Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Auditory da się bez problemu kupić w Super stanie ze standami za 2500 Euro. Auditory M za 3000 Euro. Jak się ma szczęście to można trafić o 500 Euro taniej. Mówię tu TYLKO o PEŁNYM komplecie fabrycznym, bez uszkodzeń i z dokumentacją pierwotnego zakupu. Tylko takie kolumny powinno kupować się jako s/h. Wtedy nie ma rozczarowań.

Niby tak ale tylko teoretycznie. Trudno tak do końca sprawdzić czy coś jest z uszkodzeniami czy bez a już na pewno nie świadczą o tym oryginalne kartony i dokumentacja. Kupiłem kiedyś kolumny i wzmacniacz z rachunkami pudłami a i tak miały ukryte mankamenty. Na szczęście nie miały one wpływu na brzmienie i były łatwe i niedrogie do usunięcia choć mogło być o wiele gorzej. A Auditory kupiłem bez pudeł bez rachunków i żadnych usterek nie było . Dosłownie jak nowe. A ryzyko rozczarowania to można zmniejszyć do minimum jak się kupi nowe w sklepie.

To tak na marginesie bo chciałem bo chciałem o czym innym.

Ja mam "zwykłe"(tzn. Auditory) i nie miałem okazji porównać ich z Auditorami M. Czym się różnią obie te wersje od siebie jeśli chodzi o brzmienie? No i które były by lepsze do lampy? Kupiłem je tak dla sprawdzenia czy zagrają z 24 watami z lampy ewentualnie zostawienia do drugiego systemu z mocniejszą lampą. Te 24 waty dają radę.

I czy skoro te 24 waty wystarczą Auditorom to też powinny wystarczyć i Guarneri memento? Czy te drugie mają już większe wymagania co do mocy? Już kiedyś o to pytałem ale wtedy jeszcze nie miałem wiedzy na temat Auditorów.

Memento też słuchałem ale nie u siebie w domu tylko w sklepie i szczeka mi nie opadła. Ale odsłuch był w dużym pokoju i słabo zaadoptowanym akustycznie, z niezbyt chyba wyszukanym jak na klasę kolumn CD (Prima Luna) i jakimiś kabelkami Audioquesta( to pewnie ich sprawka że czasem coś zabrzmiało trochę ostro). I ja tez nie byłem bez winy bo we wzmacniaczu miałem lampy od Schuguanga które trochę zamulały. Lampy już zmieniłem na dużo lepsze ale z czym to zestawić jeśli chodzi źródło i kable to prosił bym o jakieś sugestie. Byłby to dla mnie spory wydatek(nawet kiedy zaoszczędziłem kilkaset euro na pudłach od Cremony) więc jeśli już miał bym je kupić to chciał bym je jak najlepiej przetestować

• 3 tygodnie później...

Witam Serdecznie, mam pytanie do osób, które słuchały SF LIUTO oraz SF Cremona (bez M). Jaka jest między nimi różnica w odbiorze. Wiem iż Cremona jest starsza, oraz ma nieco inne głośniki. Ja posiadam Liuto i nie wiem czy jest sens pchać się w Cremonę, czy byłby to jakiś upgrade itd.?

Pozdrawiam

Witam Serdecznie, mam pytanie do osób, które słuchały SF LIUTO oraz SF Cremona (bez M). Jaka jest między nimi różnica w odbiorze. Wiem iż Cremona jest starsza, oraz ma nieco inne głośniki. Ja posiadam Liuto i nie wiem czy jest sens pchać się w Cremonę, czy byłby to jakiś upgrade itd.?

Pozdrawiam

A napiszesz jaki masz wzmacniacz i źródło? Ile możesz wydać na kolumny? Czego słuchasz? Ile metrów ma pomiesCzenie?

A napiszesz jaki masz wzmacniacz i źródło? Ile możesz wydać na kolumny? Czego słuchasz? Ile metrów ma pomiesCzenie?

Wzmak Accu e450 , źródło od dzisiaj bluesound node + tidal. Piwnica 30m2. Muzyka elektroniczna, Rock etc. Środki na wydanie- im mniej tym lepiej. Obecnie widzę ofertę cremony za 14500. Mam ofertę olimpica 2 za około 25.000. I bardziej podoba mi się ta pierwsza oferta.

Edytowane przez Propheta

Wzmak Accu e450 , źródło od dzisiaj bluesound node + tidal. Piwnica 30m2. Muzyka elektroniczna, Rock etc. Środki na wydanie- im mniej tym lepiej. Obecnie widzę ofertę cremony za 14500. Mam ofertę olimpica 2 za około 25.000. I bardziej podoba mi się ta pierwsza oferta.

Moim zdaniem Accuphase nie pasuje do Sonus Faber Cremona...Cremony są upierdliwe i potrzebują czegoś w stylu Krella aby bas był kontrolowany

Słuchałem Olympica II z tranzystorem o mocy 400 w i było bardzo fajnie...ciekawe kolumny ale potrzebują dużo wattów i tranzystora przezroczystego barwowo...

Moim zdaniem Accuphase nie pasuje do Sonus Faber Cremona...Cremony są upierdliwe i potrzebują czegoś w stylu Krella aby bas był kontrolowany

Słuchałem Olympica II z tranzystorem o mocy 400 w i było bardzo fajnie...ciekawe kolumny ale potrzebują dużo wattów i tranzystora przezroczystego barwowo...

Rozumiem. Dzięki! A słuchałeś liuto?

Acha i ten accu ma 180/360 wat.

Edytowane przez Propheta

słuchałem ....potwierdzam....bas wlókł się po podłodze :)

to ten Accuphase musi być strasznie obrzydliwie słaba firmą - jak po podłączeniu wzmaka tej firmy bas wlecze się po podłodze, a jak się podepnie np. takiego Krella to już się nie wlecze - niesamowite

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

propheta

Nie ma żadnej przepaści miedzy Cremoną a Olympicą. Jeśli już to raczej na korzyść Cremony :) Poza tym jak dla mnie głośniki są lepsze w Cremonie niże Olympice - chociaż obie kolumny fajnie grają

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

to ten Accuphase musi być strasznie obrzydliwie słaba firmą - jak po podłączeniu wzmaka tej firmy bas wlecze się po podłodze, a jak się podepnie np. takiego Krella to już się nie wlecze - niesamowite

wcale nie...to bardzo dobry wzmak....tylko nie do sonusów...to takie oczywiste.......czytaj ze zrozumieniem :)

propheta

Nie ma żadnej przepaści miedzy Cremoną a Olympicą. Jeśli już to raczej na korzyść Cremony :) Poza tym jak dla mnie głośniki są lepsze w Cremonie niże Olympice - chociaż obie kolumny fajnie grają

propheta

propheta

Dziękuję za odpowiedzi. Co do accuphase to u mnie aktualnie napędza SF Grand Piano Home (na 30m2). Super to gra i nic się nie wlecze. W innym systemie mam Liuto z mcintosh 6900. Tam w większym pomieszczeniu (otwarte 60m2) jeszcze lepiej, super stereofonia i bas trzymany w ryzach. Z chęcią spróbowałbym coś innego, jednak po odsłuchach wielu innych głośnikach, chyba zdany jestem na SF. Po prostu nic nie gra tak jak sonusy.

Propetha

No widzisz - sam nausznie słyszysz że nic się nie wlecze na Accu :)

I zapewniam że jak kupisz Cremone czy Olympice to też się nic nie będzie wlekło :)

Super że tak lubisz Sonusa - to nadal świetna firma - mimo wielu do niej zastrzeżeń braci audiofilskiej - a to że straciła dawny urok, splendor i duszę,itd.

Edytowane przez babatular

A czy słuchał ktoś olimpica 2? Czy przepaść między cremoną jest warta 10.000 PLN różnicy?

Tu nie chodzi o przepaść ale o różny dźwięk Cremony M i Olympica II.

Cremony są dość wybredne jeśli chodzi o dobór wzmacniacza.

Piszesz, że słuchasz muzykę elektroniczną i rock... Moim zdaniem Accuphase i SF to nie najlepsze połączenie w tym zakresie preferencji muzycznych. Liuto to były trochę specyficzne kolumny SF i moze z Accuphase zagrały nieźle...

Do 30 metrów i do rocka polecam thiel 3.7. Można kupic je z drugiej ręki za 25 PLN i to są świetne kolumny do muzyki jaka lubisz...i jest to Kolumna o wybitnej relacji ceny do jakości dŹwięku...

Thiel 3.7 fajne kolumny tyle tylko ze to zupełnie inna estetyka

brzmienia niż Sonusy

Edytowane przez babatular

Propheta, zostań przy Sonusach - nie bedziesz zawiedziony. Za cenę Thieli 3.7 możesz mieć mieć sporą gamę modeli

Sonusa łacznie z Extremą w roli głównej, Guarnerii itd.Gdybyś miał większe możliwości finansowe to absolutnie Stradivari s/h które spokojnie plasują się w pierwszej 10 najlepszych kolumn.

Edytowane przez Magnepan

jak się koledze podoba taki bas...to czemu nie :)

Jak się umie zestawiać systemy to bas jest taki jak trzeba. Jak się nie umie to się narzeka na to i tamto...

Thiel 3.7 fajne kolumny tyle tylko ze to zupełnie inna estetyka

brzmienia niż Sonusy

No właśnie odpowiednia do słuchania rocka i muzyki elektronicznej...

Propheta, zostań przy Sonusach - nie bedziesz zawiedziony. Za cenę Thieli 3.7 możesz mieć mieć sporą gamę modeli

Sonusa łacznie z Extremą w roli głównej, Guarnerii itd.Gdybyś miał większe możliwości finansowe to absolutnie Stradivari s/h które spokojnie plasują się w pierwszej 10 najlepszych kolumn.

Do Stradivari potrzeba trochę więcej niż 30 metrów albo bardzo dobrej adaptacji akustycznej pomieszczenia. No i trzeba kupić monobloki aby je wysterować... To mocno wybredne kolumny.

Widzę jedne kolumny SF które są dobre do 30 metrów i zagrają dynamicznie rock i fajnie elektonikę bo maja super scenę dźwiękową. To Elipsa. Można kupić w Warszawie w Top HIFI na Andersa po okazyjnej cenie 32 tys PLN. Czyli za 50 procent ceny oficjalnej. Są w idealnym stanie.

Jak się umie zestawiać systemy to bas jest taki jak trzeba. Jak się nie umie to się narzeka na to i tamto...

No właśnie odpowiednia do słuchania rocka i muzyki elektronicznej...

Do Stradivari potrzeba trochę więcej niż 30 metrów albo bardzo dobrej adaptacji akustycznej pomieszczenia. No i trzeba kupić monobloki aby je wysterować... To mocno wybredne kolumny.

Widzę jedne kolumny SF które są dobre do 30 metrów i zagrają dynamicznie rock i fajnie elektonikę bo maja super scenę dźwiękową. To Elipsa. Można kupić w Warszawie w Top HIFI na Andersa po okazyjnej cenie 32 tys PLN. Czyli za 50 procent ceny oficjalnej. Są w idealnym stanie.

Propheta napisał że korzysta z 2 pomieszczeń odsłuchowych 30 i 60 m więc Stradivari w razie czego jak najbardziej można byłoby wstawić do większego pokoju.

Co do Elipsy SF to cena jest normalna i demo lub s/h mozna kupić już w granicach 28 kzł lub jeszcze taniej ale Elipsa

ma poważny problem z dobrym basem ( podobnie jak Amatti ) ale innego kalibru więc odradzam zakup tych kolumn.

Nawet mocne i dobre monobloki Electrocompanieta AW 400 miały kłopot z dobrym wysterowaniem basu w Elipsach.

Zawsze jednak można sprawdzić i upewnić się w swoim systemie .

Propheta

Stary Baba już parę postów wcześniej Ci radził - ELIPSA - za połowę ceny w TOP HI-FI. Piękny głośnik, piękne brzmienie, piękna cena - i w dodatku nowe/prawie nowe ze sklepu :)

a może jest tak, że dla jednych bas się wlecze a dla innych jest ok....wolny kraj

Moim zdaniem Accuphase nie pasuje do Sonus Faber Cremona..

:)

Edytowane przez mztv

...co do ceny za Elipsy to rzeczywiście chyba okazja bo widzę że normalnie kosztuje jedynie...64 tys..

Tak to okazja bo masz na nie gwarancję, były mało grane w salonie na południu Polski a teraz są w Warszawie na Andersa. Są też w tym samym salonie Amati za 42 tyś PLN. Jednak IMO Elipsa brzmi dużo fajniej, radośniej i daje przyjemność z dźwięku. Amati cudownie wyglądają i jest to wizualny orgazm gdy się na nie patrzy z bliska ale mają koszmarne wymagania sprzętowe albo inaczej mówiąc problem na przełomie basu i środka:)

Elipsa ma problemy ze sprzedażą bo to są półmetrowej szerokości parawany wiec większość kobiet nie wpuści ich do salonu:) poza tym za normalną cenę ponad 60 tys nikt ich w Polsce by nie kupił...to super podłogówki i mocno niedocenione w naszym kraju...

Co do Elipsy SF to cena jest normalna i demo lub s/h mozna kupić już w granicach 28 kzł lub jeszcze taniej ale Elipsa

ma poważny problem z dobrym basem ( podobnie jak Amatti ) ale innego kalibru więc odradzam zakup tych kolumn.

Nawet mocne i dobre monobloki Electrocompanieta AW 400 miały kłopot z dobrym wysterowaniem basu w Elipsach.

Zawsze jednak można sprawdzić i upewnić się w swoim systemie .

Jak już kiedyś pisałem miałem okazję porównać Amati i Elipsy łeb w łeb i Elipsy zagrały świetnie gdy sterował je Devialet 400. Bas był świetny. Doskonała kontrola. Brzmienie w całym paśmie spójne i homogeniczne. Świetnie brzmiał jazz jak i dobrze prezentował się koncert rockowy.

Natomiast z tym samym Devialetem 400 Amati grały mało ciekawie, problem na przełomie basu i średnicy, brzmieniu brak było spójności, wyrafinowanie wysokich tonów było ciekawe ale zaburzało brzmienie średnicy.

Inna osoba obecna na tym odsłuchu miała podobne odczucia.

Tak wiec nie należy Elipsy wrzucać do tego samego worka co Amati:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.