Skocz do zawartości
IGNORED

Buduję stalowe standy pod B&W 602S3

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu szukam atrakcyjnych wizualnie i solidnych standów pod moje bowersy. Niestety oferta rynku w tym zakresie jest dość uboga. W związku z powyższym, postanowiłem wykonac je samodzielnie. Dzięki temu zbuduję stendy dokładnie odpowiadające moim wyobrażenią, idealnie dopasowane do wymiarów kolumn, a także wniosę coś DIY do mojego systemu. Zaczynając niniejszy wątek mam nadzieję na Waszą pomoc w tym zakresie i bieżące komentarze moich działań. Mam nadzieję się nie zawieść na Waszej pomocy i skorzystać z cennego doświadczenia. A zatem zaczynamy....

Pierwszym problemem z jakim się zetknąłem była wysokość standów (pamiętajcie że robię je pod B&W602S3). Wiem że najcześćiej spotykanymi wysokościami są 45, 60 i 75 cm. Wstępnie zdecydowałem się wykonać je w wersji 60cm. Filar stendów stanowi rura precyzyjna (Made in Austria) o wymiarach 80x80x4. Mam już ucięte 2 kawałki o długości 55cm każdy. Tu uwaga! Podczas prac nie używam żadnych narzędzi typowej obróbki skrawaniem. Wszelkie prace tego typu wykonuję w oparciu o ultra nowoczesne Laserowe Centrum Obróbcze. Akurat mam do takiego dostęp. Zamierzam dzięki temu uzyskać idealną precyzję i zaspokojenie najbardziej wymyślnych potrzeb designerskich. Rury wyglądają tak:

[obrazekLUKASZ-258655_1.jpg] [obrazekLUKASZ-258655_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4069-100009922 1170264307_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...rury zamierzam połączyć z podstawą górną i boczną przy pomocy śrub do metalu. W tym celu po obu stronach rur zostaną wspawane wycięte laserem elementy jak na rysunku (gr blachy wynosi 8mm)

[obrazekLUKASZ-258659_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W chwili obecnej zastanawiam się czy pomiędzy rurę a podstawę powiniem wmontować jakiś materiał tłumiący (drewno, blacha aluminiowa, korek, guma). Co o tym sądzicie? Pamiętajcie, że podstawa montowana będzie 4 śrubami M6 z góry (grubośc podstawy górnej 5mm) i M8 z dołu (grubość podstawy dolnej 8mm). Zdjęć niestety jeszcze nie mogłem zrobić, bo elementy te są właśnie wycinane...

Dodam jeszcze, że jakość powierzchni zarówno rury jaki i podstaw jest idealna. A zatem mogę je np chromować (to chyba będzie wyglądało okropnie kiczowato), polakierować piecowo (to będzie bardzo trwałe i solidne) lub polakierować lakierem samochodowym na kolor np. metalik z warstwą bezbarwnego + polerowanie. Co o tym sądzicie?

Pogiel nie wiem czy sama stal jest dobra, ponieważ nawet obciążona ma małą tłumienność i duża rezonanse wewnętrzne, szczególnie profil kwadratowy.

Spróbuję jutro zamieścić zdjęcie moich stendów. Są wykonane z grubościennych stalowych rur (dwóch z tyłu 1" i jednej 3" w środku cieżkości podstawy) Rury pochodzą z wałów napędowych. Są bardzo ciężkie i sztywne. Góra to blacha stalowa 3 mm, dół klejonka dębowa 38 mm gruba, kolce z mosiądzu, podstawki pod kolce. Dzięki temu, że zastosowano klejonkę z dębu całość jest ciężka i dobrze tłumi drgania. Dzwięk wyraźnie się poprawił i poza tym powstał fajny mebel ;) Aby stendy nie były dgającym monoliem i blacha stalowa nie pogieła się podczas spawania zastosowałem wspawywane do wnętrza rur kręgi i łączanie na śruby wpuszczne w blechę i drewno. Przewód głośnikowy idzie w środku 3" rury i wychodzi za głośnikiem wprost do terminala.

Pozdrawiam

Można podpatrzeć jakie rozwiązania stosuje np. Dynaudio

w swoich podstawkach. Słyszałem pozytywne opinie o tych konstrukcjach.

link do PDF-a z rysunkiem pokazującym kanapkową

konstrukcję standu:

Ukryta Zawartość

lub ogólnie o ich standach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dział akcesoria

A może grupowe zamówienie na aluminiowy profil masztowy (ok. 8m długości)

w hurtowni aluminium? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Jak widzicie temat zatrzymał się na jakiś czas, ale właśnie powraca wkraczająć w etap ostatecznej realizacji. Właśnie przynosłem wypalone elementy o których mówiłem wcześniej. Podstawy z blachy 8mm, ważą tyle, że wnoszać je na 3 piętro porządnie się zasapałem. Nie mam pjęcia ile to jest, ale wydaje mi się że całość będzie naprawdę bardzo ciężka. W tej sytuacji dodatkowe jej dociążanie (wypełnienie rury) pozbawione jest jakiegokolwiek sensu. Ze względu na dużą masę martwię się również o kolce. Na czym musiałby one stać, żeby nie przebić się do sąsiada?! Myślę, że w tej sytuacji będę musiał z nich zrezygnować.

Elementy wyglądają tak:

[obrazekLUKASZ-269879_1.jpg] [obrazekLUKASZ-269879_2.jpg] [obrazekLUKASZ-269879_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4069-100009530 1170264964_thumb.jpg

post-4069-100009531 1170264962_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elementy wyglądają tak:

[obrazekLUKASZ-269880_1.jpg] [obrazekLUKASZ-269880_2.jpg] [obrazekLUKASZ-269880_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4069-100009527 1170264968_thumb.jpg

post-4069-100009528 1170264967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam się Wam, że jestem trochę zaskoczony spodziewaną masą całości. Myślę, że wyniesie ona ok 30kg (za sztukę). Zastanawiam się czy forma nie przerośnie treści? Mam co bądź zwykłe budżetowe Bowersy.

Teraz mam zamiar wspawać krzyżaki w rury, nagwintować otwory, przeszlifować płaszczyznę płyt. W zasadzie płaszczyzna jest ok, ale dla pewności przeszlifuję górną cześć dolnej płyty. Przy okazji, może ktoś jest z okolic Tomaszowa Maz. i może polecić mi jakiś fajny warsztacik?

a tak poza tym to ja bym do tych rurek wsypał piach - jakby niebyło stal ma rezonans - ale cokolwiek innego do środka coby wytłumiło samą stal

kolce bym dał - zawsze przecież są w komplecie podstawki

• 2 tygodnie później...

Czas na mały upgrade tematu...

[obrazekLUKASZ-279404_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czas na mały upgrade tematu...

[obrazekLUKASZ-279405_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorki za dublecik :)

Jak widzicie krzyżaki są już wspawane w rury. Troche niechlujnie, ale za to solidnie i skutecznie. Oczywiście nagwintowane zostały też otwory pod śruby (M6 i M8). Po zmontowaniu spodziewam się, że będzie to wyglądało mniej więcej tak (nie mogłem się doczekać)...

...

[obrazekLUKASZ-279411_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze zdjątko na którym świetnie widać porównanie wielkości płyt

[obrazekLUKASZ-279413_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czas na pytania;

1. co włożyć (jeśli wogóle) pomiędzy płyty a rurę. Miałbym ochotę czymś to połączenie rozdzielić. Korek, chyba odpada, ze względu na masę konstrukcji. Guma, chyba też z tego samego powodu. Drewno, kłopot z wycięciem takiej podkładki i dopasowaniem jej do rury. Ostatecznie coś mógłbym wymyślić, jeśli drewno byłoby dobre. Co myślicie? Może macie inne pomysły?

2. jakie kolce zastosować w dolnej części. Otwory mają fi5, mogę je nagwintować. Macie może namiary na jakies zgrabne kolce? Całość mam zamiar postawić na granitowej płycie. A może przy takiej znaczniej masie kolce, są zbędne?

3. kolce górne. stosować czy odpuścić, co sądzicie?

powiem szczerze, że jedno mnie martwi... kiedy dziś przypadkowo uderzyłem w prowizorycznie zmontowaną konstrukcję kluczami - dźwięczała naprawdę bardzo długo. Myślę, że koniecznie trzeba ją czymś zasypać do wewnątrz. Koniecznie!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.