Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer aktywny gra bardzo cicho

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Do wzmacniacza Marantz Pm6005, który gra z Dali Zensor 3 podłączyłem subwoofer Elac 111.2. Podłączyłem go przez wejścia wysokopoziomowe ponieważ wzmacniacz nie ma wyjścia sub. Wzmacniacz ma 4 pary wyjść głośnikowych więc do jednych podłączyłem kolumny, a do drugich subwoofer. Subwoofer gra bardzo cicho mimo ustawienia maksymalnej głośności pokrętłem. Jestem zdziwiony też że głośność suba da się regulować wzmacniaczem, myślałem że sub nie bierze watów że wzmaka skoro jest aktywny. Proszę o pomoc, czy mój wzmacniacz wymaga innego podłączenia ?

https://www.audiostereo.pl/topic/153674-subwoofer-aktywny-gra-bardzo-cicho/

Próbowałeś regulacji subwoofer level? Na maxa też jest za cicho?

Poniekąd nie tyle głośność co ilość basu może też dać ustawienie wyższej częstotliwości odcięcia na crossover.

19 minut temu, siekier_ napisał:

Jestem zdziwiony też że głośność suba da się regulować wzmacniaczem, myślałem że sub nie bierze watów że wzmaka skoro jest aktywny. Proszę o pomoc, czy mój wzmacniacz wymaga innego podłączenia ?

To jest oczywiste. Sub dostaje sygnał z głośników, więc gra z głośnością proporcjonalną do nich.

Może masz za duże oczekiwania? Sub nie jest po to żeby dawać na klatę, a podkreślić bas tam gdzie pojawia się w nagraniu, z którym kolumny już mogą sobie nie radzić.

Proponuję zapuścić Thank you stars, albo coś  Billie Eilish, np Bud guy i posłuchać z subem i bez.

Próbowałem regulacji, niewiele to zmienia. Problem raczej nie leży w moich oczekiwaniach, po prostu z suba prawie nie wydobywa się dźwięk, zestaw 2.1 z marketu miał mocniejszy sub niz to ?

W takim razie przede wszystkim sprawdź dokładnie, czy nie pozamieniałeś polaryzacji na połączeniu wzmacniacz-sub. Jeśli zepniesz odwrotnie sygnał z lewego i prawego kanału mogą się prawie znieść.

Spróbuj odwrotnej polaryzacji (przełącznik na subie)

2 godziny temu, januss73 napisał:

Próbowałeś regulacji subwoofer level? Na maxa też jest za cicho?

Poniekąd nie tyle głośność co ilość basu może też dać ustawienie wyższej częstotliwości odcięcia na crossover.

To jest oczywiste. Sub dostaje sygnał z głośników, więc gra z głośnością proporcjonalną do nich.

Może masz za duże oczekiwania? Sub nie jest po to żeby dawać na klatę, a podkreślić bas tam gdzie pojawia się w nagraniu, z którym kolumny już mogą sobie nie radzić.

Proponuję zapuścić Thank you stars, albo coś  Billie Eilish, np Bud guy i posłuchać z subem i bez.

Potwierdzam basisko aż miło.

De gustibus non est disputandum

9 godzin temu, januss73 napisał:

W takim razie przede wszystkim sprawdź dokładnie, czy nie pozamieniałeś polaryzacji na połączeniu wzmacniacz-sub. Jeśli zepniesz odwrotnie sygnał z lewego i prawego kanału mogą się prawie znieść.

Również próbowałem. Muszę poszukać wzmacniacza z wyjściem low i sprawdzić, czy będzie to samo.

13 godzin temu, siekier_ napisał:

Cześć

Do wzmacniacza Marantz Pm6005, który gra z Dali Zensor 3 podłączyłem subwoofer Elac 111.2. Podłączyłem go przez wejścia wysokopoziomowe ponieważ wzmacniacz nie ma wyjścia sub. Wzmacniacz ma 4 pary wyjść głośnikowych więc do jednych podłączyłem kolumny, a do drugich subwoofer. Subwoofer gra bardzo cicho mimo ustawienia maksymalnej głośności pokrętłem. Jestem zdziwiony też że głośność suba da się regulować wzmacniaczem, myślałem że sub nie bierze watów że wzmaka skoro jest aktywny. Proszę o pomoc, czy mój wzmacniacz wymaga innego podłączenia ?

Napisałeś, ze podłączyłeś go pod druga parę wyjść głośnikowych. Rozumiem, ze głośniki pod A, subwoofer B ? Jeśli tak to czy włączyłeś we wzmacniaczu aby grały wyjścia A+B ? Możesz też podłączyć spokojnie subwoofer pod wyjście np. Lewe A razem z lewym głośnikiem. 

24 minuty temu, Easy napisał:

Napisałeś, ze podłączyłeś go pod druga parę wyjść głośnikowych. Rozumiem, ze głośniki pod A, subwoofer B ? Jeśli tak to czy włączyłeś we wzmacniaczu aby grały wyjścia A+B ? Możesz też podłączyć spokojnie subwoofer pod wyjście np. Lewe A razem z lewym głośnikiem. 

Tak włączyłem a + b, nie podłączyłem jeszcze do jednego terminala razem z głośnikiem, sprawdzę to jak wrócę z pracy.

11 godzin temu, januss73 napisał:

Również próbowałem. Muszę poszukać wzmacniacza z wyjściem low i sprawdzić, czy będzie to samo.

Godzinę temu, siekier_ napisał:

Muszę poszukać wzmacniacza z wyjściem low i sprawdzić, czy będzie to samo.

Niekoniecznie. Sprawdź jeszcze takie połączenie:

(Sorry, bazgrane paluchem po telefonie.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wychodzisz że wzmacniacza, jak do tej pory, za dzielnikiem masz standardowe wyjście mono sub-out. Możesz na szybko sklecić pojedynczy dzielnik 10/2k2 i podać sygnał do wejścia w subie. Podłączasz pod jeden kanał i też będzie działać, bo bas do 120Hz jest monofoniczny.

Układ nabazgrane powyżej, świetnie działa u mnie od lat.

Jeśli wejście niskopoziomowe (ogólnie cały sub) jest sprawne, to działać MUSI.

Ukryta Zawartość

Podlacz glosniki do wyjscia glosnikowego A a subwoofer do wyjscia B, ale tylko jeden kanal (obojetnie ktory L albo R). Wlacz A+B.
Posluchaj co sie stanie

19 minut temu, siekier_ napisał:

Podłączyłem suba pod audio out(recorder) i działa z taką mocą jak powinien

Udało się znaleźć przyczynę. Gratuluję 

55 minut temu, siekier_ napisał:

Podłączyłem suba pod audio out(recorder) i działa z taką mocą jak powinien

Co z tego, jeśli nie masz głośności suba powiązanej z głośnością wzmacniacza?

Gdybyś podłączył do pre-out, to co innego.

Rec.-out to wyjście stałopoziomowe, nie nadające się do subwoofera.

Spoko po prostu inaczej nie gra, nadal nie wiem o co może chodzić. Podłączałem już na wszystkie sposoby, do tych samych wyjść, do osobnych. Na żadnym nie działa tak jak powinien.

Po prostu zrób układ, który pokazałem na rysunku, podłącz, ustaw subwoofer raz i zapomnij. Jeśli działa na rec-out, to powinien być sprawny i na pokazanym dzielniku MUSI działać. Sub powinien dostać sygnał o ZMIENNYM POZIOMIE, bo inaczej przy każdej regulacji głośności będziesz musiał regulować poziom suba, a to jest bez sensu.

Hehe równie dobrze mogę nauczyć się japońskiego w weekend:) hehe to dla mnie czarna magia, serio. Czy chodzi Ci o konwerter high na low?

Taki konwerter mozesz kupic gotowy w sklepie ze sprzetem Car Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość