Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, meloV8 napisał:

Po co mam opisywac, jak juz sam masz wyrobiona opinie? Od pisania sa inni forumowicze i recenzecji, a ja swoja opinie juz wydalem.

To ze im sie udało w małym opakowaniu uzyskać optymalne wartości to cos innego
Potrafią zagrać efektownie, gęsto, detalicznie (oczywiście zależy który model) mają podobną charakterystykę tylko modele wyższe większą barwę, potęgę, dynamikę

Tylko jest tyle "ale" ze jakoś sie ludzie nie wyprzedają aby kupić najlepsze kolumny z recenzji

Według jednego portalu

Na miejscu 7 : Magico Ultimate 3
spacer.png

A na pierwszym: Hart Audio D&W Aural Pleasure
za jedyne 5,6 Millionen Euro,
Szukacie a tu jak na tacy rękawice jako wzór konstrukcji  
spacer.png

Zrodlo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A teraz zejdźmy na ziemie

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, meloV8 napisał:

Zderzenie z kolumnami, ktore sa bezwgledne dla calego systemu miewa bardzo rozne konsekwencje. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

Powinieneś z tekstem pójść dalej-bezwzględne dla słuchacza

Mało który wytrzymuje do końca życia jazgoczącą żonę

Jakiś czas temu słuchałem fajnych krajowych kolumn i czegoś było jak dla mnie za dużo ale o dziwo nie była to muzyka no bo wiem jak ona w naturze brzmi i nikt z szlifierką obok nie pracuje

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

11 godzin temu, meloV8 napisał:

Sam sobie rzucasz klody pod nogi, a potem narzekasz, ze ciagne Cie za slowka.

Rozumiem, ze to w moja strone, wiec powiem Ci odpowiem. Chcialbym aby inni konstruktorzy, ktorzy buduja wylacznie komercyjnie dzielili sie swoja wiedza na forum, tak jak ja to robie  i to zupelnie za darmo 🙂

Najlepszą Twoją obroną będzie wystawienie na jesiennym AVS Twoich kolumn i dobre recenzje odwiedzających. przynajmniej będziemy wiedzieć że się wstrzeliłeś w gust ogółu 

Lub wariant szybszy, puszczenie demo kolumn do osób na forum mających  fajną elektronikę co by nie było zarzutów że sprzęt czy też akustyka nie ta

Spinorama to nie to samo co człowiek z dwuusznym systemem słyszenia...

Tak, zrobię tak specjalnie dla Ciebie i Tobie podobnych, abyś mógł przyjść, pokręcić nosem i powiedzieć - "takie dobre pomiary, a nic nie gra" 🙂

26 minut temu, meloV8 napisał:

Tak, zrobię tak specjalnie dla Ciebie i Tobie podobnych, abyś mógł przyjść, pokręcić nosem i powiedzieć - "takie dobre pomiary, a nic nie gra" 🙂

No nie możesz na sam początek tak negatywnie myśleć bądź konsekwentny i pokaż wszystkim że masz rację 🙂

14 minut temu, meloV8 napisał:

O niczym innym nie marze... 🙄

To się nazywa stan standby a nie o to przecież chodzi...

Chodzi o to, abyś naprawdę nie musiał zawracać sobie głowy moją działalnością biznesowa, tylko skupił się na temacie odgrod, który stale jest rozciągany przez niepotrzebne, głupie gadki.

Edytowane przez meloV8
6 minut temu, meloV8 napisał:

Chodzi o to, abyś naprawdę nie musiał zawracać sobie głowy moją działalnością biznesowa, tylko skopił się na temacie odgrod, który stale jest rozciągany przez niepotrzebne, głupie gadki.

Dokładnie! Przecież sezon odgrodowy już już tuż 🙂 

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

43 minuty temu, meloV8 napisał:

Chodzi o to, abyś naprawdę nie musiał zawracać sobie głowy moją działalnością biznesowa, tylko skupił się na temacie odgrod, który stale jest rozciągany przez niepotrzebne, głupie gadki.

Jest potencjalnie możliwe że może z średnimi i gwizdkami polecę jak Sly30 w odgrody ale po drodze przyszedł mi inny pomysł który okazało się zastosował (fragment) Troels i jeszcze inny od Snella. Za tym taka mała gastronomiczna awanturka z obu składników się kroi

Ale Twoje dokonania pilnie śledzę i kibicuję zderzeniu teorii z rzeczywistością

Chciałbym spytać o jeszcze jedną rzecz. Czy w przypadku małych pomieszczeń i małych odległości nadal trzeba stosować wielkie niskotonowce? Jak bym chciał sobie zrobić dwudrożne odgrody jako głośniki do komputera odsłuchiwane do metra odległości, pasmo 50 Hz, -6dB, wąska deska. Czy wystarczy jeden głośnik 18cm lub mniejszy?

Na przykład taki głośnk 

Ukryta Zawartość

Takie mniejsze można by dać dwa i wysokotonowy w środek.

Ukryta Zawartość

W dniu 9.01.2022 o 20:27, electro napisał:

Pure Audio Project Quintet 15

To może być dobre?

To moze byc dobre? Kupilibyscie w ciemno? Zaczynam organizowac poddasze z adaptacja akustyczna i musze miec glosniki, ktore zlozy sie na gorze, nie mam mozliwosci przetransportowania tam zestawow ze wzgledow architektonicznych. Myslalem jeszcze nad TL 1 Troelsa.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

W ciemno na pewno nie, są regularnie w Monachium,
pewnie będą znowu 19-22 maj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Chciałbym spytać o jeszcze jedną rzecz. Czy w przypadku małych pomieszczeń i małych odległości nadal trzeba stosować wielkie niskotonowce? Jak bym chciał sobie zrobić dwudrożne odgrody jako głośniki do komputera odsłuchiwane do metra odległości, pasmo 50 Hz, -6dB, wąska deska. Czy wystarczy jeden głośnik 18cm lub mniejszy?

Na przykład taki głośnk https://stx.pl/w-16-50-8-mc.html

lepiej może zrób małe monitory w obudowie zamkniętej

to bardziej rozsądny i bezpieczny wybór

Dokładnie, z 1m szukałbym tez jakiś monitorów zamkniętych bliskiego pola, albo  powiesiłbym gdzieś w rogach, w komputerze ustawić różne filtry korekcje i będzie bajka 😉

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

Na przykład taki głośnk 

Ukryta Zawartość

Jak najbardziej mozna zrobic taki projekt, tylko ciezko powiedziec, jak sie zachowa bas z takiej odgrody w bliskim ustawieniu.  Efektywnosc bedzie bardzo niska, ale jesli ma to tylko plumkac przy kompie to czemu nie.

Ukryta Zawartość

Kiedyś robiłem sobie do komputera małe OB na szerokopasmowkach ale basu z tego nie było. Dopiero jak dołożyłem Tang Band T3-2190S 3" Subwoofer Module to zaczęło to grać. Teraz gra u córki na. Poszukam zdjęć

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Potrzebny do tego był wzmacniacz 2.1. Bas dawał radę, ale góra szła bez żadnych filtrów więc na pomiarach wychodziły kwiatki 4c8fac21a000610ac6b601efe4b4b757.jpgb13d45b85bdcef574099fb276b655221.jpg

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Z takich mikrusow basu nie bedzie. Optymalny glosnik musialby miec 18-20cm i qts okolo 1 lub wiecej. Nawet z 20 cm prawdopodobnie trudno bedzie wyciagnac 90 db z metra bez wyjscia z Xmax glosnika, ale przy zalozeniu obciazeniem pelnym pasmem.

4 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

W ciemno na pewno nie, są regularnie w Monachium,
pewnie będą znowu 19-22 maj

Ukryta Zawartość

Jest na jutubie film z montazu, to widac, ze to sa takie ksztaltki z aluminium, na to frnty z glosnikami, az trudno uwierzyc, ze to jakos nie pracuje, nie oddzialywuje na siebie.

Ukryta Zawartość

21 minut temu, electro napisał:

Jest na jutubie film z montazu, to widac, ze to sa takie ksztaltki z aluminium, na to frnty z glosnikami, az trudno uwierzyc, ze to jakos nie pracuje, nie oddzialywuje na siebie.

To zdjecie ja zobilem
Do Monachium z Polski masz niedaleko, polecam posłuchać mino ze prezentują w kiepskich warunkach
Na następnej wystawie maja być gdzieś na parterze, nie wiem czy będzie to pokój czy box
Ale wypowiem sie jako Audiofil, mam wyobrażenie o akustyce a kolumny powinny mnie powalić nawet gdyby stały na zewnątrz, dlatego polecam spacer i odsłuch na wystawie (szczególnie ze celujesz wysoko), pomyśleć na spokojnie jaki kierunek ciebie interesuje, pogadać z dystrybutorami, wypożyczyć do domu i dobrać pod gust (nie ryzykować)

P.S
Mialem i mam do czynienie z drogimi zabawkami, lepiej na chłodno po czasie i przemyśleniach wybierać, nasze a nie narzucone odczucia sa najważniejsze
Jeba. wykresy, kochać odczucia

Edytowane przez .:Gerard:.

Mialem drogie i ocmokane klocki, i się rozczarowałem, dlatego polecam samemu wypróbować i nie sugerować się recenzjami

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)

w ciemno to sobie można w miarę tani projekt Troelsa spróbować

bo ewentualna strata to 50% przy odsprzedaży glośników i elementów zwrotnicy

czyli np cena sieciówki średniej klasy

jak bym miał kupować bez odsłuchu Quintet 15

to na pewno wolalnym zrobić OBL-15 , a jeśli brakowałoby zejścia uzupełniłbym dwoma subami .... dobry podział pasma na średnie i wysokie ma szansę zagrać lepiej od głośnika szerokopasmowego

ale jeśli to kwestia upodobań to wybór jest oczywisty

12 minut temu, slawek.xm napisał:

w ciemno to sobie można w miarę tani projekt Troelsa spróbować

Własnie się zaczynam zastanawiac i takie głosniki jak TL1 to zawsze warto miec, taka klasyka, a z odgrodami za 10.000 euro to się wstrzymam. Sama konstrukcja mnie zastanawia, bo te glosniki basowe są ciezkie, przy skladaniu robi to wrazenie jakby sie zaczynalo zginac do srodka, ale pewnie jest to przewidziane wszystko, chodzi mi nawet o sama wage glosnikow w stosunku do podstawy i szkieletu.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, electro napisał:

Własnie się zaczynam zastanawiac i takie głosniki jak TL1 to zawsze warto miec, taka klasyka, a z odgrodami za 10.000 euro to się wstrzymam. Sama konstrukcja mnie zastanawia, bo te glosniki basowe są ciezkie, przy skladaniu robi to wrazenie jakby sie zaczynalo zginac do srodka, ale pewnie jest to przewidziane wszystko, chodzi mi nawet o sama wage glosnikow w stosunku do podstawy i szkieletu.

Tl 1 to nie odgroda. poza tym mnie się ten projekt nie podoba

i dla siebie bym tego nie zrobił

23 minuty temu, electro napisał:

odgrodami za 10.000 euro to się wstrzymam

te odgrody Machnika grały chyba w 100m2 na poddaszu

potem był aerożel z berylem zamiast szerokopasmówki z wstęgą

pokazuję pod kątem inspiracji

na pewno trzeba dwa wzmacniacze ...jeden mocny na bas

obraz.thumb.png.feff30823aeaa66b5f0182e9b3ec3869.png

5 minut temu, slawek.xm napisał:

Tl 1 to nie odgroda. poza tym mnie się ten projekt nie podoba

i dla siebie bym tego nie zrobił

Ja wiem, ze nie odgroda. To jaki projekt jest warty zrobienia? Własciwie to nie ma takich projektów chyba żeby zastąpic kolumny sklepowe za 50.000 pln około. 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, electro napisał:

Własciwie to nie ma takich projektów chyba żeby zastąpic kolumny sklepowe za 50.000 pln około

możesz podzwonić po konstruktorach i popytać

albo

z Gravesena np ATS-4

http://www.troelsgravesen.dk/ATS-4.htm

z Akustyka

https://akustyk.com.pl/p/153/133/akustyk-rr4

można ograniczyć koszty kupując zestaw diy

podobny układ mał Stary Audiofil tylko z trzema wooferami

Gość

(Konto usunięte)

@electro

nie wiem czy misiomor z Twonkiem sprzedali już Alieny

i nie wiem czy wystarczyłyby do Twojego pomieszczenia ale gdyby tak to byłby to najlepszy wybór tym bardziej , że mógłbyś ich posłuchać

obraz.thumb.png.67bac81322a550ae5263051d93d3237e.png

• Pokaż nowe odpowiedzi