Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, J.Jerry napisał:

Chciałbym spytać o jeszcze jedną rzecz. Czy w przypadku małych pomieszczeń i małych odległości nadal trzeba stosować wielkie niskotonowce? Jak bym chciał sobie zrobić dwudrożne odgrody jako głośniki do komputera odsłuchiwane do metra odległości, pasmo 50 Hz, -6dB, wąska deska. Czy wystarczy jeden głośnik 18cm lub mniejszy?

Na przykład taki głośnk 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie mniejsze można by dać dwa i wysokotonowy w środek.

To raczej jakiś dualconcentric typu KEF czy też bardzo udane rodzimej firmy APS ? i nie odgrody

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
15 godzin temu, J.Jerry napisał:

Chciałbym spytać o jeszcze jedną rzecz. Czy w przypadku małych pomieszczeń i małych odległości nadal trzeba stosować wielkie niskotonowce? Jak bym chciał sobie zrobić dwudrożne odgrody jako głośniki do komputera odsłuchiwane do metra odległości, pasmo 50 Hz, -6dB, wąska deska. Czy wystarczy jeden głośnik 18cm lub mniejszy?

Na przykład taki głośnk https://stx.pl/w-16-50-8-mc.html

Takie mniejsze można by dać dwa i wysokotonowy w środek.

obraz.thumb.png.f81b331c18a23ffeec57578960ece7c5.png

https://diyaudio.pl/forum/praktycznie/w-asne-konstrukcje-elektroakustyczne/home-audio/24013-amanjaku-ma-y-demon

11 godzin temu, meloV8 napisał:

Jak najbardziej mozna zrobic taki projekt, tylko ciezko powiedziec, jak sie zachowa bas z takiej odgrody w bliskim ustawieniu.  Efektywnosc bedzie bardzo niska, ale jesli ma to tylko plumkac przy kompie to czemu nie.

Można tylko po co? szerokopasmówka nie uciągnie całego pasma a przy odległości 1 metr a raczej ok 80 centymetrów dołożenie niskotonowego głośnika spowoduje duży kąt rozsunięcia centrów akustycznych obu głośników efekt podobny jak w kinie Imax przy zajęciu miejsca w pierwszym rzędzie

2 minuty temu, ASURA napisał:

Można tylko po co?

Dla idei i pokazania, ze mozna.

szerokopasmówka nie uciągnie całego pasma a przy odległości 1 metr a raczej ok 80 centymetrów dołożenie niskotonowego głośnika spowoduje duży kąt rozsunięcia centrów akustycznych obu głośników efekt podobny jak w kinie Imax przy zajęciu miejsca w pierwszym rzędzie

Robi sie normalny uklad 8+1 lub 6.5+1, czylu taki, jak dla typowego monitora. Nic sie nie rozjedzie, tym bardziej z szerokopasmowcem, ktory mozna uciac jeszcze nizej niz tweeter.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, meloV8 napisał:

Robi sie normalny uklad 8+1 lub 6.5+1, czylu taki, jak dla typowego monitora. Nic sie nie rozjedzie, tym bardziej z szerokopasmowcem, ktory mozna uciac jeszcze nizej niz tweeter.

wrzuć taki projekt .... najlepiej swój 🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

wrzuć taki projekt .... najlepiej swój 🙂

Moze kiedys... Akutalnie nie mam czasu na grzebanie w takich rzeczach, ale zawsze chetnie cos doradze.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, meloV8 napisał:

Moze kiedys... Akutalnie nie mam czasu na grzebanie w takich rzeczach, ale zawsze chetnie cos doradze.

SS 18cm rewelator z  rezystorem akustycznym wg pomysłu Linkwitza

jeśli chciałbyś sięgnać 100hz skuteczność 60 dB a co mowic o 50hz?

obraz.thumb.png.5c3a4408b0e993be67951a4d210dd01c.png

nawet duża odgroda niedużo zmienia jeśli chodzi o zejście

obraz.thumb.png.30a16e69367f0fd52ec29066bf0df096.png

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

Tl 1 to nie odgroda. poza tym mnie się ten projekt nie podoba

i dla siebie bym tego nie zrobił

te odgrody Machnika grały chyba w 100m2 na poddaszu

potem był aerożel z berylem zamiast szerokopasmówki z wstęgą

pokazuję pod kątem inspiracji

na pewno trzeba dwa wzmacniacze ...jeden mocny na bas

Ukryta Zawartość

Metrażowo połowa, korzystny układ z większą odległością wolną za odgrodami, akustycznie korzystne skosy, no i estradowe końcówki mocy 4KW tak że nawet jak by nie chciały to bas by musiały zagrać.

Podobne budowanie planów i wielkość pozornych źródeł można uzyskać nie tylko na odgrodach za tym kto co woli.

Z tego co pamiętam skończyło się z frontową "deską” na grubym frezowanym pucku z aluminium za tym koszty sobie idą w górę- to tak ku rozwadze innych zapaleńców

Zdjęcie dosyć stare i w sumie niezbyt dobre do odgapiania bo kolega FaiterPio jak i właściciel po drodze sporo rzeczy przerabiał-poprawiał

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, ASURA napisał:

Metrażowo połowa, korzystny układ z większą odległością wolną za odgrodami, akustycznie korzystne skosy, no i estradowe końcówki mocy 4KW tak że nawet jak by nie chciały to bas by musiały zagrać.

Podobne budowanie planów i wielkość pozornych źródeł można uzyskać nie tylko na odgrodach za tym kto co woli.

Z tego co pamiętam skończyło się z frontową "deską” na grubym frezowanym pucku z aluminium za tym koszty sobie idą w górę- to tak ku rozwadze innych zapaleńców

Zdjęcie dosyć stare i w sumie niezbyt dobre do odgapiania bo kolega FaiterPio jak i właściciel po drodze sporo rzeczy przerabiał-poprawiał

Chyba byłeś częstym gościem to napisz jaki uklad gral wg Ciebie najlepiej

poza tym chcialem zdjęcie z szerokopasmowką by pokazac cos podobnego do Quintet 15

głównie po to by zwrócic uwagę ,że głosnik szerokopasmowy potrzebuje rozszerzenia o tweeter

natłumaczyłem się dla Ciebie to napisz cos o odgrodach jak grały 🙂

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

Chyba byłeś częstym gościem to napisz jaki uklad gral wg Ciebie najlepiej

poza tym chcialem zdjęcie z szerokopasmowką by pokazac cos podobnego do Quintet 15

głównie po to by zwrócic uwagę ,że głosnik szerokopasmowy potrzebuje rozszerzenia o tweeter

natłumaczyłem się dla Ciebie to napisz cos o odgrodach jak grały 🙂

Łaska pańska na pstrym koniu jeździ ale może do meritum i bez atawizmu😉

Te dwa głośniki z aerogelu na kanał dobrą robotę robiły. Sonido podbarwiało dźwięk mimo fajnych wokali ale wyleciało i słusznie z desek. Dużo fajnej roboty ale właśnie tylko dzięki tym estradowym wzmacniaczom robił wzmacniacz lampowy Amplifona.

Obecnie pewnie system zmieniony n razy tak że tamto już nie aktualne. Podejrzewam że do obecnego czasu użytkownik nie wykorzystał potencjału założonej linii zasilającej przechodzącej w specjalne dwie sieciówki na końcu. Konkretnie osobnych wzmacniaczy na każdy kanał takie pełne dual mono. U mnie w starym domu na testach kreowana głębia w systemie dual mono była dwa razy głębsza bez efektu pomniejszania szerokości jak i wysokości ; fantastycznie się słuchało kolejne plany schodziły  za ścianę co innego mówiły oczy a co innego słuch. Teraz coś takiego sobie robię w bólach ale na znacznie lepszej starej Furukawie

Ogólnie Piotra Machnika bym polecał na koniec

Dobrze zrobiona zwrotnica, presety, etc

Edytowane przez ASURA

49 minut temu, slawek.xm napisał:

SS 18cm rewelator z  rezystorem akustycznym wg pomysłu Linkwitza

jeśli chciałbyś sięgnać 100hz skuteczność 60 dB a co mowic o 50hz?

Ukryta Zawartość

nawet duża odgroda niedużo zmienia jeśli chodzi o zejście

obraz.thumb.png.30a16e69367f0fd52ec29066bf0df096.png

Nic w tym dziwnego, bo Revelator 18 nie ma parametrow TSP do takiej mini odgrody.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, ASURA napisał:

Te dwa głośniki z aerogelu na kanał dobrą robotę robiły

ja trzymam hm130z0 to już niespotykane brzmienie i możliwości a cena jest po prostu  śmieszna 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

ja trzymam hm130z0 to już niespotykane brzmienie i możliwości a cena jest po prostu  śmieszna 🙂

Powiem tak może mniej detalu zwiewności od tych Audio Technology co mam ale też mniej własnej barwy i to ostatnie bezcenne

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

Powiem tak może mniej detalu zwiewności od tych Audio Technology co mam ale też mniej własnej barwy i to ostatnie bezcenne

bo to są głośniki bardziej dla melomana niż audiofila 🙂

bo to są głośniki bardziej dla melomana niż audiofila 🙂

Za tym jestem melomanem i bardzo mnie to cieszy🙂

Nie wstydzę się tego 😄 

94€ za taki dźwięk to taniochamz.

Z wstęgami w tamtych odgrodach  lepiej za to zgrywały by się mz. z Audio Technology i jak tu żyć🤫

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, ASURA napisał:

Z wstęgami w tamtych odgrodach  lepiej za to zgrywały by się mz. z Audio Technology i jak tu żyć🤫

sprzedaj ten beryl jak najszybciej i kup porządne AMT 🙂

to bezcenna rada dla melomana ...nie audiofila

ale skoro nawet uznani audiofile próbują odejść od berylu to chyba coś znaczy 🙂 🙂 🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

sprzedaj ten beryl jak najszybciej i kup porządne AMT 🙂

to bezcenna rada dla melomana ...nie audiofila

ale skoro nawet uznani audiofile próbują odejść od berylu to chyba coś znaczy 🙂 🙂 🙂

Ale gdzie ja znajdę NOS- 7 kilowe vintage AMT 

Uznani melomani nie wiedzą że beryl trzeba dzielić bardzo wysoko stąd taka a nie inna powszechna opinia....

U mnie poniżej 6KHz  czyli dwa razy wyżej niż inni nie zejdę z podziałem , jak będzie kijowo to na 10-12kHz wskoczę a w tym paśmie wstawię sobie super nie do zdobycia vintagową tubę. Trąbki na niej były zajefajne. Będę miał wtedy kolumny z ryjkiem z przodu-znaczy pokraki; oby nie😂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, ASURA napisał:

Ale gdzie ja znajdę NOS- 7 kilowe vintage AMT 

Uznani melomani nie wiedzą że beryl trzeba dzielić bardzo wysoko stąd taka a nie inna powszechna opinia....

U mnie poniżej 6KHz  czyli dwa razy wyżej niż inni nie zejdę z podziałem , jak będzie kijowo to na 10-12kHz wskoczę a w tym paśmie wstawię sobie super nie do zdobycia vintagową tubę. Trąbki na niej były zajefajne. Będę miał wtedy kolumny z ryjkiem z przodu-znaczy pokraki; oby nie😂

ok , tylko nie można mieć wszystkiego

więc przestan marzyć o wstędze 🙂

a podział musiałby być podobny do berylu by to mialo sens

No ale fortepian można zasłonić co na to słoń co z nim😉

Spatial Audio w kolumnach Sapphire M3 ma dwie 15' i głośnik wysokotonowy, który gra bez zwrotnicy- czy ktoś coś wie co to? Kto to robi?

ok , tylko nie można mieć wszystkiego

więc przestan marzyć o wstędze 🙂

a podział musiałby być podobny do berylu by to mialo sens

Stare AMT cięto na 700Hz, mnie by stykneło na 5KHz, niżej Audio Technology które (te moje nie katalogowe) liniowo idą do 7kHz za tym szybkie z bardzo szybkimi zgrywamy. Dół pipcyć bo 15" idą do 2KHz a poszły by tylko do 600Hz i mamy fajne 3way zamiast jakiś +4,5Way. Ewentualnie dopalamy najniższy bas w Compound i  temat zamknięty

Ale skąd te NOS AMT???

Gość

(Konto usunięte)

Ale skąd te NOS AMT???

a co Ty się na te nosy napaliłeś

"Adam" robi dobre AMT ," Mundorf" też

tylko jeśli chcesz pasmo od 700hz do 40khz to takie rzeczy tylko erze ale niestety ery też nie ma 🙂

a co Ty się na te nosy napaliłeś

"Adam" robi dobre AMT ," Mundorf" też

Zobacz jak promieniują tył przód 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

Zobacz jak promieniują tył przód 🙂

to se kup dwa 🙂

a Twój beryl jak do tyłu promieniuje? 🙂 🙂 🙂

A co sie tak na beryl upierac? Sprobujcie Textreme. Nisko gra bez zadnego bolu uszu

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, bax11 napisał:

Spatial Audio w kolumnach Sapphire M3 ma dwie 15' i głośnik wysokotonowy, który gra bez zwrotnicy- czy ktoś coś wie co to? Kto to robi?

sztuczny szafir na zwieszeniu o sporym skoku

i jest nieprawdą ,że nie ma zwrotnicy

jest filtrowany kondensatorem

nawet taki mid-tweeter całego pasma nie może przyjąć

o filtrowaniu od 7 minuty

to , że ktoś mówi , że dany głośnik jest filtrowany poniżej pasma , które przenosi to tylko bełkot marketingowy

bo można tak powiedzieć o każdym głośniku i każdym podziale 🙂

42 minuty temu, slawek.xm napisał:

to se kup dwa 🙂

a Twój beryl jak do tyłu promieniuje? 🙂 🙂 🙂

Jak myślisz po co trzymam dwa komplety Tubek ? 😁

5 godzin temu, bax11 napisał:

Wyglada ze gra ze zwrotnica -

Ukryta Zawartość

Na Europe robią Spatial Europe w Niemczech -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko ten projekt Troelsa TL1 jest skończony. Taki ciągły projekt żeby wymieniać głośniki, cały czas coś źle, to dla kogoś kto nie ma innych problemów w życiu, to nie dla mnie. Wogole chyba DIY nie dla mnie. Pozostaje tylko jak przetransportować jakieś fabryczne kolumny na poddasze i jak je przetransportować. Już myślałem o zwyzce i wpuszczeniu oknem dachowym, ale są wąskie. Pozostają kolumny, które uda się wnieść przez otwór drzwiowy 65 cm. Muszę to jeszcze dokładnie pomierzyć. 

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Wyglada ze gra ze zwrotnica -

Ukryta Zawartość

Na Europe robią Spatial Europe w Niemczech -

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem tego dźwięku, muszę zaplanować sobie jakąś wizytę w salonie. Pewnie Berlin lub Wiedeń. Znalazłem że w Komarnie na Słowacji je mają ale jednak nie, są tam za to inne ciekawe głośniki amerykanskie- ZU

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi