Skocz do zawartości
IGNORED

Dual 1225 - wymiana wkładki i inne pytania

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, McGyver napisał:

Mam też kilka nowych, oryginalnych wkładek Duala z dualowskim mocowaniem typu Snap,

a co to , dział ogłoszenia nie działa ?

1 minutę temu, Bartek Bartoszewski napisał:

Kwadracik wyskoczył .

bo na atari forum przeglądasz , wtedy jeszcze nie było emotów. ?

10 minut temu, bolo_senor napisał:

bo na atari forum przeglądasz , wtedy jeszcze nie było emotów. ?

I znowu kwadrat ?

2 godziny temu, yacool1975 napisał:

No chyba 12 khz to nie jest jakis szczególny wyczyn?

Pisałem o usłyszeniu różnic w pojemnościach kabli, a nie o słyszeniu 12 kHz.

Pisałem o usłyszeniu różnic w pojemnościach kabli, a nie o słyszeniu 12 kHz.

Chyba nie zrozumiałes o czym kolega napisał. Pojemnosc kabli powoduje wlasnie ciecie pasma wyjsciowego, wiec w kablach o sporej pojemnosci po prostu utnie (wedlug kalkulacji i pomiarow wlasnie u mnie) pasmo na 12kHz - i to nie zadne voodoo, obiektywna fizyka. Wiec podejrzewam ze takie cos usłyszysz. Ja słyszę ze pasmo mam uciete, chociaz jeszcze nie upewnilem sie co do przyczyny, trop jest obiecujący
7 godzin temu, yacool1975 napisał:

Chyba nie zrozumiałes o czym kolega napisał.

Obawiam się, że to ty nie bardzo rozumiesz. Żaden kabel nie utnie pasma, może co najwyżej w minimalnym stopniu zmienić jego charakterystykę. Można to zmierzyć, ale się tego nie usłyszy, są to za małe zmiany. Chyba że jesteś z tych co słuchają kabli, wtedy życzę spektakularnych zmian po wymianie kabla na taki z niższą o 100 czy 200 pojemnością.

15 minut temu, seniortelefono napisał:

Obawiam się, że to ty nie bardzo rozumiesz. Żaden kabel nie utnie pasma, może co najwyżej w minimalnym stopniu zmienić jego charakterystykę. Można to zmierzyć, ale się tego nie usłyszy, są to za małe zmiany. Chyba że jesteś z tych co słuchają kabli, wtedy życzę spektakularnych zmian po wymianie kabla na taki z niższą o 100 czy 200 pojemnością.

Piszesz to w oparciu o co? Że tak uważasz, że nie słyszysz? Jesteś w stanie to policzyć? Zaglądałeś do kalkulatora, który wrzucał kolega? Tam są konkretne kalkulacje - żadne czary: w jaki sposób układ LC  tworzy filtr dolnoprzepustowy - tu nie ma nic na wiarę: są pomierzone parametry, wzory na cięcie pasma takiego filtra - dokładnie to samo zjawisko które wykorzystywane jest np w zwrotnicach kolumn głośnikowych. Jak dla mnie - tłumaczy wszystko. Jeśli jesteś w stanie dowieść czegoś innego poza "nie wierzę" - dyskutujmy, a póki co - niczego nie udowodniłeś. 

Czym są według Ciebie "za małe zmiany"? Jeśli - z wyliczenia - kabel obcina od 15 kHz w górę (tak mówią wzory), to jest to mała zmiana czy duża????

Nie należe do "słuchających kabli", z trudem rozpoznaję różnice między nimi. Ale nadal uważam, że mylisz dwie rzeczy

A tutaj troche więcej teorii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, seniortelefono napisał:

Obawiam się, że to ty nie bardzo rozumiesz. Żaden kabel nie utnie pasma, może co najwyżej w minimalnym stopniu zmienić jego charakterystykę.

no tak możliwe 10db podbicie w okolicach kilkunastu khz , to też jest przecież tylko minimalna zmiana  charakterystyki ?

Edytowane przez bolo_senor

Przemyślałem to i macie rację. Przy wkładkach MM zmiana pojemności może mieć słyszalny wpływ na dźwięk. Co nie zmienia faktu, że w tym konkretnym przypadku wątpię, żeby zmiana kabla rozwiązała problem.

43 minuty temu, seniortelefono napisał:

Przemyślałem to i macie rację. Przy wkładkach MM zmiana pojemności może mieć słyszalny wpływ na dźwięk. Co nie zmienia faktu, że w tym konkretnym przypadku wątpię, żeby zmiana kabla rozwiązała problem.

Tym bardziej że nie wiemy nic o reszcie  toru ?

Oj sam się ostatnio zdziwiłem jakim zamulaczem jest orginalny kabel z ramienia Linn .

Tym bardziej że nie wiemy nic o reszcie  toru ?
Oj sam się ostatnio zdziwiłem jakim zamulaczem jest orginalny kabel z ramienia Linn .

Reszta toru nie powinna miec znaczenia - wzmacniacz i glosniki grają wyraźnie lepiej na gorze z cd i z dac-a, tylko gramofon jest "zamulony".
Roznica jest wiec w gramofonie, preampie lub kablach.
Preamp jak pisałem budzetowy ale mialem mozliwosc sprawdzic na innych i nie bylo wyraźnej poprawy, wiec chyba tez odpada. Mam nadzieje ze jutro zweryfikuje czy pomoze wymiana wkladki. A przy okazji zrobie juz cały recabling - zamowilem odpowiednie graty i będę badał krok po kroku - po wkladce wymienie przewód (tak czy inaczej chcę zmienic na cos trochę pprzadniejszego i dodac oddzielny przewód masy - teraz go nie mam i jest troche przydzwieku).

He zmieniłem kolumny na inne , teraz Ortofon mc 15 ma znacznie mniej wysokich a cd gra idealnie .

A już było fajne granie kwadracik .

Wkladka dotarla. Jest nieco lepiej na srednicy i dole, ale góry nadal brak. Czyli wymiana kabli. Zamowiłem niskopojemny na alle od razu zakonfekcjonowany, przy okazji jak juz bede grzebał to wymienie tez druciki w ramieniu - full serwis
Oddziele uziemienie obudowy bo idzie teraz na ekranie przewodu. Musi zagrac!

Wymieniłem przewody, przy okazji rozbiorki również te w ramieniu, zmodyfikowałem prowadzenie masy urządzenia (szła na wspólnym ekranie z masami obydwu kanałów. Teraz kazdy kanał ma swoją oddzielną, dodatkowo masa z obudowy jest na oddzielnym przewodzie.
Wreszcie jest efekt jakiego oczekiwałem: pełen zakres, soczyste brzmienie, dynamika.
Dziękuje za pomoc!

• Pokaż nowe odpowiedzi