Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Magnepan - jednak jesteś prosty jak pół metra sznurka.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Magnepan - jednak jesteś prosty jak pół metra sznurka.

Babatular z Twoją percepcją i wiedzą o monitorach SF ' wykaszasz wszystko co się rusza ' a wszystkie wpisy w tym wątku o produktach Sonus Faber powinny być nagrodzone wieczną banicją i przymusowym lotem w Kosmos :-)

Edytowane przez Magnepan

Piszesz na temat mojej wiedzy odnośnie produktów Sonus Faber - kolego no kto jak kto ale ty w ogóle nie pownieneś zabierać głosu bo kompletnie nie masz pojęcia o produktach Sonusa - piszesz takie brednie i po prostu nieprawdę na temat kolumn, zastosowanych głośników czy rozwiązań, że albo jesteś ignorantem albo coś z Tobą jest nie teges.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• 3 tygodnie później...

Witam.

A jaki wzmak Panowie polecacie do SF Auditor M ? budżet do okolo 5000pln.

Oj to już było wałkowane niedawno...poczytaj sobie ostatnie kilka stron tego wątku...

Oj to już było wałkowane niedawno...poczytaj sobie ostatnie kilka stron tego wątku...

No tak Krell. Wlasnie przegladam powoli watek. Szkoda ,ze postow nie na temat za duzo ;-)

Shindo palmer 300b, Blumenhofer Genuin fs3, Lampizator golden gate, transrotor murano.

kolego ja posiadam Liuto i powiem tak , są to bardzo zacne kolumny , dżwięk bardzo otwarty , basik niski , wokal oderwany od tła a wysokie tony aksamitne o bardzo wysokiej rozdzielczości. Gorąco polecam bo naprawdę warto.

Robo8080, Ten post jest sprzed roku. Wtedy wymieniłeś sprzęt jakim napędzałeś liuto (primare itd). Czy masz jakieś późniejsze doświadczenia (lepsze lub gorsze) z czym dobrze graja liuto ?

Pytam bo Kupiłem ostatnio SF Liuto (tower), mój densen b-100 gra tak z mini średnio. Szukam rozwiązań :)

Z góry dzięki za info i pozdrawiam wszystkich sympatyków Sonus Faber !

Edytowane przez Jakub J.

Witaj JAKUB w klubie ;)

Teraz to mam CD Ayon 01sc wzmak Chord Electronics i oczywiście kolumny Liuto są MEGA CUDNE NADAL :)

Ja proponuje tobie odrazu zainwestować w sieciówki typu Harmonix , Densen to dobry piec i można z niego naprawdę dużo osiągnąć ale warunkiem jest podać dobry i czysty prąd. Zresztą pisz na priva tam pogadamy i nie będziemy zaśmiecać clubu.pozdro

No tak Krell. Wlasnie przegladam powoli watek. Szkoda ,ze postow nie na temat za duzo ;-)

Tommy

Witam niedawno stałem przed tym samym dylematem.

Przerobiłem końcówkę mocy Pentagon niemieckiej firmy Phonar, Passa Aleph Os, Hegla H200 i kupiłem 400xi.

Krell zostaje na bardzo dlugo, potrzeba do niego tylko dobrać odpowiedni odtwarzacz CD.

Pozdrawiam serdecznie.

Tommy

Witam niedawno stałem przed tym samym dylematem.

Przerobiłem końcówkę mocy Pentagon niemieckiej firmy Phonar, Passa Aleph Os, Hegla H200 i kupiłem 400xi.

Krell zostaje na bardzo dlugo, potrzeba do niego tylko dobrać odpowiedni odtwarzacz CD.

Pozdrawiam serdecznie.

Jak to miło że już nie muszę reklamować 400x... Sztafeta pokoleń działa:)... Pozdrawiam...

Jak to miło że już nie muszę reklamować 400x... Sztafeta pokoleń działa:)... Pozdrawiam...

Moreno tu nie ma czego reklamować, w swoim przedziale cenowym jest po prostu fenomenalny.

A zapas mocy jest tak ogromny, że porównując go do Hegla 200 który ma zbliżone parametry na papierze, to jest przepaść. Hegel grał z dobrą wydajnością przy 75% mocy, Krell gra od 0 z taką samą wydajnością prasową.

Nawet nie ma co porównywać, ale tak jak pisałem wcześniej trzeba ostrożnie i z rozmysłem dobierać cd.

Źle dobrany i będzie tragedia, ale jak się trafi że źródłem to banan na twarzy gwarantowany.

Pozdrawiam serdecznie

Miałem dzis okazję posłuchać w tym samym systemie dwóch podłogowych konstrukcji Sonusa...

Amati aniversario i Cremony Elipsa

Oba modele można kupić za 50 procent ceny katalogowej więc skusiłem się na odsłuch.

Reszta sprzętu to Devialet 200 i 400 oraz kable Audioquesta. Pokój miał z 24 m2.

Amati to wizualny majstersztyk. 100 procent włoskiego piękna. Niestety pod względem dźwiękowym już nie zachwycają. Potrzebują ogromnych ilości wattów a nadal ich przekaz wydaje się być lekko zamulony na przełomie niżej średnicy i basu. Sądzę że dopiero 600 watt na kanał moze je uwolnić od tego efektu...tak więc jest to koszmarna kolumna w aplikacji, wymaga bardzo mocnych pieców aby zapanowały nad wysterowaniem dwóch wooferów. Amati prezentują dźwięk ze spokojem, są dość wolne i nie oferują wielkiej radości ze słuchania. Z rockiem i muzyką dance jest marnie. Akustyka to ich żywioł ale i tak nie ma odlotu. Nawet za 40 tyś PLN nie są moim zdaniem atrakcyjnymi dźwiękowo kolumnami.

Elipsa to konstrukcja z niższej kategorii cenowej i niższej serii a zabrzmiała z Devialetem 400 po prostu świetnie. Co najważniejsze oferuje bezpośredni dźwięk, który daje dużo radości a jednocześnie nie meczy. Potrafią świetnie odtworzyć nagrania rockowe i te z pogranicza techno a jednocześnie gitara klasyczna jak i skrzypce dają dużo radości. Bas schodzi niżej niż w Amati i jest moim zdaniem dużo szybszy i nadaje energii brzmieniu tych kolumn. Co ciekawe Elipsy mają też wyraźnie lepszą przestrzenność brzmienia. Lepiej znikają w pokoju niż Amati. Wokale są pierwsza klasa. Niestety w połączeniu z Devialetem 200 Elipsy już tak świetnie nie zabrzmiały. Tak więc one także potrzebują więcej wattów. Wizualnie te kolumny to kontrowersyjna konstrukcja. To są prawdziwe parawany i dominują wizualnie w pokoju.

Amati to taka idealnie zbudowana modelka ubrana w dopasowaną suknię od paryskiego kreatora mody.

Elipsy to typowa włoska kobieta z szerokimi biodrami i dużą pupą w obszernej sukni balowej...

Odsłuch kolejny raz pokazał że cena nie gra...czasami warto spojrzeć łaskawie na bardziej okrągłą kobietę, która ma jednak piękne wnętrze;)

Edytowane przez moreno1973

Moreno

Fajny opis. Dla mnie sprawa prosta - celuloza rulez :)

Moreno

Fajny opis. Dla mnie sprawa prosta - celuloza rulez :)

Sądzę że Amati potrzebują z 40 m2 aby zagrać i setek watów...ale po co się tak męczyć jak Elipsa oferuje masę radochy bez wielkiego wysiłku w aplikacji. No trochę wysiłku wymaga zarobienie na nią ale jest sporo ofert wyprzedażowych i z drugiej ręki. Jak komuś warunki lokalowe pozwalają i żona nie wyrzuci z domu to warto się nimi na serio zainteresować. Moim zdaniem to mocno niedocenione kolumny a Devialet 400 świetnie zgrał się z ich charakterystyką dźwięku. Zero ostrości. Zero uwypuklania sybilantów. I co ważne można słuchać długo i głośno a uszy nie bolą.

Edytowane przez moreno1973

Magnepan

prawdziwa okazja dla Ciebie

http://allegro.pl/sonus-faber-concertino-i5468622200.html

Bardzo podoba mi się opis szczególnie o klasie głośników i elementów zwrotnicy - he he - dobre

Magnepan

prawdziwa okazja dla Ciebie

http://allegro.pl/sonus-faber-concertino-i5468622200.html

Bardzo podoba mi się opis szczególnie o klasie głośników i elementów zwrotnicy - he he - dobre

Babatular, wysoko cenię Concertino w rankingu monitorów ( cost no object ) i z dobrą amplifikacją rozjadą jakością

brzmienia niejedną podłogówkę a zwłaszcza spod znaku AP( Audio Physic ) - tak więc to Ty skorzystaj z okazji,

nie będziesz żałował.

Kiedyś odwiedziłem Słowackiego reżysera dźwięku bo byłem zainteresowany Revoxem 777 który miał do sprzedania.

Gość miał sporo ciekawego vintage'owego sprzętu w domu i dość spory pokój odsłuchowy około 30m. Kiedy

podłączyliśmy Sonusy Concertino do jego systemu widziałem jego niepohamowany uśmeszek na twarzy ( podobnie jak

u Ciebie ) ale po pierwszych taktach muzyki i brzmienia fortepianu spoważniał i zawołał żonę która grała w orkiestrze

i tak spędziliśmy jakieś pół godziny bez rozmowy tylko słuchając muzyki. W rezultacie gościowi spadły papetki z wrażenia

i już nie chciał oddać SF Concertino - zostały więc ku jego radości zastępując jakieś podłogówki których słuchał namiętnie.

Ja nie dorosłem do wyrafinowanych Concertino. Franco Serblin zanosi się od śmiechu w niebiosach. Concertino to były pierwsze jego kolumny w których za namową rodziny i w imię biznesu poszedł na kompromisy.

Guarneri Evolution jednak pięknie sie prezentują i świetnie grają.:) Ale Caldery III nie rozjechały.

Edytowane przez babatular

Guarneri Evolution jednak pięknie sie prezentują i świetnie grają.:) Ale Caldery III nie rozjechały.

Robiłeś porównania Guarneri Evolution vs AP Caldera we własnym systemie ? Jakim wzmacniaczem napędzałeś te

kolumny ?

Concertino to były pierwsze jego kolumny w których za namową rodziny i w imię biznesu poszedł na kompromisy.

A jakie to kompromisy masz na myśli ? Gdzie takie opowieści serwują ?

Oczywiście ze w swoim. Mam i Guarneri i Caldery :)

Co do systemu na jakim słucham - odsyłam do mojego profilu.

Kompromisy - tansze glosniki i obudowa niz w innych Sonusach. Zrobil to Serblin by obniżyć cene i jeszcze zwiększyć sprzedaż.

Jesli jeszcze nie masz to sugeruje podłożenie pod kolce standow od Evolution talerzyków od Harmonixa. Kontrola basu zdecydowanie się poprawia w wielu przypadkach...moze i u Ciebie się jeszcze uda coś ugrać. Te talerzyki są poza tym bardzo elegancko wykonane.

Evolution to świetne monitory. Pisałem już o tym jakiś czas temu i dobry krok w słusznym kierunku Sonus Fabera. Poza tym to kawał dobrej włoskiej roboty rękodzielniczej. Coś co fajnie gra i wygląda. Ja czekam na moment gdy się trafią w dobrej cenie w okleinie orzechowej. Na razie cieszę się tym co dają Auditory M a oferują bardzo wiele miłego za stosunkowo małą cenę...

Co do systemu na jakim słucham - odsyłam do mojego profilu.

Kompromisy - tansze glosniki i obudowa niz w innych Sonusach. Zrobil to Serblin by obniżyć cene i jeszcze zwiększyć sprzedaż.

Babatular, moje szczere gratulacje z zakupienia i posiadania Guarneri Evolution - czyli nie jest tak źle z Twoim słuchem.

Przymierzam się do posłuchania w moim systemie tych ciekawych monitorów a na razie cieszę się Extremą i powiem ci

że nie myślę tak do końca o zmianie na GE ale kto wie może z czasem....

Concertino naprawdę udały się Serblinowi bez wględu na wartość przetworników i samej zwrotnicy. Wykonane są ładnie

ze starannością jak wsystkie produkty SF. Tak dla zabawy posłuchaj je kiedyś albo jak będziesz kompletował 2 system

weź je na odsłuch - będziesz mocno zdziwiony ich jakością grania.

Wykrawiłem się na Gryfa i Evolution. Sprzedałem nerke. Ale tez trafiła się okazja. Cieszę się jak głupi blaszką.

Jesli jeszcze nie masz to sugeruje podłożenie pod kolce standow od Evolution talerzyków od Harmonixa. Kontrola basu zdecydowanie się poprawia w wielu przypadkach...moze i u Ciebie się jeszcze uda coś ugrać. Te talerzyki są poza tym bardzo elegancko wykonane.

Evolution to świetne monitory. Pisałem już o tym jakiś czas temu i dobry krok w słusznym kierunku Sonus Fabera. Poza tym to kawał dobrej włoskiej roboty rękodzielniczej. Coś co fajnie gra i wygląda. Ja czekam na moment gdy się trafią w dobrej cenie w okleinie orzechowej. Na razie cieszę się tym co dają Auditory M a oferują bardzo wiele miłego za stosunkowo małą cenę...

Teraz muszę długi podawać. jak wyjdę na prostą przyjrze się tym talerzykom:) Poza tym muszę się oswoić z systemem bo trochę go wywrocilem do góry nogami. Plinius był fajny ale ten set Gryfa to inna liga :)

Edytowane przez babatular

Gratuluję Antka!

Imho, bardzo udana konstrukcja, która mi spędzała sen z powiek za czasów, gdy miałem Calisto 2100/Adagio/Avanti2

Piano, widzę że z CDP game is over and over again..........mówiłem Tobie już 2 a może i 3 lata temu jaki cd powinieneś

kupić w rozsądnych $, AA zdystansuje większość grajków które miałeś i masz łacznie z ARC Ref.7/8 i przejedzie się po

nich z usmiechem na twarzy - o tak popatrz ;-)) - trzeba było posłuchać magnepana kiedy pisał do pianisty i jeszcze

( nie strzelał )

Aaach, Ty to lubisz sobie przypisać zasługi " .., a mówiłem ci piano" :)))

Pewnie, że pamiętam. Wielu innych też pisało i mieli rację. Sęk w tym, że często o wyborze decyduje nie wiedza czy świadomość co powinno być w systemie, a zasobność $ w danej chwili. Zakup ARC'a był właśnie tym podyktowany. Przecież nie odejmę dziecku od przełyku, aby wspiąć się wyżej o szczebel.

Teraz też nie poszaleje ze źródłem i wcale nie jest pewne, ze kupię AA i to z różnych powodów.

Mniejsza o nie, to nie ten wątek:)

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.