Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do marantz pm7000 do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie siedzę zbytnio w temacie więc proszę Was o pomoc w wybraniu używanych głośników, budżet najlepiej do 1000zł, ale max 1500. Wzmacniacz to marantz pm7000 i gramofon unitra gs.438 "BERNARD. Muzyka jaką słucham to w sumie można powiedzieć, że wszystko oprócz disco polo i new schoolu, głównie old school, rock blues, dość często winyle (perfect, budka suflera, lady pank). Bardzo lubię jak podczas cichego słuchania słychać wszystkie szczegóły i taki miękki bas, ale czasem też lubię puścić " trochę" głośniej. Na rysunku jest mój pokój, jeśli chodzi o zmianę szerokości rozstawienia głośników oraz ustawienia kanapy i stolika to nie ma większego problemu. Na dole jest rzut pokoju od przodu, ponieważ mam go na poddaszu, a domyślam się że skos ma wpływ na akustykę. 
Gdzieś wyczytałem, że ktoś polecał Mercury mk II, ale nigdzie ich nie ma. Były podobne tematy, ale nie w moim budżecie.

edit: Chcę żeby kolumny stały na podłodze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adam179

Niecałe 16m2. Wiem, że wzmacniacz fajnie jak jest ciut mocniejszy od głośników ale czy te m3 nie będą za słabe? Gdzie możnaby było je odsłuchać bo w zasięgu są jedynie mx3-m.

Edytowane przez Adam179
23 minuty temu, Adam179 napisał:

Niecałe 16m2.

23 minuty temu, Adam179 napisał:

czy te m3 nie będą za słabe?

Do 15 metrów z kawałkiem to i M2 wystarczą. 

24 minuty temu, Adam179 napisał:

Gdzie możnaby było je odsłuchać

A bo ja wiem? Trzeba szukać, one są dostępne tylkko z drugiej ręki. 

25 minut temu, Adam179 napisał:

w zasięgu są jedynie mx3-m.

Seria MX jest gorsza od starszej serii M.

10 godzin temu, Adam179 napisał:

Odsłucham tych mx3 żeby mieć jakikolwiek zarys brzmienia m3 i zobaczymy.

To tak jakbyś spróbował śliwek po to by "mieć jakikolwiek zarys smaku moreli". 
Oczywiście odsłuchać nie zaszkodzi, ale nie z takim nastawieniem.

6 minut temu, McGyver napisał:

To tak jakbyś spróbował śliwek po to by "mieć jakikolwiek zarys smaku moreli". 
Oczywiście odsłuchać nie zaszkodzi, ale nie z takim nastawieniem.

Tak, wiem, ale nigdy nie słuchałem nic z tannoya. Chodzi mi o to żeby w dużym uogólnieniu usłyszeć jak mogą grać, bo te m3 będę musiał zamówić.

A tak swoją drogą to jaka jest rozsądna cena za m3 w dobrym stanie bo są za niecałe 1000 i za ponad 600.

Edytowane przez Adam179
Godzinę temu, McGyver napisał:

1000 to IMHO przesada. 
600 sensowne, o ile nie są poobijane. A może chciałbyś takie: 

Testowane z Marantzem PM7000.

Zostanę przy m3, bo wydaje mi się, że jest to najlepszy wybór w tej cenie i są dostępne.

A właśnie, jeszcze jedno pytanie. Gdzieś przypadkowo wyczytałem, że nie wszystkie tannoye są produkowane w U.K i podobno te co zostały zrobione w inncyh krajach są gorsze. Jeżeli to prawda to czy da się to jakoś sprawdzić poza nalepką "made in..."?

Godzinę temu, Adam179 napisał:

nie wszystkie tannoye są produkowane w U.K i podobno te co zostały zrobione w inncyh krajach są gorsze.

Są różnice. Niewielkie, ale są. 

Godzinę temu, Adam179 napisał:

czy da się to jakoś sprawdzić poza nalepką "made in..."?

Nie.

18 godzin temu, Adam179 napisał:

A właśnie, jeszcze jedno pytanie. Gdzieś przypadkowo wyczytałem, że nie wszystkie tannoye są produkowane w U.K i podobno te co zostały zrobione w inncyh krajach są gorsze. Jeżeli to prawda to czy da się to jakoś sprawdzić poza nalepką "made in..."?

Hej

o ile dobrze pamiętam to w uk składają  tylko modele serii  PRESTIGE+dc10a.Reszta jest składana w Chinach. 

Kupiłem m3 za 600zł. Trochę brakuje im basu, ale to już kwestia pomieszczenia moim zdaniem. Z tego co widzę to względem mx3 one nie mają otworu do sypania piasku, prawda? 

5 minut temu, Adam179 napisał:

Z tego co widzę to względem mx3 one nie mają otworu do sypania piasku

M3 przede wszystkim mają lepsze woofery niż MX3. 

Z tą znaczącą lepszością M od MX aż tak nie przesadzałbym, MX też przyjemnie grają a podstawowa różnica jest taka, że woofery w M są większe o 1 czy 2cm, bas mają różny. MX mają twardszy i zwarty, M mają miękki i rozlazły (co pasuje do ich charakteru grania). MX mają wyraźniejsze, trochę lepsze moim zdaniem wysokie tony, M z kolei grają większą skalą dźwięku, głębia i soczystość dźwięku mocniej zaznaczona niż w MX (co nie znaczy że w MX tego brakuje). Ogólnie też stawiałbym na M ale różnica to może 20%, MX to nie jest szajs który za wszelką cenę trzeba omijać, a takie można odnieść wrażenie po opiniach z forum  :)

Co do różnic w Tannoy M "made in..." - to na pewno gniazda maskownic i bolce o różnej średnicy, różne terminale - niektóre M-ki nie akceptują bananów 4mm, ale tego na wygląd nie da się sprawdzić. Zdziwienie przychodzi próbując wetknąć banana, niby otwór z wyglądu spory i na banana pasuje - a tu klops. Ale nie pamiętam które M-ki miały ten feler.

10 godzin temu, don111 napisał:

Z tą znaczącą lepszością M od MX aż tak nie przesadzałbym, MX też przyjemnie grają a podstawowa różnica jest taka, że woofery w M są większe o 1 czy 2cm, bas mają różny. MX mają twardszy i zwarty, M mają miękki i rozlazły (co pasuje do ich charakteru grania). MX mają wyraźniejsze, trochę lepsze moim zdaniem wysokie tony, M z kolei grają większą skalą dźwięku, głębia i soczystość dźwięku mocniej zaznaczona niż w MX (co nie znaczy że w MX tego brakuje). Ogólnie też stawiałbym na M ale różnica to może 20%, MX to nie jest szajs który za wszelką cenę trzeba omijać, a takie można odnieść wrażenie po opiniach z forum  🙂

Co do różnic w Tannoy M "made in..." - to na pewno gniazda maskownic i bolce o różnej średnicy, różne terminale - niektóre M-ki nie akceptują bananów 4mm, ale tego na wygląd nie da się sprawdzić. Zdziwienie przychodzi próbując wetknąć banana, niby otwór z wyglądu spory i na banana pasuje - a tu klops. Ale nie pamiętam które M-ki miały ten feler

Właśnie dlatego kupiłem M tylko jest problem z basem w pokoju. Z tego co zauważyłem bawiąc się ich ustawieniem to im dalej od nich siedzę tym bardziej jest wyczówalny bas. I pytanie brzmi czy gdybym ustawił łóżko prostopadle a nie równolegle do ściany, a głośniki umieścił po obu jego stronach to czy miałoby to sens. Czy łóżko między nimi nie przeszkadzałoby i nie "zaburzałoby szczegółów" tego czego słucham?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najwięcej basu jest jak siedzimy przy ścianie i głośniki są przy ścianie,ale ze względu na przestrzenność dzwięku kolumny podłogowe powinny być oddalone od tylnej ściany ok 2 metry,często jest to niemożliwe.Ale nieduże podłogówki i odległość ok60 cm od tylnej ściany to minimum.

3 godziny temu, pogromca napisał:

Najwięcej basu jest jak siedzimy przy ścianie i głośniki są przy ścianie,ale ze względu na przestrzenność dzwięku kolumny podłogowe powinny być oddalone od tylnej ściany ok 2 metry,często jest to niemożliwe.Ale nieduże podłogówki i odległość ok60 cm od tylnej ściany to minimum

Od ściany są z 1,20m natomiast są dosunięte zaraz do łóżka, które sięga do niecałej połowy ich wysokości.

W dniu 21.07.2021 o 14:30, Adam179 napisał:

99% kolumn oferowanych w naszym kraju to made in China. Byłem w kilku "rzekomych fabrykach kolumn w europie i zastałem tam tylko biura. Jedynym sposobem jest pojechanie i sprawdzenie czy nie ma ściemy jeżeli masz ochotę i czas. Ja już sobie odpuściłem bo prawie zawsze bylo jak zawsze czyli biuro tu a produkcja w Chinach. Dotyczy to również produkcji przetworników.