczy zbyt dobrze). W swojej wyobraźni odnoszę się głównie do muzyki na żywo, z którą miałem trochę do czynienia i pod tym względem brakuje mi jakiejś głębi, rozseparowania instrumentów i ich umiejscowienia w przestrzeni. Poza tym dość jednoznacznie mogę stwierdzić, że brakuje mi basu (pomimo, że generalnie nie lubię go zbyt dużo). Mam możliwość w trybie stereo puszczenia całego pasma na kolumny albo rozdzielenie na kolumny/suba i w tym drugim przypadku wydaje mi się, że jest lepiej, mimo że bas jest jakiś taki opieszały i rozmyty, a przy większej głośności nieco dudniący, ale przynajmniej jest;)

Jeżeli w pierwszej kolejności mam szukać lepszych kolumn to myślę, że mógłbym uzbierać z czasem 2-3 tys. (przy tej kwocie może żona jeszcze nie wyrzuci mnie z domu;)), żeby poczuć różnicę po modyfikacji.

Będę wdzięczny za sugestie za czym się rozglądać:)

Jeszcze takie pytanie, bo większość flaców, które mam są zgrane z płyt CD, które mam jeszcze u rodziców. Czy warto inwestować w jakiś odtwarzacz CD? Będzie dała się odczuć poprawa jakości przy tym sprzęcie, którym dysponuję lub będę dysponował w mam nadzieję niedalekiej przyszłości?