Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Moja konfiguracja to 

Ifi Stream plus dac gustrad  x26 sabre.

Mam problemy z odczytem plików 192/24.Dzwiek idzie parę sek normalnie i po chwili zaczyna jak by buforować,zaznaczam że ifi podłączone do routera przez wifi (2m dalej).Niby 192/24 to transmisja do 6-7Mbit więc wifi powinno dać radę.

W dniu 8.08.2024 o 10:02, Piopio napisał:

Akurat iFi ma bardzo czyste USB (zwłaszcza gdy korzysta się z zasilacza liniowego). Dołożenie izolacji galwanicznej tylko trochę poprawia dźwięk. 

a zastosowanie wysokiej jakości kabla USB zmienia już dużo chociaż dalej nie dorówna wejściu COAX 

Edytowane przez folab
6 minut temu, folab napisał:

a zastosowanie wysokiej jakości kabla USB zmienia już dużo

Audiovoodoo w czystej postaci 😉 Najtęższe głowy nie potrafią wyjaśnić jak kabel USB może wpływać na przesył DANYCH. Tak jak modlitwy do Boga na powodzenie w życiu 😉

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Najtęższe głowy nie potrafią wyjaśnić jak kabel USB może wpływać na przesył DANYCH.

Wielu rzeczy ludzie nie potrafią wytłumaczyć a one się dzieją ,to że różne kable USB grają zupełnie inaczej to fakt a czemu tak się dzieje ? A co mnie to obchodzi ,aczkolwiek myślę że konstruktorzy wiedzą .

Teraz, folab napisał:

różne kable USB grają zupełnie inaczej to fakt

Czysta fantazja. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Audiovoodoo w czystej postaci 😉 Najtęższe głowy nie potrafią wyjaśnić jak kabel USB może wpływać na przesył DANYCH. Tak jak modlitwy do Boga na powodzenie w życiu 😉

Nie tylko że słychać,  ale i w pomiarach wychodzi, więc nie ma co zaprzeczać 😃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

44 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ukryta Zawartość

Manipulujesz. Zapominasz, że kablem przesyłane są dane, które nie mogą ulec zmianie. Więc kabel  nie może mieć wpływu na brzmienie. Czy tak trudno pojąć, że producenci kabli po prostu oszukują klientów ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Podobno problemem nie jest zmiana wartości przesyłanych danych tylko ich "umiejscowienie" w czasie, mieszczą się w ramce czasowej ale odstępy pomiędzy próbkami są różne. Dla transmisji danych nie ma to znaczenie ale podobno dla audio ma - jitter. Ja na mój słuch wybrałem kabel za 200 zł zamiast za 10 zł. Słyszę różnicę i jest mi z tym dobrze. Przy kablach za 600 zł i 1000 zł nie słyszałem już różnicy w stosunku do tego za 200 zł (a może już mój mózg nie chciał słyszeć 🙂 )

17 minut temu, payong napisał:

Podobno problemem nie jest zmiana wartości przesyłanych danych tylko ich "umiejscowienie" w czasie, mieszczą się w ramce czasowej ale odstępy pomiędzy próbkami są różne. Dla transmisji danych nie ma to znaczenie ale podobno dla audio ma - jitter.

Owszem tak jest ale w przypadku COAX i OPT. USB to transmisja asynchroniczna. Zegar nadajnika nie ma znaczenia. 

24 minuty temu, Piopio napisał:

Manipulujesz. Zapominasz, że kablem przesyłane są dane, które nie mogą ulec zmianie. Więc kabel  nie może mieć wpływu na brzmienie. Czy tak trudno pojąć, że producenci kabli po prostu oszukują klientów ?

Sam manipulujesz do swoich wydumanych teorii. Dałem link z pomiarami do ASR mekki pomiarowcow.

Inna sprawa że wystarczy samo przechodzenie zakłóceń od żył zasilania na żyłę danych i już będą różnice. 

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Inna sprawa że wystarczy samo przechodzenie zakłóceń od żył zasilania na żyłę danych i już będą różnice

To inna kwestia. Wystarczy wtedy porządny kabel za 50 zł a nie oszustwo za 1000 zł. 

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Sam manipulujesz do swoich wydumanych teorii.

Wydumanych ? Czysta technika 😉 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Czysta fantazja. 

posłuchaj a będziesz świadkiem cudu ,dla ciebie bowiem to  cud a dla mnie normalka

44 minuty temu, Piopio napisał:

Czy tak trudno pojąć, że producenci kabli po prostu oszukują klientów ?

oj biedny niedowiarku 

38 minut temu, payong napisał:

Podobno problemem nie jest zmiana wartości przesyłanych danych tylko ich "umiejscowienie" w czasie, mieszczą się w ramce czasowej ale odstępy pomiędzy próbkami są różne. Dla transmisji danych nie ma to znaczenie ale podobno dla audio ma - jitter. Ja na mój słuch wybrałem kabel za 200 zł zamiast za 10 zł. Słyszę różnicę i jest mi z tym dobrze. Przy kablach za 600 zł i 1000 zł nie słyszałem już różnicy w stosunku do tego za 200 zł (a może już mój mózg nie chciał słyszeć 🙂 )

Kwestia klasy posiadanego sytemu , do 2500zł za kabel słychać wyraźnie ,dalej nie sprawdzaliśmy

14 minut temu, folab napisał:

Kwestia klasy posiadanego sytemu , do 2500zł za kabel słychać wyraźnie ,dalej nie sprawdzaliśmy

Ano, w dobrym systemie cyfrowe kable różnice czynią tylko wtedy, gdy są ewidentnie złe.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Ukryta Zawartość

Serio słyszysz sygnał na poziomie -130 dBV z wyjścia liniowego?

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Audiovoodoo w czystej postaci 😉 Najtęższe głowy nie potrafią wyjaśnić jak kabel USB może wpływać na przesył DANYCH.

Potrafią.Nie ma.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Tak jak modlitwy do Boga na powodzenie w życiu 😉

Zdaje się,że modlitwa do Boga ma większy wpływ na powodzenie w życiu,niż kabel USB na przesył danych.
😁

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

No nie wypada nie słyszeć,jak w pomiarach "wychodzi".(tych znienawidzonych pomiarach-co to nie grają)
jeszcze by kto posądził o niesłysz,tfu,aż nie chce przejść przez gardło ta obelga...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Ano, w dobrym systemie cyfrowe kable różnice czynią tylko wtedy, gdy są ewidentnie złe

Mialem teraz 4 coxiale bnc z thomanna i zepsute bo każdy grał inaczej...

Nie wiem na jakim poziomie różnice słychać, ale raczej pomiary niedoskonałe. Miałem 3 dace których różnice pomiarowe nie powinny być słyszalne moim niedoskonalym uchem a były...

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mialem teraz 4 coxiale bnc z thomanna i zepsute bo każdy grał inaczej...

Ja wiem że elita potrafi, ale może rozważ ślepe testy z przyległościami, albo zmianę DACa na coś sensowniejszego.

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie wiem na jakim poziomie różnice słychać, ale raczej pomiary niedoskonałe.

To po co je przytaczasz, skoro niedoskonałe? Marny sposób argumentowania.

21 minut temu, ProjectPi napisał:

albo zmianę DACa na coś sensowniejszego.

Qutest zarówno pomiarowo jak i dźwiękowo jest całkiem sensowny,  ale pewnie popsuty. O zgrozo z liniowym zasilaniem też mi sie bardziej podoba...

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Qutest zarówno pomiarowo jak i dźwiękowo jest całkiem sensowny,  ale pewnie popsuty. O zgrozo z liniowym zasilaniem też mi sie bardziej podoba...

Najwyraźniej nie zmierzono w nim tego, co ważne.

"Albo"

Czytanie rozwija.

To zanikająca sztuka.

13 godzin temu, tdrozd napisał:

Moja konfiguracja to 

Ifi Stream plus dac gustrad  x26 sabre.

Mam problemy z odczytem plików 192/24.Dzwiek idzie parę sek normalnie i po chwili zaczyna jak by buforować,zaznaczam że ifi podłączone do routera przez wifi (2m dalej).Niby 192/24 to transmisja do 6-7Mbit więc wifi powinno dać radę.

Warto sprawdzić połączenie kablem.
jeśli będzie nadal to samo-to rozwiązanie jest gdzieś indziej.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Połączenie kablowe sprawdzone.W ustawieniach włączony max bufor 64mB, niestety nic nie pomaga.Tych plików 192/24 jest na szczęście b mało więc mnie to aż tak nie denerwuje . Właściwie nie wiem gdzie jest problem ,czy po stronie ifi czy po stronie daca x26 i jego odbiornika .A może kabel jest jakiś za cienki ,używam jakiegoś nie firmowego w przyzwoitej jakości .

To teraz wrócę to tematu wątku.

Po upgrade Ifi Zenka do najnowszej wersji i Tidala również, póki co wszystko działa stabilnie. Musimy napisać petycję do Ifi i Tidala, aby nic już nie ruszali 😉 

W dniu 19.08.2024 o 09:33, StachMuszel napisał:

To teraz wrócę to tematu wątku.

Po upgrade Ifi Zenka do najnowszej wersji i Tidala również, póki co wszystko działa stabilnie. Musimy napisać petycję do Ifi i Tidala, aby nic już nie ruszali 😉 

to że rozłacza połączenie z Tidal to znaczy że jest stabilnie ?

W dniu 17.08.2024 o 16:34, Piopio napisał:

A wstawienie dobrego zasilacza do Ifi zamiast badziewiastego coś daje?

52 minuty temu, jaszcze1 napisał:

A wstawienie dobrego zasilacza do Ifi zamiast badziewiastego coś daje?

Tak. Warto. Chyba, że korzystasz tylko z USB. Wtedy lepiej zastosować izolację galwaniczną USB.

Edytowane przez Piopio

2 godziny temu, Piopio napisał:

Tak. Warto. Chyba, że korzystasz tylko z USB. Wtedy lepiej zastosować izolację galwaniczną USB.

Lepszy zasilacz zmienia układ zer i jedynek? Czy co robi?

• Pokaż nowe odpowiedzi