Skocz do zawartości
IGNORED

Nordmende czy Kruger&Matz

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Winylomaniak napisał:

A przeczytaj sobie, wątek jak to Senior Bolo doradzał w sprawie konfiguracji wkładki gramofonowej, która polecał, osobie która kupiła polecaną wkładkę. To jest dopiero kabaret.  ?

No nie, ty handlujesz i na tym zarabiała, klienci średnio zadowoleni. Tak nawiasie kolejną ofiara na forum gramofonowych się skarży na Pana

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, piotr6 napisał:

No nie, ty handlujesz i na tym zarabiała, klienci średnio zadowoleni. Tak nawiasie kolejną ofiara na forum gramofonowych się skarży na Pana

Z tych co kupili w tym roku, a było ich ponad 2000 , 950 wystawiało pozytywne opinie, 30 negatywne. 

Ta kolejna ofiara, kupiła w pełni sprawny gramofon. Nie przykręcił śrubki, do mocowania wkładki T4P która byłą zapakowana osobno. 

Bez tej śrubki ramię ma inną wagę i nie działa poprawnie, cały gramofon. 

Teraz lata po forach i wypisuje bzdury, typu, " zbiera niewiarygodne ilości brudu oraz przesterowuje sygnał w wyższych partiach" 

Hahaha.....  

Dodatkowo, dostał 100 złotych obniżki, bo gramofon był oferowany z inną wkładką, czego nie zauważył. bo sugerował się zdjęciami starej oferty.  Inną a nie gorszą, sprawną z nową igłą.  
Aha, zdążył jeszcze zrobić zakupy na Allegro na 10 tys, po złości ::-)  

35 minut temu, Winylomaniak napisał:

pewnie tyko dla żartu ?

1 godzinę temu, Winylomaniak napisał:

Oj panie Wojtek , żartowałem sobie, że tak dał się wkręcić

fobie masz człowieku , nie jestem adminem tamtego forum . Pewnie przyczaiłem się specjalnie na ciebie i 10 lat czekałem jak się pojawisz. ?

Fanklub masz znacznie większy niż myślisz. I robisz wszystko by się rozrastał.

Edytowane przez bolo_senor
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, bolo_senor napisał:

pewnie tyko dla żartu ?

To typowe. Kupił coś o czym nie ma bladego pojęcia (po co ludzie kupują coś o czym nie mają pojęcia?) i zamiast poczytać, zapytać zasięgnąć porady, wyczynia cyrkowe numery........ 

Stare gramofony, sprzed 40 lat, nie są dla wszystkich ?

Edytowane przez Gość
3 minuty temu, Winylomaniak napisał:

To typowe. Kupił coś o czym nie ma bladego pojęcia i zamiast poczytać, zapytać zasięgnąć porady, wyczynia cyrkowe numery........ 

Stare gramofony, sprzed 40 lat, nie są dla wszystkich ?

wszyscy winni tylko nie ty.

i nikt się nie zna 

13 minut temu, bolo_senor napisał:

pewnie tyko dla żartu ?

fobie masz człowieku , nie jestem adminem tamtego forum . Pewnie przyczaiłem się specjalnie na ciebie i 10 lat czekałem jak się pojawisz. ?

Fanklub masz znacznie większy niż myślisz. I robisz wszystko by się rozrastał.

Ale czy Gerwazy nie ma n a eBay nick-u  Wojtek Kubiak ?

Też dla żartu , on jest jednym wielkim żartem ?

W dniu 16.12.2020 o 23:23, cezar1972 napisał:

Czy mógłbyś więc podać przykład sensownego gramofonu dla początkującego?

A ja mogę? To proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście z czasem można powiesić lepszą wkładkę, np 2M RED.

...i powinien starczyć na jakiś czas 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick
23 minuty temu, porlick napisał:

Ukryta Zawartość

Miałeś z tym kontakt organoleptyczny czy tylko na fotkch w necie? Czy poza rurką ramienia i przeciwwagą są tam jeszcze jakieś metalowe elementy? 
Z czego jest plinta? W sensie z jakiego materiału?

Ukryta Zawartość

Z tych co kupili w tym roku, a było ich ponad 2000 , 950 wystawiało pozytywne opinie, 30 negatywne. 
Ta kolejna ofiara, kupiła w pełni sprawny gramofon. Nie przykręcił śrubki, do mocowania wkładki T4P która byłą zapakowana osobno. 
Bez tej śrubki ramię ma inną wagę i nie działa poprawnie, cały gramofon. 
Teraz lata po forach i wypisuje bzdury, typu, " zbiera niewiarygodne ilości brudu oraz przesterowuje sygnał w wyższych partiach" 
Hahaha.....  
Dodatkowo, dostał 100 złotych obniżki, bo gramofon był oferowany z inną wkładką, czego nie zauważył. bo sugerował się zdjęciami starej oferty.  Inną a nie gorszą, sprawną z nową igłą.  

nabijasz się jeszcze ze swoich klientów? to są twoje ofiary jak sam napisałeś
podśmiechujki sobie z nich jeszcze na publicznym forum robisz? Hahaha. śmieszy cię to bo mnie nie.
klient nie przykręcił śruby napisałeś.
to będziemy dokręcać śrubę...sprzedawco niskich lotów

Teraz, Winylomaniak napisał:

Bredzisz kolego, nic takiego nie napisałem. 

napisałeś 

4 minuty temu, Winylomaniak napisał:

dlaczego akurat ten gramofon, a nie inny.  

a to byłaby jakaś różnica ?

i tak ze zdjęć wad by się nie doszukał , bo ich nie pokazujesz. Opisy też robisz takie by były sprawne i niesprawne zarazem.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, bolo_senor napisał:

a to byłaby jakaś różnica ?

Ja prawie nigdy nie pytam, dlaczego to lub tamto klient chce kupić. No chyba, że akurat, z jakiś powodów nie chcę sprzedać, wtedy rozwijam gawędę np o podatności igły i masie efektywnej, tak przez 15 minut, po takiej gawędzie, klient nigdy więcej nie dzwoni. 

Kiedyś miałem takiego muzyka na linii, co to rozwinął gawędę, o wyższym próbkowaniu płyty winylowej, niż próbkowanie płyty CD, z racji czego, jakość dźwięku z płyty winylowej jest bez porównania wyższa niż płyty CD. Odpowiedziałem, nie sposób z panem nie zgodzić się.      

3 minuty temu, ebola1972 napisał:

szkoda strzępić języka

To nie strzęp ?

Edytowane przez Gość

Bloga prywatnego z tej zakładki gerwazy zrobiłeś , za przyzwoleniem moderacji.

Niedługo sam tu pisać sobie będziesz pisał , będziesz najmądrzejszy i prywatne allegro se zrobisz.

55 minut temu, ebola1972 napisał:

szkoda strzępić języka. admini z innych forów już pozbyli się szkodnika.

tu zdania są widać podzielone , bo wcześniej za takie same szwindle jako gramofonik dostał już bana.

a teraz czuje się jak u siebie i jawnie sobie pisze z konta-klona.

Edytowane przez bolo_senor
  • 3 miesiące później...

Odkopuje temat ?

Wpadł mi w ręce UNITRA fonica Gs 461

Za darmo ,więc nie będę marudził .dwie sztuki dostałem i sklecilem jeden z tych dwóch .

Przerobiłem wyjście audio z din na chinch.

Tylko inaczej podłączyłem niż było oryginalnie.

W oryginale były masy zmostkowane i wystarczyło że plusy szły na wejście i uziemienie i grało a odseparowalem oba kanały i osobne uziemienie z ramienia na wzmak.

Wkładka oryginał jeszcze ostra MF 104

Stroboskop działa,reguluje się potencjometrem,ogólnie gra dobrze ,raczej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze wymień żarówki podświetlające tarczę kontroli obrotów i fotkę autostopu.

Nastepnym krokiem będzie wymiana wkładki na jakąś cywilizowaną- to konieczność, bo oryginały były podłej jakości.

Żarówki kupisz w sklepie motoryzacyjnym. Są takie same, jak do podświetlenia zegarów.

Oczywiście masz nowy pasek, przesmarowane łożysko i sprawdzone ustawienia wkładki?

Teraz całe ramię właśnie poskładałem na nowo nasmarowalem specjalnym smarem.

Szukałem przewodów po sklepach jak lica Nawojowa w bawełnie ale lokalnie nie znalazłem.

Tam jeszcze ktoś jakieś uziemienie dodatkowe zastosował ,usunąłem je i później sprawdzę,bo buczy przy dużych glosnosciach ale to zależy jak uloze kabel audio,więc może ekranowanie ....

3 godziny temu, rawracer napisał:

Szukałem przewodów po sklepach jak lica Nawojowa w bawełnie ale lokalnie nie znalazłem.

odpuść tą lice , bo co raz będziesz ją co raz wymieniał , dwa kiepsko się lutuje , trzy bawełna brudzi się i łapie kurz i paskudnie potem wygląda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Złożyłem na starych przewodach ,oczyściłem tylko styki na wkładce i wsuwkach.

Masę dołożyłem od ramienia na obudowę i do płytki ,gdyż buczenie jest cichsze.

Z żarówka od stopu trafiłeś była przepalona .teraz odbija winda po skończeniu.

Igłę ustawiłem na znacznik żeby było po środku,nie chwieje się i nacisk na 2,5g na wadze jubilerskiej.

Buczy zależy jak przewód się ułoży,więc słaby ekran ,kupiłem kabel 3rca Jack.

Jack ucialem i zalutowalem dwa kanały a 3 na masę tyle że skręciłem dwie żyły w jedną.

Od strobo działa lampka .

Na wkładce jest rok 89 także nieźle,że to działa jeszcze ?

W dniu 20.03.2021 o 21:19, rawracer napisał:

Od strobo działa lampka .

Na wkładce jest rok 89 także nieźle,że to działa jeszcze ?

Nie chodzi o to, CZY, ale JAK działa- w tych żarówkach podczas żywota znaczenia się od wewnątrz bańka i po prostu gorzej działa- czy to autostop, czy stabilizacja obrotów.

Wkładka jest straszną tandetą i niewazne czy jeszcze działa. Po prostu kup jakąś podstawową wkładkę z igłą eliptyczną, to przekonasz się, że ze swoich płyt usłyszysz dużo więcej.

Kiedyś używałem gramofonów Foniki- ostatnim był G-8010. Był bardzo wypieszczony, trochę usprawniony, ale okazało się, że doszedłem do ściany, której żadna Fonika nie przebije. Lekarstwem okazał się ponad 40 letni Dual, który pozamiatał G-8010 w każdej kategorii. 

Ale do rzeczy- było słychać przydzwięk, którego źródłem był przewód pod napięciem sieciowym, biegnący wewnątrz obudowy do neonówki stroboskopu. Za transformatorem podłączyłem mostek prostowniczy i ekranowanym przewodem dostarczyłem do LEDa stroboskopu niskie napięcie (przez dobrany rezystor), co wyeliminowało przydźwięk. LED założyłem czerwony, bo taki kolor pasował do reszty systemu. 

Fonika w idiotyczny sposób oszczędzała na zasilaczu. Zamiast pojedynczej diody prostowniczej dałem mostek i powiększyłem pojemność kondensatora, co poprawiło stabilizację obrotów i przyspieszyło start talerza.

Wymieniłem headshell na normalny- z możliwością regulacji położenia wkładki dzięki podłużnym otworom.

Oczywiście wymieniłem wkładkę na AT-95. 

Jeśli chodzi o przewody połączeniowe, muszą być takie o niskiej pojemności, najlepiej >100pF/m. Przewody z ramienia idą do listwy stykowej z 5 polami- z każdego pinu wkładki i masy. We wkładce masz oznaczone +/- to wiadomo, że + idzie do żyły, natomiast pole masy jest podłączone do mas ramienia i elektroniki. Z tego pola miałem też wyprowadzoną żyłę masową dla przedwzmacniacza (lub wzmacniacza, jak masz wejście PHONO).

A tu podpowiedź, jak będziesz zmieniał wkładkę.

Ukryta Zawartość

Obecnie używam Shure 75D ze współczesnym, porządnym zamiennikiem igły (eliptyczna).

Ukryta Zawartość

To coś gra tak w cudzysłowiu.

Jako pierwsza ,że tak powiem zabawka i dla sprawdzenia na ile mnie to wciągnie może być.

Dźwięk faktycznie nie jest urzekający i klimatyczny jak oczekiwałem po winylu aczkolwiek coś w nim jest zupełnie innego niż z cyfry.

Patrzę ogłoszenia za jakimś dualem lub technicsem lokalnie i jeżeli wciągnę się to wiadomo że unitre zmienię.

Zapytam odrazu o te połączenie masy bo czytałem że nie powinno się łączyć mas a we wzmacniaczu na wejściu phono i tak masy się łączą we wspólną dla lewego i prawego kanału oraz uziemienia gnd.

To może jednak dać jak w oryginale czyli masy kanalow razem łącznie z ramieniem i to do podstawy i na pin ł14 i na wyjścia do chinch lub nawet na jedno samo gnd do wzmaka bo tez chodzi .

Trochę poczytałem o pętli masy.

Odseparuje i polacze w jedno masę plinty, ramienia i reszty i dam pod gnd wzmacniacza.

Pozostaje kwestia mas kanałów ,które we wzmacniaczu chyba i tak się łączą ,choć tu nie mam pewności właśnie .

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi