Skocz do zawartości
IGNORED

System marzeń

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, 747 napisał:

Normalne informacje techniczne, jeśli kiedyś będziesz projektował wzmacniacz, poznasz znaczenie przytoczonych sformułowań.

Jako klient końcowy interesują mnie typowe dane rozwinięte szerzej od czasu powstania normy DIN na Hi Fi

To że ładnie ktoś pisze to jedno a ja chciałbym wiedzieć czy ten wzmacniacz odtwarza już np pasmo -10Hz no bo np. niektóre wiodące konstrukcje odtwarzały pasmo od 0dB. Tak że skoro zakres częstotliwości został powiększony to ile od tego 0Hz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 minut temu, 747 napisał:

"""Topologia układu wejść wzmacniacza Progression M550 została udoskonalona  w wielu aspektach. Wyraźnie lepsze są pomiary poziomu zniekształceń, stosunku sygnału do szumu, przesłuchów między kanałami oraz zakresu częstotliwości. Nowe tranzystory potrafią znieść obciążenie sześć razy większe od poprzedników a układ sprzęgania stało-prądowego ma teraz znacznie lepszą jakość w zakresie niskich częstotliwości i pozwala poszerzyć zakres częstotliwości. Połączenie nowych układów wejściowych z udoskonalonym stopniem wyjściowym pozwoliło poprawić dynamikę M550, zwiększyć ilość słyszalnych detali i uzyskać lepszą integralność brzmienia. Obejmująca ścieżkę sygnału audio część wzmacniacza jest w całości zbudowana z elementów dyskretnych i zbalansowana. Zaś zaawansowane układy chronią wzmacniacz i pozostałe komponenty przed wszystkimi zdarzeniami niepożądanymi."""

- To jest ostatni raz kiedy za Ciebie wyszukuję dane z internetu.

Straszysz czy obiecujesz? 😉 .

Ja nie prosilem o marketingowy przekaz tylko o analizę topologii ukladu i zamieszczonych zdjec.

A na zdjeciu przejscie z gniazda XLR na kabel, ktory na pierwszy rzut oka moze wygladac na kabel RCA. Zapewne jest to jednak kabel z wtykami typu mini XLR firmy REAN na obu koncach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja rozumiem ułatwienie montażu i demontazu ale nie rozumiem po co dwa dodatkowe punkty styku i do tego na pewno nieaudiofilski kabelek pomiedzy 🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

8 minut temu, ASURA napisał:

to ile od tego 0Hz

MOC:500 W przy 8Ω
1000 W przy 4Ω
2000 W przy 2Ω

PASMO PRZENOSZENIA:1 Hz do 200 kHz, -1 dB / 20Hz do 20 kHz, ±0,1 dB

ZNIEKSZTAŁCENIA:0.15% przy 1 kHz, 800 W / 8Ω

STOSUNEK SYGNAŁ/SZUM:105 dB, nieważony

WEJŚCIA:1 zbalansowane wejście XLR

IMPEDANCJA WEJŚCIOWA:100 kΩ

IMPEDANCJA WYJŚCIOWA:0.15Ω

WYMIARY:45.7 cm / 50.2 cm / 19 cm (W/D/H)

WAGA:68 kg

WYKOŃCZENIE:Srebrne, czarne, indywidualne na zamówienie

10 minut temu, 747 napisał:

Człowieku, co mnie obchodzą czyjeś problemy, mam swoje do rozwiązania, daj mi święty spokój.

Jakie parametry, liczy się dźwięk, inny będzie z Nichicon, inny z Elny, inny z Black Gate.

Czy tu jest jeszcze ktoś normalny w tej zakładce, kto potrafi poruszać sie po materii ?

Dziesiątki sytuacji w wnętrzu wzmacniacza decydują o jakości dźwięku, co komu po parametrach ?

Starczy że trafo zostanie uzwojone bardzo drogim przewodnikiem i .. żegnajcie ..parametry., po prostu dźwięk będzie bajeczny.

Jakos zawsze piszesz o technologii kabli, cos ci sie ostatnio odmienilo? 

A jakim konkretnie przewodnikiem jest uzwojone trafo w koncowkach d’Agostino?

Edytowane przez pmcomp

Teraz, iro III napisał:

pracujesz nad kabelkiem sieciowym, pozbawionym degradujacej wszystko izolacji

Tak, trafiłeś, pracuje nad takim przewodem, nie będzie na sprzedaż, lecz jeśli wojny nie będzie to może znajdzie sie dość reprezentatywna sytuacja by został obiektywnie oceniony.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Skąd mam to wiedzieć, - to może być jedna z większych dobrze strzeżonych tajemnic Twórcy, tak byłoby, kiedy byłbym autorem rozwiązania.

Na użytek publiczny, miałbym wówczas przygotowaną gładka formułkę jako odpowiedź na potencjalne pytanie.

Na słuch mógłbym stwierdzić, jakiej klasy jest uzwojenie, lecz musiałyby to być kontrolowane warunki.

Relentless grał na wystawie na tyle dobrze, że całkowicie - podkreślam - całkowicie dyskwalifikował pozostałe wzmacniacze imprezy, łącznie z własnymi tańszymi modelami, więc musi być użyte "coś konkretnego"..

14 minut temu, pmcomp napisał:

Jakos zawsze piszesz o technologii kabli, cos ci sie ostatnio odmienilo? 

Dostane odpowiedz?
Skoro on taki super to chyba doktor od kabli powinien wiedziec.

Mniemam, ze nie wiesz bo to zapewne tajemnica prouducenta, a nikt w takim wzmaku raczej nie pozwolilby ci grzebac.

Zatem konfabulujesz, ze znakomity dzwiek koncowek d’Agostino to zaluga kabla jakim nawiniety jest transformator, a nie innych elementów czy topologii ukladu. BTW wystarczy przeczytac uwaznie zamieszczony przez ciebie tekst marketingowy, o tajemniczym kablu nie ma ani slowa.

🙂 

25 minut temu, 747 napisał:

Człowieku, co mnie obchodzą czyjeś problemy, mam swoje do rozwiązania, daj mi święty spokój.

Zawartość wegla?

W kablu czy w piecu? 😉 

Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, 747 napisał:

może znajdzie sie dość reprezentatywna sytuacja by został obiektywnie oceniony.

..ale teren zabezpieczysz, chociaż jakąś taśmą, bo wiesz, nim go ktoś obiektywnie oceni, obudzi się w szpitalu lub prosektorium...

22 minuty temu, 747 napisał:

miałbym wówczas przygotowaną gładka formułkę jako odpowiedź na potencjalne pytanie.

Przepraszam, że się wtrącę.

Teraz i zawsze tu na forum robiłeś kiedykolwiek coś innego!?

25 minut temu, 747 napisał:

więc musi być użyte "coś konkretnego"..

...napewno Valliriańska stal...napewno!

10 godzin temu, pmcomp napisał:

Ja tu żadnego bajzlu nie widzę, końcówka wykonana "standardowo" jak większość na rynku

Te monobloki kosztują 2 000 000 zł. Ma być totalna perfekcja w tej cenie, a nie plątanina kabelków. A przedwzmacniacz prawie za bańkę to żart z żartu.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

33 minuty temu, 747 napisał:

Na słuch mógłbym stwierdzić, jakiej klasy jest uzwojenie

...no ba!

nie bądż taki skromny, na słuch stwierdziłbyś też jakiej izolacji (brrrr jaka znowu izolacja!?...eeee no tam musi być) użyto na drucie nawojowym, jakiej miedzy zwojami...

Działaj - następny problem, dla Ciebie problemik, jak nawinąć trafo drutem gołym, bez emalii...

Edytowane przez iro III
13 minut temu, pmcomp napisał:

Mniemam, ze nie wiesz bo to zapewne tajemnica prouducenta, a nikt w takim wzmaku raczej nie pozwolilby ci grzebac.

Nikt tego nie powinien wiedzieć, natomiast by sprawdzić wystarczy przesłuchać trafo na uzwojeniu pierwotnym, - dźwięk, tryb pracy metalu wówczas powie wszystko.

Każdy wzmacniacz z jakim miałem w życiu do czynienia został w ten sposób sprawdzony, wystarczy załączyć przełącznik sieciowy i obwód z uzwojeniem pierwotnym jest dostępny, jeśli jest załączanie elektroniczne, niestety potrzebne jest dostanie się do wnętrza, ale niczego się tam nie narusza, po prostu trzeba odnależć druty trafa.

12 minut temu, 747 napisał:

Dobrze że jesteś dziś w nastroju Iro..

Ostatnio jak wkraczasz gdziekolwiek do "akcji" to od razu "banan", po prostu, latoś jesteś w życiowej formie.

Nawet tęskne wspominanie o tym na "R", już Ci wybaczam.

Edytowane przez iro III
2 minuty temu, iro III napisał:

jak nawinąć trafo drutem gołym, bez emalii.

Wiem jak to zrobić od bardzo dawna, pisałem na temat złocenia, by tak przygotowane uzwojenie nie utleniało się.

Do źródła, czyli napędu CD, - nawinięcie inne niż gołym metalem uzwojenia wtórnego w ogóle nie wchodzi w grę.

Nie jest to też jakiś wielki problem, to najwyżej kilka metrów długości przewodu.

Problemy są inne, znacznie, znacznie bardziej skomplikowane.

13 minut temu, babatular napisał:

Te monobloki kosztują 2 000 000 zł. Ma być totalna perfekcja w tej cenie, a nie plątanina kabelków. A przedwzmacniacz prawie za bańkę to żart z żartu.

Gdzie ty widzisz plataninę kabli w monobloku, przypomnę zdjecia, post #19

Edytowane przez pmcomp

17 minut temu, pmcomp napisał:

Na czym niby polega to przesluchanie?

Włączeniu w tor jako przewód audio, osobiście mam przygotowaną autorską procedurę, sprawdzam jako "minus" interconektu w podłaczeniu do wzmacniacza stereo, tradycyjnego, gdzie masa jest wspólna dla obydwu kanałów, takie duże trafo będzie posiadało rezystancję na poziomie okolic jednego oma, więc nie ma problemu, w rezultacie słychać na "obrazie muzycznym jaki z takiego połączenia wyjdzie'' - wszelkie cechy, gdzie metalurgia układa informacje, czym gra, jakim spectrum sygnału dysponuje, jak wygasza, etc.

Po latach doświadczenia wystarczy krótki czas i wszystko jest wiadomo.

Mam od niemal dwudziestu lat ciągle to samo zestawienie, więc nie gubię się w ocenach niczego, uaktualniam tylko w nim podzespoły.

W "tym połaczeniu" jako druty dodatnie czyli sygnałowe, stosuje różne metale i srebro AudioNote.

Są użyte w bardzo wyszukanej geometrii, redukującej negatywne właściwości metalu jako takiego, - dźwięk jest w wyniku tego przeciwieństwem zjawiska koncentracji energii / buły /.

Stosuje też włókno węglowe.

Edytowane przez 747
39 minut temu, 747 napisał:

MOC:500 W przy 8Ω
1000 W przy 4Ω
2000 W przy 2Ω

PASMO PRZENOSZENIA:1 Hz do 200 kHz, -1 dB / 20Hz do 20 kHz, ±0,1 dB

ZNIEKSZTAŁCENIA:0.15% przy 1 kHz, 800 W / 8Ω

STOSUNEK SYGNAŁ/SZUM:105 dB, nieważony

WEJŚCIA:1 zbalansowane wejście XLR

IMPEDANCJA WEJŚCIOWA:100 kΩ

IMPEDANCJA WYJŚCIOWA:0.15Ω

WYMIARY:45.7 cm / 50.2 cm / 19 cm (W/D/H)

WAGA:68 kg

WYKOŃCZENIE:Srebrne, czarne, indywidualne na zamówienie

Klasa A

Ukryta Zawartość

Klasa "D"

Ukryta Zawartość

I co tu się ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, 747 napisał:

Włączeniu w tor jako przewód audio, osobiście mam przygotowaną autorską procedurę, sprawdzam jako "minus" interconektu w podłaczeniu do wzmacniacza stereo, tradycyjnego, gdzie masa jest wspólna dla obydwu kanałów, takie duże trafo będzie posiadało rezystancję na poziomie okolic jednego oma, więc nie ma problemu, w rezultacie słychać na "obrazie muzycznym jaki z takiego połączenia wyjdzie'' - wszelkie cechy, gdzie metalurgia układa informacje, czym gra, jakim spectrum sygnału dysponuje, jak wygasza, etc.

Mam od niemal dwudziestu lat ciągle to samo zestawienie, więc nie gubię się w ocenach niczego, uaktualniam tylko w nim podzespoły.

W "tym połaczeniu" jako druty dodatnie czyli sygnałowe, stosuje różne metale i srebro AudioNote.

Są użyte w bardzo wyszukanej geometrii, redukującej negatywne właściwości metalu jako takiego, - dźwięk jest w wyniku tego przeciwieństwem zjawiska koncentracji energii / buły /.

...koledzy, nie wiem jak wy, ja odpadam, białe myszki widzę!

Już porozmawialiśmy.

Na forum audio dowiedziałem się że nie można przesłuchać drutów transformatora, które mogą mieś pół oma rezystancji ..

To jak w takim razie ocenić sposób nawinięcia transformatora, czy jeden jest lepszy od kolejnego, a może tych sposobów być spora ilość i badać można latami... można bez problemu wyspecjalizować się w umiejętności uzwojenia transformatora dla audio.

Zakladka upadła definitywnie.

30 minut temu, 747 napisał:

i co wynika z tego przesluchiwania przez ostatnie 20 lat?

Jakis patent? Jakas inowacja? Jakis sprzet?

BTW sam napisales, ze sluchasz w tym przypadku kabla, ktorym nic nie wiesz. To jak mozna wykorzystac wiedze o dzwieku kabla o ktorym sie nic nie wie?

Jak rozumiem musiales miec Relenlessa w domu aby przeprowadzic swoja procedure testową? Moge zapytac skad go miales? Z tego co wiem Audio Fast takiego sprzetu bez kaucji raczej przypadkowym osobom nie pozycza.

15 minut temu, 747 napisał:

Na forum audio dowiedziałem się że nie można przesłuchać drutów transformatora, które mogą mieś pół oma rezystancji ..

To jak w takim razie ocenić sposób nawinięcia transformatora, czy jeden jest lepszy od kolejnego, a może tych sposobów być spora ilość i badać można latami... można bez problemu wyspecjalizować się w umiejętności uzwojenia transformatora dla audio.

To juz wiesz jak nawinac najlepszy transformator na swiecie tylko nie wiesz jakiego przewodnika uzyć.

Dobre 🙂 

Edytowane przez pmcomp

48 minut temu, pmcomp napisał:

i co wynika z tego przesluchiwania przez ostatnie 20 lat?

Jakis patent? Jakas inowacja? Jakis sprzet?

Przyjdzie czas sam zobaczysz, - będą fotki, dosyć już rozliczań .. teoretycznych.

Wszystko co wiem na temat audio, dzięki inżynierii wstecznej, wynika w 100 procentach z przesłuchań.

Wszystko co wiem na temat transmisji energii czy gromadzenia jej - również.

Wiedzieć nie znaczy rozumieć, - wszystko co rozumiem w audio - rozumiem dzięki odsłuchom.

Itd itp.

Po co mam jakąś ilośc płyt CD na złocie ?

By było "lepiej słychać" materiał źródłowy, aby wyeliminowac jak największą ilość błędów.

BTW sam napisales, ze sluchasz w tym przypadku kabla, ktorym nic nie wiesz.

Przesłuchując nieznany transformator, jego uzwojenie, odnoszę wynik do swojego doświadczenia, a ono jest dość bogate by wiedzieć z czym mam do czynienia, gdyż metal zawsze zachowuje się tak samo, po rozpoznaniu meandrów pracy w audio wszelkiej metalurgii pochodzącej od szerokiego spectrum producentów, po rozpoznaniu technik przygotowania przewodów do zastosowań w audio, posiada się potrzebne rozeznanie.

Oczywiście należy rozumieć że kiedy piszę o metalurgii, to rozpoznanie sytuacji rozciąga się też na izolatory.

Słuchając kabla o którym się niczego nie wie, kiedy mija jakaś ilość czasu, dowiadujemy się o nim coraz więcej z każdą chwilą słuchania, aż staje się przewodnikiem o którym wiadomo niemal wszystko.

.............

Dlatego nie rozumiem kwestii...

Edytowane przez 747
50 minut temu, pmcomp napisał:

To juz wiesz jak nawinac najlepszy transformator na swiecie tylko nie wiesz jakiego przewodnika uzyć.

Wiem prawie "wszystko", ale nie mam do dyspozycji "wszystkiego".

Nie stoją "za mną" japońskie koncerny z swym potencjałem.

Przykro mi.

To zmusza mnie do tworzenia, takiego doskonalenia własnej techniki, by uniezależnić się od kogokolwiek.

To są te prawdziwe problemy, te najpoważniejsze z poważnych, bez tego nie ma dalszego ruchu.

Potrafić uzyskać jakość dzięki rozpracowaniu zjawisk fizycznych, większą niż Japończycy otrzymują z wciąż udoskonalanych materiałów, to jest dopiero coś.

Na czymś takim można budować.

Teraz, pmcomp napisał:

Napisz w takim razie jak i gdzie przetestowales odsluchujac to uzwojenie pierwotne tej koncowki?

Kiedy i gdzie napisałem że przesłuchiwałem uzwojenie pierwotne w Relentless ?

Znów cos przeoczyłeś - jak to, że jest video obrazujące wnętrze preamp.

2 godziny temu, 747 napisał:

A co wynika z tego postu? Musisz sie podlaczać do uzwojenia pierwotnego bo do wtornego bez rozjkrecania urzadzenia nie ma dostepu.

A skoro twierdzisz, ze Relentless to najlepszy wzmak na swiecie to chyba musiales sluchać druty uzwojenia pierwotnego jego transformatora? 

Robie jakis blad w rozumowaniu?

2 godziny temu, 747 napisał:

Nikt tego nie powinien wiedzieć, natomiast by sprawdzić wystarczy przesłuchać trafo na uzwojeniu pierwotnym, - dźwięk, tryb pracy metalu wówczas powie wszystko.

Każdy wzmacniacz z jakim miałem w życiu do czynienia został w ten sposób sprawdzony, wystarczy załączyć przełącznik sieciowy i obwód z uzwojeniem pierwotnym jest dostępny, jeśli jest załączanie elektroniczne, niestety potrzebne jest dostanie się do wnętrza, ale niczego się tam nie narusza, po prostu trzeba odnależć druty trafa.

Jeszcze ten cytat dla porzadku.

Sluchales z bezpiecznikiem sieciowym czy bez? A jak bez to jakim przewodnikiem zwarles jego gniazdo, takim z kabla z Clastoramy? Ten kawalek moze mieć przeciez przeogromny wplyw na dzwiek.

😉 .

Edytowane przez pmcomp

35 minut temu, pmcomp napisał:

chyba

No właśnie chyba..

Jeśli przesłuchałbym druty użyte w trafo Relentless, to poinformowałbym o tym grono forum wprost, że to uczyniłem.

Mam taką prośbę, byś nie stosował w stosunku do mnie manier, które są rozdzielaniem włosa na czworo, czepialstwem, uczepianiem się, interpretowaniem przeciwko i podobnym, gdyż są to pie..oły nie godne poważnej dyskusji, poważnego wzajemnego traktowania.

Z góry dziękuję.

bezpiecznikiem sieciowym

Podejrzewam że nie rozumiesz na jakich zasadach funkcjonuje w systemie audio bezpiecznik sieciowy.

• Redaktorzy
10 minut temu, pmcomp napisał:

Nie moge, nie mam dziury, teraz slucham na Passie DIY (sam zrobilem) i chinskim MBLu, wolno mi?:

Szacunek. Za walkę z niełatwym hobby. Dobre DIY zawsze miło czytane przez wielu czytelników.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

z tego wszystkiego musialem sobie najlpeszy, Private Investigation … cofnąć. Co na tasmie zajmuje chwileńkę. Jest gitarka akustyczna, jest Mark, jest supeowo 🙂 .

• Pokaż nowe odpowiedzi