Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, kolega pyta mnie o jakiś tani transport około 1-1,5kzł. Jakoś nie mam sumienia zaproponować mu Zen Streama. Ja już przyzwyczaiłem się chimerów Zena, ale On będzie marudził mi później. Zaproponujecie coś?

Dobrze jak by wyjściem było USB lub/i Coax.

Dziękuje.

11 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, kolega pyta mnie o jakiś tani transport około 1-1,5kzł. Jakoś nie mam sumienia zaproponować mu Zen Streama

Będę sprzedawał usbridge signature z wykupionym softem gentooplayer (79 euro). Jak nie przeraża go malina czyli de facto zabawa ala ifi zen streamer. Sprzedaje bo kupiłem gotowca.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Będę sprzedawał usbridge signature z wykupionym softem gentooplayer (79 euro). Jak nie przeraża go malina czyli de facto zabawa ala ifi zen streamer. Sprzedaje bo kupiłem gotowca.

Sorki, ale malina raczej odpada. To musi być prosty, stabilny gotowiec. Dziękuję za info. 

Edytowane przez StachMuszel
8 godzin temu, StachMuszel napisał:

Panowie, kolega pyta mnie o jakiś tani transport około 1-1,5kzł. Jakoś nie mam sumienia zaproponować mu Zen Streama. Ja już przyzwyczaiłem się chimerów Zena, ale On będzie marudził mi później. Zaproponujecie coś?

Dziękuje.

Malina.

7 godzin temu, StachMuszel napisał:

Sorki, ale malina raczej odpada. To musi być prosty, stabilny gotowiec. Dziękuję za info. 

Ale teraz te urządzenia nie stwarzają tyle problemów co dawniej. Wgrywasz oprogramowanie na kartę SD i już hula.

A jak nie no to chyba faktycznie wiim.

Chyba że promocyjnej cenie mxn10

W dniu 27.11.2023 o 12:33, aldi18 napisał:

Ok dla mnie problem z hires rozwiązany. Narazie ifi nie musi się pocić aby uruchomić connecta. Kupiłem usb audio pro I przy pięknym interfejsie i stabilnej pracy beż problemu wysyłam hires audio. Dla przykladu podsyłam dwie świecące na biało diody i wyciąg z puszczanej muzyki prosto z apki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20231127_122841.jpg

Jak tą aplikację połączyć z ifi stream ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 27.11.2023 o 12:33, aldi18 napisał:

Ok dla mnie problem z hires rozwiązany. Narazie ifi nie musi się pocić aby uruchomić connecta. Kupiłem usb audio pro I przy pięknym interfejsie i stabilnej pracy beż problemu wysyłam hires audio. Dla przykladu podsyłam dwie świecące na biało diody i wyciąg z puszczanej muzyki prosto z apki.

Ukryta Zawartość

20231127_122841.jpg

Jak połączyłeś Audio Pro 1 z Ifi Zen Stream?

Miałem kiedyś Audio Pro 1 i aplikacja tam była fajna i stabilna. Ale nie pomyślałbym, że można te dwa urządzenia jakoś połączyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 11.12.2023 o 09:25, StachMuszel napisał:

Dziękuje.

Wiim Pro Plus

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

11 godzin temu, StachMuszel napisał:

Miałem kiedyś Audio Pro 1 i aplikacja tam była fajna i stabilna. Ale nie pomyślałbym, że można te dwa urządzenia jakoś połączyć.

Nie no moment też tego nie ogarnąłem.

Z innego odtwarzacza sieciowego przesłać na ten odtwarzacz sieciowy po to żeby mieć lepszą jakość? 

13 godzin temu, StachMuszel napisał:

To już któreś pytanie do mnie w tym temacie. Myślę że postaram się nagrać jakiś filmik i pokazać jak to ogarniam 😉 tak żeby wszyscy mogli skorzystać;)

Co wam dokładnie nie działa w Ifi bo jestem ciekaw..może ja stosuje jakieś okrojone użytkowanie, ale Roon działa, tidal connect też bez problemów ale trzeba wiedzieć jak postępować bo to apka samego tidal stwarza nie raz problemy. Po buble upnp też działa.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

5 minut temu, venom200 napisał:

Co wam dokładnie nie działa w Ifi bo jestem ciekaw..może ja stosuje jakieś okrojone użytkowanie, ale Roon działa, tidal connect też bez problemów ale trzeba wiedzieć jak postępować bo to apka samego tidal stwarza nie raz problemy. Po buble upnp też działa.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Główny problem miałem z komunikacją apka - Stream podczas odtwarzania z zewnętrznego dysku. 

Puszczałem utwór z playlisty, grał do końca ale nie przeskakiwał do następnego. Wybudzałem telefon, a tam kręciło się kółeczko i po jakimś czasie apka nawiązywała połączenie z iFi na nowo. Puszczałem z palca kolejny kawałek, odkładałem telefon, ekran gasł, Zen znowu dogrywał do końca i cisza. Myślałem że to kwestia ustawień apki w telefonie - jakieś uśpienie, oszczędzanie energii czy coś podobnego, ale wyłączenie wszelkich oszczędzaczy nie dało rezultatu, poza tym problem występował zarówno na smartfonie jak i na tablecie. 

Rozwiązaniem okazało się sterowanie przez stronę - ten sam interfejs, połączenie stabilne, utwory przechodzą do kolejnego.

Poza tym większych uciążliwości nie miałem. Gram Tidala przez Connect, z NAS, radia w iFi. Na okresie testowym pobawiłem się Roonem i też nie kaprysił.

5 godzin temu, aldi18 napisał:

To już któreś pytanie do mnie w tym temacie. Myślę że postaram się nagrać jakiś filmik i pokazać jak to ogarniam 😉 tak żeby wszyscy mogli skorzystać;)

Super. Czekam 

6 godzin temu, aldi18 napisał:

Bardzo się cieszę z zapowiedzianego filmiku. Leży u mnie gdzieś ten Audio Pro. Może się na coś przyda? Tylko co daje takie połączenie? Z tego co pamiętam to AP miał ograniczenia w wielkości plików. 

Podrzucam link do wetransfer. Pokazałem w nim jak u mnie ustawiona jest apka i jak to wygląda. Życzę powodzenia w ustawieniach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, lemo napisał:

Kolega Aldi chyba pisze o aplikacji a nie o urządzeniu.

No właśnie też tak domniemam, że nie chodzi o urządzenia, tylko o apki.

W dniu 27.11.2023 o 08:19, Leszek_52381 napisał:

Koledzy, tak na serio. Pilnie odkupię ten gówniany chiński zasilacz dołączany do IFI ZEN Stream. Jeśli ktoś może się go pozbyć , na private przekażę więcej 🙂 
Dobrego dnia.

Ale chcesz nim grać? Szkoda kasy. Kup normalny zasilacz liniowy chiński . Ten gówniany gra ze słabszą dynamiką. Słychać przy bezpośrednim porownaniu.

W dniu 11.12.2023 o 09:25, StachMuszel napisał:

Dziękuje.

Może Primare np5.

Co prawda nie posiada wyjścia USB jedynie Coax lub Optical.

7 minut temu, NRK napisał:

Nie różni się niczym innym od reszty.

Może jakość, stabilność, wsparcie aplikacji sterującej komuś spasuje.

Ewentualnie może wnętrzności ;)

Procesor ARM, zintegrowany procesor DSP Analog Devices ADAU1701, asynchroniczny konwerter AKM AK4127VF, obsługujący wyjścia cyfrowe scalak Wolfsona WM8805 oraz transformator Pulse izolujący wyjście koaksjalne.

W moim przypadku poszukuje transportu którym wyjdę po Coaxialu do DACa ponieważ takie połączenie w moim przypadku gra najlepiej. Niewiele jest na rynku takich urządzeń bez wbudowanego DACa.

Jeżeli ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem, urządzeniem proszę o info. 

8 minut temu, hifi12 napisał:

Może jakość, stabilność

Dzisiaj działa, jutro nie działa. Super stabilność. 
A WiFi ac, to śmiga jak postawisz to obok Access Pointa. 
Naprawdę nie robi to szału, ani mk1 ani mk2.

W dniu 2.12.2023 o 15:41, Ajothe napisał:

When you download or stream MQA, you're actually downloading or streaming a 24-bit file in one of three common lossless file types: FLAC, ALAC, or WAV.

Streamer może zrobić to pierwsze rozpakowanie, ale drugie rozpakowanie nie nastąpi jak się nie ma Dac z MQA. 

Nie ma co patrzeć na wartości podawane przez Tidal. Na przykład utwór Manu Katche " Number One" ROON czyta jako TIDAL FLAC 48kHz, 24bit MQA 96kHz. Zatem próbkowanie 48 czy 96? Walić to, jakie to ma znaczenie.  Podniecałem się tym MQA, czytałem, oglądałem mądrych ludzi na Youtube i stałem się posiadaczem IFI Zen Stream 🙂 Teraz słucham muzyki i jestem zadowolony , czego i Kolegom życzę 🙂

O ............. i ja jestem tego zdania. Odkąd stałem się posiadaczem DAC na układzie Philipsa TDA1541, a który obsługuje tylko pliki 44,1 i 48 kHz wyleczyłem się z pogoni za coraz większą rozdzielczością plików audio. Format elektryczny CD w zupełności wystarczy do wiernego odtworzenia dźwięku.

• 3 tygodnie później...

Panowie, nie krzyczcie tylko pomóżcie 😉

Odgrzebię temat MQA w Ifi Zen Stream.

Zastanawiam się, jak ustawić parametr "MQA passtrough" w konfiguracji, w której za Ifi Zen Stream jest DAC bez MQA?

Pisaliście już o tym w tym wątku, ale zbyt dużo wątpliwości w tych wpisach. Może przez ten czas coś się wyjaśniło;-)

No i czy na pewno jest tak, że Zen jest w 100% transparentny dla takiego strumienia, skoro ma taki parametr w ustawieniach i rozpoznaje MQA, sygnalizując go odpowiednio kolorem LED.

Co ja tak na prawdę dostaję na wyjściu takiego DAC'a bez MQA? Wcześniej pisaliście, że flac, wave, ale czy na pewno? Czytałem, że wcale nie jest tak, że w takim przykładowym MQA obszar danych do 44,1/16 jest transparentny i nie "tknięty".

No i dlaczego Tidal tak mocno pcha się w  MQA, skoro producenci sprzętu mają co raz bardziej go gdzieś...?

Ja od dawna szukam DAC'a na 2xAK4493S (moja ulubiona kość) z dekodowaniem MQA. Z pojedynczym AK4493S kilka jest, natomiast w topologii symetrycznej brak, albo tak szukam.

• Pokaż nowe odpowiedzi