Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

ten z lewej to srebrny koncentryk a z prawej witawa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ostatnio pożyczyłem od QBA kabelek zrobiony na bazie przewodu intertechnika podobał mi sie bardzo i se go zrobie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nca, 22 Lis 2006, 20:17

>ten z lewej to srebrny koncentryk a z prawej witawa

owszem, ale mi to wygląda na "witawa drut" (występują niebieski i czarny) a to taki trochę biedny przewodzik.

izolowany jakimś poli-cośtam-cośtam.

prawdziwa "witawa" to linka(!) w teflonie (biała).

to jest "prawdziwa" Witawa (tutaj w splocie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saczek_xtrm, 23 Lis 2006, 01:59

Piekny splot

A to zdjęcia grającej witawy niestety niedostępnej na razie

Ukryta Zawartość

post-6291-100002803 1170305297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

intertechnik ma jeszcze taki przewód ale tego to nie słuchałem i kosztuje coś 6.4 euro za meter

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega sinuss przysłał mi do porównań dwa kabelki SATA. Porównań do interkonektu zrobionego ze srebrnych drutów z Sonus Oviva. Wykonanie takich kabelków joko ekstremalnie tanie opisłem 21.09.06 w tym temacie.

Kabelki które przysłał sinuss to były szare taśmy. W środku miały osiem srobrzystych drucików cztery z nich w białej izolacji (chyba to polietylen), cztery pozostałe wokół ekranu z taśmy plastkikowej z westwą folii aluminiowej.

Spodziewałem sie że druty bedą srebrne, ale nie. Co widać na załączonym foto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dolutowałem złocone końcówki.

Jesli ten kabel gra niezle to swietnie bo kosztuje 5 zł za sztukę. Nie bardzo w to wierzę bo juz mi się zdarzyło sprawdzać przewodnik od napędu dyskietek oraz druciki ze srebrzonego Monitor Atmos Air 195. W pierwszy przypadku było tragicznie, a z monitorem nieco kipsko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porómnanie zrobiłem za pomocą dwóch zestawów. Pierwszy to modyfikowany Philips cd 721, Gainclone, Sennheiser HD-555. Po szybkim porównaniu słychać że kable grają dość podobnie i nie wiadomo który lepszy. Zaś po kilku testach na różnej muzyce słyszałem że SATA nieco mniej czysto gra na wysokich. W zakresie średnich lepiej grał SATA jakby szerzej i miał więcej masy. Na wokalach dawało to przewagę dla SATA głosy ludzkie były bardziej nasycone i prawdziwe. Srebro grało bardziej sucho i analitycznie. Muza na sata zdawała sie być bardziej melodyjna i milsza. Dla złapania dystansu i potwierdzenia czy nie mam problemów ze słuchem podłączyłem na chwilę interkonekty zrobione ze skrętki komputerowej noi tu instrumenty wlazły na siebie robiąć haos. Reasumując na chłodno brzmiących słuchawkach kabelek w wiekszości płyt grał zauważalnie lepiej. Na częci płyt zaś nie robiło różnicy czy słuchałem na SATA czy na srebrze.

Drugi zestaw. Kolumny DIY Seas-Peerless, kabel kolumnowy - taśma Polink, Amplituner Yamaha, odtwarzacz Marantz CD-40 modyfikowany. W tym przypadku również wielkiej różnicy nie było i trzeba była się wsłuchać. Bardziej było słychać niedoskonałości wysokich kabla SATA, wysokie straciły nieco rozdzielczości i złagodniały. Basy tym razem sraciły na energii, średnie zaś staciły na precyzji co dawało się we znaki w odwarzaniu perkusji. Przestrzeń podobna. W tym zestawieniu całość nie zyskała na muzykalności, raczej nieco straciła na dynamice i precyzji.

Podkreślam że że różnice które usłyszałem pomiędzy kabelkami są słabe. Zatem kabel z SATA to dobry kabel.

Niestety nie mam lepszych kabli do porónań. Ale chodziło przecież o dobre i ekstremalnie tanie kabelki.

Witam

jak ktoś miałby ochotę zerknąć n

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zapoznać się z ich ofertą na kable to byłoby miło, a tym bardziej miło, gdyby ktoś pomógł dobrać jakiś kabelek na koaksjal :-))

a może mam szukać czegos innego, co jest u nas dostępne bez problemu i nie kosztuje majatku??

pozdrawiam

Pawel

Ukryta Zawartość

Koledzy, tak akurat w temacie, pytanie do fachowców - jak lutujecie kabel do wtyczki, mam kabelek z plecionym miedzianym ekranem i dwie żyły, jedna idzie do pinu, druga na masę, a ekran? Też na masę razem z jednym kablem czy wywinąć ekran promieniście na izolację i na to zacisnąć koniec wtyku? Czy olać ekran? Co dają poszczególne rozwiązania i jakie są szkoły? Nie chcę kierunkowego. Pozdrawka!

Witam, no to ja sie pochwale interkonektem własnej roboty, który wg. mnie wygląda bardzo ładnie... oceńcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

budowa jest banalnie prosta, a mianowicie interkonekt składa sie z najprostszego kabelka 2,5mm (żyła) do połączeń audio-video, oprawka została zrobiona z liny :P z której wypatroszyłem wnętrzne, a następnie włożyłem kabelek przylutowałem końcóweczki i gotowe efekt wizualny jest świetny, co do jego parametrów to nie będe sie wypowiadać bo z niczym innym nie porównywałem ale gra bardzo dobrze, ogólnie podoba mi się :)

swoją drogą ciekaw jestem czy ta oprawka pomogła cokolwiek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) link do szczegółowych informacji o oplocie

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No to ja wyskoczę teraz z interkonektem DIY własnej roboty do telefonu komórkowego :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Dostałem za pośrednictwem Maćka kabelki zrobione przez AcoustiC'a. Cały pęk kabelków do porównań i odsłuchów.

No i nie wiem, co powiedzieć, grają świetnie. Niektóre są lepsze, inne mnie udane, ale wszystkie biją IC zrobione przeze mnie (uważam, ze nie tylko te moje blado wypadają w porównaniu z Przemokwymi kablkami ;/ ).

Chłopaki mają już w tym spore doświadczenie, co zresztą potwierdzają odsłuchy Ty kabelków.

Do pełni szczęścia przydałby się jeszcze jakiś głośnikowy;)

Pozdrawiam

ciekawe co na to senicz :D

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam

Cały czas namawiam Matt'a żeby zrobić jakiś "hajendowy" forumowy kabelek. Niestety odkąd ma goldena nie bardzo mu się chce. No i problem zawsze jest z dostępnością przewodnika jak coś jest to zaraz to znika. A i potem zawsze jest tak że u jednych gra u innych nie, ale jakby przyjąć założenie że koszt przewodu będzie mały(tak ja bym wolał), materiał ogólnie dostępny a poziom wyższy od kabli np. audionovy to było by warto. Na razie zbieramy materiały (a też dochodzą do tego różne patenty o których nie można napisać bo to czyjś pomysł i prosił żeby nie upubliczniać) może coś z tego wyjdzie może i głośnikowy ... ale na spokojnie i nie szybko :) pozdrawiam

>>tymek

jestem za! chętnie sam bym spróbował molibdenu na IC ... szukałem już przewodników ale powiem szczerze że ... ni ma, przynajmniej ja nie znalazlem źródła w Polsce. Znasz jakieś sklepy z przewodem molibdenowym? może być nawet goły i wesoły drut!

Ostatnio słuchałem I.C i głośnikowych z molibdenu. Całkowicie mi się nie podobały za sprawą brzydkiej barwy. Gdyby molibden miał dobre właściwości soniczne byłby powszechnie uzywany co przy nieraz astronomicznych cenach drutów nie stanowi problemu.

Tu nie pozostaje mi nic innego jak przyznać rację Zydelkowi. A na dodatek po co sobie jeszcze utrudniać życie molibdenem ? (co prawda przyznaję że nie słyszałem jak molibdenowy kabel "gra")

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.