Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

transparenty są bardzo dobre ale poczynając od horrendalnie drogich modeli z serii Reference. Miałem na testach model Ultra z najnowszej serii i z Auditorami bas się nie popisał...jakiś był rozlazły...średnica jednak była miła i wysokie tony sympatyczne...

Nowa seria Transparent Audio z serii MM jest po za możliwościami finansowymi rozsądnego audiofila więc nawet nie

próbuj testować tych kabli bo i po co ? Transparent Audio z serii Reference i Reference XL w długości 2 x 2,5 m można

już kupić za około 5 - 6 tys zł jednak moim zdanie to Ultra i Ultra XL będzię już cenowo i dzwiękowo najlepszym wyborem

do Auditorów M. Ultrę można kupić w cenie 3 - 4 tys. 2 x 2,5 m. Model nizszy od Ultra - Super z serii XL to wydatek rzędu

2 tys zł - 2,5 i tez powinieneś być bardzo zadowolony z takiego setu a z odsprzedawalnością okablowania Transparent

Audio nie będziesz miał najmniejszego problemu - taki best buy dla kupującego i sprzedającego.

Wystrzegaj się natomiast VDH Revelation który mozesz kupić już za 1,5 zł - dżwięk stłumiony jak z plasteliny pasujący

tylko i wyłacznie do ostro brzmiących tranzystorów.

Jestem ciekaw porównania Kondo SPc vs Transparent Audio Ultra XL do Auditorów M. Wydaje m się że TA pogoni Kondo w wielu aspektach brzmienia a w zakresie przestrzeni to już na 100%. Przestrzeń jaką mają Transparenty to absolutny wzór do naśladowania przez inne firmy kablowe.

Moreno, nową płytę Giovani Guidi Trio polecałem kilka tygodni temu w wątku z nowościami jazzu - piękne melodyjne granie jazzu na wysokim poziomie. Takie płyty dzisiaj to już rzadkość i jedynie Wasilewski Trio mogą zagrać na podobnym poziomie.

Edytowane przez Magnepan

możesz rozwinąć?

chyba, że miałeś do czynienia z argentum :)

MZTV wiadomo o co chodzi że srebrne przewody mają tendencję do wyostrzenia pasma i jego skrajów ( generalnie )

więc eksperymenty z miedzią dla Auditorów M są bardziej wskazane.

magnepan

Porównywałem łeb w łeb kilka przewodów głośnikowych ze sobą w połączeniu z Auditor M.

Konkretnie chodzi o:

- topowy model Harmonixa, cena nowych ok. 16 tys PLN

- Transparent Ultra z serii MM cena nowych ok. 12 tys PLN

- Kable niemieckiej firmy Tmr o nazwie Ramses cena nowych ok. 8 tys PLN

- Kondo SPc cena Nowych to ok. 3000-3500 PLN

Najlepiej zabrzmiały własnie te ostatnie...

Harmonix kompletnie nie przypasował...

transparent miał dziwny bas

ramses grał jakoś bezbarwnie

każdy z tych kabli mogłem kupic w okazyjnej cenie wiec kusiło mnie aby wymienić posiadane Kondo..ale nic z tego...

obecnie zamiast żonglować kablami przerzuciłem się na akcesoria antywibracyjne.

Testuję stillpoints i robi duże wrażenie tym co wnosi do systemu...

Robiłeś eksperyment z podstawkami pod kolce Harmonixa?

Robiłeś eksperyment z podstawkami pod kolce Harmonixa?

Mam dwa komplety podstawek Harmonixa ( dwa modele ) ale nie robiłem pomiędzy nimi eksperymentów.

O Stillpointach pisałem już kilka lat temu - absolutna Nirvana w dziedzinie audiofilskich tweeków.

Wersje Transparenta z linii MM są jeszcze jak ciebie dam natomiast już nowsze to nie jest to samo. Najlepsze wersje

to XL i te pomiędzy do MM

Mam dwa komplety podstawek Harmonixa ( dwa modele ) ale nie robiłem pomiędzy nimi eksperymentów.

O Stillpointach pisałem już kilka lat temu - absolutna Nirvana w dziedzinie audiofilskich tweeków.

Wersje Transparenta z linii MM są jeszcze jak ciebie dam natomiast już nowsze to nie jest to samo. Najlepsze wersje

to XL i te pomiędzy do MM

Oj nie pamiętasz? Miałeś podłożyć deski i na nie podkładki z Harmonixa i kolce z podstawkami z Auditorami...kilka tygodni temu o tym pisaliśmy i powiedziałeś że sie za to zabierzesz i sprawdzisz:)

możesz rozwinąć?

chyba, że miałeś do czynienia z argentum :)

Magnepan już odpowiedział na Twoje pytanie i ja się z tym zgadzam....

najlepsze kable głośnikowe ze srebra jakie miałem przyjemność słuchać na swoich gratach to Argento Flow Master Ref

kabel za grubo ponad 50tys mnie niczym nie zachwycił a wręcz mogę powiedzieć że był męczący....

Oj nie pamiętasz? Miałeś podłożyć deski i na nie podkładki z Harmonixa i kolce z podstawkami z Auditorami...kilka tygodni temu o tym pisaliśmy i powiedziałeś że sie za to zabierzesz i sprawdzisz:)

Tak pamiętam, w Castorame nie chcą mi pociąć mojej deski bo jest za krótka. Do stolarza który mi to zrobi mam około

50 km więc na razie odpuściłem ten temat ale pamiętam , pamiętam

Witam

dzięki Panowie za podpowiedź co do kabli postaram się wypożyczyć zaproponowane

pozdrawiam

Rafsyl, mimo wszystko zachęcam do wypróbowania Transparent Audio do Sonusów Auditor M bo to jest mariaż

do grobowej deski. Moreno mówi o Kondo i te również bym wypróbował ale razem z Transparentami do porównań.

Witam

A ja zaproponuje Super przewody głośnikowe firmy Chord Company model Signature. Super przestrzeń i powietrze takie że przy odsłuchu polecam zamknąć okna bo będzie przeciąg ;)

A tak całkiem serio to naprawdę warto wziąć pod uwagę

Cena ok 3000-5000 zł

Sam oczywiście posiadam i nawet do głowy mi nie przychodzi myśl o zmianie .

Witam

Miałem Chord signature a teraz obecnie Transparent ultra xl. Co prawda nie z Sonusami ale Ultra to wg mnie krok do przodu przy podobnym budzecie. Na Transparent jest wiecej cieplej srednicy, łagodniej na gorze z wieksza dawka detali. Chord bardziej otwarcie w porownaniu do TA ale rowniez bez ostrości. Jeżeli kable w podobnej cenie to zdecydowanie TA.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

W transparentach tych ze starszej linii XL lezy makro/mikrodynamika. z sonusami odsłuchałbym harmonixów, to tak jakby iść jeszcze bardziej w stosunku do transparentów w kierunku kontroli, ewentualnie albedo wprowadziło nowy model solid. ktory gra bardzo kolorowo jak na srebro.

Chcialbym dołączyć do grona z minima amator.Z moim coplandem barwa mi nie odpowiada dlatego prosze o pomoc .Potrzebny wzmacniacz który zagra z nimi ,dynamicznie ,z duza ilością powietrza i detali .Mysle o lampie raczej.Pomoze ktoś?Pozdro!

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

zaraz moreno zaproponuje krella 400 xi.......pewnie to i dobry wybór.....na giełdzie hifi jest jeden......ale gościa poniosła fantazja :)

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/17/190561.php

zaraz moreno zaproponuje krella 400 xi.......pewnie to i dobry wybór.....na giełdzie hifi jest jeden......ale gościa poniosła fantazja :)

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/17/190561.php

Myślę że Krell 400 xi wart jest 5500 zł - możliwe że sprzedający opuści tego tysiaka ? Warto też wiedzieć coś na temat

tego egzemplarza -czy pierwszy właściciel i gdzie został kupiony.

Stoi Densen - B - 130 !!!

Pozdrówko .

Miałem kiedyś integrę Densena podłaczoną do Chario - podobnych monitorów do Minima Amator które posiadasz

i grało całkiem dobrze tak więc może to bedzie dobre połaczenie - tymbardziej że Densena mozna kupić zdecydowanie

taniej od Krella. Łączówki to raczej tylko Transparent Audio i potarzam to na okrągło.

a tam :)

Powiem Tobie coś więcej - jak na razie nie znalazłem lepszych kabli głośnikowych - może uda mi się wypożyczyć

okablowanie XLR Wille - pana Sylwestra Witkowskiego które mają dobrą opinię użytkowników. Ja na razie próbuję

ic ale czekam na odpowiedni moment i wygrzanie.

Moment , znalazłem DM 10 od pierwszego właściciela - ten sam model używałem z Chario, ma 2 x 75 W/8. Za 3 tys. warto kupić jeśli jest w b.dobrym stanie.

Edytowane przez Magnepan

Nie no dm10 miał wlasciciel moich sonusów i copland zagrał od niego lepiej.Napewno gesciej i lepszym dołem.Chce wzmacniacz jak najbardziej jasny,struny gitary maja powodowac ciary ,Czy krell tak własnie gra?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.