Skocz do zawartości
IGNORED

Używany zestaw (kolumny + wzmacniacz) ok 5000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum więc chciałbym wszystkich przywitać i przedstawić się - mam na imię Daniel.

Chciałbym prosić o pomoc w dobraniu zestawu kolumny - wzmacniacz. Od jakiegoś czasu słucham tylko na słuchawkach, bo musiałem sprzedać stary sprzęt (inne priorytety finansowe) ale teraz chcę od nowa coś złożyć w nowym lokum, ok 20 metrowym; jest sporo gratów (meble. kwiaty, półki z książkami, jakiś dywan) więc w miarę akustycznie powinno być ok. Trójkąt odsłuchowy - pomiędzy kolumnami ok 2,3m, kolumny do miejsca odsłuchu ok 3m, kolumny mogą być odsunięte od ściany na ok 30-40 cm. Chciałbym alby muzyka fajnie brzmiała nie tylko w tym miejscu ale też rozchodziła się się fajnie po pokoju, ponieważ często robie różne inne rzeczy, poza miejscem odsłuchowym a muzyka sobie leci. 
Jeżeli chodzi o samą muzykę, to tego typu klimaty Alan Parsons Project, Amy Winehouse, Bob Marley, Talking Heads, Boney M, Classix Nouveaux, Stereolab, Depeche Mode, Diana Krall, Dire Straits, Duran Duran, George Michael, Gino Vannelli, Massive Atack, Pink Floyd, czasem Tool, Rush, Cure, Doors , sporo jazzu, więc muzyka bardzo różna ale bez ciężkich, "metalowych" klimatowi i raczej bez klasycznej. Nie słucham zbyt głośno więc mile widziany zestaw, który zagra dobrze (dynamicznie) na niezbyt mocno odkręconej gałce. Nie chciałbym, żeby zestaw powodował "krew z uszu" ale chciałbym aby system był przejrzysty i detaliczny ale z taką jednocześnie wyraźną podstawa basową i wyraźną średnicą, bo tam się dla mnie najwięcej w muzyce dzieje. Bardziej jednak mi zależy na muzykalności, przyjemności w słuchani niż jakiejś chirurgicznej precyzji. 

Źródłem będzie na razie SMSL 10 na AKM, który został ze starego systemu. Nie jest taki najgorszy, gra dość szczegółowo i jest lekko ocieplony ale w przyszłości pewnie go zmienię. Kable jakieś też stare mam więc nimi zajmę się na końcu. 

Do tej pory miałem kilka zestawów grających ale takich powiedzmy dość przypadkowo dobranych, Ze wzmacniaczy miałem JVC AX555, NAD c350, Pioneer 676, Arcam Alpha 8R, z kolumn MB Quart 650s, Dali 450, Acoustic Energy Aegis EVO3. NAD i Pioneer jakby trochę zmulone były. JVC grał fajnie, jak na cenę (300 zł ze dwa lata temu) to nawet bardzo i nie odbiegał jakością od sporo droższego Arcama, który też grał dobrze ale nieco inaczej, może trochę delikatniej. Z kolumnami było tak, ze MB Quart grały z JVC i było za jasno ale podejrzewam, że np z NADem czy Arcamem byłoby lepiej. Te MB Quarty miały świetną średnicę i wysokie, trochę gorzej z basem. Jakby ich przeciwieństwem były Dali, góra trochę mniej słyszalna ale za to bardzo fajna podstawa basowa i średni też niczego sobie; one mogłyby pewnie fajnie zagrać z JVC. Gdyby się dało połączyć te kolumny w jedno byłoby chyba dla mnie idealnie ?  Na kolumny chciałbym przeznaczyć ok 3000 (reszta czyli 2K na wzmacniacz).
Co do wzmacniaczy (budżet ok 2000) to tez mam jakieś typy, po przewertowaniu forum:
Baltlab Epoca 2
Roksan Caspian mk1
Jolida 1501RC - podobno fajny ale rzadko spotykany wzmacniacz i w perspektywie ciekawa zabawa lampami, jest jeden na OLX ale chyba "grzebany"
Exposure 2010
Primare i22

Może jakieś inne propozycje? To tak w "kilku zdaniach" o tym, czego szukam. Mam nadzieję, że pomożecie w powrocie do stereo, z przytupem  ?

Zdrówka życzę! 

Edytowane przez El_Danielo

Znajomy się odezwał, że ma na sprzedaż Pylon Audio Sapphire 25, za 2000, czy one są godne uwagi? Chce je szybko sprzedać ale mam spory kawałek do niego, nie wiem czy w ogóle jest sens jechać posłuchać. Cena wydaje się ok ale jeżeli za 3K kupię coś wyraźnie lepszego to wolę wydać więcej na lepsze. Co myślicie?

Lepsze od wszystkich, które tu wymieniłeś, jedyny minus, to nieco luzu od ściany.

Zależy też sporo od jakości odśnieżenia ? bo cena do przyjęcia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja obecnie słucham na sapphire 25 i jestem zadowolony .Odsunięte od ściany 30cm rozstawione ponad 2 m od siebie,kanapa też ponad 2m .Spięte z marantzem pm6006 docelewo coś mocniejszego będzie ?

Koledzy - może jakieś inne propozycje, poza tymi Pylonami? 
"Z kolumnami było tak, ze MB Quart grały z JVC i było za jasno ale podejrzewam, że np z NADem czy Arcamem byłoby lepiej. Te MB Quarty miały świetną średnicę i wysokie, trochę gorzej z basem. Jakby ich przeciwieństwem były Dali 450, góra trochę mniej słyszalna ale za to bardzo fajna podstawa basowa i średni też niczego sobie; one mogłyby pewnie fajnie zagrać z JVC. Gdyby się dało połączyć te kolumny w jedno byłoby chyba dla mnie idealnie"

Co o tych wzmacniaczach sądzicie?
"Baltlab Epoca 2
Roksan Caspian mk1
Jolida 1501RC - podobno fajny ale rzadko spotykany wzmacniacz i w perspektywie ciekawa zabawa lampami, jest jeden na OLX ale chyba "grzebany"
Exposure 2010
Primare i22"

Powinny spełnić oczekiwania np. te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a co do wzmacniaczy, to Baltlaba czy Exposure mogę poprzeć, bo kiedyś słuchałem ...

Dobrze byłoby szukać czegoś w pobliżu, bo i obejrzeć i posłuchać można ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tej Jolidy jestem ciekawy, bo ma świetne opinie w necie. Ta obecnie wystawiona jest modyfikowana, bez pilota więc raczej odpada ale może warto się zaczaić? 

Co sądzicie o czymś takim?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te dwie ostatnie pozycję nie będą teoretycznie za duże do 20m?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejno: Xavian, Epos, Dynaudio, Spendor - a co najbliżej ? ? 

hej, a może zamiast "polecania zestawu" wolałbyś go posłuchać, wypożyczyć do domu i posłuchać u siebie.

Jeśli jesteś z okolic Poznania to zapraszam, mam pewien zestaw do sprzedania (nie jestem handlarzem) i może przypadnie Ci do gustu. Rotel + JMLab Focal. 

Pozdrawiam

T

mam w upie

Spendory ( poza dyskusyjnym designem ? ) mogą być za małe biorąc pod uwagę metraż. 

Sam prędzej bym zaryzykował "w ciemno" Xaviana ale nie znam "zapotrzebowania" na barwę ? 

A jakie (inne niż wymienione) byście polecili w tym budżecie do tych moich 20m, detaliczne, nieco po jasnej stronie ale niezbyt ostre w przekazie i z dobrą dynamiką? Mogą być też monitory. 

Edytowane przez El_Danielo

Witaj.

W tym budżecie (może leciutko ponad) powinno udać się zanleźć Monitor Audio gs20. Jak dla mnie rewelacyjna kolumna.

Jeżeli chciałbyś posłuchać a masz niedaleko do Sosnowca to zapraszam ?

Godzinę temu, Kejup napisał:

Monitor Audio gs20

Jaki piec do nich będzie potrzebny? 

"z legendarnymi przetwornikami DAC"

Czyli jakie to są?

12 minut temu, El_Danielo napisał:

Jaki piec do nich będzie potrzebny? 

"z legendarnymi przetwornikami DAC"

Czyli jakie to są?

U mnie grają z Nadem c356bee po modzie. 

Edytowane przez Kejup