Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Volumio mniej znany sprzęt bo salony audio go nie miały/mają. 

Nie wiem czy miałem okazję z nim obcować. Zdaje się że nie. 

Nie miałem faktycznie . Oponie ( nieliczne ,) są pozytywne.

Ja mam Silent Angel T1 ( zepsuetgo ) ten system znam i cenię . Bardzo dobra  jakość dźwięku , przyjazna obsługa .

Tak jak już tutaj pisaliście że Volumio to pewnie byłby skok w bok a nie wyraźny progres jakości dźwięku.

Silent zagra u mnie odrobinę inaczej , bardzie analogowo , z lepszą średnica i basem niz Ifi Stream. Stream był lepszy z  wysokimi , bardziej przestrzenny. Różnice na korzyść Silenta były wyczuwne ale nie były zdecydowane .

Brakuje tu na forum konkretnych opinii ludzi którzy porównywali te i inne streamery że sobą w tym samym torze . Nie ma kawy na ławę : że Auralic, Lumin , Rose są lepsze w tym , w tym od no IFi , Volumio czy Sotma. Rozumiem że jest ogniowo może najmniej ważące w sytemie audio . No ale ludzie potrafi wydawać po 20-40 i więcej tysięcy na streamera.

A tak to sobie możemy gdybać i dywagować w ten ma taki procesor , taki soft , takie zasilanie itd. Konkretow w tym jest mało. Ja mówię zdecydowanie Ifi vs Silent Angel lekko na plus dla Silenta ale nie jest to wyższy poziom . Bardzie inny charakter grania . Natomiast softowo to Silent bije niedoróbki IFI na głowę aczkolwiek też mają wpadki z kończącymi się umowami streamingowymi. Na początku byla bajka . Teraz jest tylko Tidal , Spotify connect . Wiadomo .. kasa

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Jeżeli soft w tym odtwarzaczu wolumio jest identyczny jak ten który można zainstalować na malince No to jeżeli chodzi o oprogramowanie to miałem z nim styczność. 

4 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Brakuje tu na forum konkretnych opinii ludzi którzy porównywali te i inne streamery że sobą w tym samym torze . Nie ma kawy na ławę : że Auralic, Lumin , Rose są lepsze w tym , w tym od no IFi , Volumio czy Sotma

Dlatego że teraz ludzie się nie dzielą takimi informacjami jest powszechnie krytykowane aby transporty mogły mieć wpływ na barwę dźwięku czy jego dynamikę czy jak kolwiek inaczej grały.

Sporo osób które jeszcze pamiętam z czasów 20 czy 15 lat do tyłu nie ma już tutaj na forum i się nie udzielają osoby które faktycznie testowały sprzęt i wyciągały wnioski a przy tym bardzo chętnie dzieliły się informacjami w sieci. 

Teraz dostaniesz bardzo krótką odpowiedź w stylu: pokaż mi pomiary tego transportu skąd jest różnica. A kiedy takowe dostarczasz to: różnica jest tak mała że jest ona granicy percepcji niemożliwe żebyś to usłyszał. 

Dlatego ci brakuje.

2 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Ja mam Silent Angel T1 ( zepsuetgo ) ten system znam i cenię

A nie było z nimi jakiegoś problemu technicznego przypadkiem? Gdzieś mi sie o uszy obiło. (Nie mówię o twoim przypadku)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

26 minut temu, marcinmarcin napisał:

A nie było z nimi jakiegoś problemu technicznego przypadkiem? Gdzieś mi sie o uszy obiło. (Nie mówię o twoim przypadku)

Problemy jakie miałem i o jakich słyszałem to było z aplikacji Vitos Orbiter można było sterować Tidal , Spotify I Amazon .

Potem wypadł z tego Amazon. A w tej chwili już nie ma żadnej możliwości korzystania przez Vitos Orbiter z Tidal I Spotify.  Pozostaje connect dla nich z poziomu phona.

Wkurzyłem się tymi dywagacjami co lepsza co gorsze i biorę Rose RS250A.

Jak dobrze pójdzie to niedługo napiszę wam porównania do Ifi stream bo tylko to mi zostało.

21 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Problemy jakie miałem i o jakich słyszałem to było z aplikacji Vitos Orbiter można było sterować Tidal , Spotify I Amazon .

Potem wypadł z tego Amazon. A w tej chwili już nie ma żadnej możliwości korzystania przez Vitos Orbiter z Tidal I Spotify.  Pozostaje connect dla nich z poziomu phona.

Wkurzyłem się tymi dywagacjami co lepsza co gorsze i biorę Rose RS250A.

Jak dobrze pójdzie to niedługo napiszę wam porównania do Ifi stream bo tylko to mi zostało.

Ten Rose, jak widzę, to niezły kombajn! Świetnie wygląda (oczywiście to rzecz gustu). Proszę, tylko napisz opinię po pierwszym, pewnym zachwycie. No i po podłączeniu do tego samego DAC co ifi (Rose ma chyba taką opcję jak widzę). No, a na deser to proszę opisz nam jak to brzmi w całości, bo chyba rewelacyjnie!

28 minut temu, maciek1 napisał:

Ten Rose, jak widzę, to niezły kombajn! Świetnie wygląda (oczywiście to rzecz gustu). Proszę, tylko napisz opinię po pierwszym, pewnym zachwycie. No i po podłączeniu do tego samego DAC co ifi (Rose ma chyba taką opcję jak widzę). No, a na deser to proszę opisz nam jak to brzmi w całości, bo chyba rewelacyjnie!

Mam Rose RS250A na razie testów do poniedziałku . Całkiem świeże więc dam mu pograć dłuższy czas i dokładniej opiszę dźwięk . Jednak ocena będzie tylko sygnału cyfrowego, jako transport do daca ,  ponieważ nie mam zamiaru używać go jako combo.

Na starcie urządzenie robi bardzo dobre wrażenie taki konkretny ale nie przesadzony klocek z bardzo dużym jak na streamery wyświetlaczem. Myślałem że to będzie taki gadżet ale okazuje się że nawet z czterech pięciu metrów dość dobrze i czytelnie to widać. Menu z języków ogólnodostępnych właściwie angielski. Podłączenie i pierwsza konfiguracja bezproblemowa. Apka ładnie wyglądająca, średnio intuicyjna ale jeżeli ktoś już miał do czynienia z tego typu tworami to myślę że przymknie oko i zaakceptuje. Mi osobiście najbardziej brakuje tego aby okno wyświetlające konkretnie jedną płytę z dysku NASA było gdzieś do podglądu w formie minimalizacji. Może jest możliwość to w jakiś sposób ustawić jeszcze w to nie przebrnąłem. Natomiast jeżeli przerzucę się na słuchanie Tidala to potem wracając do dysku NASA muszę odnowa przebrnąć płytotekę żeby znaleźć to czego chciałem słuchać.

Natomiast zarówno biblioteka muzyczna na dysku jak i Tidal działają na tej aplikacji szybk o, płynnie bez zawieszek.

Dźwięk- tylko pierwsze wrażenia . Tak jak opisują : gęsty , średnicowy, gładki, przestrzenn. Jednak jest też bardzo dynamiczny .

Więcej napiszę pewnie w niedzielę .

Miałem kiedyś tego Zena, gdy jeszcze był dość nowy na rynku i bardzo narowisty, mam nadzieję że teraz jest stabilniejszy, jak wynika z komentarzy tutaj. Brzmienie wspominam nienajgorzej i rozważam powrót do tego urządzenia, ale mam pytanie: gdy go kiedyś używałem, miałem też osobny serwer NAS i nigdy nie podłączałem do zena pamięci USB, teraz nie mam NASa - czy gdy podłączę pamięć masową USB do Zena to widać ją w sieci jako serwer, na przykład w Bubleupnp itp. ? Czy najnowsze firmware uruchomiło zapowiadany kiedyś na początku Chromecast, czy go nie ma i już pewnie nie będzie?...

Edytowane przez MacP
23 godziny temu, maciek1 napisał:

Wypadłem trochę z tematów kabli cyfrowych . Właściwe w Rose mam w sekcji cyfrowej do wyboru coaxial i USB. Jest też optyk ale tego nie bierzemy pod uwagę. Co wg Was zagra potencjalnie lepiej ? Czy to bardzie kwestia DAC do którego pójdzie sygnał . Jaśniej . W który rodzaj kabla inwestować ? Za informację że kable cyfrowe nie grają dziękuję . Ponieważ każdy kabel coś wnosi albo przed czymś niepożądanym nas chroni . Tak więc je słychać . Cyfrowe zapewne najmniej ale jednak .

Usb czy coaxial ? Na razie mam dwa no name. I się zastanawiam czy warto dołożyć kilka stów, żeby spokojnie spać 😉. Więcej na taki kabel nie wydam

27 minut temu, Tomek1777 napisał:

czy warto dołożyć kilka stów, żeby spokojnie spać 😉.

Spokojny sen jest bezcenny. I piszę to bez ironii. Po co się budzić i myśleć: a co by było gdyby? Tylko, że ten wirus się często odzywa i szukamy dalej. Ale choć chwila spokoju jest:) Powodzenia! Ale przy takim klocku, warto te kilka stówek dać oczywiście, choć decydujące i tak będzie brzmienie DAC. No i napisz jak to gra w porównaniu już teraz, proszę.

45 minut temu, maciek1 napisał:

Spokojny sen jest bezcenny. I piszę to bez ironii. Po co się budzić i myśleć: a co by było gdyby? Tylko, że ten wirus się często odzywa i szukamy dalej. Ale choć chwila spokoju jest:) Powodzenia! Ale przy takim klocku, warto te kilka stówek dać oczywiście, choć decydujące i tak będzie brzmienie DAC. No i napisz jak to gra w porównaniu już teraz, proszę.

Z miłą chęcią zrobiłbym dłuższe porównania Rose z IFi jednak dzisiaj rano IFI znowu strzelił focha i nie chcę się znowu skonfigurować do pracy;(.

O samym Rose i jego funkcjonalności już pisałem więc nie ma za bardzo się tutaj nad czym rozwodzić. Najważniejsze że działa to płynnie bez zawieszek i bardzo szybko. Czasami coś się wykrzaczy na zasadzie takiej że urządzenie  samo wyskoczy z jakimś utworem którego aktualnie nie chciałeś słuchać. Porównałbym to do przeglądarki internetowej gdzie wyskakują ci reklamy 😉. Szybkość działania Tidala jest jest lepsza niż na natywnej aplikacji w telefonie.

Jeśli chodzi o dźwięk to mogę opisać tylko  sygnał cyfrowy , ponieważ nie korzystałem z wbudowanego przetwornika. Jest to charakter po cieplejszej stronie z naciskiem na średnicę . Górne rejestry nie wychodzą przed szereg ale są obecne i jest wystarczająca ilość powietrza w muzyce. Bardzo ładna przestrzeń. Bas bez zarzutu dynamiczny taki w sam raz nie za chudy ale i nie kluchowaty. Według mnie scena dźwiękowa jest bardzo duża i poukładana  . Dźwiękowo dojrzałe urządzenie które nie wystrzeliwuje fajerwerków, nie próbuje nas czymś tam zaskoczyć ale skupia się na oddaniu klimatu . Gdzieś w tle cały czas pojawia się wrażenie analogowości. Nie mylić jednak z ciepłą kluchą i brakami w dynamice bo potrafi zagrać każdy rodzaj muzyki mocno i dynamicznie .

Porównując do ifi to pierwszy najważniejszy aspekt chyba to jest to że ifi nie potrafi zagrać tak czysto i płynnie, nie poukłada tak ładnie sceny i nie stworzy takiego czarnego tła.

Jednak różnica w cenie jest przeogromniasta bo to jest 4 razy tyle. I od razu wam mówię że tyle razy lepiej od IFi Rose nie zagra . Ale chyba tak to działa ogólnie w audio.

Ifi przy swojej cenie naprawdę broni się jako jakościa dźwięku . Wszystko dobrze tylko gdyby nie ta ciągle kulejąca funkcjonalność.

Edytowane przez Tomek1777

4 minuty temu, maciek1 napisał:

Wyraźnie zależy to od egzemplarza. Chyba? 

Mnie się chyba trafiły dwa fajne egzemplarze bo kompletnie nie mam z nimi żadnych problemów, a leci u mnie muza min 6h dziennie. Były ostatnio małe problemy z tidal connect bo po zmianie odtwarzanej płyty potrafiło wywalić, ale ten sam problem występował u syna na bluesound node 2i. Ewidentnie wina po stronie tidal była.

4 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Wypadłem trochę z tematów kabli cyfrowych . Właściwe w Rose mam w sekcji cyfrowej do wyboru coaxial i USB. Jest też optyk ale tego nie bierzemy pod uwagę. Co wg Was zagra potencjalnie lepiej ? Czy to bardzie kwestia DAC do którego pójdzie sygnał . Jaśniej . W który rodzaj kabla inwestować ? Za informację że kable cyfrowe nie grają dziękuję . Ponieważ każdy kabel coś wnosi albo przed czymś niepożądanym nas chroni . Tak więc je słychać . Cyfrowe zapewne najmniej ale jednak .

Usb czy coaxial ? Na razie mam dwa no name. I się zastanawiam czy warto dołożyć kilka stów, żeby spokojnie spać 😉. Więcej na taki kabel nie wydam

Wszystko zależy jakiej jakości jest wejscie usb w dac. U mnie jeden dac oparty na amanero, drugi na xmos i słucham przez usb bo lepiej brzmi niż przez coax. 

4 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Jest też optyk ale tego nie bierzemy pod uwagę.

A zupełnie niesłusznie. Tyle że wielka jest przesądów siła.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

40 minut temu, ProjectPi napisał:

Tyle że wielka jest przesądów siła.

Jak próbujesz pewnie w kilkunastu przynajmniej urządzeniach przez całe życie i za każdym razem coś się nie podoba, potem widzisz że większość ludzi ma podobne odczucia,  a potem czytasz na ASR że mierzy się tak samo, to co masz o tym myśleć 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Jak próbujesz pewnie w kilkunastu przynajmniej urządzeniach przez całe życie i za każdym razem coś się nie podoba, potem widzisz że większość ludzi ma podobne odczucia,  a potem czytasz na ASR że mierzy się tak samo, to co masz o tym myśleć 

Powiedziałbym, że przede wszystkim myśleć i porządnie zweryfikować swoje wrażenia.

Czyli nie myśleć tylko wierzyć w wykres. 🙂

Jak się czyta komentarze niektórych na ASR to bym nie powiedział że tam jest myślenie. 

Oczywiście to jest wszędzie. Natomiast głos oddawany po teście w ankiecie jest wprost proporcjonalna do końcowej opinii. Kompletnie bez sensu. To jest manipulacja opinia.

Znaczna część tych co tam pisze nie testowała danego sprzętu tylko powiela to co wcześniej napisał amir. No sekta.

W dniu 8.02.2025 o 15:46, MacP napisał:

Miałem kiedyś tego Zena, gdy jeszcze był dość nowy na rynku i bardzo narowisty, mam nadzieję że teraz jest stabilniejszy, jak wynika z komentarzy tutaj. Brzmienie wspominam nienajgorzej i rozważam powrót do tego urządzenia, ale mam pytanie: gdy go kiedyś używałem, miałem też osobny serwer NAS i nigdy nie podłączałem do zena pamięci USB, teraz nie mam NASa - czy gdy podłączę pamięć masową USB do Zena to widać ją w sieci jako serwer, na przykład w Bubleupnp itp. ? Czy najnowsze firmware uruchomiło zapowiadany kiedyś na początku Chromecast, czy go nie ma i już pewnie nie będzie?...

Wydaje mi się że nie. W sensie widzi ją tylko ifi. 

Nie sprawdzałem testując go z USB ale byłbym zdziwiony gdyby tak robił. 

39 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak się czyta komentarze niektórych na ASR to bym nie powiedział że tam jest myślenie. 

Statystycznie więcej tam myślenia niż choćby tu.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Statystycznie więcej tam myślenia niż choćby tu.

Kilkanaście osób może zamieszcza pomiary i pisze coś sensownego. Reszta potakuje i zawrzeszcza każdego który śmie napisać że coś słyszy... a nie daj boże jak usłyszy coś co nie pasuje do pomiarów, to już przepadł... 😄 

dla mnie sekta baranów

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

no właśnie...

46 minut temu, marcinmarcin napisał:

Kilkanaście osób może zamieszcza pomiary i pisze coś sensownego. Reszta potakuje i zawrzeszcza każdego który śmie napisać że coś słyszy... a nie daj boże jak usłyszy coś co nie pasuje do pomiarów, to już przepadł... 😄

To trochę jak tu, tyle że tu odwrotnie i tu trudniej o te kilkanaście.

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to czemu piszesz tu a nie tam?

Kaganek oświaty i te sprawy.

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

chyba ogonek i to poświaty 😄 

Czy nie pisałem, że tu trudniej o te kilkanaście?

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Czy nie pisałem, że tu trudniej o te kilkanaście?

hmmmm jakby zapytać w psychiatryku to też by się znalazło takich co się mają za Napoleona, a może i nawet samego Boga 😉 

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

hmmmm jakby zapytać w psychiatryku to też by się znalazło takich co się mają za Napoleona, a może i nawet samego Boga 😉 

Z tym Napoleonem to aluzja do słyszenia tego co niesłyszalne?

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Kaganek oświaty i te sprawy.

Nie rozumiem.

To forum ci przeszkadza. Nie znajdujesz w nim radości i informacji ale masz drugie które wolisz ale siedzisz tu.....

Albo na forum audio. 

W sumie tu i tu w tematyce wiim i stremerow 🙂

Nigdy tak nie powiedziałem 🙂

Ja to się tutaj świetnie bawię. Ciebie widać że rośnie coraz większa irytacja jak tylko ktoś powie coś złego na wiim.

Więc akurat nie odwrócisz kota ogonem 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi