Skocz do zawartości
IGNORED

Telefunken s500 problem ze startem

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, kszysiek2 napisał:

Ja ten stary silnik rozebrałem i teraz nie wiadomo gdzie był biały a gdzie różowy,  ot cały knyf 

Przecież masz na foto .😁

image.png.c1c4312e36052d9dbad38786cfb036e7.png

KALIBER vel rydz .

uj ze starym silnikiem , przyjdzie nowy będziesz myślał .

16 minut temu, kszysiek2 napisał:

dół rozbroiłem 

I cóżeś dojrzał ?🙂

KALIBER vel rydz .

Czyli jest jej raczej obojętne, jak podłączysz wyjscia- ważna jest jedynie prędkość obrotowa silnika, która indukuje napięcie. Na wyjściu i tak jest przemienne.

Właśnie odebrałem silniczek i ma od dołu kabelki koloru białego i niebieskiego. Mój stary ma biały i różowy. Rozumiem że niebieski podłączyć w miejsce starego różowego? Zdjęcie nowego cacka 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, kszysiek2 napisał:

Właśnie odebrałem silniczek i ma od dołu kabelki koloru białego i niebieskiego. Mój stary ma biały i różowy. Rozumiem że niebieski podłączyć w miejsce starego różowego?...

Dobrze rozumiesz.

Dzięki sprzęt zrobiony nawet działa,  tylko silniczek trochę ma bicie ale myślę że to tak ważnego znaczenia nie ma , chyba że się mylę, zawsze można zwrócić. 

Nic się nie stanie. Oś będzie się "gibać", pod wpływem naciągu paska łożysko wytłucze się szybciej i będziesz szukał za parę chwil kolejnego silnika. 

Edytowane przez Kapstan_Biasu
  • 1 miesiąc później...

Wymieniłem 2 silniczki bo wszystkie miały bicia, trafiłem na dobry, złożyłem gramiaka i wszystko jest okej, ale coś antyskating szwankuje, wiem wiem magnesiki ale przekleiłem i działają prawidłowo lecz ciągle nawet na sucho ramie znosi w prawo tak jakby regulacja antyskatingu nie działała. Może ktoś mi podpowiedzieć co to może być?

2 godziny temu, kszysiek2 napisał:

antyskating szwankuje, wiem wiem magnesiki ale przekleiłem i działają prawidłowo lecz ciągle nawet na sucho ramie znosi w prawo

W jakiej pozycji masz ustawiony  " języczek "

KALIBER vel rydz .

10 minut temu, kszysiek2 napisał:

Ustawiam od plusa do minusa bez żadnej reakcji 

Odkręcone masz dwie śruby pod talerzem ?

Talerz jest wypoziomowany ?

KALIBER vel rydz .

Tak mam odkrecine 3 śruby położone w trójkąt,  tak wypoziomowany. Nawet jak gramofon mam przechylony w lewo to i tak leci ramie w prawo momentalnie 

40 minut temu, kszysiek2 napisał:

Tak mam odkrecine 3 śruby położone w trójkąt,

Śruby dwie , trzy to są blaszki do których zaczepione są sprężyny , nimi reguluje się poziom talerza .

.

Wcześniej też miałeś problem ze skatingiem , czy teraz się objawił ?

Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

Tak teraz się ten problem pojawił nie wiem z kąd. Ramie leci w prawo jak szalone czyli na zewnątrz 

Edytowane przez kszysiek2
17 minut temu, kszysiek2 napisał:

Tak teraz się ten problem pojawił nie wiem z kąd. Ramie leci w prawo jak szalone czyli na zewnątrz 

Dopóki nie rozwiążesz problemu załóż starą wkładkę , bo jeszcze cantilever pokrzywisz .

Jak ręcznie przesuwasz powoli  ramię od początku płyty do szpindla ,

nie wyczuwasz w którymś momencie jakiegoś  oporu ?

Jeżeli  tak jest , podnieś pokrywę i spróbuj ułożyć inaczej kabelki ,

mogą o coś haczyć .

Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

Chyba znalazłem winowajcę , wymieniłem przewody w ramieniu i są prawdopodobnie za twarde i sprężynują. Raczej powinny być cieniutkie linki miękkie i podatne. 

Godzinę temu, kszysiek2 napisał:

Kaliber gdzie się znajdują te 2 śrubki do ustawienia poziomu talerza i jednocześnie ramienia?

Te śruby pod talerzem  są do tego , 

by na czas transportu dokręcić je do oporu ,  talerz i ramię są na ten czas zabezpieczone na sztywno .

Masz je dokręcone ? 

KALIBER vel rydz .

Zrobiłem  fotkę .

Napis TRANSP , tu powinna być śruba - na foto jej nie ma  , z drugiej strony talerza jest druga .

Ja tych śrub całkowicie nie wykręcam .

Jeżeli masz te śruby dokręć je do oporu ,

następnie odkręć 2-3 pełne obroty i zostaw je .

Talerz z ramieniem powinien się swobodnie bujać .

Ukryta Zawartość

Niżej widać też blaszkę do której zaczepiona jest sprężyna , są takie trzy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

• Pokaż nowe odpowiedzi