Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Sonusy dobrze się zgrywają z McIntosh- a przecież to też słodkie granie

podobnie jak ECI

Próbowałem z McIntoshem jak i z ECI i dla mnie za słodkie i dlatego dużo bardziej wolałem Krella...ale każdy ma swój gust;-)

nikt nie łączył Bat-a z Sonusami?

Bo to bardzo egzotyczne zestawienie;-)

a z jakim makiem?

6300 i 6500 oraz z ECI 5 i wygrał to porówanie Krell 400xi. Te same urządzenia grały też z kilkoma modelami kolumn Dynaudio w moim pomieszczeniu i również w tym przypadku Krell okazywał się lepszy. Dużo lepiej wysterował woofery i zapewnił IMO lepsze wypełnienie pokoju dźwiękiem. Droższych Maców i ECI nie podłączałem bowiem założyłem sobie wówczas budżet do max 10 tyś PLN (były to wszystko wzmaki ex-demo)

jak będziesz miał okazję...proponuję posłuchać z 7000.....z ECI 5 to rzeczywiście porażka

7000 zapewne fajny ale ja nie mogę dźwigać takich ciężarów wiec nie będę miał okazji...poza tym mam sprawę wzmocnienia załatwionĄ już na wiele wiele lat...

no nie przesadzaj, że DEVIALET jest na wiele lat :)

Dla mnie jest. Na wiele lat a może na zawsze, póki będzie sprawny. Co jakiś czas Devialet wypuszcza nowy firmware z nowymi ulepszeniami co powoduje, że sprzęt się nie nudzi i nie starzeje. Ostatnio zwiększyli moc o 30W na kanał. Przedtem dopasowali mi sprzęt do posiadanych głośników dzięki technologii SAM...w Monachium 2015 zaprezentują nowe udoskonalenia...Wystarczająco już kasy wydałem na hifi...teraz już tylko dopracowanie dźwięku akcesoriami w stylu podkładki antywibracyjne, lepszy stolik audio...Mam też inne hobby poza audio;-)

moreno1973

Jako piewca wspaniałości: Devialeta i Krella 400xi - zdradź proszę które z tych cudeniek masz w domu ? A może oba , a może ani jednego ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

moreno1973

Jako piewca wspaniałości: Devialeta i Krella 400xi - zdradź proszę które z tych cudeniek masz w domu ? A może oba , a może ani jednego ?

Babatular , czy możesz przeturlać się dalej i .........odpalić swoje skrzeczące kolumienki AP. Powinieneś raczej podziękować za uświadomienie .

turlam się i odpaliłem skrzeczące Caldery - pięknie skrzeczą

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

turlam się i odpaliłem skrzeczące Caldery - pięknie skrzeczą

Jako piewca wspaniałości Caldery możesz kupisz sobie drugą parę? Bedzie kino domowe;-) Na audiomarkt jakiś zdesperowany człowiek z Finlandii pragnie sprzedać swoją parę za 35% ceny sklepowej...niecałe 7000 Euro...trochę są poobijane, bo widocznie coś go w nich irytowało;-)

Ciebie tez by irytowało bo nie masz pozostałej części systemu by je zasilić i pewnie właściwej akustyki. Na Auditor'kach ( bardzo lubie te monitorki) na tym co masz możesz sobie plumkać :)

Ciebie tez by irytowało bo nie masz pozostałej części systemu by je zasilić i pewnie właściwej akustyki. Na Auditor'kach ( bardzo lubie te monitorki) na tym co masz możesz sobie plumkać :)

Wróżbita i jasnowidz...nie widząc i nie słysząc wiesz co mam a czego nie mam i jak to gra...pewnie wróżysz z pośladków...

a1cf1942a3cd.jpg

A w kwestiach dźwięku to zdecydowanie wolę plumkanie z klasą od jakiegokolwiek skrzeczenia;-)

Edytowane przez moreno1973

Ciekawa informacja od Sonus Faber dla osób z grubym portfelem pragnących kupić któryś z modeli serii Homage.

Amati Futura i Guarneri Evolution będą wkrótce dostępne w wykończeniu metalowych części obudowy ,,satynowa czerń".

Podczas Audio Show 2014 uzyskałem informację od człowieka z Sonus Faber Italia, iż na rynkach dalekowschodnich mieli problem z chromowanymi elementami metalowymi Futury i Evo. Ze względu na klimat i wilgotność panującą w tych krajach często dochodziło do odbarwień elementów wykonanych z błyszczącego metalu. Poza tym niektórzy uważali wykończenie chromowane za zbyt nachalne i nowobogackie. Sonus postanowił więc stworzyć kolumny serii Homage, których elementy metalowe będą ,,satynowe".

Oto zdjęcie nowego wykończenia...

11100217_10153220433606064_8710743912472486052_n.jpg?oh=2da30e9a37347848160edc7dc1b3973e&oe=55AB7A4B

Kolumny wyglądają dużo dyskretniej od chromowanych poprzedników. Poza tym utrzymanie w czystości satynowych elementów metalowych będzie dużo łatwiejsze.

Do tej pory TYLKO na rynku azjatyckim była dostępna wersja SATIN GRAY (niezbyt ładny szarawy odcień), której jednak nie można było zamawiać w Europie.

Guarneri Evolution w orzechu i satin black będą się na pewno wspaniale prezentować.

Guarneri Evolution w orzechu i satin black będą się na pewno wspaniale prezentować.

Tak w orzechu są dużo ładniejsze i jeśli miałbym wybierać to tylko te i w satin grey.

Witam. A u mnie już gra Bat vk-220 z BatPakiem. Pre to Cairn Nanda. Źródło to stary ale jary logitech transporter. Oczywiście Sonus Faber Minima Vintage.... Pięknie to gra, jest ciepło, gęsto, magicznie szalenie muzykalnie. Fantastyczny piec, chętnie bym porównał do monobloków ECI lub jakiegoś wyższego Maca......

Witam

Dopisuję się do klubu. W sobotę odtarły Auditor M są piękne

Ładny system posiadasz. Opisz wrażenia dźwiękowe...

Jakie kable wybrałeś?

Polecam w przyszłości pożyczyć i posłuchać efektów jakie dają porządne podkładki pod kolce. Te firmowe ładnie wyglądają ale okazuje się, że poważnie ograniczają możliwości dźwiękowe Auditorów M, szczególnie w prezentacji basu.

Acoustic Revive robi porządne talerzyki pod kolce w cenie chyba 500 PLN, a jeśli ktoś ma dostęp do Harmonixa to warto wypróbować ich tańsze modele.

Witam

Dzięki Panowie jak trochę się dotrą opisze moje wrażenia

Moreno

Co do kabli głośnikowy na razie Nordost RedDown głośnikowy IC VDH Orchid .S

Słuchałem okablowania Transparenta w dwóch konfiguracjach z Auditor M było bardzo ciekawie ale jestem otwarty na każdą sugestię

Pozdrawiam

Witam

Moreno

Słuchałem okablowania Transparenta w dwóch konfiguracjach z Auditor M było bardzo ciekawie ale jestem otwarty na każdą sugestię

Pozdrawiam

Nordosty to nie są najlepsze łączówki dla Sonus Faber, dają za dużo lekkości na średnicy z tego co pamiętam.

Transparent Audio jest jakby stworzony dla kolumn Sonus Faber i to nie jest tylko moje zdanie a większości dealerów

którzy mieli obydwie marki u siebie. Kiedyś próbowałem przez kilka dni Vovox Texturę które również ciekawie zagrały

z Minima Vintage aż sam byłem pozytywnie zaskoczony - dobry i jędrny bas piękny środek i fajna góra bez piskliwości.

Witam

Moreno

Pozdrawiam

Red Dawny Nordosta to całkiem porządne kable w niskiej cenie. Kiedyś były postrzegane jakomjuż niemal przedsionek highendu nim nie zaczęło się kablarskie szaleństwo.

Moim zdaniem Auditor M lubią dobrej klasy miedź. Ze swojego doświadczenia mogę polecić do posłuchania kabel głośnikowy Kondo SPc. To miedź dająca dobrą barwę oraz porządny bas. Cena około 3000 PLN za nowy set. Ale jest wiele używek na rynku. Do 10000 PLN to jedne z lepszych głośnikowców do sprzętu tranzystorowego. Podłączałem do Auditorów różne głośnikowe z półki cenowej 8000 do 16 000 i żaden z nich nie okazał się lepszy w moim systemie niż te Kondo.

transparenty są bardzo dobre ale poczynając od horrendalnie drogich modeli z serii Reference. Miałem na testach model Ultra z najnowszej serii i z Auditorami bas się nie popisał...jakiś był rozlazły...średnica jednak była miła i wysokie tony sympatyczne...

Pozdrawiam

zobacz kabelki albedo....od monoitha w górę...polecam

rafsyl...miałem u siebie kilka modeli kabli głosnikowych firmy Nordost....Heimdal, SPM, Valkirya i powiem tak....jeżeli kolumny Sonus F. są zamulone i wolne to z całą pewnością polecam Nordosta..... z tego co słyszałem na własne uszy S.F brzmi całkiem inaczej

...moja rada.....omijaj te kable szerokim łukiem....i jeszcze jedno....żadnego srebra no chyba że wysoki Siltech:)

Edytowane przez Miroslav1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.