Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, StachMuszel napisał:

Mój jak był nowy kosztował 7999pln 🙂

No to robią się nam pułapy:) Ale może zostańmy przy nowych sprzętach. Niech ktoś pierwszy rzuci (kamieniem?:)))) propozycję destroyer'a dla zen, ale z półki aktualnych na rynku odtwarzaczy i w miarę adekwatnych.

49 minut temu, maciek1 napisał:

No to robią się nam pułapy:) Ale może zostańmy przy nowych sprzętach. Niech ktoś pierwszy rzuci (kamieniem?:)))) propozycję destroyer'a dla zen, ale z półki aktualnych na rynku odtwarzaczy i w miarę adekwatnych.

Maćku, to będzie trudne pytanie. Jest wiele niewiadomych: Twoje preferencje, posiadany sprzęt etc.

9 minut temu, StachMuszel napisał:

Maćku, to będzie trudne pytanie. Jest wiele niewiadomych: Twoje preferencje, posiadany sprzęt etc.

Wiem Stachu. Łatwych pytań nie stawiamy:) Skoro porównuje się bezwzględnie odtwarzacze, wykazując większość lub mniejszość nad rywalami, to co stoi na przeszkodzie takiej zabawy?:) Najistotniejsze, żeby ktoś opisał doświadczenia w tym samym systemie, a nie różnych. Czyli CD i zen z DAC podpięte do tego samego wzmaka i kolumn w tym samym pomieszczeniu.

Edytowane przez maciek1
12 minut temu, maciek1 napisał:

Czyli CD i zen z DAC podpięte do tego samego wzmaka i kolumn w tym samym pomieszczeniu.

Sprzęt z różnych półek cenowych, ale może coś pomogę.

Mam Zena Stream i Audiolaba 9000 CDT podpięte pod Gustarda R26. Tylko że pierwszy po USB, drugi coax. Samo to już może robić różnicę, ale nie chciało mi się przepinać i porównywać jednego z drugim na tym samym kablu coax. Druga sprawa - Zena wykorzystuję głównie do Tidala i na tej podstawie wyciągam wnioski. A jakie są wersje i realizacje muzyki na Tidalu to wszyscy wiemy, że różnie z tym bywa. Płyty CD mam konkretną wersję, może inną od tej ze streamingu.

Co zabawniejsze - nawet obrębie samego Tidala są różne, różnie brzmiące wersje. Dla przykładu posłuchaj Muse Supremacy z płyty The 2nd Law w wersji 16/44,1 i 24/96 (początek - gitara i bębny) i powiedz co się bardziej podoba 😎 A jeszcze wmieszać w porównywanie wersję CD to zrobi się chaos.

Zauważam wyraźnie, że źródła grają różnie, jednak nie podejmę się powiedzieć które gra lepiej. Oba są miłe dla ucha. Opisowo różnice są takie, że Zen gra bardziej masywnie, konturowo i detalicznie, a CD bardziej muzykalnie, homogenicznie, naturalnie, zrównoważenie.

Ale... zawsze jest jakieś "ale" 🙂

To co napisałem dotyczy ogólnego wrażenia brzmienia po przełączeniu z jednego źródła na drugie. Porównania bezpośredniego ten sam album/utwór wolę nie robić, bo nie mam pewności czy utwór z Tidala i ten, który mam na płycie to dokładnie ta sama realizacja i master. Różnice które zaobserwowałem bywają zarówno na korzyść Streama jak i CD, zależy od konkretnej muzyki.

Gdybym jednak musiał dokonać zerojedynkowego wyboru, to bardziej podoba mi się brzmienie transportu CD Audiolaba. Subiektywnie i wyłącznie na swój użytek bardziej mi to granie leży.

8 minut temu, spokojnie napisał:

Sprzęt z różnych półek cenowych, ale może coś pomogę.

Mam Zena Stream i Audiolaba 9000 CDT podpięte pod Gustarda R26. Tylko że pierwszy po USB, drugi coax. Samo to już może robić różnicę, ale nie chciało mi się przepinać i porównywać jednego z drugim na tym samym kablu coax. Druga sprawa - Zena wykorzystuję głównie do Tidala i na tej podstawie wyciągam wnioski. A jakie są wersje i realizacje muzyki na Tidalu to wszyscy wiemy, że różnie z tym bywa. Płyty CD mam konkretną wersję, może inną od tej ze streamingu.

Co zabawniejsze - nawet obrębie samego Tidala są różne, różnie brzmiące wersje. Dla przykładu posłuchaj Muse Supremacy z płyty The 2nd Law w wersji 16/44,1 i 24/96 (początek - gitara i bębny) i powiedz co się bardziej podoba 😎 A jeszcze wmieszać w porównywanie wersję CD to zrobi się chaos.

Zauważam wyraźnie, że źródła grają różnie, jednak nie podejmę się powiedzieć które gra lepiej. Oba są miłe dla ucha. Opisowo różnice są takie, że Zen gra bardziej masywnie, konturowo i detalicznie, a CD bardziej muzykalnie, homogenicznie, naturalnie, zrównoważenie.

Ale... zawsze jest jakieś "ale" 🙂

To co napisałem dotyczy ogólnego wrażenia brzmienia po przełączeniu z jednego źródła na drugie. Porównania bezpośredniego ten sam album/utwór wolę nie robić, bo nie mam pewności czy utwór z Tidala i ten, który mam na płycie to dokładnie ta sama realizacja i master. Różnice które zaobserwowałem bywają zarówno na korzyść Streama jak i CD, zależy od konkretnej muzyki.

Gdybym jednak musiał dokonać zerojedynkowego wyboru, to bardziej podoba mi się brzmienie transportu CD Audiolaba. Subiektywnie i wyłącznie na swój użytek bardziej mi to granie leży.

I to są fajne refleksje, dzięki! A tak BTW w jaki sposób jest przygotowywany plik na Tidal'u? Naprawdę każdy kto chce umieszcza za odpowiednią opłatą opracowany plik ? Kto kontroluje jakość?

Edytowane przez maciek1
W dniu 18.11.2024 o 06:05, maciek1 napisał:

Cholewka... Im bardziej poszukuję alternatywy w postaci cd lub sacd tym bardziej lubię i tak bardzo lubianego przeze mnie zena... Czy ktoś porównywał bezpośrednio zena do jakiegoś dobrego cd lub sacd? Bo może jestem głuchy..?:)

Ja :). Mam w domu Denona DCD 1600 NE i Denona DCD 2700, oba tuningowane przeze mnie. Od czasu gdy wymieniłem w końcu laser w Denonie 2700 nie słucham innego źródła cyfrowego jeśli mam muzykę na płycie CD. Ten Denon bije Zenka i nowszego SACD na głowę jeśli chodzi o moje odczucia/preferencje, scena tak jak i pozorne źródła jest/są naprawdę ale to naprawdę trójwymiarowe,  dźwięk z tych przetworników C/A jest o wiele bardziej analogowy, spójny, miękki, naturalny/ciągły. Trudno to opisać niestety wiec nie będę dalej próbował a nie wymieniłem jeszcze opampów w Denonie a mam zamiar wstawić tam niskoszumne i dyskretne Busron Audio. Tak więc mimo mojej sympatii do Zenka stary Denon DCD 2700 z jego przetwornikami jest lepszy, choć trzeba trochę serca do niego włożyć :), bo fabrycznie gra dość ciemno i mało rozdzielczo, ale dobry precyzyjny i profesjonalny  układ zegara zamiast rezonatora  kwarcowego robi różnicę. Dla czystego porównania porównam jeszcze wyjścia cyfrowe, bo już czuje to oburzenie 🙂

Edytowane przez monkas

Ja również zastanawiałem się nad takim porównaniem CA AXN10 do transportu CA CXC v2. Tylko ciut "zniechęca" mnie cena tego transportu oraz moje lenistwo - streamer u mnie wygrywa. Nie czuję tego "rytuału" zmieniania płyt w CD a tym bardziej winyli. To co mogę zasugerować, to, przynajmniej u mnie, w DAC Musician Pegasus R2R wejście USB gra słabiej niż AES/Coax. Także może jeśli rzeczywiście zrobić bardziej rzetelne porównanie, to jednak byłaby wyraźniejsza przewaga CD nad Tidalem. Udało mi się wyrównać jakość Tidala do jakości dźwięku z lokalnych plików w moim systemie, ale z CD nie wiem jak by to wyglądało. Po moich różnych przygodach, testach i sprzętach, jakie miałem okazję posiadać, to obawiam się, że CD by wygrał (RPI z interfejsem AES i zasilaniem Shanti, kilka różnych DAC delta/sigma, również przerabianych przeze mnie). Oznaczało by to kolejny wir w portfelu a na horyzoncie szykuje mi się zabawa ze Scan Speak po ostatnich odsłuchach na AudioVideoShow.

Dodam, że poziom lenistwa jest taki, że nawet dokleiłem takiego SwitchBota po bluetooth do Musicana, aby za mnie naciskał przycisk włącznika jak siadam w fotelu (załączając kondycjoner sieciowy przez HomeAssistanta).

Edytowane przez treborm
19 minut temu, treborm napisał:

Ja również zastanawiałem się nad takim porównaniem CA AXN10 do transportu CA CXC v2. Tylko ciut "zniechęca" mnie cena tego transportu oraz moje lenistwo - streamer u mnie wygrywa. Nie czuję tego "rytuału" zmieniania płyt w CD a tym bardziej winyli. To co mogę zasugerować, to, przynajmniej u mnie, w DAC Musician Pegasus R2R wejście USB gra słabiej niż AES/Coax. Także może jeśli rzeczywiście zrobić bardziej rzetelne porównanie, to jednak byłaby wyraźniejsza przewaga CD nad Tidalem. Udało mi się wyrównać jakość Tidala do jakości dźwięku z lokalnych plików w moim systemie, ale z CD nie wiem jak by to wyglądało. Po moich różnych przygodach, testach i sprzętach, jakie miałem okazję posiadać, to obawiam się, że CD by wygrał (RPI z interfejsem AES i zasilaniem Shanti, kilka różnych DAC delta/sigma, również przerabianych przeze mnie). Oznaczało by to kolejny wir w portfelu a na horyzoncie szykuje mi się zabawa ze Scan Speak po ostatnich odsłuchach na AudioVideoShow.

Dodam, że poziom lenistwa jest taki, że nawet dokleiłem takiego SwitchBota po bluetooth do Musicana, aby za mnie naciskał przycisk włącznika jak siadam w fotelu (załączając kondycjoner sieciowy przez HomeAssistanta).

Szukam w tekście porównania do zena... Coś mi umknęło?

9 minut temu, treborm napisał:

Maćku, wszystko w porządku. Już przestaję się wtrącać w ten wątek.

Ależ wtrącaj się wtrącaj, ale najlepiej w kontekście zena:) Każdy ma przecież prawo. Miłego dzionka!

Mam Audiolaba 9000CDT podłączony do Audiolaba 9000A coax Ricable  i oczywiście ifi zena dobry USB,
płyta Diany Krall Twin Up The Quiet Japońska wersja SHM CD czy Dire Straits Brothers in Arms też SHM Cd i wiele innych płyt w tej wersji. Pytanie czy czuję różnicę może i tak bo lubię słuchać na CD takie pokolenie. Jednak w ślepym teście pewnie bym poległ 🤣

Zdecydowanie większą różnicę czuję po zmianie kabli głośnikowych.

• 2 tygodnie później...

Cześć, Jaki może być powód, że ifi stream nie widzi dysku ssd (1TB). Z tego co przeczytałem powinno się to dziać automatycznie. Dysk podłączyłem do górnego portu usb (do dolnego podłączony jest DAC). Restart urządzenia jak również opcje "aktualizuj" i "skanuj ponownie" (źródłą-moja muzyka) nic nie daje. Dysk sformatowany ExFat.

7 minut temu, Djogi napisał:

Dysk sformatowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fat 32 

Ukryta Zawartość

W dniu 18.11.2024 o 09:31, maciek1 napisał:

Dzięki. Elementy toru mam raczej dobrze dobrane i nie najgorsze. Na pewno nie mam dobrego cd i takiego szukam, rozglądam się. Coraz częściej słucham na słuchawkach Beyerdynamic, czyli całkiem niezłych, z wzmacniacza również zen najwyższego. Czyli chyba ok? Jaki cd bezwzględnie załatwi zena? Oczywiście w porównywalnej cenie...

które Beyery masz ? Aby bezwzględnie zaatwił Zena to musi być używka średniej klasy  ,czyli cos co kilkanaście lat temu kosztowało jakieś 10 000 zł ,ale tańsze też będą pod wieloma względami lepsze bo płyta CD brzmi lepiej niż pliki ,ale czy usłyszysz nie wiem ,Beyery to raczej nie są zbyt wyrafinowane słuchawki ,mam 990 pro. 

22 godziny temu, baltfan napisał:

Ukryta Zawartość

Fat 32 

Dysk sformatowany Fat32. Niestety nic to nie zmieniło. W dalszym ciągu ifi nie widzi dysku.

Ukryta Zawartość

W dniu 3.12.2024 o 18:04, baltfan napisał:

Ukryta Zawartość

Fat 32 

Dysk sformatowany Fat32. Niestety nic to nie zmieniło. W dalszym ciągu ifi nie widzi dysku.

Na dysku mam jedną partycję. Czy to może sprawiać problem?

Pendrive działa bez problemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Djogi

Może chodzi o zbyt duży pobór prądu przez dysk, któremu port USB Zena nie daje rady. 

Chyba, że dysk ma własne zasilanie.

Edytowane przez StachMuszel
12 godzin temu, Djogi napisał:

Na dysku mam jedną partycję

Nie powinno to sprawiać problemu. Jakim programem formatujesz ten dysk ?

Pytałem kolegi (posiadacza ifi zen stream) ,ma dysk w ExFat ! Czy z poziomu Streama nie można sformatować dysku na jego potrzeby ?

Program to Fat32 Format. Z poziomu ifi nie można formatować dysku. Z informacji ze strony ifi wynika, że musi być fat32. Na forum o volumio przeczytałem o problemach z dyskiem ssd z jedną partycją.

Miałem podłączony 1TB ale HDD. Bez dodatkowego zasilania i ten ucisgnal. Sformatowany był na NTFS. 

Chwilę analizował bo miałem tam sporo innych rzeczy nie tylko muzykę. Ale działało 

Może problem to SSD?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Może problem to SSD

To  nie powinno mieć znaczenia. 

Partycja musi być MSDOS /MBR ,na pewno punkt montowania : master boot record .

Rozumie,ze program działa na systemie Windows  ? 

Może użyj innego narzędzia ,programu do formatowania ?

Nie wiem ile zużywa pradu 1tb SSD. Nie miałem takowego nigdy stąd uwaga.

Na tym HDD jak mówię chwilę mielił ale działało to ok. Formatowany dysk pod windowsem bez żadnego dodatkowego oprogramowania

Inna sprawa, czy pendrive czyta? Może o oprsotu gniazdo jest fizycznie uszkodzone?

Gpt i Mbr nie działa.  Pendrive działa perfekcyjnie. Szkoda zachodu. Jestem b.zadowony z tidal connect. Wersje cyfrowe będę grał z pendrive. Dysk zostawię bo działa idealnie pod win.

Dziękuję Wszystkim za pomoc.

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich, dziś przyszedł do mnie ten streamer z allegro, ale ewidentnie widać ze używany chociaż kupiłem jako nowy i po podłączeniu nic się nie dzieje. Swieci dioda power i tyle, restarty urządzenia nic nie dają. Czy to uszkodzone urządzenie ?

2 minuty temu, Arthuro napisał:

Witam wszystkich, dziś przyszedł do mnie ten streamer z allegro, ale ewidentnie widać ze używany chociaż kupiłem jako nowy i po podłączeniu nic się nie dzieje. Swieci dioda power i tyle, restarty urządzenia nic nie dają. Czy to uszkodzone urządzenie ?

Niekoniecznie. Podłączyłeś przez LAN? Ostatecznie jest narzędzie do naprawy, przeinstalowania itd.

tak, podłączałem nic się nie dzieje, żadna dioda nie świeci

8 minut temu, maciek1 napisał:

Niekoniecznie. Podłączyłeś przez LAN? Ostatecznie jest narzędzie do naprawy, przeinstalowania itd.

tak, próbowałem i nic, urządzenie nic nie robi

8 minut temu, Arthuro napisał:

tak, podłączałem nic się nie dzieje, żadna dioda nie świeci

tak, próbowałem i nic, urządzenie nic nie robi

Dioda power się świeci? Nie odnajdujesz go w sieci domowej jak ma dostęp do internetu po kablu, tak?

4 minuty temu, maciek1 napisał:

Dioda power się świeci? Nie odnajdujesz go w sieci domowej jak ma dostęp do internetu po kablu, tak?

chyba tak po żadna dioda nie świeci, na przyciski nie reaguje

3 minuty temu, Arthuro napisał:

chyba tak po żadna dioda nie świeci, na przyciski nie reaguje

To jakaś świeci, czy nie? Co się dzieje po resecie - kilka razy to robiłeś. Szpileczka z tyłu tak?

Edytowane przez maciek1
  • Pokaż nowe odpowiedzi