Skocz do zawartości
IGNORED

RME ADI-2 Pro FS R - przetwornik AD i DA z rynku pro

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pewien czy to na poważnie, ale ok...

57 minutes ago, GT said:

Da się np wyciąć konkretną częstotliwość typu 60Hz?

Tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piszecie ze plus RME to parametryczne EQ a ja uważam że działało bardzo drewnianio, albo nie potrafiłem dobrze użyć. Da się np wyciąć konkretną częstotliwość typu 60Hz? Czy tylko suwać góra dół pasmem? Zakładając że mamy poprawne kolumny to praktycznie nie ma potrzeby modyfikować góry średnicy wystarczył by sam bas/niskie pasmo. Ale mogłem albo dodać basu albo oddać bez selektywnej modyfikacji. Chyba że czegoś nie doczytałem?
Mysle ze wiele detali nie doczytales
Nie wiem co to jest "suwac gora dol pasmem", ale mozna "wyciac konkretna czestotliwosc.
To czy masz "poprawne kolumny" jest na pewno pomocne, ale nie wystarczajace by srednica i gora nie wymagala modyfikacji, gdyz to zalezy nie tylko od kolumn, ale takze od miejsca ustawienia, akustyki,....  
Akurat majstruje dla znajomego zestaw parametrow EQ dla jego RME ADI.

Mimo poprawnych kolumn, adaptacji akustycznej i optymalnego ustawienia, niektore zakresy wymagaja „poprawek“.

Tak wygladaja pomiary lewego i prawego kanalu w porownaniu z preferowanym, docelowym przebiegiem charakterystyki w miejscu odsluchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3198.thumb.jpg.1cfc7c1234e72d80ec1883470583bdd2.jpg

A tak wyglada przebieg uzytych EQ

IMG_3196.thumb.jpg.60698fccb1d868524b02de448ae20d47.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widac powyzej, przebiegi pasma po korekcji nie sa „od linijki“, ale wystarczylo tylko 5 EQ (a mozna by uzyc 7), by te ekstremalne odchylki zredukowac do +/- 3dB

2 godziny temu, GT napisał:

Da się np wyciąć konkretną częstotliwość typu 60Hz?

Da się i to całkiem stromym filtrem Q10

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, xajas napisał:

Jak widac powyzej, przebiegi pasma po korekcji nie sa „od linijki“, ale wystarczylo tylko 5 EQ (a mozna by uzyc 7), by te ekstremalne odchylki zredukowac do +/- 3dB

Daj znać jak się koledze podoba 🙂

Godzinę temu, xajas napisał:

No i rewelacyjna funkcja DualEQ.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

42 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No i rewelacyjna funkcja DualEQ.

To jest faktycznie rewelacyjnie zrobione 👍

Edytowane przez marcinmarcin

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

To jest faktycznie rewelacyjnie zrobione 👍

A tak z ciekawości i na marginesie, bo wiem, że do Qutesta się w pełni przekonałeś dopiero po zamianie Arcama na Sugdena... Myślałeś o tym, żeby pożyczyć RME od kolegi i zobaczyć, jak wypadnie w tej konfiguracji? 😉

Dzieki, w takim razie zabieram sie za studiowanie instrukcji, jak zrobic selektywne wyciecie czestotlwosci, bo w ustawieniach widzialem tylko mozliwosc przesuwania ustawien EQ jakby tymi "5" wirtualnymi suwakami gora dol. (ktore obejmowaly szerszy zakres czestotlowosci dla tych 5 pasm) i w sumie nic z tego nie wynikalo, bo moglem albo odjac albo dodac basu lub srednicy ale nic na konkretnych czestotlowosciach. 

12 minut temu, GT napisał:

Dzieki, w takim razie zabieram sie za studiowanie instrukcji, jak zrobic selektywne wyciecie czestotlwosci, bo w ustawieniach widzialem tylko mozliwosc przesuwania ustawien EQ jakby tymi "5" wirtualnymi suwakami gora dol. (ktore obejmowaly szerszy zakres czestotlowosci dla tych 5 pasm) i w sumie nic z tego nie wynikalo, bo moglem albo odjac albo dodac basu lub srednicy ale nic na konkretnych czestotlowosciach. 

wchodzisz w EQ i te dwie gałeczki po prawej -jedna pozwala modyfikować wartość q (szerokość filtra)

naciskasz gałkę 2
krącąc 2-modyfikujesz Q
kręcąć gałką 1-ustalasz częstotliwość
no w dużą wiadomo-zmieniasz "pasma-jest ich 7,bo 5+bas/treble (te od małych gałek.)

No i warto doczytac,choc można ponaciskać,i tez na ekranie masz pokazane wszystko.
No i 20 presetów możesz zapisać.

genialne urządzenie.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Daj znać jak się koledze podoba

Podoba sie.

Przerobilismy wiele roznych targetow (ten mu sie najlepiej podobal), wiele roznych ustawien sprzetu (wzdluz/w poprzek, do przodu/tylu), szerzej/wezej) a to teraz jest fine tuning dla tej ostatniej wybranej pozycji
wchodzisz w EQ i te dwie gałeczki po prawej -jedna pozwala modyfikować wartość q (szerokość filtra)

naciskasz gałkę 2
krącąc 2-modyfikujesz Q
kręcąć gałką 1-ustalasz częstotliwość
no w dużą wiadomo-zmieniasz "pasma-jest ich 7,bo 5+bas/treble (te od małych gałek.)

No i warto doczytac,choc można ponaciskać,i tez na ekranie masz pokazane wszystko.
No i 20 presetów możesz zapisać.

genialne urządzenie.

Zdecydowanie warto doczytac, od deski do deski, i to kilka razy! Nawet osoby dosc rozeznane w temacie i w roznych ustrojstwach wymagaja dokladnego czytania, by pojac wszystkie mozliwosci i funkcje tego ustrojstwa. Genialne!

Ale zanim zabierzesz sie za konfigurowanie przy uzyciu tych pokretelek na ustrojstwie (przyznaje, bardzo upierdliwe) zalecam od razu zainstalowac odpowiednia appke na dowolny komputer/iPad (leci na wszystkim), ktora umozliwia wygodny dobor wszystkich parametrow i lepsza wizualna kontrole. A do tego dziala bi-directional, czyli mozna rownoczesnie konfigurowac i sluchac efektu (przez USB)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, xajas napisał:

Ale zanim zabierzesz sie za konfigurowanie przy uzyciu tych pokretelek na ustrojstwie (przyznaje, bardzo upierdliwe) zalecam od razu zainstalowac odpowiednia appke na dowolny komputer/iPad (leci na wszystkim), ktora umozliwia wygodny dobor wszystkich parametrow i lepsza wizualna kontrole. A do tego dziala bi-directional, czyli mozna rownoczesnie konfigurowac i sluchac efektu (przez USB)

No tak najlepiej,ja niestety działam na Linuxie i apki nie mam.
Ale można zawsze podpiąc jakiegos starego lapka z winda czy makiem,czy choćby kupic jakiegoś maka który będzie robił za taki serwerek muzyczny czy cuś.

Własnie @xajas,musze się w końcu zabrać do tej apki i sie pobawić.....

Ale można zawsze podpiąc jakiegos starego lapka z winda czy makiem,czy choćby kupic jakiegoś maka który będzie robił za taki serwerek muzyczny czy cuś.

Mam kilka roznych systemow i serwerkow, ale moim osobistym zdaniem, altualnie moj najbardziej minimalistyczny ale najgenialniejszy zestaw/serwerek to iPad + RME + Apple Music

Ukryta Zawartość

Wiecej do szczescia nie trzeba

(Poza koncowka mocy, glosnikami i sluchawkami)

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, tym napisał:

A tak z ciekawości i na marginesie, bo wiem, że do Qutesta się w pełni przekonałeś dopiero po zamianie Arcama na Sugdena... Myślałeś o tym, żeby pożyczyć RME od kolegi i zobaczyć, jak wypadnie w tej konfiguracji? 😉

Przyznaje że myślałem. Po moim zaskoczeniu odnośnie Qutesta stwierdziłem że przestaję się wypowiadać bardzo jednoznacznie. Audio jest subiektywne, a po za tym ten sam klocek moze zagrać dobrze albo słabo w zależności od reszty...

Z Sugdenem średnio zagrał świetnie grający z Arcam Volumio Primo, a nawet nieźle wypadl Topping E30 II...

Ukryta Zawartość

Cos dla miłosników izolacji galwanicznej

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Cos dla miłosników izolacji galwanicznej

No proszę 😉 Nawet inżynierowie z RME docenili zalety izolacji galwanicznej ...

Co na to prześmiewcy w tym temacie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

30 minut temu, Piopio napisał:

Nie wiem,ja nie mam izolacji i mam tło czarniejsze niż smierć i żadnych przydzwieków,brumów itp.
CISZA jak odkręcam na full.
I na końcówce tranzystorowe,i na lampowei,i na aktywnych monitorach.
na zwykłym dedykowanym zasilaczu.
Mam ups.

41 minut temu, Piopio napisał:

Nie, wlasciciele docenili kasę „frajerów” co sa w stanie za to zaplacić 650 USD 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Nie wiem,ja nie mam izolacji i mam tło czarniejsze niż smierć i żadnych przydzwieków,brumów itp.
CISZA jak odkręcam na full.

A skąd wiesz, że masz czarne tło ? Masz jakiś punkt odniesienia ? Próbowałeś izolacji ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

A skąd wiesz, że masz czarne tło ? Masz jakiś punkt odniesienia ? Próbowałeś izolacji ? 

🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zgasze w nocy swiatlo, to mam czarne tlo
14 minut temu, Ajothe napisał:

A w dzień białe 🤔

To rasizm

14 minut temu, GT napisał:

Jakie ustawienia filtrow rekomendujecie celem uzyskania najlepszego brzmienia?

Niewiele zmieniały z tego co pamiętam

Jakie ustawienia filtrow rekomendujecie celem uzyskania najlepszego brzmienia?

Nie ma takiej rekomendacji. To pytanie swiadczy o tym, ze nadal nie zrozumiales jak to dziala.
Najpierw musisz wiedziec jakie „brzmienie“ chcesz osiagnac, jakie tobie sie najlepiej podoba, co dla ciebie jest „najlepszym brzmieniem“ (czyli target curve). A tego nikt z nas nie wie.
Potem musisz wiedziec, jak twoj system aktualnie brzmi. A tego tez nikt z nas nie wie. To musisz wyznaczyc przy pomocy pomiaru.

A dopiero wtedy, znajac cel (target) i aktualny stan, mozesz wyznaczyc roznice miedzy nimi i na tej podstawie wyliczyc odpowiednie, indywidualne dla twojego systemu filtry, ktore ta roznice zniweluja.

Tutaj jeszcze raz na chlopski rozum jak to wyglada

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mysle, ze to jest dobry przyklad obrazujacy przyczyny tej czesto rozpowszechnianej negatywnej opinii o RME po uzyciu DSP/EQ. To po prostu brak podstaw i systematycznego podejscia do sensownego wykorzystania jego mozliwosci. A uzycie obcych „rekomendacji“ musi sie zakonczyc niepowodzeniem i pogorszeniem „brzmienia“.

Obejrzyj sobie w Youtube bardzo dobry tutorial do programu REW. Wystarcza pierwsze 10 minut, by pojac o conchodzi.

W tym tutorialu wyliczane sa filtry do programu APO, ale zasada jest ta sama i zamiast do APO mozna je przejac do RME

• 3 tygodnie później...

Testuje Słuchawki T+A Solitaire P SE Planar i Audeze LCD X, Audeze zostawię, lepsze odklejenie

Mam ten koncert na DVD, trochę musiałem podbić żeby było "prawie" jak z kolumn

Edytowane przez .:Gerard:.

parę takich koncertów i ogłuchnę

Prince and The Revolution - Purple Rain (Live in Syracuse, March 30, 1985)

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi