Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, lemo napisał:

A Ci co sluchaja po Mqa boją się wypowiedzieć bo to obciach.

Może nie wszyscy? A jeśli to chyba niedobrze. Jakieś kolejne wykluczenie czuć w powietrzu? Swoją drogą spora grupa spośród nas chyba nie odróżniłaby dobrze zrealizowanego mp3 320 od flac... Całe audio to problem: słychać czy nie słychać?:) I pięknie! Ale dajmy spokój może? Skupmy się na iFi:) Dostałem natychmiast odpowiedź od reprezentanta Ifi z forum brytyjskiego, który potwierdza twierdzenie że MQA tez po coax i optyku. One też mają w swoim torze XMOS.  Swoją drogą nie spotkałem się jeszcze z plikiem MQA na Tidalu większym niż 24/192 przed unfoldingiem.

Przyznam, że to całe MQA mnie guzik obchodzi. Te wszystkie cyferki, również. Powiem  więcej, im większe te cyferki, tym odczuwam pewną niechęć. 44,1 i 16bit owszem 🙂

5 minut temu, StachMuszel napisał:

Przyznam, że to całe MQA mnie guzik obchodzi. Te wszystkie cyferki, również. Powiem  więcej, im większe te cyferki, tym odczuwam pewną niechęć. 44,1 i 16bit owszem 🙂

I wszystko ok. Mnie jeszcze rok temu żadne cyferki nie pociągały ani inne MQA i streamy. Miałem winylowy spokój:) No, może względny spokój... Wkładki, szlify, tłoczenia, przedwzmaciacze, lampy, kabelki itd.:)))

MQA ma swoje plusy dodatnie i ujemne. W moim bilansie przeważają te ujemne, dlatego jeśli na Tidalu jest wybór, to słucham flac bez MQA. I jakbym się nie starał to nie słyszę różnic między MQA Studio a zwyczajnym MQA. 

37 minut temu, StachMuszel napisał:

Powiem  więcej, im większe te cyferki, tym odczuwam pewną niechęć

Posłuchaj np. Patricia Barber - Clique! (2021), 16/44.1 brzmi pięknie ale DXD 24-352,8 to prawie analog w brzmieniu. Oczywiście nie z TIDALa. Dla mnie tam wszystko brzmi inaczej (mam na myśli tzw. jakość CD 16/44.1) tak jakby inny remaster (albo kompresja lub inny diabeł) był w porównaniu do tłoczonych CD.

Edytowane przez payong
2 minuty temu, payong napisał:

Oczywiście nie z TIDALa. Dla mnie tam wszystko brzmi inaczej (mam na myśli tzw. jakość CD 16/44.1) tak jakby inny remaster był w porównaniu do tłoczonych CD.

Mam podobne wrażenia i te różnice bywają znaczne. 

10 godzin temu, payong napisał:

Posłuchaj np. Patricia Barber - Clique! (2021), 16/44.1 brzmi pięknie ale DXD 24-352,8 to prawie analog w brzmieniu. Oczywiście nie z TIDALa. Dla mnie tam wszystko brzmi inaczej (mam na myśli tzw. jakość CD 16/44.1) tak jakby inny remaster (albo kompresja lub inny diabeł) był w porównaniu do tłoczonych CD.

Cały czas czekam na "Companion" Patici Barber. Mam na CD, piękna płyta, pięknie technicznie zrealizowana.

43 minuty temu, StachMuszel napisał:

Cały czas czekam na "Companion" Patici Barber.

Nie chodzi o sztuczną konwersję tylko o to, żeby album był w studio nagrywany w DXD 24-352,8 🙂

15 godzin temu, jurek1 napisał:

Czy ktoś porównywał ten streamer z Rpi4 z nakładka DigioneSignature ?

Z pi4 nie. Poluje cały czas. 

Ale mam pi3 i allo digione. Po coaxialu jest bardzo podobnie. 

Piotrek 

Edit: tylko mam jescze dodatkowy liniowy zasilacz. 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Z pi4 nie. Poluje cały czas. 

Ale mam pi3 i allo digione. Po coaxialu jest bardzo podobnie. 

Piotrek 

Czyli w moim przypadku, Pi4 i Digione Signature nie ma sensu zmieniać.

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Czyli w moim przypadku, Pi4 i Digione Signature nie ma sensu zmieniać.

No jedyne gdzie widziałbym sens wymiany to że twoje złącze USB w dacu gra lepiej.

Ale żeby nadal grać na coaxial to nie.

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No jedyne gdzie widziałbym sens wymiany to że twoje złącze USB w dacu gra lepiej.

Ale żeby nadal grać na coaxial to nie.

Ja mam DAC na TDA 1541 w trybie NOS, z lampową analogowką. Wejścia usb nie mam.

W dniu 20.01.2023 o 23:30, iFi Audio napisał:

Zauważ proszę, że na te 90 stron jest tu też bardzo wielu zadowolonych użytkowników. Do tego, przeprowadzony był forumowy test Zen Stream i większość osób odnosiła się pozytywnie. Zdajemy sobie sprawę, że nasz software może działać lepiej, ale też nie uważam, że Zen Stream jest przez to złym urządzeniem. Szczególnie, że w Polsce jest ich bardzo wiele. Jeżeli popatrzmy na ilość wpisów z opisami problemów, ale popatrzymy na to przez pryzmat ilości sztuk w kraju, to uważam, że na prawdę nie jest źle 🙂

Nie zgadzam się z tym. Pisałem o problemach z tidal connect ze 2 razy, a zaciskam żeby i wku....am się prawie codziennie. Mam 2 szt i z 2 jest to samo. Wiele osób czyta, że problem jest nierozwiązywalny, to nie interweniuje. Optogramowanie działa TRAGICZNIE! Potrzebuję jeszcze jedną szt. ale raczej kupię drugie  Primare NP5, bo jedno już mam. 

W dniu 22.01.2023 o 19:40, KotD napisał:

U mnie też działa bez problemu, przez aplikację i przez stronę.

Spotify beż problemu. Jak miałem Tidal to były jakieś problemy.

No właśnie Tidal - słowo klucz. I czar pryska! 

2 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Nie zgadzam się z tym. Pisałem o problemach z tidal connect ze 2 razy, a zaciskam żeby i wku....am się prawie codziennie. Mam 2 szt i z 2 jest to samo. Wiele osób czyta, że problem jest nierozwiązywalny, to nie interweniuje. Optogramowanie działa TRAGICZNIE! Potrzebuję jeszcze jedną szt. ale raczej kupię drugie  Primare NP5, bo jedno już mam. 

Jeśli tak Cię ten Stream tak wkurza to się nie męcz i kup coś innego.

Coś jest z tym klockiem takiego że bardzo indywidualnie się buntuje. Ty masz problem z Tidalem, jak takich objawów jak opisujesz nie mam. Z kolei ja mam problemy z łączeniem się apki, a niektórzy koledzy pisali tutaj że takich nie doświadczyli.

7 godzin temu, jurek1 napisał:

Ja mam DAC na TDA 1541 w trybie NOS, z lampową analogowką. Wejścia usb nie mam.

Kupiłeś gdzieś gotowe takie urządzenie, czy to DIY?

Pytam, bo miałem kiedyś CD na tda1541, miło wspominam ten dźwięk.

38 minut temu, StachMuszel napisał:

Kupiłeś gdzieś gotowe takie urządzenie, czy to DIY?

Pytam, bo miałem kiedyś CD na tda1541, miło wspominam ten dźwięk.

DIY.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

@jurek1proszę Pana o topic z takim dac na tda, również mnie to ciekawi. 

Płytka była chińska. Elementy oczywiście kupowałem z pewnych źródeł, choć wiele mialem ze starych zapasów, bo w 90-tych bawiłem się w te i różne inne kości masowo. Potem mnie coś podkusiło na nowoczesność w domu i w zagrodzie. Po pewnym czasie wróciłem jednak do starej szkoły grania, i zrozumiałem że przez wszystkie te lata prób z nowymi wynalazkami były czasem straconym.

Teraz przymierzam się do kupna magnetofonu, czym mniej cyfry tym lepiej dla ucha 😏

Tu jest wątek na ten temat, co prawda modernizacja CD z tą kością, ale zasada ta sama.

9 godzin temu, jurek1 napisał:

Ja mam DAC na TDA 1541 w trybie NOS, z lampową analogowką.

tyle cudowności na raz 🙂

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Jak patrzę na mój gramofon w działaniu to: co druga płyta z epoki bije na boki, pofalowana, wszech obecny kurz (ciągła walka z nim) osadza się na igle, to zastanawiam się dlaczego ja tego słucham :), co prawda rzadko.

13 minut temu, payong napisał:

Jak patrzę na mój gramofon w działaniu to: co druga płyta z epoki bije na boki, pofalowana, wszech obecny kurz (ciągła walka z nim) osadza się na igle, to zastanawiam się dlaczego ja tego słucham :), co prawda rzadko.

Między innymi dlatego chcę kupić magnetofon. Nagrywać z nowych źródeł cyfrowych, i odtwarzać analogowo.

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Między innymi dlatego chcę kupić magnetofon. Nagrywać z nowych źródeł cyfrowych, i odtwarzać analogowo.

Czyli takie DDA. Tylko, IMHO nie ma to sensu, bo źródło i tak jest cyfrowe.

Ale to moje zdanie👍

Teraz, StachMuszel napisał:

Czyli takie DDA. Tylko, IMHO nie ma to sensu, bo źródło i tak jest cyfrowe.

Ale to moje zdanie👍

Tak, ale odtwarzane będzie analogowo. Coś jak lampowy stopień analogowy w przetworniku.

• Pokaż nowe odpowiedzi