Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Serwis w rozmowie telefonicznej sugeruje że może to być problem ze zmiennym IP.

IP w Orange PL jest resetowany do pewien okres, który wynosi od 24h do 11 dni. Nie sądzę aby to był przyczyną, Twoich problemów, bo adres ten zmieniany jest po stronie WAN, a nie Twojej sieci LAN. Ja mam podobną konfigurację do Twojej, tj. internet z OPL po FTTH, Funbox 3.0-wifi-ifi zen. Nigdy nie było takich problemów, jak u Ciebie.

Routery z OPL są często po odnowieniu (refurbished). Procedury testowe nie do końca są w stanie sprawdzić działania wifi w dłuższym okresie czasu. Dlatego czasami zdarzają się problemy z tym modułem w tych routerach. Ale piszesz, że wcześniej miałeś inny router OPL i było tak samo. Przyjrzałbym się Zenkowi.

19 godzin temu, spokojnie napisał:

Nie w oknie wyszukiwarki tylko w pasku adresu, tam gdzie teraz masz audiostereo.pl.

Tak, tylko bez "settings":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze jedno pytanie. Jeśli mi zmienili ostatnio internet na swiatłowód i mam nowy router jak zrobić żeby router go "widział"?

Zaczynam podejrzewać jakieś problemy z IFi. Nie działa tak jak wcześniej . Po wciśnięciu przycisku zasilania obie diody na chwile zapalają się na biało. Potem nic się nie dzieje. Lewa dioda nie zapala się w ogóle. Nie ma ani białego , ani zielonego światła. To chyba nie jest normalne działanie  ?

Ukryta Zawartość

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

12 minut temu, Tomek1777 napisał:

Jeszcze jedno pytanie. Jeśli mi zmienili ostatnio internet na swiatłowód i mam nowy router jak zrobić żeby router go "widział"?

Zaczynam podejrzewać jakieś problemy z IFi. Nie działa tak jak wcześniej . Po wciśnięciu przycisku zasilania obie diody na chwile zapalają się na biało. Potem nic się nie dzieje. Lewa dioda nie zapala się w ogóle. Nie ma ani białego , ani zielonego światła. To chyba nie jest normalne działanie  ?

Może masz wyłączone diody ?

Teraz, LukRin napisał:

Może masz wyłączone diody ?

W  jaki sposób może je włączyć i wyłączyć ?

Wczoraj jeszcze łączyłem go po kablu z routerem i świeciła się zielona , zagrał 2 minuty z Tidala. Potem nic , cisza

Dzisiaj żadna z diod nie zapala się

Teraz, Tomek1777 napisał:

W  jaki sposób może je włączyć i wyłączyć ?

Wczoraj jeszcze łączyłem go po kablu z routerem i świeciła się zielona , zagrał 2 minuty z Tidala. Potem nic , cisza

Dzisiaj żadna z diod nie zapala się

Prawy przycisk naciśnij raz, ale nie przytrzymuj.

18 minut temu, LukRin napisał:

Prawy przycisk naciśnij raz, ale nie przytrzymuj.

Dzięki faktycznie pomogło sprzęt się uruchomił. To nie jest mój podstawowy zestaw , tylko syna. Nie korzystałem nigdy z niej z niego więc trochę błądzę W tym menu.

Czy ten streamer nie potrafi działać normalnie po kablu? To powinno być bardziej stabilne połączenie

Tidal go widzi ale zrywa co chwilę połączenie i raz gra raz nie gra .

Na Spotify w ogóle go nie widać.

16 minut temu, Tomek1777 napisał:

Dzięki faktycznie pomogło sprzęt się uruchomił. To nie jest mój podstawowy zestaw , tylko syna. Nie korzystałem nigdy z niej z niego więc trochę błądzę W tym menu.

Czy ten streamer nie potrafi działać normalnie po kablu? To powinno być bardziej stabilne połączenie

Aktualizowałeś oprogramowanie ?

4 minuty temu, LukRin napisał:

Aktualizowałeś oprogramowanie ?

Nie . Gdzie znajdę aktualizacje ?

7 minut temu, Tomek1777 napisał:

Nie . Gdzie znajdę aktualizacje ?

Przegladarka wpisz ifi.local wybierz zakładkę "ustawienia" następnie zakładka "system" gdzie będziesz miał aktualizację systemu.

1 minutę temu, LukRin napisał:

Przegladarka wpisz ifi.local wybierz zakładkę "ustawienia" następnie zakładka "system" gdzie będziesz miał aktualizację systemu.

Próbowałem ale nic mi się nie otwiera nie odnajduje go po adresie ifi.local.

Czy trzeba coś zrobić wcześniej żeby w jakiś sposób był widoczny przez WiFi?

A tak jak pisałem wcześniej i mam nowy router i on nigdy nie był z nim konfigurowany.

Po kablu router go widzi. Kiedy kabel wyciągam nie jest widoczny

3 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Próbowałem ale nic mi się nie otwiera nie odnajduje go po adresie ifi.local.

Czy trzeba coś zrobić wcześniej żeby w jakiś sposób był widoczny przez WiFi?

A tak jak pisałem wcześniej i mam nowy router i on nigdy nie był z nim konfigurowany.

Podłącz po kablu, jak wejdziesz w menu zrób aktualizację systemu i ustaw sobie połączenie po wifi.

Godzinę temu, Tomek1777 napisał:

Jeśli udaje Ci się wejść w menu Streama przez przeglądarkę to znaczy że router go "widzi".

33 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Potrafi działać po kablu, sam mam go podłączonego do routera po Rj-45 i nie ma problemów. 

Ze zrywaniem Tidala wina może być po stronie Tidala albo starszego softu na Streamie. Na pierwsze nic nie poradzisz, na drugie - zaktualizuj soft.

Co do Spotify i zobacz czy masz je włączone w ustawieniach Streama i ewentualnie włącz.

1 minutę temu, spokojnie napisał:

Jeśli udaje Ci się wejść w menu Streama przez przeglądarkę to znaczy że router go "widzi".

Potrafi działać po kablu, sam mam go podłączonego do routera po Rj-45 i nie ma problemów. 

Ze zrywaniem Tidala wina może być po stronie Tidala albo starszego softu na Streamie. Na pierwsze nic nie poradzisz, na drugie - zaktualizuj soft.

Co do Spotify i zobacz czy masz je włączone w ustawieniach Streama i ewentualnie włącz.

Okej dzięki jednak kiedy wpisuję ifi.local

Nic się nie pojawia nie odnajduje go.

Tak więc jeszcze raz pytanie czy jest konieczna jakaś wcześniejsza integracja nie wiem w jaki sposób IFi z moim routerem ?

12 minut temu, Tomek1777 napisał:

Stream i urządzenie z którego wchodzisz przeglądarką muszą być w tej samej sieci. Jeśli podłączasz Streama przez kabel do routera a internet w telefonie masz od Orange np. przez LTE to nie będzie ta sama sieć. Oba urządzenia muszą brać net z jednego routera.

4 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Okej dzięki jednak kiedy wpisuję ifi.local

Nic się nie pojawia nie odnajduje go.

Stream powinien być włączony i po włączeniu daj mu 30 sekund do minuty na uruchomienie wszystkiego. 

16 minut temu, Tomek1777 napisał:

Widzisz w ustawieniach routera IP Streama?

Edytowane przez spokojnie
21 godzin temu, spokojnie napisał:

Nie w oknie wyszukiwarki tylko w pasku adresu, tam gdzie teraz masz audiostereo.pl.

Tak, tylko bez "settings":

Ukryta Zawartość

Sorry przejezyczenie. Oczywiście że wpisuje w pasek adresu . I go nie widzi

17 minut temu, spokojnie napisał:

Stream i urządzenie z którego wchodzisz przeglądarką muszą być w tej samej sieci. Jeśli podłączasz Streama przez kabel do routera a internet w telefonie masz od Orange np. przez LTE to nie będzie ta sama sieć. Oba urządzenia muszą brać net z jednego routera.

Stream powinien być włączony i po włączeniu daj mu 30 sekund do minuty na uruchomienie wszystkiego. 

Widzisz w ustawieniach routera IP Streama?

Tak widzę IP. Tylko wtedy kiedy jest podpięty po kablu .

Po wypięciu znika z ustawień routera

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Tomek1777 napisał:

Sorry przejezyczenie. Oczywiście że wpisuje w pasek adresu . I go nie widzi

Tak widzę IP. Tylko wtedy kiedy jest podpięty po kablu .

Po wypięciu znika z ustawień routera

Z tyłu w ifi masz przełącznik w pozycji 1 ?

1 minutę temu, LukRin napisał:

Z tyłu w ifi masz przełącznik w pozycji 1 ?

Raczej .nie . Sprawdzę jak będę w domu za 2 h

54 minuty temu, LukRin napisał:

Tylko w pozycji 1 możesz uruchomić dostęp do menu ifi.

Niestety przłączenie na pozycję nr 1 nie pomaga i nadal IFi.local nie odpowiada w przeglądarce .

Co ciekawe mody z Ifi zbiegly się w czasie z wywalaniem internetu na routerze. Zgłosiłem problem do Orange i technik orzekł że to robi jedno z urządzeń po numerze gniazda wyszło że IFI. Faktycznie kiedy teraz wpiąlem go po kablu . Router się zawiesił . Super !!!

To wygląda tak jakby ifi nie dogadywał się z moim routerem zakłócał jego pracę. ( Znów router się zawiesił )

Czy to co doradzał mi serwis czyli wpięcie po kablu 2 routera w ten który mam i potem próba konfiguracji WiFi z tym drugim routerem mogą przynieść jakieś rozwiązania?

Tak są jakieś jazdy na łączach z router.

Po ifi.local nic nie widział a kiedy udało mi się go na chwilę włączyć na tidalu że grała muzyka to nagle pojawiło się łącze z adresie IFi.local/playback.

Niestety po chwili wywaliło router zerwało połączenie i nadal nie można nic zrobić

Udało się znowu jakoś złapać z nim łącze. Próbuję go aktualizować do v2.32.16. dwa razy to samo dochodzi do 50% aktualizacji i się zawiesza.

Edytowane przez Tomek1777

21 minut temu, Tomek1777 napisał:

Udało się znowu jakoś złapać z nim łącze. Próbuję go aktualizować do v2.32.16. dwa razy to samo dochodzi do 50% aktualizacji i się zawiesza.

Trochę strach robić aktualizację bez stabilnego połączenia, żeby nie wyszła cegła.

Może kolega @maciek1 coś podpowie, ma soft serwisowy, komuś tu już pomógł. Zapytaj.

19 minut temu, spokojnie napisał:

Trochę strach robić aktualizację bez stabilnego połączenia, żeby nie wyszła cegła.

Może kolega @maciek1 coś podpowie, ma soft serwisowy, komuś tu już pomógł. Zapytaj.

Uff :))

Chyba się udało teraz po odłączeniu kabla i po wi-fi działa stabilnie. Aktualizacja wskoczyła. Widzi Spotify nie zawiesza się gra.

Dzięki bardzo wszystkim tutaj za pomoc i za poświęcony czas udało się 💪

Godzinę temu, Tomek1777 napisał:

Uff :))

Chyba się udało teraz po odłączeniu kabla i po wi-fi działa stabilnie. Aktualizacja wskoczyła. Widzi Spotify nie zawiesza się gra.

Dzięki bardzo wszystkim tutaj za pomoc i za poświęcony czas udało się 💪

Cieszę się, ale jakby co służę softem. 

Apka dla IFI stream od IFI audio:

Ukryta Zawartość

Używam zamiast przeglądarki internetowej.

Ukryta Zawartość

Moi mili, jestem po wymianie Ifi Zena na Eversolo DMP-A6. Gadżeciarz jestem, chciałem coś z dużym LCD.  Dam Wam dobrą radę. Nie róbcie tego co ja. Ifi Zen Stream to na prawdę dobrze grający transport. Ma swoje kaprysy, fakt. Ale gra baaardzo dobrze w tych kategoriach cenowych. Lepiej niż Eversolo. 

Może mnie zjecie, ale nie odczułem różnicy jako transport między Ifi a wiim mini którego mam. Chciałem zmienić polepszyć, ale bez różnicy. Jedynie roon dawał odczuwalną różnicę 

Edytowane przez Arthuro
15 minut temu, Arthuro napisał:

Może mnie zjecie

My tu nie jemy😱

Ja miałem kilka transportów własnych i wypożyczonych i w moim odczuciu (!) Ifi gra najlepiej. 

24 minuty temu, Arthuro napisał:

Może mnie zjecie, ale nie odczułem różnicy jako transport między Ifi a wiim mini którego mam. Chciałem zmienić polepszyć, ale bez różnicy. Jedynie roon dawał odczuwalną różnicę 

Ifi to jedynie transport, a Wiim Ultra to transport + dac. Jakbyś chciał iść poziom wyżej od Ifi to musiałbyś szukać lepszego transportu, a nie takiego kombajnu w podobnej cenie.

To, że Wiim ultra zagrał jak Ifi to brawa dla niego. 

30 minut temu, StachMuszel napisał:

Moi mili, jestem po wymianie Ifi Zena na Eversolo DMP-A6. Gadżeciarz jestem, chciałem coś z dużym LCD.  Dam Wam dobrą radę. Nie róbcie tego co ja. Ifi Zen Stream to na prawdę dobrze grający transport. Ma swoje kaprysy, fakt. Ale gra baaardzo dobrze w tych kategoriach cenowych. Lepiej niż Eversolo. 

Proszę tak nie pisać otwarcie, bo ceny ifi pójdą w górę na olx....chociaż eversolo spadną 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi