Skocz do zawartości
IGNORED

cd krell - starsze modele

saint

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w niedługim czasie czeka mnie wycieczka do USA. Zastanawiam się nad opcją zakupu jakiegoś cd za ok. 1000$. Widziałem że na audiogon'ie można za taką kaskę kupić 250 lub nawet 300 krell'a.

A teraz pytanie: Czy Waszym zdaniem jest sens wydawać 1k$ i bawić się w zasilaniem (110V-220V), czy za te pieniądze kupić spokojnie w Polsce Musical'a cd3 lub cd3.2.

Nigdy nie słuchalem cd250 i nie bardzo mam okazję porówanać go z mf

https://www.audiostereo.pl/topic/15375-cd-krell-starsze-modele/

cła płacić nie zamierzam (us citizenship) najwyżej do Polski będę mógł toto przywieźć za pół roku.

Zastanawiam się tylko w jakim stanie będzie cedek, za który dam 1000$. Jeżeli chodzi o laser to z tego co przeczytałem na forum jest to koszt poniżej 100 zł, ale cała reszta... no właśnie. Boję się trochę, że kupując 4-6 letni cd kupię tak naprawdę skarbonkę, bo każda kolejna naprawa może okazać się bardzo kosztowna.

Z drugiej strony nigdy jeszcze nie słuchałem cd krela, ale z samych opinii wnioskuję, że do mojego creek'a i proac'ów może to być dobry wybór. Jedyna moja wątpliwość - czy aby jest sens podlączać "wypasiony" (było nie było) cd do budżetowego systemu, który i tak nie pozwoli rozwinąć krell'owi skrzydełek. Może po prostu wystarczy rownie budżetowy mf.

saint - Jestem szczęśliwym posiadaczem Krella KAV-300cd , więc mogę Ci powiedzieć że bije na łeb i szyję nowsze budżetowe wersje Krella typu 250 i 280 :)

Jeżeli będziesz miał okazję kupić takowego za 1000 , a nawet 2500 baksów , to bierz to bez zastanawiania !!!

W tej cenie NIE KUPISZ , powtażam NIE KUPISZ nic lepszego , a o Musicalu zapomnij , to moja naprawdę dobra rada :)

->BRODA

niestety 2,5 k$ to ja nie mam i mieć nie będę (w każdym razie nie na cd)

aktualnie można kupić jakąś 300-tkę za 1300$, ale w ostatnich miesiącach widziałem tańsze modele.

Jeżeli możesz napisać trochę o brzmieniu krell'a i z czym współpracuje- będę wdzięczny. Czy naprawdę ma taki fajny basik jak się o nim pisuje???

Jednak najbardziej zależy mi na opinii dot. jego jakości komponentów tj. które elementy mogą się najszybciej zepsuć i ile kosztują ewentualne naprawy.

saint - O modelu 300cd mogę wypowiedzieć się w samych superlatywach ( hihi w końcu jestem jego właścicielem :) ) , jest dużo lepszy od 250 i 280-tki chociaż starszy , a kupując go za grosze ( 1000-1300$ ) to już zupełny odpał :)

Brzmienie 300-tki jest bardzo analogowe , a jednocześnie bardzo szczegółowe i detaliczne !

Przed zakupem przetestowałem sporo cd w cenach do 30kzł i ten przypadł mi do gustu , ponieważ w moim tranzystorowym systemie dodał trochę właśnie tego brzmienia analogowego . Co do basu ( widzę , że lubisz ) ma go faktycznie zajeb....... :)

z tym basem to troche inaczej. Po prostu Tabletki proac'a nie mają go zbyt wiele i właśnie potrzebny mi cd który ma trochę przesunięty balans ku dołowi. Właściwie to już od dłuższego czasu szukałem cedeka do swojego systemu. Ostatnio chciałem kupić nawet creek cd50, ale posłuchałem i wyszło mi że najlepiej zagra mf (oczywiście w przedziale do ok. 3tys)

... a potem zobaczyłem za ile można kupić kilkuletnie krelle w usa i zastanawiam się gdzie tu jest haczyk.

Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że za te same pieniądze można kupić:

a) nowego marantz'a 7300

b) sh musical fidelity cd3

c) sh w usa krell kav300cd

Prawdę mówiąc nie można porównywać cen USA i w Polsce jest to inny świat,wiadomo ze urządzenia na 110V sa tańsze ,.od 230V droższe.Jak chodzi o Krella najbardziej analogowy dźwięk posiada 300 lecz trzeba uwazac na stan tech. i date zakupu,CD który był kupiony np.98-99 myślę ze jest już trochę wyeksploatowany(laser,mechanizm)300,250 i 250/2 nie czytają CD-row ani płyt które posiadają zabezpieczenia przed kopiowaniem.Dopiero 280 czyta w/w nośniki.280 posiada najlepsze kości w/w CD napęd Philipsa.Natomiast 300 ma VRDsa.Krell gra b.dynamicznie z dużym kontrolowanym basem,lecz moim zdaniem z wyostrzonymi wysokimi tonami.

Jest to dźwięk trochę chirurgiczny.Na pierwszy raz robi b.dobra wrażenie odsluchowe ale po dluzszym sluchaniu sie nudzi,nie posiada wogole muyki ,bez czaru.Jest to b.dobre hi-fi(w/w modele CD)Za 3-4tys można śmiało poleciec ,w tej cenie będzie bardzo trudno znaleźć sprzęt o podobnych walorach,trzeba jednak pamiętać o spasowaniu z odpowiednimi kolumnami...

CD300 krela w srodku jest jak czołg i naprawde słaby punkt to laser w VRDSie ale tam chyba jest jakis KSS sonego czyli nie sa to zabojcze pieniadze....Mechanika raczej nawet jak ma 8 lat to i tak jeszcze z 12 lat pochodzi nie takie VRDSy stare widziałem na pełnym chodzie....w tanim systemie gora zagra zyletycznie dlatego ze nie bedzie on w stanie jej prawidłowo przetworzyc...Z tego co opamietam Filtr cyfrowy to PMD100 a DAC to PCM1702P-K czyli trymowany laserowo 20 bitowiec z liniowoscia na poziomie -90dB i szumami ponizej -120dB(!)

moze taka fotka ze srodka:-)

[obrazekLUKASZ-257178_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swego czasu miałem wątpliwą przyjemnosc użytkować odtwarzacz CD Krell 250CD. Nie polecam tego modelu, nie widzi części płyt, przeskakuje, wyłącza się, pilot lubi niereagowac, jest naprawdę kłopotliwy w użytkowaniu. Mam nadzieję,że 300cd jest inny (lepszy).

Gram na 250cd krella i jeszcze raz powiem,

ze czyta wszystko, cdry, copy controlled, takie smakie i owakie!!! Znam ludzi ktorzy mieli te odtwarzacze

i rowniez nie mieli tego typu problemow! Widocznie trafiliscie na zle skalibrowany egzemplarz, ja rowniez na

taki trafilem :), placa 3tys(za odtwarzacz i 220-110V transformator wielkosci cegly z filtrami) po 3minutach

po rozkreceniu obudowy byl 100% wartosciowym odtwarzaczem,

na zapas nawet zakupilem za 80zl laser sanyo sf-p1, zeby lezal w pudeleczku i czekal, moze za pare lat

poprosi o wymiane...

Znam ten odtwarzacz doskonale od strony elektronicznej jak i dzwiekowej. Nie ma sie czego obawiac, sa

to konstrukcje zbudowane w sposob wzorcowy, zbalansowany, na swietnych klasycznych elementach,

jak pmd100, pcm1702, 1704, pospolite wzmacniacze operacyjne burr browna lub tranzystory i scalone stabilizatory 78,79xx.

Naped jest rowniez modyfikowany, umieszczony na takich galaretowatych tulejach,

firmowy jest tylko czytnik laserowy.

Jest to sprzet juz wygrzany i majac doswiadczenie wiem, zeby cos sie zepsulo to tak jakby trafic w lotka,

bardzo malo prawdopodobne, jedynie laser, ewentualnie elektrolity w dalekiej przyszlosci, ale z tym nie

ma najmniejszego problemu.

O dzwieku pisalem juz w zakladce diy. Z basem jednak nalezy uwazac bo jest ogromny i moze w niektorych

przypadkach zabic :) Jest potezny, dobrze kontrolowany, schodzi gleboko, ale rowniez tluscioch

z niego i moze przytlaczac.

Tony wysokie sa miekie i gladkie, w starszych i slabszych technicznie nagraniach sa brudnawe,

potrafia posypac piachem i zlac sie w szum, ale z

wyostrzeniem nie maja nic wspolnego. Srednica jest najlepsza, typowo analogowa i za tym idzie wszystko

co dobre. Ja na tuning tego odtwarzacza poswiecilem dwa miesiace i wiem, ze bylo warto.

Wiem rowniez ze nie bedzie to moj odtwarzacz docelowy na lata...

Calosciowo dzwiek jest troche podobny do ikemi lina. Przydaloby sie troche takiej spontanicznej

lekkosci i zwiewnosci, nieskrepowanej muzykalnosci i ostatniego tchnienia :) Niestety, ale takiego

dzwieku nawet z SH nie kupimy za 1500$...

->13anioł skąd te dane wziałes że krell cd300 nie czyta CDR i CD zabezpieczonych?Jak najbardziej czyta wszystko co się jej poda nawet płyty "przecięte" na podrzędnej kopiarce komuterowej.

Polecam wszystkim to źródło, a w cenie 1300$ to okazja niebywała (przeróbka zasilania jest trywialna)

1) upewnij sie że napęd/laser sa jeszcze osiagalne

2) napisz do krella i dowiedz się jak jest rozwiązana sprawa napięcia. we wszystkich krellach sa odpowiednie przełączniki którymi mozna ustawić w zalezności od potrzeb napięcie 100/120/220/240V, ale niestety niektóre (wszystkie ?) wymagają jednocześnie wymiany procesora sterującego. nieodpowiedni typ procesora nie uruchomi urzadzenia gdy widzi 50Hz zamiast 60Hz (lub na odwrót). takie zabezpieczenie antyeksportowe. przetwornica napięcia, tudzież inne trafo separujące nic tu niestety nie poradzi. tak więc wybadaj najpierw sprawę bo może sie okazać, że będziesz musiał go odsyłać do USA.

BTW - świetny klocek, Broda dobrze go scharakteryzował. DUŻO lepszy niż 250/280.

Kwestia zasilania nie jest dla mnie problemem - najwyżej będę miał jeszcze jeden transformator, chociaż oczywiście sprawdzę możliwość „przestawienia” cd.

Niepokoją mnie natomiast rozbieżności w ocenie Brody i 13anioła tj. piszecie panowie że kav300cd jest bardzo analogowy lub bardzo anolityczny.

Jak dla mnie są to dwie skrajne oceny, więc proszę Was o doprecyzowanie w jakich systemach słuchaliście krella.

Jak to już sobie ustalimy to poproszę o radę czy aby faktycznie najlepszą inwestycją w ulepszenie mojego systemu (cd marantz 6000ki-creek 5350- proac tablette 2000- pokój 16m2) jest kupno cd krella. Może macie inne pomysły.

"Kwestia zasilania nie jest dla mnie problemem - najwyżej będę miał jeszcze jeden transformator, chociaż oczywiście sprawdzę możliwość "przestawienia" cd."

saint - właśnie kwestia zasilania jest tutaj problemem numer 1. jak 300ka ma zabezpieczenie anty-exportowe, to porostu go nie uruchomisz przez ten twój transformator i tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

saint

Ano taki, żebyś za te 1k$ kupił możliwie dobre cd (300-tka będzie pewnie świetna bądz też inne cudo, najlepiej z Ameryki - ceny na Audiogonie są świetne), a potem...zmienił kolumny:) Oczywiscie troszkę przesadzam, ale ta kopułka naprawdę nie jest najwyższych lotów okreslając to delikatnie. Nie sądze także, by receptą na to było dokupienie Morela i wsadzenie go w dziurkę po niej pozostałą, jak to czynią niektórzy. To po prostu przekracza moje jakze otwarte granice pojmowania. No chyba, ze ktoś to robił wcześniej, a zlecający to słyszał efekt i mu się podoba.

No i póznej zycze powodzenia w sprzedaży temu komuś.

Pozdrawiam

-> Elberoth

wydawało mi się że transormatorkiem mogę zmienić zarówno napięcie i częstotliwość.. ale pewnie wiesz co piszesz, więc najlepiej będzie jeżeli ludzie z Krell'a wypowiedzą sie w temacie.

->Hienka

pomysł z wymianą kolumn bardzo mi się spodobał (uhahaha)

będę miał tylko mały kłopot ze sfinalizowaniem całej operacji. A całkiem serio to jeśli będę zmieniał kolumny to raczej na podłogówki - tylko że jeszcze nie znalazłem niczego odpowiedniego do moich 16,5 m2. W proac'ach podobała mi się muzykalność. Góra nie przeszkadza mi obecnie tak bardzo jak brak "zejścia dołu" w niektórych rockowych kawałkach.

saint

transformator nie zmienia czestotliwosci,a napiecie.do zmiany czestotliwosci sa potrzebne dosc skomplikowane urzadzenia.

ale swoja drogo to co pisze Elberoth,nie koniecznie musi byc prawda,ze CD nie bedzie dzialalo.

po co mialby Krell zabezpieczac swoje urzadzenia przed eksportem???

saint, AB - dzilelę się swoimi doświadczeniami w tym zakresie. natomiast wasze wpisy to typowa forumowa kontestacja, niepodparta kontaktem z produktem.

Tak się składa że MAM przedwzmacniacz Krella, który wyposażony jest w takowe zabezpieczenie, podobnie jak większość pozostałych produktów krella. Po dostarczeniu do preampu odpowiedniego napięcia ale nieodpowiedniej częstotliwości, preamp po prostu się nie włącza. Zapala się dioda stand-by, ale nic nie jest w stanie go ze stanu oczekiwania "wybudzić".

Sprawdzałem to uzywając do tego celu mój generator prądu PS Audio, w którym z dokładnością co do 1Hz i 1V mogę sobie ustawić parametry zasilania. Przy odpowiedniej wartości Hz wzmacniacz włącza się bez problemu - 10Hz różnicy i ... cisza.

Kiedyś pisałem też w tej sprawie do Krella, odstałem taka odpowiedź:

"Unit require processor change for 50hz operation.

Regards,

Steven Leckrone

Service Department

[email protected]

203-799-9954

ext. 343"

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

-> Elberoth

e tam... kontestatorem nie jestem.

Skoro twierdzisz, że miałeś takie doświadczenia z krellem to pewnie tak było. Szkoda tylko bo przez chwilkę zdawało mi się że mogę "tanim kosztem" znacząco ulepszyć swój system. A że amerykanie zabezpieczają swój sprzęt i swoje ceny przed europejczykami - w to wierzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.