Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Skleić dechy to najmniejszy problem dla mnie bo mam dostęp chyba do każdego sprzętu stolarskiego od pilarki formatowej feldera po wszystkie szlifierki jakie można sobie wyobrazić xd i pojęcie jak się tym posługiwać też jest. Ale w takim razie porobię jakieś próby, pomiary itd. Bo po co Pan pytasz jak Pan nie wiesz?… haha. A do Ciebie Grzechu mam wielki szacun. Piona 

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Audiovintyge4you napisał:

Bo po co Pan pytasz jak Pan nie wiesz?

Jeśli na forum pojawia się ktoś, kto pisze, że ma deskę i jakiś głośnik ale nie ma pojęcia co z tego zrobić to zawsze pada odpowiedź by nic z tego nie robił. Najpierw trzeba mieć podstawowe pojęcie, później kupić odpowiedni głośnik i dorobić do tego odpowiednią deskę. 

Zawsze uważałem, że zabawa w DIY ze względów ekonomicznych nie ma sensu, chyba, że kopiujemy sprawdzony projekt. Jeśli ktoś chce się bawić z swoje projekty to nie będzie tanio (pomijam jakieś tragiczne ulepy).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów forumowiczów,

nie jestem tu stałym bywalcem i z pewnością nie posiadam tajemnej wiedzy audio ale tak się złożyło, że zostałem szczęśliwym posiadaczem 2 sztuk AE Acoustics 18" dipole (16Htz), zakupionych od jednego zasłużonego tu forumowicza (nie podaję od kogo bo nie pytałem o zgodę - mniejsza o to).

Sobie myślę, że zbędą młokosa i wyślą mnie na grzyby żebym kupił coś gotowego lub dał sobie spokój kompletnie.

No ale nic próbuje, zapytam, podpytam może ktoś (wspólnymi siłami) dopomoże zbudować konkret zestaw.

Otóż chciałbym na wstępie zapytać się doświadczonych posiadaczy / budowniczych OB od czego zacząć - jakie kolejne zakupy zrobić by tego nie sp.....lić ?

Podchodzę do tego bez kompromisów i jeśli będę musiał odkładać to będę - "rzeczy nieosiągalne zdobywa się jak te osiągalne, tylko trochę dłużej".

Prawdopodobnie byłby lepszy 8 Ohm (tylko nie każcie mi kupować 2go do rpiola czy coś podobnego - dla zwykłego Kowalskiego marzącego o Hi-Fi to musi wystarczyć), ale była okazja i są 16 Ohm.

Więc już nie przedłużam i zapytam co wybrać na resztę pasma ?

Czy pozostałe przetworniki również powinny być w dipolu?

Wstęga czy kopułka, etc ?

Chciałbym nadmienić, że chciałbym maksymalnie wykorzystać możliwości AE więc zwrotnice aktywne lub Bi-amping będzie zastosowany. Nie wiem czy to jest fizycznie możliwe bo pokój nie jest zbyt duży - około 25m z jednym rogiem z tyłu otwartym - przejście z dziennego do kuchni.

PS: nie mam sprzętu do pomiarów (mikrofon), bo to chyba będzie potrzebne ale jestem otwarty żeby go nabyć - może się coś w końcu nauczę.

Z poważaniem,

Krzysiek

Krapkowice

Masz następujące wyjścia:

1. Zlecić wykonanie. Wówczas będziesz czekał rok nie wiedząc co się dzieje.

2. Jak masz chęci i możliwości to bierzesz sprawy w swoje ręce.

Ponieważ AE Dipole są docelowymi przetwornikami (lepszych do OB nie znajdziesz) one zdeterminują przynajmniej szerokość ZG.

Pierwszy wybór to konstrukcja trzymająca przetworniki. Jeśli pójdziesz po najmniejszej linii oporu to będą to solidne dechy od frontu i jakiś stelaż trzymający to w pionie.

Na przykład takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

_odzyskaneZGOB3.thumb.jpg.ad0dc88c1f7f0fb6891d01ce67e70d61.jpg

To są odzyskane fotki po awarii pamięci (takie trochę różnych konstrukcji) ale powinieneś z umieszczeniem pójść w stronę bliżej podłogi jak na drugiej fotce. Niestety przy takim mocowaniu szerokość to przynajmniej 60cm. Ale stało tu u mnie w salonie 22m2 i nie wzbudzało kontrowersji. Kwestia wykończenia (lakier, okleina, kolory...) dech. Przetworniki AE dipole są brzydkie (i mają tę obrzydliwą gumę) więc chowasz je od drugiej strony dechy. Od zewnątrz fazując ładnie dechę (samo frezowanie jest łatwe i przyjemne ale wymagające sprzętu i doświadczenia).  

Na foto są surowe  dechy do eksperymentów prosto z fabryki 😉

_odzyskaneZGOBfabryka.thumb.jpg.c7ccebc7921b0f40463371c60fd90384.jpg

Stosowany materiał to np. gruby MDF (przynajmniej 38), choć było też 26 i gra to u kogoś z sukcesem. Sam sposób wiązania dech ze stelażem jest kluczowy. Dechy mają być przycięte idealnie ale to nie problem dla stolarni, które docinają elementy z gotowych płyt. Płacisz z reguły za płytę materiału, więc możesz zamówić sobie od razu wiele dech przednich.

O ile bowiem pozostaniesz przy wooferach to na górę być może będziesz poszukiwał. Jeżeli dech nie połączysz trwale ze stelażem tylko na śruby jak na fotkach to będziesz mógł eksperymentować. Zabawa wówczas to jedynie frezowanie w dechach pod przetworniki.

Jak zacząć. Dokupujesz wzmacniacz do woofer`ów; mogą być impulsowe za grosze. Kupujesz crossover. Na początek jakiś używany za 500zł. Łączysz, ustawiasz podział  na 100-300Hz i grasz... 🙂

Na początek możesz na górę zostawić to co masz teraz.

Zbierasz doświadczenia a przede wszystkim zakochujesz się w takim systemie...

Po takiej przygodzie będziesz wiedział czego oczekiwać i albo pójdziesz w DIY albo zlecisz ale wiedząc czego chcesz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

b8b6d269d5739be9f86818574ee1adb0.jpg.73876a2fe0c6e0ea556b9e801a499474.jpg

Taka sposób zbudowania ramy daje bardzo duże możliwości

Rama w pełni modułowa, otwarta na dalsze nieuniknione modyfikacje

AE Dipole to znakomity głośnik do OB.Co prawda wersja 16 Ohm jest przewidziana raczej do łączenia 2 sztuk na stronę, bo pozwala wypadkowi otrzymać 8 Ohm, ale skoro myślisz o zwrotnicy aktywnej to unikasz komplikacji przy budowie zwrotnicy pasywnej z jednym AE na stronę

3 godziny temu, wally napisał:

unikasz komplikacji przy budowie zwrotnicy pasywnej z jednym AE na stronę

Jak cewki jednego glosnika polaczy rownolegle, to bedzie 8 Om i raczej bez komplikacji.

Tylko że to ma iść i tak w kierunku aktywnej zwrotnicy. I słusznie, bo w ten sposób można eksperymentować z głośnikami, podziałami i filtrami w zasadzie "w locie". To wiele ułatwi, zwłaszcza że na razie nie bardzo wiadomo co dalej z pozostałymi głośnikami projektu

Edytowane przez wally

Dzięki za feedback, zwłaszcza tobie Grzegorz7 za obszerną odpowiedź.

Wally, do tej pory słyszałem tylko jedne OB ale chętnie bym posłuchał innych jeżeli ktoś zaprosi ?

Estetyka jest drugoplanowa. Na 1szym miejscu jest jakość dźwięku przy minimalnym niezbędnym torze by wyciągnąć z przetworników 100 % ich możliwości.

Np: AE Fs=22.9 Hz i dlaczego nie miał by zagrać blisko tego.

Czy ktoś z was stosuje aktywne zwrotnice?

Jakie przetworniki stosujecie na średnie i wysokie pasmo lub jakie polecacie?

Nie zamierzam żydować i nazbierać - nabyć coś konkretnego. Do tej pory polecano mi Scan-speak.

PS: Odgrody mogę zrobić na około 1m szerokości i na pewno stolarkę i ramę stalową będę starał się ogarnąć sam.

Tyle że FS=22.9 to jedno, a maksymalna częstotliwość punktu podziału pomiędzy AE a głośnikiem średniotonowym/szerokopasmowym to drugie. Nie wiem czy zamierzasz zbudować system 2 czy 3-drożny. Natomiast trzeba pamiętać że 18" woofer nie powinien być zmuszany do pracy zbyt wysoko.

Ja sam odciąłem 18" na 96Hz, ale mam 12" głośnik szerokopasmowy który schodzi znacznie niżej niż np. 8" głośnik tego typu. 15" woofer jest "łatwiejszy" pod tym względem - jego aplikacja jest elastyczniejsza.

Aktywną zwrotnicę stosuję, bo to nieocenione narzędzie które upraszcza ogromnie konstruowanie i dobieranie przetworników. Punkty podziału, typy i stromość filtrów może być dobrana niemal natychmiast - i natychmiast może być sprawdzony efekt danego ustawienia. Aktywną zwrotnica daje powtarzalność i, co ważne, zapis wielu konfiguracji. Niektóre zwrotnice aktywne pozwalają też na wyrównanie czasowe przetworników - a to czasem dużo daje w kwestii przestrzenności i " napowietrzenia" dźwięku

Edytowane przez wally

AE dobrze sobie radzą wyżej. 

Oczywiście ponad 150Hz nie tylko z tego powodu bym go nie ciął. 

Natomiast to mruczenie w ścieżce "Interstellar" przy 28Hz bezcenne...

Aha. Dodanie skrzydeł z tyłu (stelaż) zmniejszy rezonans w tym przetworniki przynajmniej o 1 Hz... 

Pytanie jak "ten na górze" poradzi sobie w punkcie dolnego cięcia - innymi słowy jaką uzyska efektywność na tej częstotliwości

Edytowane przez wally

Dlatego konstrukcja modułowa (oddzielna decha na dół i górę) jest dobrym rozwiązaniem. Można patrzeć w parametry ale równoczesnie wypróbować. 

Ale od 100Hz to chyba wszystko pociągnie 😉

nawet takie głośniczki dziesięcio centymetrowe... 

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Dlatego konstrukcja modułowa (oddzielna decha na dół i górę) jest dobrym rozwiązaniem. Można patrzeć w parametry ale równoczesnie wypróbować. 

Ale od 100Hz to chyba wszystko pociągnie 😉

nawet takie głośniczki dziesięcio centymetrowe... 

Dlatego sam zbudowałem konstrukcję modułową i okazało się to być najlepszym rozwiązaniem - sprawdzającym się do dziś🙂

10cm? W połączeniu z 18"? No nie wiem ...

Gość

(Konto usunięte)

do AE 18 cali przy podziale ok 100hz jedynym właściwym średniakiem jest 21we ewentualnie 8 calowa szerokopasmówka np Visaton B200 ale to znacznie gorszy jakościowo wybór

10cm szerokopasmowy lub średniotonowy to przy podziale od 500hz w górę

2 godziny temu, KW81 napisał:

AE Fs=22.9 Hz i dlaczego nie miał by zagrać blisko tego.

dlatego , że zwarcie akustyczne nie pozwoli na to...no chyba ,że zrobisz kolumnę o skuteczności 75db

przy aktywnej zwrotce można próbować zejść nisko tylko trzeba uważać na wychylenie membrany czyli x-max

poza tym im większe wychylenie tym większe zniekształcenia i potrzeba mocy rzędu 500W lub więcej na woofer

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Z drugiej strony widziałem takie aplikacje... 🙂

piszmy o dobrych rozwiązaniach i nie wprowadzajmy w błąd

Gość

(Konto usunięte)
17 godzin temu, KW81 napisał:

Witam kolegów forumowiczów,

nie jestem tu stałym bywalcem i z pewnością nie posiadam tajemnej wiedzy audio ale tak się złożyło, że zostałem szczęśliwym posiadaczem 2 sztuk AE Acoustics 18" dipole (16Htz), zakupionych od jednego zasłużonego tu forumowicza (nie podaję od kogo bo nie pytałem o zgodę - mniejsza o to).

Sobie myślę, że zbędą młokosa i wyślą mnie na grzyby żebym kupił coś gotowego lub dał sobie spokój kompletnie.

No ale nic próbuje, zapytam, podpytam może ktoś (wspólnymi siłami) dopomoże zbudować konkret zestaw.

Otóż chciałbym na wstępie zapytać się doświadczonych posiadaczy / budowniczych OB od czego zacząć - jakie kolejne zakupy zrobić by tego nie sp.....lić ?

Podchodzę do tego bez kompromisów i jeśli będę musiał odkładać to będę - "rzeczy nieosiągalne zdobywa się jak te osiągalne, tylko trochę dłużej".

Prawdopodobnie byłby lepszy 8 Ohm (tylko nie każcie mi kupować 2go do rpiola czy coś podobnego - dla zwykłego Kowalskiego marzącego o Hi-Fi to musi wystarczyć), ale była okazja i są 16 Ohm.

Więc już nie przedłużam i zapytam co wybrać na resztę pasma ?

Czy pozostałe przetworniki również powinny być w dipolu?

Wstęga czy kopułka, etc ?

Chciałbym nadmienić, że chciałbym maksymalnie wykorzystać możliwości AE więc zwrotnice aktywne lub Bi-amping będzie zastosowany. Nie wiem czy to jest fizycznie możliwe bo pokój nie jest zbyt duży - około 25m z jednym rogiem z tyłu otwartym - przejście z dziennego do kuchni.

PS: nie mam sprzętu do pomiarów (mikrofon), bo to chyba będzie potrzebne ale jestem otwarty żeby go nabyć - może się coś w końcu nauczę.

Z poważaniem,

Krzysiek

Krapkowice

IMG_20230921_181938.jpg.60239b573392ee6099cf3bc557c2672c.thumb.jpg.d99e81fb92789e95039836732460c3c7.jpg

tu masz kolumny Lutka zrobione przez meloV8

Ae18 cali średniotonowy to Rewelator 18cm

IMG_20230922_103548.jpg.69291946c2c93cc27d91255046c3feae.thumb.jpg.ed230252f0c7215611177edbf260ed8a.jpg

IMG_20230922_103530.jpg.14a25d7b834981eda374e356cad79849.thumb.jpg.a8740ddae2276eb6b8a7dc21c37befc9.jpg

Panowie, wiadomo, że to uogólnianie będzie, ale czym takie konstrukcje różnią się w brzmieniu od zestawów zamkniętych, czy BR?

Nie posłucha to się nie dowie... Ale ciekawość zaczęła mnie zżerać. Może choć na chwilę zaspokoję. 

Rozumiem, że woofer musi być ogromny żeby było akceptowalne zejście. Zresztą widać na fotkach nade mną.

Do napędzenia potrzeba "elektrowni", czy przeciwnie?

Edytowane przez J4Z

.

Gość

(Konto usunięte)

Brakiem podbarwień obudowy, szybkością i definicją basu, mniejszym wzbudzaniem modów pomieszczenia, inną prezentacją przestrzeni muzycznej, a dobrze skonstruowane stałymi i nie przecinającymi się charakterystykami horyzontalnymi.

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, J4Z napisał:

Do napędzenia potrzeba "elektrowni", czy przeciwnie?

to zależy od projektu,czasem udaje się stworzyć taki pod wzmacniacz lampowy

Same plusy, są jakieś minusy? 

Edit: inna prezentacja przestrzeni pewnie może być minusem, kwestia gustu podejrzewam?

Edytowane przez J4Z

.

No dobra, Lutek się chyba nie obrazi, mam je od niego.

Chcę zrobić 3 drożną konstrukcję. Z tego co się zdążyłem zorientować to można zastosować szerokopasmowca + wstęgę bo z reguły tnie się je wysoko (4-5 k Hz) lub normalny średniotonowy i kopułkę (konstrukcja Lutka). Poza tym podoba mi się granie z tuby ale podobno to może być jeszcze większy orzech z zgryzienia - czy ktoś ma doświadczenie z tubami w OB ?

Z powyższych postów mogę już wyciągnąć jakieś wnioski:

1. Niskotonowy ze zwrotnicą aktywną, cięty jak najniżej 100-500 Hz napędzane osobno od reszty. (z wyrównaniem czasowym przetworników, hmm DSP?)

2. Odgroda modułowa na stalowej ramie. Średni i wysoki oddzielony od basu lub całkiem na osobnej stalowej ramie. Odgroda basowa jak najszersza (i jak najwyższa?) a pozostałe na minimalnej odgrodzie.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

do AE 18 cali przy podziale ok 100hz jedynym właściwym średniakiem jest 21we ewentualnie 8 calowa szerokopasmówka np Visaton B200 ale to znacznie gorszy jakościowo wybór

10cm szerokopasmowy lub średniotonowy to przy podziale od 500hz w górę

dlatego , że zwarcie akustyczne nie pozwoli na to...no chyba ,że zrobisz kolumnę o skuteczności 75db

przy aktywnej zwrotce można próbować zejść nisko tylko trzeba uważać na wychylenie membrany czyli x-max

poza tym im większe wychylenie tym większe zniekształcenia i potrzeba mocy rzędu 500W lub więcej na woofer

To jaki jest złoty środek żeby (przy jednym basowcu na stronę) osiągnąć zadowalający wynik?

Krzysiek

1. Sklecić prototypową ramę ( może być drewniana)

2. Kupić/pożyczyć głośnik/głośniki

3. Wyciąć otwory, złożyć to do kupy

4. Skombinować aktywną zwrotnicę i 2 wzmacniacze

5. Ustawić wstępne podziały i słuchać

6. Zmienić podziały i słuchać

Znaleźć złoty środek🙂

Edytowane przez wally
  • Moderatorzy
4 godziny temu, KW81 napisał:

Poza tym podoba mi się granie z tuby ale podobno to może być jeszcze większy orzech z zgryzienia - czy ktoś ma doświadczenie z tubami w OB

Nie zbudujesz tuby która zagra od 150 Hz bo musiała by być ogromna. Tak więc nawet z tubą (normalnych rozmiarów) potrzebujesz głośnika średnio tonowego. Kolejna sprawa, tuba to wysoka efektywność i tu jest sens jej stosowania. OB to niska efektywność wg mnie nie ma więc sensu tego łączyć.

Edytowane przez Seyv

• Moderatorzy

Jakieś parametry tej konstrukcji znasz? Na oko punkty podziału to okolo 800 Hz.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, J4Z napisał:

są jakieś minusy?

Nie każdemu sposób grania odgród odpowiada

7 godzin temu, KW81 napisał:

To jaki jest złoty środek żeby (przy jednym basowcu na stronę) osiągnąć zadowalający wynik?

Podział między wooferem a średnio tonowym zależy od  właściwości samych głośników, projektu odgrody, umiejscowienia głośników na froncie, oraz ucha konstruktora.

Nie ma złotego środka,najczęściej jest to suma kompromisów 🙂

7 godzin temu, KW81 napisał:

No dobra, Lutek się chyba nie obrazi, mam je od niego.

trzeba było kupić całe kolumny 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi