Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer stereo do pokoju 60m2

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, przemak napisał:

Ten rel 5 ma pojedyncze wejście

I nie ma odwracania polaryzacji, co może utrudnić zestrojenie tego bałaganu 😉

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

I nie ma odwracania polaryzacji, co może utrudnić zestrojenie tego bałaganu 😉

poszperam jeszcze w takim razie na forach może jakiś sub z rynku pro

Zabawa w dobre suby do stereo nie jest tania wiec j.w, slepa uliczka - bo efekt zgrania z malym podstawkowcem bedzie sredni w tak duzym pomieszczeniu. W wiekszosci przypadkow tego suba bedzie slychac.

Tak to powinno być:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo przynajmniej tak:

Ukryta Zawartość

Ten drugi chyba OZ, więc może będzie dobry? 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 minutę temu, biniek napisał:

Dzieki te dynaudio wyglada fajnie

Poczytam jeszcze forum audiosciencereview 

No i nie ma bolca, co trochę ułatwi połączenia 😉

nagrywamy.com

6 minut temu, biniek napisał:

No jest fajny

Monitorow jeszcze nie kupilem

Pod suba 9-10 cali lepiej wziac monitory z wooferami 5 czy 6-7 cali? 

IMO im większe tym lepiej, wtedy po odcięciu będzie jakaś głośność. Te małe jak odetniesz na 80 to i tak praktycznie pełnym pasmem pójdą, więc żaden zysk. Z mojego odsłuchu siódemki i z danych technicznych wynika, że z dołem nie przesadzili, więc może to z subem fajnie grać. Z tym, że ja subow nie lubię, przynajmniej na razie 😉

nagrywamy.com

59 minut temu, Tyrion.L napisał:

Robi się to wg. własnego ucha , bo ostatecznie to Ty będziesz słuchał a nie kto inny. Utwory które proponuję ... Alphaville ,, The Victory of Love" -

Ale chyba tą pierwszą wersję, bo remiksu nie da się słuchać.

-----

1 godzinę temu, biniek napisał:

Tannoye Goldy 5 graja de facto od 70hz...

Jak to? Poniżej 70Hz cisza totalna, czy raczej -3,01dB przy 69Hz, a -2,99dB przy 71Hz? Od 3 dni posiadam suba i nie to żebym się czepiał, po prostu dziwię się jak bardzo zwracasz uwagę na to pasmo przenoszenia, które i tak jest mocno orientacyjne bo w warunkach laboratoryjnych. Jeśli się mylę, to mnie popraw.

Godzinę temu, biniek napisał:

Dac mam bez regulacji glosnosci zatem sterownie glosnosci bedzie softwarowe z odtwarzacza windowsowego

Miałem tak przez chwilę - zrezygnowałem, jak córcia swoim zwyczajem przesunęła suwak na 100%. Bóg sprawił, że kontem oka to zobaczyłem, wykonałem skok w kierunku przycisku power prawie tak szybki jak ruch myszką, i muzyka zagrała ma maksa przez ułamek sekundy. Szczerze odradzam.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, przemak napisał:

IMO im większe tym lepiej

Ten mały ma mniejszy wysokotonowy. Nie wiem, czy to lepiej czy gorzej. 

nagrywamy.com

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale chyba tą pierwszą wersję, bo remiksu nie da się słuchać.

-----

Jak to? Poniżej 70Hz cisza totalna, czy raczej -3,01dB przy 69Hz, a -2,99dB przy 71Hz? Od 3 dni posiadam suba i nie to żebym się czepiał, po prostu dziwię się jak bardzo zwracasz uwagę na to pasmo przenoszenia, które i tak jest mocno orientacyjne bo w warunkach laboratoryjnych. Jeśli się mylę, to mnie popraw.

Miałem tak przez chwilę - zrezygnowałem, jak córcia swoim zwyczajem przesunęła suwak na 100%. Bóg sprawił, że kontem oka to zobaczyłem, wykonałem skok w kierunku przycisku power prawie tak szybki jak ruch myszką, i muzyka zagrała ma maksa przez ułamek sekundy. Szczerze odradzam.

Jak ustawiony jest u Was subwoofer? Bezpośrednio na podłodze, granicie, filcach, korkach czy jak? 

Czy zamiast granitu wystarczą 4 grube podkładki pod nóżki subwoofera( antywibracyjne stosowane pod pralkę) ? Taki bardziej projekt DIY 🙂

Jesli celem jest uzycie subwoofera w systemie stereo (uzupelnienie posiaadanych zestawow glosnikowych), to aby zapewnic poprawne zgranie subwofera z resszta systemu (i tu mam na mysli nie tylko czestotliwossc podzialu i poziom glossnosci ale takze zgranie czasowe/fazowe!!) podkressle jeszcze raz, ze nie kupil bym zadnego subwoofera bez mozliwosci plynnej regulacji fazy (0°-180°), bez dwoch wejsc niskopoziomowych L/R i dla pewnosci z wejsciem wysokopoziomowym (glosnikowym).
A cale zestrojenie subwoofera z glownymi glosnikami w "amatorski" domowy sposob zaczal bym od znalezienia wlasciwej fazy.

1.  W tym celu swiadomie nna subwooferze ustawiamy NAJWYZSZA mozliwa czestotliwosc podzialu (150Hz?), aby sygnaly z subwooferaa i glosnikow sie "nakladaly". Potem odtwarzamy jakis sygnal wzorcowy (Sinus, Pink Noise tercyjny albo podobne) o czesstoliwosci z tego nakladajacego sie zakresu (czyli 100-120Hz). Jedna osoba kreci pokretlem fazy, a DRUGA siedzi w miejscu odsluchu i uwaza, przy ktorym polozeniu pokretla fazy poziom glosnosci jest najwyzszy (optymalne sumowanie sie sygnalu z glosnikow i subwoofera). Krecenie faza i pomiar/sluchanie glosnosci przez jedna i ta sama osobe przy subwooferze jest bez sensu.
2+3. Po znalezieniu wlasciwej fazy mozna przejsc do znalezienia wlasciwej czestotliwosci podzialu i wlasciwego poziomu glosnosci subwoofera. Niestety aby to optymalnie ustawic trzeba by juz uzyc pomiaru, ale mozna tez ustawic "na ucho" zgodnie z wlasna preferencja. 

Tutaj przy podlogowkach zaczal bym od podzialu w okolicach 30-35Hz i dodawal powoli "gazu" pokretelem glosnosci
Przy  monitorach zaczal bym od 40-45Hz  
Tak to wyglada krok po kroku na „obrazkach“

Tutaj widac 80Hz ale moze byc smialo wyzej (wspomniane 100-120Hz)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9152.thumb.png.016d9d88020b8620c6ed8b42c707aeae.pngIMG_9153.thumb.png.f5ea555486b06d78cfdd25e98c5779ab.png

Mozna tez uzyc darmowych apek do pomiaru poziomu glosnosci za pomoca smartfonow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xajas napisał:

Mozna tez uzyc darmowych apek do pomiaru poziomu glosnosci za pomoca smartfonow

Polecisz jakąś apkę? A co z dokładnością pomiaru, czy w interesującym nas zakresie, czyli powiedzmy 30-100Hz bez kalibracji będzie ok? Co myślisz o podpięciu do komórki mikrofonu kalibracyjnego od jakiegoś KD (np mój Sony ECM-AC2)? A może niezbędny jest mikrofon pomiarowy z prawdziwego zdarzenia? 71GzrLBEZpL._AC_SL1500_.jpg

Ps. Właśnie takie rysynki robiłem żeby zapytać, czy dobrze myślę, tylko kolory inne.

Edytowane przez szymon1977

Dokladnosc/kalibracja mikrofonu nie odgrywa zadnej roli, chodzi tylko o porownawcze pomiary „ktora pozycja fazy jest glosniejsza“ a nie o absolutna kontrole poziomu glosnosci.

Moja ulubiona apka to RTA Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Dokladnosc/kalibracja mikrofonu nie odgrywa zadnej roli, chodzi tylko o porownawcze pomiary „ktora pozycja fazy jest glosniejsza“ a nie o absolutna kontrole poziomu glosnosci.

Dzięki. Myślałem, że chodzi Ci o wyrównanie głośności suba i kolumn.

Takie cos myslicie ze sie nada? 

Ukryta Zawartość

Jest wyjscie zbalansowane na satelity, zwrotnica i ustawienie fazy

Ukryta Zawartość

15 minut temu, biniek napisał:

Takie cos myslicie ze sie nada? 

Ukryta Zawartość

Jest wyjscie zbalansowane na satelity, zwrotnica i ustawienie fazy

Bierz REL T7i i po kłopocie. Będziesz zadowolony.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Bukaj napisał:

Bierz REL T7i i po kłopocie. Będziesz zadowolony.

Z relami bede mial niestety problem z podłączeniem aktywnych monitorow 😞

kiedys byly tutaj polecane chyba Brytyjskie suby. Nie pamietam jak sie nazywaly, ale cena byla w Funtach i chyba mialy 400 w nazwie modelu.
Te byly totalnie interesujace!
Gdybym szukal/kupowal stosunkowo tanie gotowce dla siebie, zaczal bym od tych

1 godzinę temu, xajas napisał:

...chyba mialy 400 w nazwie modelu.

Takie znalazłem

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, xajas napisał:

Potem odtwarzamy jakis sygnal wzorcowy (Sinus, Pink Noise tercyjny albo podobne) o czesstoliwosci z tego nakladajacego sie zakresu (czyli 100-120Hz)

Dasz radę wygenerować i podlinkować szumy wzircowe z zakresu powiedzmy 20-120Hz, do tego może jeden, który płynnie ptzechodzi 0-120Hz? Format wav/flac/mp3 o długości np 1min, dobrze by było, aby na początku i końcu startowały z głośnością od zera, bo inaczej lubią trzasnąć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Te co znalazles tez sa dobre, ale te, ktore ja mam na mysli byly troche inne i zdecydowanie tansze (tak przynajmniej pamietam)
Przy sygnalach wzorcowych nic nie trzaska

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xajas napisał:

Te co znalazles tez sa dobre, ale te, ktore ja mam na mysli byly troche inne i zdecydowanie tansze (tak przynajmniej pamietam)
Przy sygnalach wzorcowych nic nie trzaska

Ukryta Zawartość

Serdzeczne dzięki, właśnie tej strony od kilku dni szukam. Jak się kiedyś spotkamy, to masz u mnie buziaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi