Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważałem ifi Zen i w sumie z perspektywy czasu, chyba byłby lepszym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę, ze prawie nie słucham radia a tylko TIDAL. 

Uzywam wyjścia USB, sygnał to cyfra - za rozpakowanie odpowiada zewnętrzny dac.

1 godzinę temu, Roxi napisał:

Ten Bluesound Node po wyjściu HDMI ma sygnał cyfrowy czy analogowy?

HDMI to tam jest wejście. Wyjście może być po optyku, koaksjalu i USB i to są cyfrowe lub po RCA- analogowe. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

29 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

HDMI to tam jest wejście

Wejście w streamerze? A co tam niby ma wchodzić, jakiś inny sygnał cyfrowy?

3 minuty temu, Roxi napisał:

Np z TV - skoro jest eARC.

U mnie idzie przez AVR wiec nie korzystam.

14 minut temu, Roxi napisał:

To jest też DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

To jest też DAC. 

A widzisz, chciałeś mnie wpuścić w maliny z tym wyjściem cyfrowym 🙂 Musisz się jednak jeszcze dużo o transportach cyfrowych nauczyć 😜 

11 minut temu, Roxi napisał:

A widzisz, chciałeś mnie wpuścić w maliny z tym wyjściem cyfrowym 🙂 Musisz się jednak jeszcze dużo o transportach cyfrowych nauczyć 😜 

Ja ? Czy ja coś napisałem o HDMI ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Roxi napisał:

dźwięk z TV. Sterowanie z jednego pilota i wyzwalacz w jednym kablu. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dźwięk z TV. Sterowanie z jednego pilota i wyzwalacz w jednym kablu. 

OK dzięki, wiem jak działa ARC, bo mam w tak czasem podłączony TV do PRE. Szkoda, że nie jest to wyjście cyfrowe do DAC 🙂

5 minut temu, Roxi napisał:

OK dzięki, wiem jak działa ARC, bo mam w tak czasem podłączony TV do PRE. Szkoda, że nie jest to wyjście cyfrowe do DAC 🙂

wyjście cyfrowe jest po USB, nie ma po co HDMI stosować w tym wypadku

www.tophifi.pl

Jako transport po upgradzie - doskonaly.

Wybierając pułap cenowy streamera nie zakładałem dodatkowych inwestycji. I mówiąc szczerze póki co nie zakładam. Podejrzewam, że większość myśli w ten sposób. Korzystam z DAC integry (Rotel a14) i gra to naprawdę dobrze.

Może kiedyś pokuszę się o zasilanie liniowe - jeśli to faktycznie daje aż taki progres.
Wyrazilem sie nieprecyzyjnie.
Problem pykniec wystepowal po podlaczeniu BS3 poprzez USB do MF m3si. Przy uzyciu RCA nie wystepowal. Bylo to irytujace.
Co do ceny, owszem, EUR 500 za BS3, EUR 100 w PD, EUR 240 za Sbooster (z wymienonym kablem zasilajacym), EUR 500 za Gustarda, EUR 150 za kabel USB Neotech - to juz sie robi sporo pieniedzy, nawet jesli celowalem gdzie sie da w wyprzedaze albo uzywane. Z drugiej strony, pokazcie prosze sensowne alternatywy (transport Tidal connect, DAC, zasilanie liniowe) w podobnej cenie. Przykladowo, Chord Qutest tez lubi dolozenie Sboostera.
Przekopalem sie wczesniej przez anglojezyczne internety i zgodna opinia byla, Gustard jest nie do przebicia w cenie < 2000 EUR a BS3 po kompleksowej zmianie zasilania tez nie ma sobie rownych.
Jako DAC, BS3 jest najwyzej sredni - stwierdzilem po dolozeniu Gustarda. Jako transport po upgradzie - doskonaly.

Pytanie a czemu kupiłeś jako zasilacz sbooster skoro moduł zasilania z PD ? Zasilacz z PD wychodził drożej ? Czy tej sbooster jakoś lepszy ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
30 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Pytanie a czemu kupiłeś jako zasilacz sbooster skoro moduł zasilania z PD ? Zasilacz z PD wychodził drożej ? Czy tej sbooster jakoś lepszy ?

Lepszy. Polecali eksperci na forach.
PD w międzyczasie zreszta wprowadził nowy zasilacz, cena powyżej tys PLN za zestaw. 

Lepszy. Polecali eksperci na forach.
PD w międzyczasie zreszta wprowadził nowy zasilacz, cena powyżej tys PLN za zestaw. 

Ok. Dzięki za informacje.

1 godzinę temu, negatyw napisał:

Czy możesz podać linka do tego:
EUR 240 za Sbooster (z wymienonym kablem zasilajacym) ?

Z drugiej ręki, nie pomogę. 

2 godziny temu, negatyw napisał:

A link do samego produktu? Chodzi o wersję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 minut temu, negatyw napisał:

Czyli opus magnum (na ten moment), to z PD Bluesound Node 2021 (gen.3) – interfejs zasilania liniowego + to z linka powyżej?

PD daje tez nowe zasilanie, nie potrafię powiedzieć, czy lepsze od Sboostera. 
Osobiście na drugi raz szedłbym jednak w Zen stream. Pytanie, czy chcesz używać DAC czy tylko do transportu.

Edytowane przez BorkowskiM

Wyjdzie jakieś 1450 zł za nowy. Nie wiem jak ceny w Pd Creative ale chyba taniej i sądzę że równie dobrze. Zresztą Paweł chyba mierzył poziom szumów w sbooster i podawał w wątku o zasilaniu liniowym dla Bluesound Node 2i. Do poszukania ale nie ma wątpliwości że zasilanie to krytyczny element każdego klocka audio

Osobiście na drugi raz szedłbym jednak w Zen stream. Pytanie, czy chcesz używać DAC czy tylko do transportu.
Też brałem Zen pod uwagę, ale odpadł przez brak apki. Same bebechy to nie wszystko.
Jak wspomniałem - korzystam z zewnętrznego DAC, więc (jak rozumiem) - tylko do transportu i BS sprawdza się i ma też dobre wsparcie.

Jestem zdania, że lepiej jest mieć Noda, który jest pewny software'owo i mimo wszystko dobrze gra jak streamer, a niż bawić się w jakiegoś chinola, który nawet nie ma apki w 22 roku.

22 minuty temu, Tonnii99 napisał:

Jestem zdania, że lepiej jest mieć Noda, który jest pewny software'owo i mimo wszystko dobrze gra jak streamer, a niż bawić się w jakiegoś chinola, który nawet nie ma apki w 22 roku.

Apka jest niepotrzebna jeśli gra się głównie z Tidal Connect. iFi ma apkę.

Edytowane przez Piopio

To nie jest ich apka tylko przeróbka , okrojone volumio.

To co innego. O ile w zen to przejdzie to ten nowy streamer nie będzie handlowsby w takiej cenie 

Gdyby malina była dostępna to ifi nie zrobiło by takiego wow. 

Ale gra na prawdę fajnie 

Po prostu ktoś nie dopiescil. Szkoda.

Piotr 

Apka jest niepotrzebna jeśli gra się głównie z Tidal Connect. iFi ma apkę.
Apka jest zawsze potrzebna i trzeba ją wspierać. Zobacz BluOS w akcji i wtedy zobaczysz o co chodzi. Same upg firmware to swoją drogą. To co oferuje ifi to żenada. Zresztą wystarczy poczytać opinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, negatyw napisał:

Apka jest zawsze potrzebna i trzeba ją wspierać. Zobacz BluOS w akcji i wtedy zobaczysz o co chodzi. Same upg firmware to swoją drogą. To co oferuje ifi to żenada. Zresztą wystarczy poczytać opinie:

Ukryta Zawartość

Nie muszę czytać opinii bo testowałem iFi. Moim potrzebom odpowiada on idealnie. Nie korzystam z niczego innego poza Tidal. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, negatyw napisał:

No ja mam kilka serwisów stream + radiowe stacje flac.

Dlatego potrzebujesz innego urządzenia. 

W dniu 24.10.2022 o 06:10, negatyw napisał:

Ukryta Zawartość

Jeżeli na tym blogu gdzie wszystko gra super, wszystko jest topem w swojej cenie, wszystko jest godne polecenia znajdujemy takie sformułowanie

Muszę szczerze przyznać, że moje pierwsze doświadczenie z iFi ZEN Stream było raczej mało zadowalające

To znaczy że było źle, bardzo źle.

W dniu 24.10.2022 o 08:53, Piopio napisał:

Nie muszę czytać opinii bo testowałem iFi. Moim potrzebom odpowiada on idealnie. Nie korzystam z niczego innego poza Tidal. 

Ale jak widać tidal ma swoje aktualizacje. 

Prędzej czy później wyjdzie taka której ifi nie ogarnie przez okrojony soft 

Piotr 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi