Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kondensatory w CD (opampy i wyj.)

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

1. Właśnie testuję w podstawkach w Marantz CD6000 i wzm. PM7000 różne wzmacniacze operacyjne zamiast oryginalnych NJM2114, a są to: OPA2134, OPA2604, NE5532, AD825 (na podstawkach Brown Dog), AD826, LM6172, OP275. Powiedzcie proszę które z nich można stosować bez dodatkowych elementów i zmian, a jeśli ze zmianami to z jakimi. Chodzi np. o wstawienie kondensatorów równolegle do nóżek opampów (+/- zasilania) dla zmniejszenia oscylacji i wzbudzeń. Jakie wartości stosować i jakiego typu kondensatory ???

Jak na razie to chyba 2134 jest najlepszy do mojego Marantza, natomiast 825, 6172 są bardziej szczegółowe i z większą ilością powietrza ale chyba nieco za szybkie (czasami piskliwe i świszczące) do CD. 2604 za bardzo otwarty i za duzo wysokich. 5532 płytki i bez wyrazu. 275 fajny ale zbyt ofensywny. 826 ostry i potężny dźwięk.

Może jeszcze warto wypróbować AD8620, co o nim sądzicie ? (bo OPA627 jest chyba do Marantza niestosowny, no i za drogi).

2. Druga kwestia to kondensatory na wyjściu CD (oryginalnie są Elny 2x220uF połączone przecisobnie), co zamiast nich zastosować (aby nie uzyskać ostrego natarczywego brzmienia); lepsze elektrolity, zwarcie, tantalowe, bocznkwanie, Black Gate'y, ... ???

Dzięki za wszelkie porady i sugestie.

Pozdrawiam

Alex2

https://www.audiostereo.pl/topic/15619-jakie-kondensatory-w-cd-opampy-i-wyj/

temat już był wałkowany i gwoli przypomnienia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zobacz też tu

Ukryta Zawartość

jeśli chodzi o wzm. operacyjne to prawie każdy ma co innego ... :-)

najprościej jest dobrać sobie samemu co Ci odpowiada... ja mam OPA627 i nie narzekam, pracuje to z GainClonem i jest git.. ale ja tam specjalnie wybredny nie jestem... :-D

Jeśli chodzi o kondensatory wyjściowe to najlepiej nic nie dawać, każde inne rozwiązanie jest kompromisem uwarunkowanym finansami (to w kontekście BlackGate-N...),

ale to też zależy, bo jak masz duży offset (ja mam ok 30mV) i dajesz to na wzmacniacz bez kondensatorów wejściowych (ja daję na GainClona) to coś jednak musi tam być bo zfajczysz kolumny i może wzmaka...

ale to już jak pisałem, tylko budżet... (ja mam BG-N 100uF i różnica do Silmic była, nie wiem tylko czy warta swojej ceny... :-))

najgorszym rozwiązaniem jest chyba bipolarny elektrolit...

niestety nie ma miejsca na jakieś MKP porządne chyba że będziesz przewody ciągnął... (powinno Ci tu mniej niż to 100uF wystarczyć)

narazie najprościej będzie zbocznikować te Elny jakimś MKP ok. 1uF, a potem wszystko wywalić... wtedy zobaczysz różnice, potem możesz kombinować dalej jeśli uznasz że warto...

lepsze od tych Elna Silmic to chyba tylko BG-N reszta będzie raczej inna niż lepsza... vide wątek o kondesnatorach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu jeszcz o wzmacniaczu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.