Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, co tu taka cisza?! Czyżby problemy z Tidal Conect ustąpiły? 🙂

Pomontowali "izolację" to zasłuchani 😉 

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Panowie, co tu taka cisza?! Czyżby problemy z Tidal Conect ustąpiły? 🙂

Wczoraj miałem napisać to samo:)))

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, gregorypek2 napisał:

Pomontowali "izolację" to zasłuchani 😉 

Ja akurat zdemontowałem 😉 

Edytowane przez Kw202

To mam takie pytanie ,jeśli mam wpięty kabel usb i spdif na pozycji OIA moge sobie przelaczac te wyjścia w aplikacji ifi. Kiedy przelacze na poz 3 dziala tylko wyjście usb mimo że ustawiam spdif. Jedynie fizyczne wypiecie kabla usb uruchamia spdif .

19 minut temu, lemo napisał:

To mam takie pytanie ,jeśli mam wpięty kabel usb i spdif na pozycji OIA moge sobie przelaczac te wyjścia w aplikacji ifi. Kiedy przelacze na poz 3 dziala tylko wyjście usb mimo że ustawiam spdif. Jedynie fizyczne wypiecie kabla usb uruchamia spdif .

Może ma to związek z mqa, który chyba jest tylko odczytywany na usb. Tak by wynikało z implementacji xmos... 

1 godzinę temu, lemo napisał:

To mam takie pytanie ,jeśli mam wpięty kabel usb i spdif na pozycji OIA moge sobie przelaczac te wyjścia w aplikacji ifi. 

W tym trybie można w aplikacji bez problemu przełączać wyjścia. 

W pozycji 1 Malinka ma uruchomione wszystkie procesy, dlatego działają oba interface. W pozycjach innych niż 1, system wyłącza wszystkie procesy, które są niepotrzebne w danej pozycji, dedykowanej konkretnemu zadaniu, czyli 2-5.

Łącze USB jest inteligentne, obie strony rozpoznają się wzajemnie, bo jest pomiędzy nimi wymiana danych. System ma wyłączyć co niepotrzebne i wyłącza SPDIF, które jest głupie i działa tylko w jednym kierunku.

W takiej sytuacji, aby skorzystać z SPDIF, trzeba fizycznie odłączyć USB.

Tak ja to widzę. 

7 minut temu, maciek1 napisał:

Napiszesz dlaczego?

pewnie lepiej mu gra po COAX ,ja też odłączyłem izolację ,ale podłączę ją jeszcze raz ,może teraz zagra lepiej

Edytowane przez folab
Teraz, folab napisał:

pewnie lepiej mu gra po COAX 

Albo nie słychać pozytywnego wpływu izolatora. Nie dużo, ale zawsze coś kosztuje, można zwrócić. 

1 godzinę temu, lemo napisał:

W takiej sytuacji musisz ustawić pożądane wyjście w trybie AIO, po przełączeniu w inny tryb ustawienia zostają zamrożone ;)

6 godzin temu, Kw202 napisał:

Ja akurat zdemontowałem 😉 

Tak pięknie miało być, a tu kolejny co mu nie pasuje 😀

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość Kw202

(Konto usunięte)
9 godzin temu, maciek1 napisał:

Napiszesz dlaczego?

U mnie Topping nic nie pomógł. Te całe izolację itp mam już fabryczne w dac'u, a problemem był komputer. 

11 minut temu, Kw202 napisał:

U mnie Topping nic nie pomógł. Te całe izolację itp mam już fabryczne w dac'u, a problemem był komputer. 

A ifi dac signature zero ma taką izolację? Nic mi w nim nie brakuje, ale warto wiedzieć.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
9 godzin temu, folab napisał:

pewnie lepiej mu gra po COAX ,ja też odłączyłem izolację ,ale podłączę ją jeszcze raz ,może teraz zagra lepiej

Kabelek od ciebie gra lepiej od mojego,nie jest to jakaś spektakularna zmiana ale jest zauważalna. Żona ani razu się nie pomyliła który kabel gra i za każdym razem mówiła że ten od ciebie jest lepszy 😉 

5 minut temu, maciek1 napisał:

A ifi dac signature zero ma taką izolację? Nic mi w nim nie brakuje, ale warto wiedzieć.

Nie mam ifi, ale miałem takie same artefakty (trzaski) w dźwięku jak ty gdy puszczałem nutki przez usb 

47 minut temu, Kw202 napisał:

Ja bym raczej stawiał, że izolację masz w Zen Stream, nie w DAC. Zresztą materiały firmowe mówią o układzie eliminującym jitter w Stream. 

10 godzin temu, lemo napisał:

Robię tak jak mówisz a po ustawieniu poz 3 dziala tylko usb. Jeśli odepnę kabel usb wtedy dziala spdif.

I to jest prawidłowe zachowanie, tak jak opisałem wcześniej. 

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Ja bym raczej stawiał, że izolację masz w Zen Stream, nie w DAC. Zresztą materiały firmowe mówią o układzie eliminującym jitter w Stream. 

Byłoby miło:) Może ktoś rozstrzygnie jak jest z tym ifi? Izolacja jest czy nie ma? Jeśli jest, to dalsze "proponowanie" Toppinga mija się z celem. 

Maćku, myślę że nikt konkretnie Ci na to pytanie nie odpowie. Ja tak domniemam na podstawie literatury w sieci oraz patrząc na roznegliżowanego Zen Streama, na pcb widać kilka ferrytowych rdzeni kubkowych, ktote mogą być elementem takiego układu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Zadbano o wysoką precyzję taktowania i niski jitter (zegar klasy femto), izolację obydwu wyjść cyfrowych od reszty układu (techniki Active Noise Cancellation II i Purifier) – m.in. poprzez użycie transformatora separującego dla wyjścia współosiowego"

Cytat z testu AvTest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel

Myślę,  że temat izolacji w przypadku naszego przedmiotowego urządzenia  można zamknąć. Topping może się sprawdzać w pewnych konfiguracjach.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

Zen Stream

Zenka też nie mam 😉 muzę puszczałem z laptopa. 

Audio gd chwali się czymś takim. 

,, 

USB stosuje dwukierunkowy izolator, który może przesyłać sygnał IIS do procesora FPGA i odbierać sygnał zegara z procesora FPGA, interfejs USB bez wbudowanych zegarów, transmisja sygnału jest bardzo dokładna, jakość dźwięku znacznie się poprawia.

wejście HDMI stosuje izolator w celu poprawy jakości dźwięku.'' 

Godzinę temu, Kw202 napisał:

Zenka też nie mam 😉 muzę puszczałem z laptopa. 

Też lubię puszczać z laptopa.  Zwracasz czy sprzedajesz? 

Scan-Speak  R3004 15W 26W

• Pokaż nowe odpowiedzi