Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana gniazda sieciowego we wzmacniaczu z filtrowanego na niefiltrowane

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, LoneRaver napisał:

Koledzy się trochę zapędzili, jeśli wyznacznikiem jakości jest cena, to faktycznie jest multum wzmacniaczy które biją Caspiana i to solidnie. Jeśli natomiast skupimy się na samym dźwięku to sprawa może już nie być tak oczywista - nie jest to tylko moja opinia, Caspian był mi polecony przez parę innych osób, ma bdb prasę i jestem z niego ogólnie zadowolony.

Nie mówię że nie da się lepiej ale, ale nigdzie nie napisałem że dźwięk mi nie odpowiada. Pytam o gniazdo 'przy okazji' zachęcony pozytywnym zmianami związanymi z kablami sieciowymi i wtykami.

Spokojnie. Po prostu jest natłok takich pytań. Nie miałem okazji słuchać tego caspiana, ale porownywalem roksana kandy k3 z heglem h200, ktorego mialem wczesniej i przepasc na korzysc hegla byla ogromna.

Prasą się nie sugeruj. Nie pamiętam kiedy ostatni raz czytalem jakas negatywna recenzje. Sugerujac sie prasa to niewazne co kupisz i tak jest doskonale. 

Cytat

Zakup nowego wzmacniacza, klasę czy dwie wyżej może pociągnąć za sobą przynajmniej potrzebę wymiany okablowania a to już duży wydatek. Nie zamykam się na taką ewentualność ale na pewno nie teraz. 300-400pln przy tym to jak nic.

I tu jest pies pogrzebany. Oferty na twoj wzmak wg hifishark to aktualnie 600-700 euro. Tj ok 3000zł. Przy 4000zł masz do wyboru sporo dobrego uzywanego sprzętu - choćby wyzszy model twojego wzmaka: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli dokładając 1000zł, zamiast 300-400, które chcesz wrzucić w gniazda etc masz wyzszy model wzmaka 😉 

A wymiana okablowania nie musi być w momencie wymiany wzmaka. Sam do swojego hegla h300 uzywam glosnikowych wireworld luna 8 za 60zl/m. Wiadomo, ze wymiana kabli duzo zrobi, ale czy jest niezbedna do cieszenia sie nowym wzmakiem? Raczej nie 😉 

Cytat

Koledzy się trochę zapędzili, jeśli wyznacznikiem jakości jest cena, to faktycznie jest multum wzmacniaczy które biją Caspiana i to solidnie

Jesli wyznacznikiem jakosci nie jest cena, to czemu pytasz o gniazda furutecha, a nie jakies tansze? ;> Po prostu to raczej normalne ze im wyzsza cena tym lepiej gra. Inny temat to stosunek dolozonych pieniedzy to przybytej jakości bo z tym róznie to bywa. Nie mialem w sumie nigdy wzmaka, który przegrałby z tańszym. Ewentualnie kwestia porownywania z  wysoko wycenianymi "wintydż", których cena potrafi szaleć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aliengbl

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

Cena, powiadacie?

To trzeba brać pod uwagę, że cena odsprzedaży grzebanego sprzętu, bardzo czesto jest niższa od nieruszanego. Jak komuś przyjdzie ochota na rzeczywisty postęp jakościowy, może być na tym mocno stratny.

2 hours ago, aliengbl said:

Czyli dokładając 1000zł, zamiast 300-400, które chcesz wrzucić w gniazda etc masz wyzszy model wzmaka 😉

Jest to jakaś myśl i jeśli okazyjnie trafi mnie się M2 to na pewno kupię i porównam. Ale do tego czasu zostaję przy swoim.

2 hours ago, aliengbl said:

to czemu pytasz o gniazda furutecha, a nie jakies tansze? ;> Po prostu to raczej normalne ze im wyzsza cena tym lepiej gra. Inny temat to stosunek dolozonych pieniedzy to przybytej jakości bo z tym róznie to bywa. Nie mialem w sumie nigdy wzmaka, który przegrałby z tańszym.

Bo to proste urządzenie pasywne i w tym temacie nie ma wielkiej konkurencji. Wzmacniacze itp to inna kwestia. I nie chodzi też o samo porównanie lepszy>gorszy a raczej bardziej lub mniej odpowiadający. Lubię pewne brzmienie i coś obiektywnie lepszego niekoniecznie lepiej u mnie zagra.

1 hour ago, porlick said:

trzeba brać pod uwagę, że cena odsprzedaży grzebanego sprzętu, bardzo czesto jest niższa od nieruszanego.

Tu grzebania nie ma. Przepinasz kable, przykręcasz, wymieniasz bezpieczniki i jest. Przy sprzedaży albo wracasz do oryginału albo dodajesz go do ulepszonej paczki.

28 minutes ago, xajas said:

Dlaczego kupujesz wzmacniacz, ktory wymaga wymiany okablowania. Czy nie mozesz kupic taki, ktory bez zmiany okablowania/poprawek gra  poprawnie?

Ale to tak nie działa. Nie wymieniałem żadnego okablowania wewnątrz, a to co jest na zewnątrz służy po to by ten dźwięk dostroić. Nawet gdybym miał wzmacniacz za 20k i tak kombinowałbym z kablami, podstawkami itp- bo można.

Gość

(Konto usunięte)

Mądra odpowiedź, chcesz zmienić gniazdo to kup sobie nowy wzmak z tym samym g...m gniazdem. Chcesz zmienić bezpiecznik, kabel - nie bo wybuchnie albo się zaraz spali przecież już i tak nic nie warty bo grzebany..

Cykl życia sprzętu (u mnie)

Kupuję klocki, osłuchuję się, kupuję różne kable by zobaczyć co mogę zmienić, jeśli nie jestem usatysfakcjonowany wymieniam dany klocek - i wtedy znów wracamy do kabli itp. Nie trzymam na siłę 'ustrojstwa' które mi nie odpowiada. To po prostu droga ewolucji.

Edytowane przez McGyver
cytat usuniętego posta
2 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Mądra odpowiedź, chcesz zmienić gniazdo to kup sobie nowy wzmak z tym samym g...m gniazdem. 

Nie rozumiesz.

Kolega pisał, że zamiast kombinować, jak koń pod górę, z wymianą gniazda, lepiej sprzedać klocek, który stwarza problemy, a zaoszczędzoną na gnieździe kasę (za takie lepsze nie placisz paru zł) dołożyć i kupić LEPSZE urządzenie. 

Edytowane przez porlick
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 31.08.2021 o 14:31, porlick napisał:

Nie rozumiesz.

Oczywiście jak zwykle..

Kolega pisał, że zamiast kombinować, jak koń pod górę, z wymianą gniazda

Ja mam wymienione we wszystkich klockach, bo to jest również istotne w przypadku poprawy ''całego systemu zasilania'', dla mnie to jest oczywiste i nie ma w tym żadnej kombinacyji..

lepiej sprzedać klocek, który stwarza problemy

Jakie problemy, czy autor tematu pisał coś o problemach?

a zaoszczędzoną na gnieździe kasę (za takie lepsze nie placisz paru zł)

Jestem świadomy kosztów i szkoda, że Furutech nie ma w swojej ofercie lepszych gniazd z bezpiecznikiem, tylko fi-03r za 105zł. Chetnie nabyłbym z ncf-em z czystej miedzi.

dołożyć i kupić LEPSZE urządzenie. 

Tak, za oszczędzoną stówę kupię lepsze urządzenie.. Jakiekolwiek ono by nie było to i tak zrobiłbym to samo, więc chyba nie o to chodzi.. A ja zainwestowałem w LEPSZE ZASILANIE, to podstawa dla każdego urządzenia/systemu (i nie chodzi tu o ten ''głupi'' bezpiecznik).

Edytowane przez Cezary_58669
W dniu 31.08.2021 o 12:52, LoneRaver napisał:

Cykl życia sprzętu (u mnie)

Kupuję klocki, osłuchuję się, kupuję różne kable by zobaczyć co mogę zmienić, jeśli nie jestem usatysfakcjonowany wymieniam dany klocek - i wtedy znów wracamy do kabli itp. Nie trzymam na siłę 'ustrojstwa' które mi nie odpowiada. To po prostu droga ewolucji.

Widzę, że czeka Ciebie długa audiofilska droga przez życie...

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi