Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.07.2024 o 06:32, LukRin napisał:

W moim przypadku minimalnie poprawiła się rozdzielczość. Oczywiście nie mówimy tu o jakieś spektakularnej poprawie.

Spoko rozumiem. Pytałem o luźny komentarz. Ja nie porównywałem. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Spoko rozumiem. Pytałem o luźny komentarz. Ja nie porównywałem. 

Zdecydowanie większą poprawę wniosło podłączenie pomiędzy ifi stream a dac konwertera "ifi iLink" z oddzielnym zasilaniem przewodu usb.

Edytowane przez LukRin
8 godzin temu, LukRin napisał:

Zdecydowanie większą poprawę wniosło podłączenie pomiędzy ifi stream a dac konwertera "ifi iLink" z oddzielnym zasilaniem przewodu usb.

U mnie dla USB dużą poprawę robi izolator galwaniczny ale słucham przez Coax bo dźwięk  dużo lepszy niż przez USB

9 minut temu, folab napisał:

U mnie dla USB dużą poprawę robi izolator galwaniczny ale słucham przez Coax bo dźwięk  dużo lepszy niż przez USB

Dziwna sprawa z tą izolacją galwaniczną na USB. Sprawdzałem kiedyś (z ciekawości czy namolność Piopio jest w tym temacie uzasadniona) Topping HS01 i nie usłyszałem nic wartego wydania pieniędzy. Pół roku temu wpadł mi w ręce HS02 i z tym pudełeczkiem zmiana na plus była wyraźnie słyszalna. Najogólniej rzecz ujmując lepsza klarowność i precyzja dźwięku.

Tak że Piopio - zwracam honor, izolacja galwaniczna wniosła progres do mojego systemu, co nie zmienia faktu, że sposób w jaki była przez Ciebie promowana wywoływał skutek odwrotny od tego jaki chciałeś osiągnąć (chyba że chciałeś osiągnąć efekt pragnienia vomitowania ile razy czytałem frazę "izolacja galwaniczna"). 🙂

39 minut temu, folab napisał:

U mnie w drugim systemie gdzie mam również ifi stream i dac z USB (amanero) lepiej wypada połączenie przez USB względem coax. Dodatkowo używam izolacji galwanicznej (topping hs01) która też wnosi sporą poprawę.

Ja przyznaję szczerze, że wymiotuję jak czytam milionowy raz Piopio wychwalającego izolację ale ...... sam stosuję wg projektu kolegi gavron04 pod moją inspiracją - jeszcze zanim mi kolega Piopio obrzydził 🙂

42 minuty temu, payong napisał:

Ja przyznaję szczerze, że wymiotuję jak czytam milionowy raz Piopio wychwalającego izolację ale ...... sam stosuję wg projektu kolegi gavron04 pod moją inspiracją - jeszcze zanim mi kolega Piopio obrzydził 🙂

Mam już coś lepszego niż izolacja galwaniczna USB 😉 Tak więc porzuciłem na zawsze promowanie tego rozwiązania.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ja testowałem HS01 na Usbridge signature i dla mnie było gorzej - pojawiła się nerwowość w dźwięku, a samo ustrojstwo było takie gorącę że aż parzyło...

4 godziny temu, folab napisał:

ale słucham przez Coax bo dźwięk  dużo lepszy niż przez USB

i tu się w pełni zgodzę - u mnie na Quteście też dużo lepiej po coax...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

a samo ustrojstwo było takie gorącę że aż parzyło...

Trochę przesadzasz 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A ja testowałem HS01 na Usbridge signature i dla mnie było gorzej - pojawiła się nerwowość w dźwięku, a samo ustrojstwo było takie gorącę że aż parzyło...

i tu się w pełni zgodzę - u mnie na Quteście też dużo lepiej po coax...

Dlatego wszystko zależy od dac jaką ma implementację USB. U mnie jeden dac gra lepiej z ifi po USB, a drugi po coax. 

8 godzin temu, LukRin napisał:

Dlatego wszystko zależy od dac jaką ma implementację USB. U mnie jeden dac gra lepiej z ifi po USB, a drugi po coax. 

Obecnie implementacja USB nie ma już takiego znaczenia - wszystkie oparte na układzie XMOS czy Amareno są dopracowane. A jak jeszcze zastosujemy izolację galwaniczną USB to już zupełnie bajka.

Raczej istotna jest implementacja COAX - tutaj jest pole do popisu. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Obecnie implementacja USB nie ma już takiego znaczenia - wszystkie oparte na układzie XMOS czy Amareno są dopracowane. A jak jeszcze zastosujemy izolację galwaniczną USB to już zupełnie bajka.

Raczej istotna jest implementacja COAX - tutaj jest pole do popisu. 

Przy nowych dac może i tak, ale te starsze dac miały różnej jakości wejście po USB.

Słyszałem setki świetnych systemów grających z coax I tylko jeden po USB z dacem Rockna. Dobrze że dalo mi to w końcu do myślenia bo jakość USB zostawia dużo do życzenia

4 godziny temu, Piopio napisał:

Obecnie implementacja USB nie ma już takiego znaczenia - wszystkie oparte na układzie XMOS czy Amareno są dopracowane.

A grają słabo...

58 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dobrze że dalo mi to w końcu do myślenia bo jakość USB zostawia dużo do życzenia

Tylko w Twojej wyobraźni. Mam nadzieję, że znasz techniczne aspekty połączenia COAX i USB ... i widzisz różnicę ...

5 godzin temu, Piopio napisał:

Tylko w Twojej wyobraźni. Mam nadzieję, że znasz techniczne aspekty połączenia COAX i USB ... i widzisz różnicę ...

Mimo ze możliwości teoretyczne wskazują na USB, jakość dźwięku dziwnym trafem zazwyczaj lepsza jest z coax. I tyle w temacie...

W dniu 2.08.2024 o 11:05, LukRin napisał:

Ja miałem galwaniczne wejście w chodzie wtedy nie potrzebowałem takich wynalazków. Tu się nie wypowiem.

Panowie,  a macie doświadczenia z takimi izolatorami, jak np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jednak cena sporo niższa, niż te tzw. audiofilskie😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Panowie,  a macie doświadczenia z takimi izolatorami, jak np:

Mają ograniczenie do 24/96. 

W dniu 6.08.2024 o 09:19, Piopio napisał:

Mają ograniczenie do 24/96. 

Ok, dziękuję za info. Może spróbuję, korzystam tylko z Tidala, a cyferkomaniakiem też nie jestem 😉

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Ok, dziękuję za info. Może spróbuję, korzystam tylko z Tidala, a cyferkomaniakiem też nie jestem 😉

Akurat iFi ma bardzo czyste USB (zwłaszcza gdy korzysta się z zasilacza liniowego). Dołożenie izolacji galwanicznej tylko trochę poprawia dźwięk. 

8 minut temu, jus6 napisał:

Jakich używacie zasilaczy do swoich ifi zen stream , czy jest sens wymienić na  liniowy ?

Było w tym temacie sporo o zasilaczach do Streama, musiałbyś pogrzebać. 

Ja używam Tomanka na tranzystorze i poprawa była wyraźna w stosunku do OEMowego iFi.

Wcześniej używałem i power 15 v poprawa była wyraźna,  teraz jest zasilacz muzg też 15v , dzwiek czysty,  przestrzenny z dużo lepszą górą pasma.

W dniu 10.08.2024 o 18:36, jus6 napisał:

Jakich używacie zasilaczy do swoich ifi zen stream , czy jest sens wymienić na  liniowy ?

Ja używam chińczyków. Jakichś kopii Studera.

14 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Ja używam chińczyków. Jakichś kopii Studera.

Ja również 12V 4A, sprawuje się póki co dobrze. Zenek gra z nim troszkę łagodniej, bardziej jakby płynniej niż z oryginałem wtyczkowym. Moim zdaniem bardzo solidna konstrukcja.

Edytowane przez StachMuszel

W każdym razie na pewno warto zapiąć coś lepszego niż ta wtyczka. 

W każdym razie na pewno warto zapiąć coś lepszego niż ta wtyczka. 

Kabelek do zasilacza też ma znaczenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi