Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw HiFi do salonu ok. 17m2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zakupić nowy zestaw do odtwarzania dźwięków i proszę Was o doradztwo w zakresie doboru sprzętu. Nie jestem audiofilem. Nie znam się na muzyce. Niedawno zmieniłem słuchawki z tanich, nausznych na Sony XM4 i w utworach usłyszałem dźwięki, których dotąd nie słyszałem. Dźwięk nie był już płaski, ale wielopłaszczyznowy. Podoba mi się wrażenia e słuchania dźwięku na dobrej jakości sprzęcie. Chciałbym cieszyć się również dobrym dźwiękiem z kolumn. Dotychczas miałem doświadczenia głównie z tanimi głośnikami komputerowymi oraz z zestawem Logitech X-530. Mój salon ma ok. 17 m2, jest prawie kwadratowy. Kanapa stoi na przeciwko telewizora.

Rozumiem, że zestaw musi kosztować, aby odtwarzał dźwięki miłe dla ucha. Jestem przygotowany na wydanie 5-6 tys zł, z tym że jeśli różnica w graniu zestawu za 3 tys. a 6 tys. będzie 10% to nie wiem czy warto dopłacać. Proszę o opinie.

Do nowego sprzętu chciałbym podłączyć:

- telewizor, aby dźwięk z telewizji leciał z kolumn,

- konsolę PS4 Pro (do grania w gry i oglądania filmów raz na jakiś czas),

- telefon przez bluetooth, wifi albo przewodowo, aby móc odtwarzać kawałki np. z youtube, spotify albo radia internetowego.

Uważam, że nie potrzebuję zestawu kina domowego. Zależy mi na tym, aby dźwięk był dobrej jakości. Przeczytałem wiele artykułów i mam mętlik w głowie. Nie chce kupować kolejnego plastikowego zestawu z marketu. Nie wiem czy lepiej wybrać amplituner (np. Yamaha R-N803D) czy wzmacniacz (NAD C356BEE + MusicCast WXAD-10) czy jeszcze coś innego. Polecane są kolumny są Heco Aurora 700 i Dali Zensor 7, ale nie wiem czy potrzebuję właśnie takich. Dźwięków będę słuchał raczej cicho lub średnio głośno z uwagi na mieszkanie w bloku. Nie zamierzam urządzać głośnego grania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Xelte810
https://www.audiostereo.pl/topic/154794-zestaw-hifi-do-salonu-ok-17m2/

Pomyśl o RN602 i monitory np Pylon Opal Monitor, albo przy zwiększeniu

budżetu większe np Diamond, bo nie wiem, czy nie wystarczą w tym metrażu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

skoro pieniadz jest to zaden pylon bo to sa kolumny dla naiwniaków placących za nic calkiem spore pieniadze (jak za nic oczywiscie bo duze to one nie są)

tu sa dobre i bardzo dobre kolumny w swojej cenie zbudowane na elementach uznanych firm a nie na chinskim no name  brandowanym potem marketingiem pylon, marka nizsza albo rownie pozorma jak kruger matz czy modecom ale ale w przeciwienstwie  do nich nigdy nic dobrego nie wsaadzajaca do swoich produktów a bazujaca na wsadzaniu WYŁACZNIE tanizny i potem marketingowej oplacie za klepanie jak to ta tanizna jest swietna

to jest firma i produkty soldnej jakosci (a nie pylon od ktorego chce juz sie zygac nie majaca ani cwierci kolumny zbudowanej chocby na visatonach a gdzie tu marzyc o seasach i to wyzszych niz podstawowe)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potem usher v 601

i to sa sprzety ktore cos dają a nie wywalanie pieniedzy w błoto ku cwaniakom z pylona, włascicieli tej firmy powinno sie powiesic na suchej gałezi nad rwaca rzeka by słuch i pamiec po nich zaginęły

gdybym miał miec w chalupie pylona to juz wolałbym porzadny front kina od kefa typu 3000 a nie dudniaki typu nic  pisane palcem po wodzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

kiedy wybierzesz kolumny to woiwczas dobierze sie wzmacniacz gdyz tu jest o wiele łatwiej... a nie najpierw wzmacniacz pozniej kolumny do  wzmacniacza,  elektroniką o wielke łatwiej handlowac i wysyłac  i tu w zupełnosci wystarczy ok  500 zł w uzywanych

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

a coz złego w Jamasze?

ludzi ktorzy sa w starcie nie pyta sie jakiego brzmienia oczekuja bo oczekuja glownie DOBREGO brzmienia i to jest najwazniejsze .. polec jak najlepsze by sie zmiescic w kwocie to jest zadanie

jeszce nie słyszałem by ktos poczatkujacy był niezadowolony z brzmienia zestawu predendujacego do miana wysokiego

i co z tego ze powie ze dynamicznego w tym zwartego punktowego basu skoro niekoniecznie wie iz mozna lepiej?

myslisz ze ktos moze byc niezadowolony z brzmienia 'leniwych' kefów iq9? bo chciał dynamicznie wiec dostał stukającego po żoladku pylona 20 ? szukanie swojego brzmienia to jest dla ludzi ktorzy juz zjedli kupe chlebów i wiedza co z czym

Edytowane przez erazm2

Godzinę temu, erazm2 napisał:

coz złego w Jamasze?

Może znaczek z motocykla? Ktoś tu na Forum pisał, że producent dobrych motocykli, nie może produkować dobrego hifi. A jak z producentami pianin?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A uważanych za najlepsze również saksofonów ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, Xelte810 napisał:

chciałbym zakupić nowy zestaw do odtwarzania dźwięków

umawiasz się na odsłuch w jakimś salonie audio i słuchasz,wtedy wyrobisz sobie własne zdanie ,zgodnie ze swoim gustem ,budżet masz spory,

13 godzin temu, Xelte810 napisał:

Yamaha R-N803D

ma mój dobry znajomy,klocek bardzo ok,uważam ,że lepszy od nada c365

po odsłuchach celowałbym na twoim miejscu w kolumny używane,gdzieś blisko miejsca zamieszkania,żeby się nie bawić w przesyłki i posłuchać u właściciela,pamiętaj,że są ludzie zmieniający często sprzęt ,mający tzw, "audiofilozę nervozę"? i wtedy warto być kupującym?

jeśli mają być to nowe kolumny,poszukałbym w polskich małych firmach sprzedających bezpośrednio bez narzutu dystrybutora,kolumny takie są przeważnie robione na bardzo dobrych głośnikach,ceny są niskie bo nie ma światowej "metki"

Cześć,
Yamaha RN803d posiada wszystko na czym Ci zależy i dodatkowo jest to całkiem wydajny amplituner. Bardzo dobrze zgrywa się z muzykalniejszym charakterem niemieckich Heco Aurora 700. 
Jeśli chciałbyś pójść o krok do przodu to polecam Audiolab 6000a lub 6000a Play posiadający wbudowany streamer. Brzmienie jest muzykalniejsze z szerszą prezentacją sceny dźwiękowej względem Yamahy. Dodatkowo poprawie ulegnie bas, który nabierze lepszej kontroli. W tym przypadku polecam kolumny takie jak Q Acoustic 3050i lub Monitor Audio Bronze 200. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz zapraszam na odsłuch w naszym salonie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 13.03.2021 o 19:27, Xelte810 napisał:

telefon przez bluetooth, wifi albo przewodowo, aby móc odtwarzać kawałki np. z youtube, spotify albo radia internetowego.

zapraszamy do nas, skontaktuj się z wybranym salonem i umów na prezentację kilku zestawów w założonej kwocie. 

Na wstępie tylko napiszę, że z tych źródeł:

Cytat

telefon przez bluetooth, wifi albo przewodowo, aby móc odtwarzać kawałki np. z youtube, spotify albo radia internetowego.

dobrego dźwięku nigdy nie uzyskasz, bo są to opcje stratne, albo bardzo stratne. Tidal HiFi minimum ? Kupując u nas Yamahę i rejestrując bezpłatnie rozszerzenie gwarancji do lat 3, dostaniesz voucher na taki Tidal na 3 miesiące gratis, więc konta póki co nie zakładaj ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl