Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 3k pod SMSL SA300 i DACa Nostromo 5H

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Szukam nie dużych kolumn podstawkowych do pokoju który jest prostokątem i może mieć problemy z akustyką.

Zależy mi na dużej scenie i selektywności.

Będzie to podpięte do wzmacniacza klasy D SMSL SA300 oraz DACa Nostromo 5H

Budżet, powiedzmy do 3k

Zastanawiam się póki co nad Fyne Audio F500 albo znalazłem Dynaudio Excite x14 powystawowe mieszczące się w budżecie.

Obecnie grają T+A Criterion T100 i po pierwsze są za duże a po drugie nie bardzo grają z tym wzmacniaczem.

Nie bardzo wiem czego szukać. Proszę pomóżcie mi coś dopasować ?

Cześć,
Jeśli lubisz brzmienie muzykalne z mocniejszy basem to Fyne Audio F500 mogłbyby przypaść Ci do gustu. W zakładanym budżecie masz Jean Marie Reynaud Lucia, które zapewnią szerszą scenę dźwiękową, szybszy bas oraz więcej szczegółów. Możesz jeszcze rozważyć Audio Physic Classic 3 ale w tym przypadku wyjdziesz nieco poza zakładany budżet. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przy problemach z akustyką ( pewnie bas ) na pewno odrzucił bym Dynaudio.

Może Usher S 502 byłby akurat - BR na froncie, przejrzystość i niebrzydkie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Q21
Oj to chyba te Fyne Audio odpadną bo z tym mocniejszym tak średnio jestem fanem mocnego basu. Chociaż musiał bym posłuchać bo może w moim pokoju gdzie bas znika, może będzie akurat w sam raz.
Audio Physic faktycznie cenowo poza skalą ale... zawsze można coś dozbierać jeśli dźwiękowo będzie to przeskok bo chciałbym kupić cos na dłużej, niż za pół roku wymieniać. 

@audioburak
Dokładnie chodzi o bas, niby nie jestem fanem przygniatającego basu ale jego brak tez nie jest przyjemny ;)
Sprawdzę te Ushery, nie słyszałem nigdy o tej marce. 

@misiorh
Zrobiłem rysunek poglądowy ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Das ist der hund .. ? bo gdybyś miał na krótkiej ścianie byłoby zupełnie inaczej ...

Znam ten ból, bo sam mam "tramwaj" i dopiero przestawienie uwolniło bas i przestrzeń.

Są wątki o Usherach np:

Ukryta Zawartość

to akurat większy model, ale to "poważny" producent jeszcze większych modeli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@mdavis   właśnie o tym pisałem ? 

byłyby pewnie akurat, ale na tej ścianie czarno to widzę.

Kompresja basu ale zupełnie bez rozwinięcia i wypełnienia.

4 minuty temu, audioburak napisał:

@mdavis   właśnie o tym pisałem ? 

byłyby pewnie akurat, ale na tej ścianie czarno to widzę.

Kompresja basu ale zupełnie bez rozwinięcia i wypełnienia.

Tak, to wtedy te: Usher S-520 II

Tutaj recenzja:

Ukryta Zawartość

spacer.png

Ukryta Zawartość

Dołóż trochę na BMN EX1 II 

Sam posiadam większe EX2 II i to są świetne zestawy w swojej i wyższej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim bo udało mi się znacznie zawęzić wybór!

Poświęciłem 2 wieczory na research i teraz stoję przed wyborem 3 zestawów.

Usher 520 - chociaż opinie też widziałem dość mocno podzielone. Czytałem też, że stosunek jakość/cena wypada bardzo dobrze. Jednak to wpisy z kilka dobrych lat temu i cena poszła do góry więc nie wiem na ile w 2021r jest to aktualne ?

Jean Marie Reynaud Lucia - i to jest mój cichy faworyt, z opisu taka francuska szkoła może mi odpowiadać ale mogę to stwierdzić niestety tylko na podstawie opisu (tym bardziej kusi mnie, żeby się przekonać).

W jednej z recenzji przeczytałem „Niskie tony są cofnięte o pół kroku względem średnicy (co w mniejszych pomieszczeniach i przy niewielkiej odległości od tylnej ściany może okazać się błogosławieństwem)” - i to trochę mnie kupiło ?

Focal Chora 806 - Także francuska stajnia, mieszcząca się w budżecie i z recenzji wychodzi, że mają to czego szukam, szeroka i poukładana scena. Bass-reflex umiejscowiony z przodu więc nadawały by się do mojego pomieszczenia.

Tych BMN trochę się boję bo opinii w sumie prawie, że brak a i tak chyba nigdzie nie znalazłem w sklepach więc chyba tylko u producenta.

Audio Physic Classic 3 jednak chyba poza skalę cenową

Czy ktoś z Was miał okazję słuchać, chociaż 2 zestawów aby mieć porównanie? Któremu zestawowi bliżej do górnej półki? ?

20 minut temu, ezaris napisał:

Usher 520 - chociaż opinie też widziałem dość mocno podzielone. Czytałem też, że stosunek jakość/cena wypada bardzo dobrze. Jednak to wpisy z kilka dobrych lat temu i cena poszła do góry więc nie wiem na ile w 2021r jest to aktualne ?

Tutaj masz sklepy gdzie są w sprzedaży Usher 520

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, ezaris napisał:

Dziękuję wszystkim bo udało mi się znacznie zawęzić wybór!

Poświęciłem 2 wieczory na research i teraz stoję przed wyborem 3 zestawów.

Jean Marie Reynaud Lucia - i to jest mój cichy faworyt, z opisu taka francuska szkoła może mi odpowiadać ale mogę to stwierdzić niestety tylko na podstawie opisu (tym bardziej kusi mnie, żeby się przekonać).

W jednej z recenzji przeczytałem „Niskie tony są cofnięte o pół kroku względem średnicy (co w mniejszych pomieszczeniach i przy niewielkiej odległości od tylnej ściany może okazać się błogosławieństwem)” - i to trochę mnie kupiło ?

Focal Chora 806 - Także francuska stajnia, mieszcząca się w budżecie i z recenzji wychodzi, że mają to czego szukam, szeroka i poukładana scena. Bass-reflex umiejscowiony z przodu więc nadawały by się do mojego pomieszczenia.

Tych BMN trochę się boję bo opinii w sumie prawie, że brak a i tak chyba nigdzie nie znalazłem w sklepach więc chyba tylko u producenta.

Audio Physic Classic 3 jednak chyba poza skalę cenową

Czy ktoś z Was miał okazję słuchać, chociaż 2 zestawów aby mieć porównanie? Któremu zestawowi bliżej do górnej półki? ?

Jak rozważasz focal chora to porownaj na jakich podzespołach je produkują z tymi na jakich sa produkowane BMN. 

Btw moja znajoma pisze recenzje i nie zna się na audio wcale ;)... Sam rozumiesz..