Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy AIKIDO LOW IMPEDANCE

Rekomendowane odpowiedzi

Składał ktoś pod słuchawki 32R ? może zastosować popularne 6N1P i 6N6P ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

aikido_low_impedance_headphone_amplifier.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SRPP + wtórnik White'a. Składałem kiedyś taki pod słuchawki 50R. Dałem po dwie 6N6P aby mógł osiągnąć podobne parametry jak dla 6N30P. Na wejściu miałem ECC82. Grał bardzo dobrze, bardzo dynamiczne i rozdzielcze granie. Dużo lepiej było na słuchawkach 300R.

Myślę, że na dwóch 6N30P na kanał (dwie bańki, nie połówki) uciągnie to 32R słuchawki. Tak jak pokazałeś ma to pewnie z 100R rezystancji wyjściowej. Kupując sovteki nie wychodzi tak drogo, a 6N30P są zdecydowanie lepsze w tej roli.

Teraz mam takie płytki pod podobną konfiguracje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Muzg
Błąd. Link.
26 minut temu, Muzg napisał:

Składałem kiedyś taki pod słuchawki 50R.

Jak wypada w porównaniu do Knuta ? 

Broskie twierdzi, że Aikido to nie do końca SRPP i nie do końca WCF.

Tu z NFB nawet dla 16R 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BB84

NFB na pewno pozwoli polepszyć sytuacje na niskich częstotliwościach. Warto jednak wtedy zrobić zapas wzmocnienia w pętli i zastosować np. ECC81 lub 6N2P na wejściu. Taki MuFollower na 6N2P + wtórnik White'a  na 6N30P objęty pętlą NFB może być całkiem wydajnym wzmacniaczem. ?

Co do Knuta. Lampa posiada inną fakturę dołu. Bas jest obszerniejszy, chociaż nie ma tej kontroli i precyzji co Knut. Pod wieloma względami może być podobnie, ale dźwięk z lampy będzie większy co odbędzie się kosztem precyzji i neutralności. Dla mnie Knut to cały czas numer 1. ?

4 minuty temu, Muzg napisał:

Dla mnie Knut to cały czas numer 1.

w sensie HDP01 ze strony muzgdiy? no ale para różnicowa na fetach - wiadomka - eh

19 minut temu, Muzg napisał:

Dla mnie Knut to cały czas numer 1. ?

Dla mnie również. Lampa musiałaby zagrać na bardzo wysokim poziomie.

17 minut temu, Daniel_68412 napisał:

w sensie HDP01 ze strony muzgdiy? no ale para różnicowa na fetach - wiadomka - eh

Można pokombinować z BJT lub mniej popularnymi FETami. 

10 minut temu, BB84 napisał:

lub mniej popularnymi FETami

Zakładająć, że N.Pass wie co robi to raczej już nie można - w F8 na wejsciu jest pojedyńczy fet, raczej nie ma nic dostępnego (nawet w wersji smd), żeby dało się parę różnicową zbudować 2sk170 dałoby się zastąpić przez 2sk880 ale z 2sk74 już gorzej.

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Zakładająć, że N.Pass wie co robi to raczej już nie można - w F8 na wejsciu jest pojedyńczy fet, raczej nie ma nic dostępnego (nawet w wersji smd), żeby dało się parę różnicową zbudować 2sk170 dałoby się zastąpić przez 2sk880 ale z 2sk74 już gorzej.

Pozostaje przeprojektowanie na BJT. Kiedyś szukałem takiego stopnia wstępnego do tego wzmacniacza, żeby porównać FET vs BJT, ale temat jakoś umarł.    

20 minut temu, BB84 napisał:

Dla mnie również. Lampa musiałaby zagrać na bardzo wysokim poziomie.

Dlatego ja bym myślał o połączeniu MuFollowera z np. 2x6N30P na wyjściu.

21 minut temu, BB84 napisał:

Można pokombinować z BJT lub mniej popularnymi FETami. 

Kombinowałem z diamond bufferem na wejściu, ale stracił "to coś". ?

Gość JanF

(Konto usunięte)
26 minut temu, Daniel_68412 napisał:

A dlaczego nie wstawić produkowanych obecnie tranzystorów w miejsce już nie produkowanych?
Powiem szczerze, że irytuje mnie ta archeologia elektroniczna.

3 minuty temu, JanF napisał:

A dlaczego nie wstawić produkowanych obecnie tranzystorów w miejsce już nie produkowanych?
Powiem szczerze, że irytuje mnie ta archeologia elektroniczna.

Zaproponuj zamienniki dla 2SK170/2SJ74.

28 minut temu, BB84 napisał:

To coś to barwa i wypełnienie ?

Określiłbym to rozmachem, potęgą, zróżnicowaniem. Na dobrą sprawę Knut nie narzuca żadnej swojej maniery, ale sposób w jaki oddaje barwę nagrania jest wciągający.

2 minuty temu, Muzg napisał:

jest wciągający

a te płytki HDP01 w wersji smd są na sprzedaż lub jest szansa?

na jaki idss pary jfet jest projektowana?

Edytowane przez Daniel_68412

Knut ma komplementarny stopień wejściowy. Można tworzyć różnego rodzaju hybrydy, ale to wymaga innego podejścia. Z Knuta nic nie zostanie wtedy.

20 minut temu, Muzg napisał:

Knut ma komplementarny stopień wejściowy. Można tworzyć różnego rodzaju hybrydy, ale to wymaga innego podejścia. Z Knuta nic nie zostanie wtedy.

Fakt. Całe piękno w brzmieniu tak prostego układu. 

W dniu 2.02.2021 o 13:13, BB84 napisał:

Zaproponuj zamienniki dla 2SK170/2SJ74.

2SK170 jest tranzystorem znacznie łatwiej dostępnym niż 2SJ74.

wzmacniacz F8 można przeprojektować tak żeby na wejściu dać 2SK170 a tranzystory mocy o p-mosfet zamiast n.